Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Egy doboznyi hulladékot dobtam már ki
![]()
A rossz is jó, csak másként, nekem nem lenne szívem még 1 et sem kidobni
![]()
Elégett ellenállásokat, tranyókat, biztosítékokat, felpúposodott kondikat dobtál már ki?
![]()
Nincs sok értelme hibás, tönkrement alkatrészeket őrizgetni. Egyszer szükséged lesz egy olyan alkatrészre, és elfelejted hogy az már nem jó, pl. csöveknél nem mindíg egyértelmű, előveszed, és csak szívat.
Nem láttad a polcaim
![]() Minden szépen adatbázis szerűen van tárolva a helyén !!! ![]()
Sziasztok, el szeretnék adni pár csövet itt hirdetésben (nem éppen meggazdagodás céljából jópár cső 300Ft- körül áraztam be de van amit 150ft)
És lenne pár kérdésem, hogy az alábbi csövek menyit érnek (olyan baráti áron) UY1N AL4 EABC80 ECC82-83-84-85 EF183 EF184 EL84 PL81 Ezek lennének,,, köszi!
Szia!
Sajnos össze vissza , ha tudnál mondani mindegyikhez egy középárat, megnézem hogy nagyon jó, vagy inkább rosszabb, és aszerint árazom, csak azért kértem segítséget, hogy ne mondjak valami egetrengető buta árat ![]()
Nézz szét aukciós oldalakon az árakat illetően, de használt csövet én nem dobnék piacra, vagy csak tényleg jelképes áron.
Szétnéztem, de pl.: a UY1N re ebay en 20 dollárt is kérnek ...
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
Az Ebay-t szerintem nem érdemes alapul venni, mert a magyar piac nem egyenlő vele (most nem a különleges csövekre gondolok).
Egyenlőre. Mostanság még csak kiszipkázzák az értékeket, majd a "válság" után megkaphatod többszörös áron.
Sziasztok!
Ha ECL86-hoz méretezett kimenőtrafóm van, az jól használható EL84-hez is? Az lehet, hogy a teljesítménykülönbség emiatt nem lesz jól érezhető, de kezdetnek az is megteszi, ha az illesztés megfelelő vele. Mindkettő kapcsolás A-osztályú SE, és ha jól tudom, az ECL86 pentóda-része lényegében az EL84 kicsinyített mása...
Szia!
Nincs nagy különbség a két cső illesztése (Ra) között. Használhatod, nem is ez a lényeg, ha rádió kimenő transzformátora volt, akkor minőséget ne várj. A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
Minőség alatt normális mély átvitel is értendő, ez természetes, szerintem...
Az EM4 és EM11, szinte azonos csak a foglalatuk más. Az EM80 az legyezőszerűen nyílik a 87 pedig azt hiszem olyan mint a 84, tehát két oldalról két csík megy össze. Egyébként az is számít mire szeretnéd használni mert az EM4 és 11 az inkább rádióba való mert alul és felül is V alakban nyílik. Alul az erősebb jelre, felül a gyengébbre azaz gyengébb állomásokra.
Az eltelt pár hónapban valószínűleg megoldódott a problémája, és hozzászólásod több okból okafogyottá vált. Kissé jobban kellene figyelned a dátumokra is.
Sziasztok,
csővoltmérőt szeretnék építeni, ezzel kapcsolatos néhány kérdésem: - néhány helyen alkalmaznak késleltetett anód feszültség bekapcsolást, a cső védelme érdekében, hogy amíg nem fűt fel a katód, ne roncsolja a nem felfűtött helyekről az emittáló réteget az anódfeszültség. Érdemes-e ezzel foglalkozni, vagy ez a jelenség nem befolyásolja jelentősen a cső élettartamát? - egyes kapcsolásokban, viszont direkt aláfűtik a katódot, csökkentett anódfeszültség mellett. Ez nem káros? - a legtöbb kapcsolásban ECC82-t alkalmaznak, viszont nekem csak PCC189 van. Ez elvileg nem lineáris cső, (ahogy láttam), okozhat-e ez problémát?
Utóbbira nem tudok válaszolni (szerintem nem jó bele, de például a rózsa könyvben van 4db EF80-assal is egy rajz). Az elsőre viszont állíthatm, hogy volt egy két csővoltmérő a kezemben és ilyen késleltetős megoldás nem volt egyikben sem.
Szia!
A PCC189-et semmiképpen sem ajánlom csővoltmérőbe. Az anódfeszültség-késleltetés régebben "automatikusan" megoldódott, ha a tápegységben közvetettfűtésű ei cső dolgozott, bár a csővoltmérőkben általában alkalmazott kis áramú csövek nem is annyira érzékenyek talán a korai anódfeszültség-megjelenésre... Arról se feledkezzünk meg, hogy egy csővoltmérőt annakidején naponta csak egyszer kapcsoltunk be, aztán egész nap egyfolytában ment... Csövet meg kaptunk a Keravill-ban, ha esetleg idővel megadta magát... A csökkentett fűtőfeszültség/anódfeszültség kisebb rácsáramot igér, ami a nagyohmos bemeneti osztó miatt lehet kívánatos...
Remélem nem okoztam neked túl nagy gondot a válaszommal. Ha mégis, elnézésedet kérem! Azt hiszem, az én válaszom "havranarpi" hozzászólásához sem volt feleslegesebb mint most a tied!
Szia,
köszönöm a választ. Esetleg PCC84 alkalmazása? (Sajnos 3 ezer Ft a különbség a két cső ára között).
PCC84 nem biztos, hogy jó választás. Eredetileg kaszkád kapcsolásra fejlesztették, ahol az alsó cső földelt rácsú kapcsolásban üzemel. Ennek megfelelően a belső árnyékolása az egyik (alsó) csőfél rácsára van kötve. Inkább használj ECC85 -ös csövet, elég sűrűn előfordul, nem hiszem, hogy drága lenne. Jó szélessávú erősítőt lehet építeni vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2012
Ez a 3000Ft az nagyon durva. Ha már itt tartunk, akkor vehetsz az etronic-ból ECC82-est ennyiért (Bővebben: Link). Börzén talán 4-500Ft-ból megúszod. Vaterán is meg tudsz venni olcsóbban ennél bármit. De várjunk csak... 4-5000ért kapsz csővoltmérőt
![]()
Az ECC82 mérőerősítőbe nem igazán jó, a vele elérhető a sávszélesség sem biztos, hogy elég.
De valóban jobb, egy kész műszer megvásárlása.
Pár hónapja találtam a méhtelepen egy csővoltmérőt, abból húztam ki ECC82-es csövet, biztos, hogy alkalmaztak bennük ilyet. Nekem van egy EMG 1315/F (Bővebben: Link) és Rhode Schwarz URI messgeräte, amiben pl. ECC40-es cső van. De ha jól emlékszem, már írtam, hogy a Rózsa Sándor Amatőr mérőkészülékek építése című könyvben van egy 4db EF80-assal kivitelezett csoda. ez utóbbi kifejezetten nem drága cső, igaz többségében használtak.
Erre mondtam, hogy csak 500 kc/s. Ha elég, akkor jó, az ECC40, ECC81, ECC85 vel viszont 10 MHz ig is lehet. Pentódák közül általában a 6AK5 öt használják előszeretettel, műszer egyenirányítónak 6AL5.
Köszönöm mindenki válaszát.
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, nem hangfrekvenciás csővoltmérőt szeretnék építeni, hanem csak sima csővoltmérőt (feszültség, ellenállás, esetleg árammérőt.) Váltófeszültséget csak 50Hz-en mérne. (Ismerősnek készülne, retro jelleggel, a régi idők emlékére.) Ezért gondoltam, hogy a PCC84-nél az árnyékolás=egyik rács nem befolyásolja nagyon a mérést, maximum a hídban azt a rácsot raknám a földre. Ezért gondoltam a PCC189-re is. Az árak amiket találtam: EF80 900Ft, PCC84 500Ft, ECC82 3500Ft, ECC85 2500Ft. Sajnos ahogy látom, az ECC-k árát eléggé felsrófolták az audio alkalmazások. Börzére én is gondoltam, de használt csővel nem nagyon szeretném építeni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |