Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)

Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   45 / 121
(#) g3ngst3r hozzászólása Szept 16, 2012 /

Na most van nekem olyanom hogy prendadex és van egy olyanom is hogy Bison hobbiragasztó ami sárg oldószerszagú illetve ha megszárad gumisabb illetve van még két komponensű múgyantám melyiket ájánljátok?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
(#) ujfalusi válasza g3ngst3r hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Mindenképpen a gumisabbat válaszd.
(#) Reedly hozzászólása Szept 23, 2012 /

Tudnátok tanácsot adni ezzel a hangszóróval kapcsolatban? Vettem egy elég jó minőségű első szettet az autóba, de az egyik mélyközép hangszóró sajnos hibás. A membrán meg se mozdul. Leégve nincs, mert szól. Persze csak ciripelve, mert ugye meg se tud mozdulni a membrán, mélyebb hangokat nem tud leadni. Levettem a porvédő dómot és lefényképeztem. Olyan, mintha a lengőtekercs bele lenne ragasztva a mágnesbe. Gyári hibás lenne, vagy leejthették? Hogyan tovább? Elbarmolni nem akarom!

http://kepfeltoltes.hu/120923/IMG_0539_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#) Reedly hozzászólása Szept 23, 2012 /

Még egy kép.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012

IMG_0535.JPG

(#) Gery78 válasza Reedly hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Szia!
Sajnos a lengőcsévéje is tönkrement. Teljesen összegyűrődött. Újra kellene tekercselni egy új lengőre és a mágnesét is össze kellene ragasztani, ahogy Zoli is javasolja. Aztán összerakni a hangszórót. Persze párban kell javítani, hogy egyforma legyen.
(#) Reedly válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 23, 2012 / 1

Köszönöm a válaszokat. Ezek szerint javítható. Nem gondoltam, hogy ekkora a baj. Tudtok esetleg ajánlani hozzáértő személyt? Elég sok szervizt találtam a neten, de nem tudom melyikhez küldjem el. A smoking az komolynak tűnik. Legalábbis a weblapjuk az jól néz ki.
(#) pedav hozzászólása Szept 24, 2012 /

Sziasztok!

Valaki megtudná magyarázni nekem, hogy a h2000-nél kapható pilléknél mit jelent a kiscsapos és nagycsapos kifejezés?

Köszönöm
(#) Mocskos hozzászólása Szept 26, 2012 /

Sziasztok,

Van egy pár RFT l3060PB hangszóróm. Sztereó open baffle hangfalakat szeretnék építeni belőlük, de az egyik alnico mágnes már félig demagnetizálódott. Hogy, vagy hol lehet újramágnesezni, lehetőleg hasonló térerősségűre?
(#) msteve válasza pedav hozzászólására (») Szept 26, 2012 / 1

A kiscsapos a kisebb átmérőjü tekercshez készült,a nagycsapos a nagyobbhoz.Jelen esetben ha jól emlékszem a kisebbik 1collos,a nagyobbik 1,5 collos átmérőjü
(#) msteve válasza Mocskos hozzászólására (») Szept 26, 2012 / 2

Van egy impulzusmágnesezőm,ha elhozod, felnyomhatjuk...
(#) msteve válasza Reedly hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Ha gondolod keress meg magánban.Én is ebből élek.
(#) msteve válasza mrn hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

A hangszóród javitható,de nem ajánlanám hogy megfelelő gyakorlat nélkül nekiállj.Ilyenkor rendszeresen tovább amortizálódik a hangszóró...a legjobb szándék ellenére is.Én az ilyet ipari mikroszkóp alatt szoktam milliméterről milliméterre lebontani egy oldószer-keverék segitségével.Ha a gyári állapotot szeretnéd visszaállitani,hidd el,nem éri meg belekezdeni.Ez egy külön szakma,bár nem tanitják sehol...néha ezért elgondolkozom egy tanfolyam inditásán...Ha a kezembe kerül egy hasonló,csinálok néhány előtte-utána képet.Ettől függetlenül,ha jó a kézügyességed,sokat foglalkoztál hasonló apró munkákkal,és van műszaki érzéked,elképzelhető hogy meg tudod csinálni.De ajánlanám hogy előtte gyakorolj egy kevésbé értékes hangszórón.Azért hogy tudjál róla,egy ilyen tweeter javitásához 3 különböző ragasztót szoktam használni.
(#) Honda130 hozzászólása Okt 10, 2012 /

Sziasztok!
Amatőr kérdésem lenne.
Lehet úgy lengőtekercset cserélni egy hangszórón, hogy csak a lengőt bontjuk ki belőle és a membrán meg a pille a helyén marad? Van egy pár Pioneer TS2511 tipusú koax hangszóróm. Talán nincs semmi baja, de a kivezetéseken ellenállást mérve 3,4 ohm-ot lehet mérni. Lehet hogy picit meghajtották? Nem hallottam még a hangját, csak doboz nélkül. Így tisztán szólnak, de az igazi teszten válik el, hogy milyen hangja van. Szóval, a kérdés, hogy lehet-e csak lengőzni?
Köszönöm!
(#) Robi85 válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Szerintem ez igy nem lehetséges. Ahhoz, hogy a lengőt kicseréld, ahhoz teljesen szétkell bontani az egész hangszórót. Elkell választanod a a pillétől és a membrántól a hordozót ami nem biztos, hogy sérülés nélkül sikerül. Ha csak tekercselni kell ahhoz nemkell darabjaira szedni csak egyben kivenni a membránt és a pillét. Utána tudod tekercselni és ugyanúgy mehet vissza. Ha ez egy 4 Ohmos hangszóró akkor ha dc ellenállást mérsz rajta egy multival akkor az nem fog 4 Ohmot mutatni hanem kevesebbet. Tehát véleményem szerint nincs baja a hangszóródnak.
(#) Gery78 válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Én sem tartom valószínűnek, hogy rossz a hangszóród, a DC ellenállás mindig kisebb mint a hangszóróra írt névleges érték. Azt tudod, hogy 4 vagy 8 Ohm-os a hangszóród? Ha mindkét hangszórón ilyen ellenállást mérsz, és egyforma hangosan szólnak, akkor jó a hangszóród, és valószínű, hogy 4 Ohmos.
(#) sound.man válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Ez azért van mert az impedancia amit ráírnak és nem egyenáramú ellenállás. Nekem a 8ohmos hangszórónak 5,9 az egyenáramú ellenállása.
(#) Honda130 hozzászólása Okt 10, 2012 /

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszokat!
Az ellenállása mindkét hangszórónak 3.4ohm. Tök egyformán mérem mindkettőt, de 3 utas hangszórókról van szó és nincs leválasztva a közép és a magassugárzó. Ezt nem tudom számít-e? Természetesen 4ohm-os hangszórók. Autóhangszóró. Próbálok mellékelni képet, hogy lássátok.
Egyébként a tekercselés hogy szokott menni? Lehet venni mindenféle lengőtekercset, vagy muszáj úgymond házilag legyártani a lengőt, mert mindegyik speciális a maga módján? Nem szeretnék ám nekiállni, csak amit nem tudok, az idegesít. Lehetséges egyébként egy hangszórót erősebbre tekercselni mint gyárilag volt?
(#) bandisk hozzászólása Okt 14, 2012 /

Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne, hogy az egyik SAL silver sound hangszóróm (mélyközép sugárzó) meg se mukkan :S

Külső ránézésre, külső szakadás nincs! A tekercsel lehet a probléma?
Mennyibe kerülne megjavíttatni, vagy nem tud valaki eladó ilyen hangszórót?

Köszönöm előre a válaszokat!
(#) sound.man válasza bandisk hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Lehet, hogy csak a kivezető szál szakadt ki. Leveszed a porvédőt és újraforrasztod akkor rendbe jöhet ha a tekercs ép! Viszont a membrán túlsó felén is megszoktam erősíteni eporapid vagy hasonló két komponensú ragasztóval, Felhajtom leragasztom szigszalaggal és 1cm magasságig lekenem picit megszárad leveszem a szigszalagot és tuti biztos, hogy nem szakad ki.
(#) Dj Clean hozzászólása Okt 20, 2012 /

Sziasztok a következőben kérném a segítségetket: van 2db 30 cm méllyel és 1 col-os tölcséres magas(sugárzóval)hangszóróval szerelt hang(falam)sugárzóm. A gond az lenne, hogy az egyik hang(fal)sugárzó magasabban szól mint a másik, mind a magas ill. a mély hangszórók is 8 Ω-osak. Kimértem mindent a hangváltót is 3000Hz keresztezési freki fólia kondik és 3dB csillapítás ellenállásal 3.3ohm mindkét magasnál. mindent jónak találtam. Az egyetlen gond, hogy annál a hang(falnál)sugárzónál amelyik magasabban szól a mély hangszóró elvileg 8 Ω de műszerrel 16 Ω-ot mérek.( eddig csak itthoni próbája volt a hang(falnak)sugárzónak bulit még nem látott, széthajtva nem volt.) Ez behozhatja ezt a hibát vagy valami más lehet a gond? A segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2012
(#) forma3 válasza Davidd hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

És nem kellett hozzá semmi alkatrész? Csak összeragasztottad ami szétjött? rájöttem hogy mégis jó lenne megcsinálni
(#) strobi hozzászólása Okt 23, 2012 /

Sziasztok!
Van egy kis problémám a DX25-ös magassugárzómmal, remélem ti tudtok ebben segíteni . Középhangok hatására erősen recseg halk hangerőnél is amit régen nem csinált. A rég és mostanság között csupán állt ,ami mondjuk okozhatta a problémát, mivel egy 50 literes mélyládán és egy középmagas hangfal között volt a doboz amiben ez a hangszóró van , szóval véleményem szerint valami pille ,vagy ilyesmi elmozoghatott, de vaktában szétszedni nem merném, úgyhogy várnám a segítőkész válaszaitokat.
(#) drachvuv hozzászólása Nov 14, 2012 /

Hello mindenkinek! Én csak azt szeretném megtudni hogy milyen rézhuzalt használható a hangszóró tekercselésnél lakozott rézhuzalt vegyek vagy lakk menteset? Ezt pontosan nem tudom mivel akiktől kérdeztem azok lakkozott ajánlták viszont mások meg lakk menteset na most akkor melyik a megfelelő rézdrót a lakozott vagy a lakk mentes rézhuzal?

Előre is köszönöm az infót!
(#) ptesza válasza drachvuv hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

LOGIKA....

Lakkmentes? Az mire jó ?
(#) telnagyapo válasza ptesza hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Rövidzárnak
(#) Levi Jr. válasza drachvuv hozzászólására (») Nov 16, 2012 / 2

A hangszórtekerésekhez, mint minden tekercselésnél (motor, trafó, szopógép motor, stb.) mindig szigetelt, zománcozott huzalt használunk. Legalábbis kisfeszültségű rendszerekben, mert egy energetikai rendszerben, ahol többtíz kV-os fesazültégeknél, már menetenként is komoly szigetelésre van szükség.Ezen poszt eseteit a zománcozott huzalok elégítik ki. Az elektronikának bizonyos esetei (amikre Te is rácsavarodtál a kérdéssel), az úgynevezett légmagos, vagy légmenetes tekercsek esete. Ezeket hangtechnikában (légmagos tekercsek, zománcozott huzallal), és rádiófrekvencián (azaz nagyfrekvencián, egymástól széthúzott menetekkel, hogy a mikroszkópikus rezgések ne hangolják el a tekercs adatait (induktivitás, jóság, stb.) gyártjuk. A hangszórójavításokhoz MINDIG (lehetnek extrém esetek, zománcozatlanra, de ezt nagy körültekintéssel tekercselném; ezek gyakorlati kivitelezhetőségét msteve -től kérdezném,... hogy van-e haszna egyáltalán valahol,) zománcozott huzalból készülnek.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) Invisible12 hozzászólása Nov 21, 2012 /

Sziasztok!
Remélem jó helyre írok, szükségem lenne egy kis segítségre.
Adott egy Genius SP-HF 2000A 2.0 hangszóró. (Bővebben: Link) A problémám az volna, hogy az egyik oldala minden szempontból rosszabbul szól, mint a másik, amelyen a szabályzók is vannak. Ez mitől lehet? Érdemes szervizbe vinnem? Esetleg házilag is orvosolni tudom a problémát?
Előre is köszi!
(#) szabónagymester hozzászólása Nov 22, 2012 /

Üdv Mindenkinek!

Van egy Genius mélysugárzóm. A a porsapkája megsérült, amint a képen is látszik. A sapkán a vonalak gyűrődések, nem szakadás.
Meglehetősen speciális sugárzó, nem lennék meglepve, ha egyedi gyártás lenne, mivel egy aktív hangdoboz szett mélynyomójából lett kitermelve.
Egy rövid löketű, méhsejtes sugárzó, elég széles gumi peremmel. Szeretném ismét munkába fogni, de nem igazán tudom, van-e hangzás befolyásoló szerepe a sapkának? Levehetem-e, pontosabban, ha leveszem és nélküle használom, mit befolyásolhat a hangképen, illetve, ha homorú kemény sapkát teszek fel rá...? A sapka nem méhsejtes.
A replikációban szintén szávkorlátozott mélynyomó lenne, tölcsérrel lefele fordítva.
A főkérdés, mivel tudom pótolni, vagy hol tudok beszerezni porsapkát. A tölcsér átmérője a gumi perem belső széléig 110mm, a porsapka 60mm.
Képeket mellékeltem.
(#) telnagyapo válasza szabónagymester hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Üdv Mindenkinek!
Ha jól látom akkor már volt javítva. Porvédőt Székesfehérváron hangszóró 2000- nél tudsz hozzá rendelni, filléres áru. http://www.hangszoro.net/index.php/h2000/hangszoroalkatreszek

A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
(#) szabónagymester válasza telnagyapo hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Köszi a linket, de sajnos nem műkodik!
A hangszóró minden egyébb állapotát tekintve az eredeti. Én piskáltam a sapka peremét, próbáltam leszedni.
Következő: »»   45 / 121
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem