Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon egyszeru. Szervoval dolgozik. Ott pedig egy jel periodusideje adja meg a szervo poziciojat. Egyszeruen ezt a jelet allitja elo es noveli/csokkenti, ahogy kell.
A becsukas is motoros? De mivel inditja? Taviranyitoval? Vagy odanyul? Mert ha odanyul, egyszerubb lenne fekezett rugoval. (nem lattam a filmet) A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy 10bites A/D értéket hogyan illik átalakítani decimálisá, vagy 4 külön regiszterbe 0-9-ig? Van erre valami jól bevált algoritmus, vagy ki kell agyalnom? Hőmérő progit szeretnék írni LM35 ös hőmérő elemmel. (18F4550 assembly) Köszi Üdv!
Szia!
Rengeteg megoldás van a bináris - BCD átalakításra: - Veszed a szám 10 -es modulóját, elteszed a legkisebb helyiérték tárolójába, 10 -zel osztod a számot és a következő helyiértékre lépsz. Folytatod 3 heyiértékre... Egyszerű, de rendkívül időigényes eljárás. - Addig vonod ki 10 3. hatványát a számból, míg negatív nem lesz, közben számolod hányszor sikerült. Ha negatív hozzáadod, a számlálót csökkented, és 10 2. hatványával folytadod. Ha eljutottál 10 első hatványával a visszaadáshoz, az eredmény az egyes helyiérték. Egyszerű, de még mindig időigényes eljárás. - A számábrázolásodnak megfelelően átírod ezt az eljárást. Pakolt BCD számot állít elő, az egy byte -ban tárolt alacsony és magas helyiértéket a
illetve a
utasításokkal lehet megszerezni. Bonyolultabb, de gyors, rugalmasan bővíthető, nincs benne osztás, modulo művelet.
Definiald a szot, hogy "legegyszerubben", es akkor talan tudunk valaszolni Egyszeru legyen elore elkeszitett elemekbol ossze rakni? Akkor csak kovesd a linket amit megadtal... Vagy egyszeru legyen az elektronika? A szervo vezerles egyaltalan nem bonyolult dolog, csupan ki kell adnod egy 1-2 ms szelessegu impulzust 20ms-enkent (50Hz). Ott is van egy nyulfarknyi program ami az alapja az egesznek. Nem kell ehhez az a hatalmas PicAxe panel es raadasul meg pluszban az a szervo kontroller... Kb a szervo kontroller meretu panellel meg tudod oldani, de meg annal is lehet joval kisebbet gyartani.
Köszönöm segítséget! Tanulmányozom!
Q6-nak kéne földre vinnie ugye? De Q6 G-jén nem mérhető semmi.
Szia!
A pic 7. lábán mi mérhető? Eljut-e ez a szint a Q6 gate-jére. Kapcsolgasd a MCLR jelet ki / be. Idézet: „A becsukas is motoros? De mivel inditja? Taviranyitoval?” Igen, a becsukás is motoros, és távirányítóval szeretném irányítani.
Úgy értem, hogy minél gyorsabban elkészüljön. Ezeket az elemeket, amiket ott leírtak, hol tudom megszerezni?
Egy 16f628 RA0 lábát szeretném nyomógomb érzékelésre használni. de nem reagál rá. Valamilyen regiszteren be kell állítani hogy digitális bemenet legyen? Vagy alapból az.
A program elején beállítottam TRISA=0x01 Köszi a válaszokat.
Semmi. Hiába kapcsolom ki/be az MCLR-t a PIC 7. lábán semmi sincs.
Szia!
Keress zárlatot! Vedd ki Q6 -ot és akkor mérd meg, hogy a jel eljut-e a gate kivezetés forrpontjáig.
Kivettem, és itt lesz a baj, így megvan a PIC 7. lábán a logikai 1 (~5V)
Akkor a FET rossz? A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Meg lett a megoldás!
Az analóg bemeneteket az CMCON=0x07 utastással lehet letiltani. Vagyis a CMCON regiszter utolsó 3 bitjét át kell írni 1-re.
Alapból analóg. A CMCON regiszterbe kell 0x07- et tölteni, ekkor letiltod az alapból engedélyezett komparátort.
Szerk: Látom közben Te is megtaláltad! A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Szia!
Q6 valószínűleg hibás. Ha Q5 ilyenkor le van zárva és a MCLR egy 10k ellenállással Vss -re húzható, akkor Q6 volt a hibás. Ha a Q6 nélkül továbbra is 5V körüli feszültség van a MCLR csatlakozón, akkor Q5 környékét tovább kell mérni.
A VPP lábon még most is kint az 5V (ki van véve Q6)
És Q5 Gate-jén 3,8V mérhető A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Szia! Vedd ki Q4 -et! Lezár a Q5? Miért van félig nyitva a Q4? Jól van beforrasztva a G-S ellenállása? Megkapja a vezérlést a pic 23. lábáról?
a PIC 23-as lábán nincs semmi.
Pontosabban 0.01V ha bent a Q4 akkor is és ha kint van akkor is. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
Akkor honnét kerül 3.8V a Q5 gate -jére?
Gondolom R5-ön keresztül. De az se normális hogy a PIC nem adja ki a logikai 1-et amikor az MCLR ON nem?
Sziasztok!
Szeretném megtanulni, hogy hogyan lehet pic-ek (ill. egyébb eszközök közt) közt UART, USART, I2C és (E)CAN-es kommunikációt létrehozni. (ne féljetek nem benneteket foglak nyaggatni ) Ehhez vettem 3db PIC18F25K80-as mikrovezérlőt és 3db MCP2551-es pic-ECANbus illesztő chipet. Ezekből szeretnék összerakni, 3 (ugyan olyan) kis áramkört, amik egyenként külön-külön tápról (elemekről) működnének és majd köztük megvalósítani KÜLÖN-KÜLÖN a fent említett kommunikációkat, tehát egyszer CAN-est egyszer meg usart-ot aztán i2c-st. A kérdésem az: Hogyan néznek ki ezek a buszok fizikailag? Tehát azon túl, hogy PL. a CAN-nél összekötöm a CANH és a CANL lábakat, mit kel még összekötnöm és hogyan?
CAN-nél közös földet nem kell biztosítani?
Az Rs láb mire való a chipen?
Fölösleges kérdéseket ne tegyél fel, mert én nem foglalkoztam CAN kommunikációval, az adatlapból, leírásokból viszont minden kiderül.
Sziasztok! Van arra valami megoldás hogy asm ben 18F4550 ben a 10bites a/d értéket el tudjam osztani 5-tel?
Szia!
Röviden: van. Hosszabban: Vess egy pillanatot erre az oldalra... Már rengetegszer belinkeltem.
Szia! Köszi a linket tanulmányozom, mostmár a könyvjelzők közé tettem. Üdv!
Ha mindenáron osztani akarsz, akkor a honlapomon találsz leírást és mintapéldát hozzá. Bővebben: link
Én inkább annyiszor mérek, hogy kettő hatványával lehessen osztani.
Hello! Én egyébként egy LM35D-s hőérzékelő analóg jelét szeretném 10 bites A/D vel feldolgozni. Az érzékelő 10mV/*C aránnyal 0-100 fokig mér. Ezért gondoltam az osztásra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |