Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   13 / 91
(#) mazsola hozzászólása Okt 6, 2012 /

Ami azt illeti, most egy darab drót van bedugva az egyik antennacsatlakozóba, így jön be a Petőfi, antenna nélkűl meg sem mukkan ezen a sávon. Na de két antennaüvely van, /mellesleg a bazárjaim között van hozzávaló dugó vagy négy darab/, csak az nem világos, hogy húzzak ki egy /milyen hosszúságú?/, a két végén szigetelt légkábelt?, és annak melyik pontjára kössem a két antennakábelt? Gyermekkoromban láttam ilyen megoldást. Egyébként próbálkoztam gyári univerzális TV-Rádió antennaerősítővel, de az egy darab drótos megoldás még mindig jobb. Nem létfontosságú ez a dolog, hiszen van néhány darab modernebb rádióm, csak a műhelyembe szeretek elbogarászni ilyen dolgokkal, és ha már megvannak a készűlékek, működjenek is. Különben nem is igen hiszitek el, de a Saturn olyan állapotban volt amikor hozzám kerűlt, hogy mosogatószeres vízzel és ecsettel átmostam, /Lásd:Béka oldala/ aztán ki a napra, és miután megszáradt, úgy nézett ki mint az új. És azóta is működik. Sajna használati leírást nem találok hozzá, ezért is fordultam ide, hátha valamelyikőtöknek volt már dolga ilyen készűlékekkel. Egyébként nem hinném hogy át van hangolva -ha csak gyárilag nem-, mert szerelőt egyik sem látott még.
(#) fecameca válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Nem ismerem ezeket a készülékeket, de a skálájukon hány Mhz látható? Zolika tévedsz, ha bejön Petőfi azt általában tükörből veszi ez nem jelenti azt, hogy át lett hangolva..(Tükörfrekvencián.) Attól a rádiót át kell hangolni. Meglátod, az érzékenysége ezerszer jobb lesz. Antenna gyanánt bármelyik hüvelybe elég egy darab drót. Ha nem elég érzékeny próbálkozhatsz kettővel. Akkor ezek általában ellenkező irányba kellene hogy nézzenek, de az épületek közötti visszaverődések miatt fura dolgokat is produkálhat az élet. Olyan egy- másfél méteres vezeték untig elég antennának, ha a közelben vannak az adók, a kifeszítés irányát kísérletileg kell meghatározni. Lehet, hogy akkor szól a legszebben, ha egyszerűen csak a szekrény mögé dobod, más esetben beversz egy szöget, arra tekered. Áthangolás: általában elég a forgókondenzátorral párhuzamosan utólag betett 15- 20 pF kondenzátorok eltávolítása, finomhangolás(trimmelés), és kész. NDK készülékek eredetileg CCIR sávra készültek, de ha itt árulták Magyarországon, akkor sajnos OIRT van benne.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012
(#) lóri hozzászólása Okt 9, 2012 /

Sziasztok!
Van egy ilyen antennám,rádióhoz használhatom?Vagy,inkább tv antenna lenne?Távtáplálású?Ha igen,hány voltról megy,és,hogyan kössem rá?Állítólag,kellhet kerámia leválasztókondi,milyen értékű,hogyan kössem rá?
Köszi:Lóri

DSC02352.JPG

(#) zolika60 válasza lóri hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Ez egy TV antenna rendszer. Egy VHF és egy UHF antenna közösítve szerintem nem kell táv táplálni ez egy passzív rendszer.
(#) kadarist válasza lóri hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szia!
Az alsó vagy a felső antennára gondolsz? Mert a felső az egy UHF tévéantenna, amely teljesen alkalmatlan URH rádióvételhez.
(#) lóri válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Azt hittem egyben van az egész.Akkor az alsó jó lenne?Tápfesz kell neki?És ez a henger melyikhez tartozik?
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012

DSC02349.JPG

(#) kadarist válasza lóri hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Az alsó egy VHF II. sávú antennának tűnik, ami akár még jó is lehet rádióhoz.
(#) lóri válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Értem,köszönöm.
(#) VIM válasza lóri hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szia! Szerintem az alsó antenna egy régi OIRT-os darab, kis erősítési tényezővel és előre-hátra viszonnyal. Ilyen antennát csak közeli adóknál használtak, kedvező rálátási viszonyoknál. Ha az elem átmérő 14-16mm és az R elem legalább 1620mm, akkor talán át lehet alakítani egy gyenge CCIR antennára, ami nem biztos, hogy megéri a vele való bajlódást. Ha mégis megpróbálnád átalakítani akkor 10-15km-nél nem lát messzebbre és elég kedvezőtlen a vételi viszonya. Nem akartalak elszomorítani de valahogy meggondolandó a dolog, persze lehet próbálkozni is.

antenna.jpg

(#) lóri válasza VIM hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Köszönöm,nem vagyok szomorú.Van egy jvc rx 1001v rádióerősítőm,de sokszor 0dB a jel,gondoltam rá kéne tenni antennát,de nem tudom milyet.Tudtok ajánlani valamit?Lehet bolti is.Köszönöm Zolika60 hozzászólását is.
(#) zolika60 válasza lóri hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Sokfélét vehetsz, ha csak úgy általánosságban és nem DX vételre kell. Bővebben: Link Egyébként sokat segíthet egy darab drót is.
(#) fecameca válasza VIM hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Na ne mondd már, hogy rádióhoz nagyon bonyolult sokelemes Yagi kell! Én egy egyszerű dipollal fogtam Zágrábot kiváló sztereo minőségben, 500km!!! Nem semmi, csak egy jó rádióvevő kell, és forgatható nyél az antennához. Egyedül az számít, hogy az antenna lambda/2 -re legyen méretezve. Az az általában használt egy-két direktor és reflektor nem olyan sokat segít rajta, mint hiszitek. A dipol antennám ugyanolyan T illesztésű volt, mint a képen. A fesztáv meg legalább 180 cm kell legyen CCIR sávra. Lóri az a hengeres bigyó közösítőszűrő volt, hogy egy koaxon lehessen levinni a két antennát. Neked már nem biztos, hogy jó bármire.
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 9, 2012 /

Üdv a fórumozóknak!
Az alábbi linken megtalálható antennához lenne annyi kérdésem, hogy ha alumínium keret helyett, kábelcsatornából csinálok egy keretet és körbe húzok benne egy szál vezetéket, akkor fog működni? Előre is köszönöm!
szükségantenna
(#) lóri válasza fecameca hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Köszönöm mindenki válaszát.Szerintem azért,a rádióvétel technika ,elég bonyolult dolog.
(#) Marty McFly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

1,5-es sodrottréz, vagy inkább tömör legyen? Vagy ennél azért vastagabb kellene?
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Ezt én is megerősíthetem, mert nálam is egy egyszerű hajlított függőleges dipóllal jönnek a budapesti helyi érdekeltségű rádiók.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Egy jó rádióvételhez ha nem is sok, de többelemes külső, magasan telepített Yagi antenna szükséges. A 100 MHz -es URH műsorszóró sávon nem is igazán lehet "sokelemes" antennát készíteni, már az 5 elemesnek is jelentős mechanikai problémái vannak. Általában a 3 elemes megfelelő eredményt ad, ha nem kívánsz DX -elni. Az az 500 km meg azért egy dipóllal elég túlzás, bár időszakonként különleges terjedés esetén előfordulhat, rendszeresen, vagy állandóan biztosan nem. Igen nagyon valószínű, hogy nem a zágrábi adót fogod, hanem a zágrábi műsor egyik közvetítő gerincadóját. Eszéken van egy ilyen adó, 199 m tszf, és 100 m antennamagassággal, potom 100 kWerp teljesítménnyel, tőled 130 km -re. Ez ennek az adónak kb. az ellátott területének a széle, tehát egy egyszerűbb antennával is fogható, ha a vételi helyen a körülmények is jók.
A képen látható nagyméretű antenna az a Budapesti O1 (47 - 53 MHz) TV adó vételére alkalmas, az URH műsorszóró adók vételére nem, mert kb. dupla olyan hosszú, mint amilyenre szükség lenne. Ennél egy darab drót is jobb eredményt ad. Viszont a helyére lehet tenni egy 2, vagy 3 elemes antennát a zolika60 linkjéről vásároltat, és a közösítőbe egyszerűen csatlakoztatható, a másik (lepke) antenna úgyis a TV IV - V sáv vételére való, így probléma mentesen közösíthető. A lepke antenna meg maradhat, a DVB-T vételére.
(#) zolika60 hozzászólása Okt 9, 2012 /

Itt már egyszer betettem ezt az alapirodalmat. Szerintem érdemes olvasgatni. Kár, hogy nem lehet ilyesmit a topic fejlécébe linkelni, mert sokak gondjait megoldaná.
(#) kadarist hozzászólása Okt 9, 2012 /

Innen pedig letölthető egy nagyon régi, de annál inkább emészthető szövegezésű alapmű az URH antennák témakörében.
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Ez is egy jó kis könyv, egyidős velem. A fizika azóta semmit nem változott.
(#) pulsarxp hozzászólása Okt 9, 2012 /

Sziasztok,

szeretnék csinálni egy 2,4GHz-s helix antennát. A kérdésem az, hogy engem többen riogattak, hogy nem elég csak "megcsinálni" hanem azt be is kell mérni. Mivel mérnek be ilyen antennákat, illetve hogyan? Akinek van ebben tapasztalata leírná nekem. Köszönöm
(#) pucuka válasza pulsarxp hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Az antenna egy olyan négypólus, amely az elektromos jeleket elektromágneses jelekké alakítja. (hasonlóan, mint ahogy egy hangszóró, vagy egy mikrofon, csak ott elektromos- mechanikai energia átalakítás történik) Mérni kell a négypólus elektromos oldalát, az impedancia frekvencia függését, (ez a könnyebb), és mérni kell az antenna sugárzási oldalát.
Az elektromos oldal mérése egy kétpólus (ellenállás, impedancia) mérése, a problémát a viszonylag magas frekvencia okozza. Mivel az illesztés követelménye miatt a generátor (adó) és az antennának az impedanciái meg kell hogy egyezzenek, a legegyszerűbb módszer az ütközési csillapítás, vagy másnéven az állóhullámarány (VSWR, SWR) mérése. Ez a módszer viszont csak akkor használható, ha az antenna impedanciája már közelítőleg megegyezik az adó kimeneti impedanciájával. Máskülönben egy impedancia mérést kell végrehajtani, ami pl. egy vektorvoltmérővel lehetséges. (elég ritka, és drága műszer)
Az antenna sugárzási oldalát pedig térerősség méréssel lehet mérni, helyettesítéses módszerrel. Erre egy bármilyen vett térerősséget mutató vevő alkalmas, a probléma az adó oldalon a hiteles térerősséget sugárzó helyettesítő generátor, hiteles antenna összeállításánál van.
Minden antennát ezekkel a módszerekkel mérünk.
Az antenna készítésénél az a gond, hogy minden paraméter mindennel összefügg, ezért számolni igen nehézkes. Bár léteznek antenna méretező programok, az eltérő filozófiájuk miatt gyakran különböző eredményeket adnak, és bizony felmerül a kérdés, hogy most akkor melyik a jó. Hasonló a gond az elébb említett könyvekkel is, az ott leírt antennák elkészítésénél adódó viszonylag kis eltérések a megvalósítás eredményében jelentős eltéréseket adnak, és akkor az ember ott áll műszer hiányában hogy most mi is a gond, hogy az összeköttetés távolsága csak néhány méter. Ez a probléma pedig a frekvencia növekedésével egyre csak nő.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
(#) bodgabo válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

A Rothamel-Antennakönyv valóban egy nagyon jól sikerült mű, szokták rádióamatőr bibliaként is emlegetni. Főleg az otthon barkácsolók veszik nagy hasznát, akik szeretik tudni hogy mit miért csinálnak, és hogy hogyan lehet másképp is csinálni hogy jó legyen.
(#) cccsaba hozzászólása Nov 12, 2012 /

Hali

2 antennát szeretnék rákötni egy tv-re az egyik pl. északra néz a másik délre, ehhez néztem elosztót de csak olyanokat találtam ami 1 bejövő jelet oszt szét kettőre nekem ennek a fordítottja kellene.
Vagy ez nem számít belehet kötni ilyenbe is?
És a két jel nem fogja bezavarni egymást?

(#) kadarist válasza cccsaba hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Szia!
A passzív szplitterek fordítva is működnek.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
(#) pucuka válasza cccsaba hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Két antennát össze lehet kötni, de nem az elosztó iránycsatolóval. Annak ugye benne van a nevében is, hogy irányérzékeny. Visszafelé nagy a csillapítása.
Az antennákat fázishelyesen kell sorba vagy párhuzamosan kapcsolni, és utána kell elvégezni az asszimetrizálást, és az impedancia transzformálást. Ezeket tápvonalas illesztőkkel szokás elvégezni. Egy ilyen antenna rendszer csak akkor működik jól, ha a venni kívánt térerősségek nem térnek el nagyon egymástól, és nem vagy egyik adóhoz sem túl közel.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Az ellenállásosak igen, de az iránycsatolósak nem. Manapság meg leginkább ilyenek vannak. Bár mindkettő passzív.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
(#) cccsaba hozzászólása Nov 13, 2012 /

Köszi a segítséget.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Köszönjük a pontosítást!
(#) cccsaba hozzászólása Nov 13, 2012 /

Hali

Az előző kérdésemnél maradva, egy ilyen elosztónak a belsejében van valami jelszabályozó?
Mert most csak a vezetékeket össze tekertem elosztó nélkül, és homályos lett kicsit a kép, viszont az m1 ami eddig szemcsés volt szép lett
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
Következő: »»   13 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem