Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1811 / 3998
(#) zolika60 válasza japex hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Például itt is. Bővebben: Link
(#) Action2K válasza japex hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Szia! Hány éves? Tanulnak már valamit erről a suliban? Lehet, hogy egy modulrendszerűbbel könnyebb lenne kezdenie, az átláthatóbb. Nem beszélve arról, hogy olcsóbb (fillérek) és Te is, vagy akár közösen is legyárthatjátok a modulokat. Ráadásuk együtt tanulhattok.
(#) japex válasza Action2K hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Köszi a válaszokat.

9 éves (lehet, még korai, de nagyon szeret alkotni és ezt a teret fejleszteném.. kis villanymotorokkal meghajt mindenféle lego gépezeteket, stb. Sajna még nem tanult ilyet a suliban, lehet akkor korai? Nem ismerem a modulrendszert, de jól hangzik. Kifejtenéd kicsit bővebben? Beszerzés, alkalmazás stb.
(#) Action2K válasza japex hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Én is ilyen korban kezdtem. Este leírom, megmutatom, hogy mire gondoltam.
(#) csabeszq válasza pjg hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Köszi, a netprobléma megoldódott most, hogy alaposabban megvizsgáltam (a feleségem volt otthon, amikor jöttek a "szakértők", akiket az érintett szolgáltató kiküldött bekötni a netet).

Az építtetők nem betonozták be a telefonkábeleket, minden csőben megy, be is fogok fűzni egy új UTP kábelt. Minden sima.

A "szakemberek" más kábel végét húzogatták, ami természetesen nem mozdult, ezután levonták, hogy az építtető azt bebetonozta a padlóba.

A telefonkábel a földszinten hagyta el a lakást, ők meg valamit a padláson húzogattak. Emellett 5-cm-re az aljzat csokiszorítójától elvágták a telefonkábelt és vissza sem rakták, szóval lógott ahogy volt.

Nyilván nem lehet tőlük elvárni, hogy átlássák azonnal, hogy a dobozokban hogyan mennek a vezetékek, de:
- a csokiból a vezetéket kicsavarozással szokták eltávolítani, nem levágással
- az, hogy két különbözö vezetéket húzogattak és ezt észre sem vették, nekem egy kicsit sok volt

Hát, a szerelő urak hozták a tipikus formájukat (sajnos).
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
(#) japex válasza Action2K hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

ok, köszi
(#) world-s válasza proli007 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szia! Megépítettem az áramkört próbapanelon. Az R2-t állítgatom. Vagy nagyon rövidet pittyeg, vagy ha nagyobb az R2, akkor bár hosszabb az idő, de ez egy hosszú elhalkulással jár. Tehát nem az történik, hogy hosszabban kapja meg a tápot a piezó, hanem inkább olyan mintha egy nagyobb kondin sülne ki csak. Tehát nincs az az éles lefutása. Mit lehet csinálni? Köszi.
(#) proli007 válasza world-s hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Hello!
Hirtelen váltáshoz, egy kis pozitív visszacsatolást kel létrehozni, valahogy így..
üdv! proli007
(#) world-s válasza world-s hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Még kísérleteztem: Ha a pittyenés hossza jó, akkor is nem olyan mintha az elemhez érinteném egy pillanatra (ami jó lenne), hanem egy lecsengés van.

Hello!
Mivel ilyen kicsi a fogyasztása a "csippanónak", lehet hogy ésszerűbb lett volna egy komparátpros CMOS IC-t alkalmazni. Talán az is meghajtotta volna közvetlenül. Ha ez a változat sem tetszik, megrajzolom. Vagy egy CMOS TLC555, mert ugye a fogyasztást is a minimális szinten kell tartani.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012

Ha megrajzolod, akkor megköszönöm, mert 2-kor megyek am munkahelyemről el vásárolni kondikat monitorba, és azzal együtt terveztem a saját cuccaimat is megvenni.
És ha az egyik nem, akkor már építhetem is a másik megoldást. Köszi.

Hello!
Bocs, most már kettő óra öt van. De jobb későn..
üdv! proli007

Mos indultam volna, tehát pont jó
(#) world-s válasza world-s hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Este megépítem és referálok. Azért hoztam 555-öt is ha már ott voltam, hisz ha jól értettem az lenne a következő lehetőség még.
(#) dani_16 hozzászólása Okt 9, 2012 /

Hali!!
Én kezdő vagyok szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet ~25V váltóáramot előállítani?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Dani
(#) pjg válasza dani_16 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Megfelelő generátorral, vagy 230V-ból transzformátorral.

Hello! Legyen.. üdv! proli007

Köszönöm. Igazán nem kellett volna, de most már az 555-öst építettem meg. És nagyon jól működik. Köszönöm.
(#) world-s hozzászólása Okt 9, 2012 /

Ja. Megépítettem a ledes egyenirányítást is. 14.8 V jött ki a kondival, így beletettem a korlátos 12V-ra.
Működik ez is. Az lenne a kérdésem, hogy a 12V-os 20W-os halogént van esélye leddel helyettesíteni? (A mostani ledes cucc 6500K/126Lumenes. Ez volt a legnagyobb Lumen értékű.) Mert a mostani 8-10x kevesebb fényt ad. Ha igen, akkor az fehér embernek való áron is kapható. Próbáltam a boltban elmagyarázni, de azt mondta ( ha tényleg megértette) hogy 8-9000 Ft lenne.

Egy gyors kérdés. A csipogás hossza mikkel változtatható, mert a film alapján egy picit rövidebbre kell vennem. Köszönöm.

Hello!
Tekintve, hogy a kapcsolás olyan egyszerű, mint a faék, sok eshetőség nincs, sőt előzőekben is ez volt.. Két alkatrész van, az R1 és C1. Az idő kb. T=R1*C1. (Természetesen ohmban és faradban kell beírni, és szekundumban kapod, mielőtt megkérdezed.)
üdv! proli007

Sajnálom. Közben én is kisakkoztam, hogy sok lehetőségem nincs. Betettem egy potit R1-re, és összehasonlítási alapon ( a filmmmel) 4., 5. próbára összejött...
(#) nedudgi válasza world-s hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

A két műfaj nehezen hasonlítható össze. A LED sokkal kisebb szögben sugároz, mint egy izzólámpa.
(#) njocee hozzászólása Okt 9, 2012 /

sziasztok , bocsi a zavarásért és nem is tudom hogy jó helyre írok vagy sem de lenne egy kis nyűgöm a következőre kellene valami megoldás hátha ti tudtok nekem segíteni.

adott egy ac230v-os pumpa kis teljesítményű ennek a vezérlését szeretném megoldani valami fettel , én arra gondoltam hogy az alábbi ábrán láthatóan oldom meg és maga nem a pumpának a frekijével játszok hanem a relét vezérlem meg , ez így szép is meg nem is mert a relé egy ideig bírja és összeég. Valakinek valami megoldás hogy a relét kihagynam belölle? és a pumpának csak simán a 230-voltját szaggatsam meg?
Köszönöm. üdv:Joc

abra.GIF

(#) nedudgi válasza njocee hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szia!
Ha egy jelfogó összeég, akkor annak az az oka, hogy túlterhelted. Amikor regisztráltál ide, el kellett olvasni a szabályzatot. Gondolom, kihagytad. Ugyanúgy ahogy a jelfogó adatlapját sem olvastad el. Szánj egy kis időt rá, megéri . Több konkrétum ismeretében talán tudunk segíteni. Milyen jelfogót használtál, milyen szivattyú kapcsolására?
(#) proli007 válasza njocee hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Hello!
A "kis teljesítményű" elég tág fogalom. Vagy ha úgy tetszik, nem műszaki paraméter.
De Fet helyett, miért nem használsz szilárdtest relét, vagy MOC3041-et, és egy Triac-ot. Az nem megfelelő? Azzal 10ms-onként tudod kapcsolgatni, és galvanikusan is el lesz választva.
üdv! proli007
(#) Kodis hozzászólása Okt 10, 2012 / 1

Üdv. mindenkinek.
Még új vagyok itt és eléggé zöldfülű.
De mindezek ellenére segítséget szeretnék kérni.
Szeretnék építeni egy egyutas, diódás egyenirányítót.
Csak nem tudom hogy számolhatnám ki azt hogy milyen és hogy mekkora alkatrészekből építsem meg.
Például milyen dióda , puffer kondi .
Egy motorkerékpár töltőtekercsét szeretném szabályozni vele. (nem aksi töltéshez)
20 és 100 v közöti váltó áramot.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
(#) Lalle hozzászólása Okt 10, 2012 /

Sziasztok
Olyan kérdésem lenne hogyha 3 fázisú motornál csak két fázist kap meg akkor mi lesz a reakció a motornál? Okozhat-e hibát a motorban?
(#) zolika60 válasza Lalle hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

A maradék két fázison megnövekvő áram miatt leég. Mint az én kompresszorom motorja.
(#) zoltan0801 válasza Kodis hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Helo!
Mit hajtanál meg vele egyenirányítás után? Amúgy szerintem egy 1N4007-es dióda megteszi, feltéve ha 1A belül maradsz. A pufferkondi pedig általában 1000µF Amperenként. De majd kijavítanak ha nem így van
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
Következő: »»   1811 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem