Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   314 / 1210
(#) bbalazs_ válasza Mdavid hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Nagyon egyszeru. Szervoval dolgozik. Ott pedig egy jel periodusideje adja meg a szervo poziciojat. Egyszeruen ezt a jelet allitja elo es noveli/csokkenti, ahogy kell.

A becsukas is motoros? De mivel inditja? Taviranyitoval? Vagy odanyul? Mert ha odanyul, egyszerubb lenne fekezett rugoval. (nem lattam a filmet)
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) Balagemann2031 hozzászólása Okt 7, 2012 /

Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy 10bites A/D értéket hogyan illik átalakítani decimálisá, vagy 4 külön regiszterbe 0-9-ig? Van erre valami jól bevált algoritmus, vagy ki kell agyalnom? Hőmérő progit szeretnék írni LM35 ös hőmérő elemmel. (18F4550 assembly) Köszi Üdv!
(#) Hp41C válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 7, 2012 / 1

Szia!
Rengeteg megoldás van a bináris - BCD átalakításra:
- Veszed a szám 10 -es modulóját, elteszed a legkisebb helyiérték tárolójába, 10 -zel osztod a számot és a következő helyiértékre lépsz. Folytatod 3 heyiértékre... Egyszerű, de rendkívül időigényes eljárás.
- Addig vonod ki 10 3. hatványát a számból, míg negatív nem lesz, közben számolod hányszor sikerült. Ha negatív hozzáadod, a számlálót csökkented, és 10 2. hatványával folytadod. Ha eljutottál 10 első hatványával a visszaadáshoz, az eredmény az egyes helyiérték. Egyszerű, de még mindig időigényes eljárás.
- A számábrázolásodnak megfelelően átírod ezt az eljárást. Pakolt BCD számot állít elő, az egy byte -ban tárolt alacsony és magas helyiértéket a
  1. movf BCD,w
  2. andlw 0x0F

illetve a
  1. swapf BCD,w
  2. andlw 0x0F

utasításokkal lehet megszerezni. Bonyolultabb, de gyors, rugalmasan bővíthető, nincs benne osztás, modulo művelet.
(#) trudnai válasza Mdavid hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Definiald a szot, hogy "legegyszerubben", es akkor talan tudunk valaszolni Egyszeru legyen elore elkeszitett elemekbol ossze rakni? Akkor csak kovesd a linket amit megadtal... Vagy egyszeru legyen az elektronika? A szervo vezerles egyaltalan nem bonyolult dolog, csupan ki kell adnod egy 1-2 ms szelessegu impulzust 20ms-enkent (50Hz). Ott is van egy nyulfarknyi program ami az alapja az egesznek. Nem kell ehhez az a hatalmas PicAxe panel es raadasul meg pluszban az a szervo kontroller... Kb a szervo kontroller meretu panellel meg tudod oldani, de meg annal is lehet joval kisebbet gyartani.
(#) Balagemann2031 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Köszönöm segítséget! Tanulmányozom!
(#) rammeradrian válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Q6-nak kéne földre vinnie ugye? De Q6 G-jén nem mérhető semmi.
(#) Hp41C válasza rammeradrian hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Szia!
A pic 7. lábán mi mérhető? Eljut-e ez a szint a Q6 gate-jére. Kapcsolgasd a MCLR jelet ki / be.
(#) Mdavid válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Idézet:
„A becsukas is motoros? De mivel inditja? Taviranyitoval?”

Igen, a becsukás is motoros, és távirányítóval szeretném irányítani.
(#) Mdavid válasza trudnai hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Úgy értem, hogy minél gyorsabban elkészüljön. Ezeket az elemeket, amiket ott leírtak, hol tudom megszerezni?
(#) glaci hozzászólása Okt 7, 2012 /

Egy 16f628 RA0 lábát szeretném nyomógomb érzékelésre használni. de nem reagál rá. Valamilyen regiszteren be kell állítani hogy digitális bemenet legyen? Vagy alapból az.

A program elején beállítottam
TRISA=0x01

Köszi a válaszokat.

Semmi. Hiába kapcsolom ki/be az MCLR-t a PIC 7. lábán semmi sincs.

Szia!
Keress zárlatot! Vedd ki Q6 -ot és akkor mérd meg, hogy a jel eljut-e a gate kivezetés forrpontjáig.

Kivettem, és itt lesz a baj, így megvan a PIC 7. lábán a logikai 1 (~5V)
Akkor a FET rossz?
(#) glaci válasza glaci hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Meg lett a megoldás!
Az analóg bemeneteket az
CMCON=0x07 utastással lehet letiltani.
Vagyis a CMCON regiszter utolsó 3 bitjét át kell írni 1-re.
(#) El_Pinyo válasza glaci hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Alapból analóg. A CMCON regiszterbe kell 0x07- et tölteni, ekkor letiltod az alapból engedélyezett komparátort.

Szerk: Látom közben Te is megtaláltad!

Szia!
Q6 valószínűleg hibás. Ha Q5 ilyenkor le van zárva és a MCLR egy 10k ellenállással Vss -re húzható, akkor Q6 volt a hibás. Ha a Q6 nélkül továbbra is 5V körüli feszültség van a MCLR csatlakozón, akkor Q5 környékét tovább kell mérni.

A VPP lábon még most is kint az 5V (ki van véve Q6)
És Q5 Gate-jén 3,8V mérhető

Szia! Vedd ki Q4 -et! Lezár a Q5? Miért van félig nyitva a Q4? Jól van beforrasztva a G-S ellenállása? Megkapja a vezérlést a pic 23. lábáról?

a PIC 23-as lábán nincs semmi.
Pontosabban 0.01V ha bent a Q4 akkor is és ha kint van akkor is.

Akkor honnét kerül 3.8V a Q5 gate -jére?

Gondolom R5-ön keresztül. De az se normális hogy a PIC nem adja ki a logikai 1-et amikor az MCLR ON nem?
(#) adamhollos hozzászólása Okt 9, 2012 /

Sziasztok!

Szeretném megtanulni, hogy hogyan lehet pic-ek (ill. egyébb eszközök közt) közt UART, USART, I2C és (E)CAN-es kommunikációt létrehozni. (ne féljetek nem benneteket foglak nyaggatni )

Ehhez vettem 3db PIC18F25K80-as mikrovezérlőt és 3db MCP2551-es pic-ECANbus illesztő chipet.

Ezekből szeretnék összerakni, 3 (ugyan olyan) kis áramkört, amik egyenként külön-külön tápról (elemekről) működnének és majd köztük megvalósítani KÜLÖN-KÜLÖN a fent említett kommunikációkat, tehát egyszer CAN-est egyszer meg usart-ot aztán i2c-st.

A kérdésem az: Hogyan néznek ki ezek a buszok fizikailag? Tehát azon túl, hogy PL. a CAN-nél összekötöm a CANH és a CANL lábakat, mit kel még összekötnöm és hogyan?
(#) adamhollos válasza icserny hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

CAN-nél közös földet nem kell biztosítani?

Az Rs láb mire való a chipen?
(#) icserny válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Fölösleges kérdéseket ne tegyél fel, mert én nem foglalkoztam CAN kommunikációval, az adatlapból, leírásokból viszont minden kiderül.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Okt 9, 2012 /

Sziasztok! Van arra valami megoldás hogy asm ben 18F4550 ben a 10bites a/d értéket el tudjam osztani 5-tel?
(#) Hp41C válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szia!
Röviden: van. Hosszabban: Vess egy pillanatot erre az oldalra... Már rengetegszer belinkeltem.
(#) Balagemann2031 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szia! Köszi a linket tanulmányozom, mostmár a könyvjelzők közé tettem. Üdv!
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 9, 2012 / 1

Ha mindenáron osztani akarsz, akkor a honlapomon találsz leírást és mintapéldát hozzá. Bővebben: link

Én inkább annyiszor mérek, hogy kettő hatványával lehessen osztani.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Okt 10, 2012 /

Hello! Én egyébként egy LM35D-s hőérzékelő analóg jelét szeretném 10 bites A/D vel feldolgozni. Az érzékelő 10mV/*C aránnyal 0-100 fokig mér. Ezért gondoltam az osztásra.
Következő: »»   314 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem