Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Hát arra gondoltam hogy úgy jobb a testelés, vagy ilyesmi..
Állítólag van ahol rákötik, vagy nem ?
Van, és vita is van, hogy hova kell kötni. Ha az érintésvédelmi földre kötöd, szinte biztos a földhurok, ha összedugod pl egy másik (elő)erősítővel, vagy egy más hangforrással.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
Idézet: Ilyen hülye kérdéseket a Vogon űrhajókban tesznek fel, mielőtt kilöknék az egyébként jó fej figurákat „Hát arra gondoltam hogy úgy jobb a testelés, vagy ilyesmi.. Állítólag van ahol rákötik, vagy nem ?”
Szóval ez a fórum egy Vogon űrhajó. Értem.
Mindig volt valami furcsa érzésem fórumozáskor ![]() ![]()
Kicsit vegyük komolyabbra a fórumot. Az egész világ sajnos egy sodróró űrhajó. ha tetszik, ha nem.
A földhurok miben nyilvánul meg ? Honnan veszem észre ? Tudom buta kérdés , de még nem találkoztam vele. Jó lenne felismerni , ha egyszer úgy adódik ....
Fel fogod ismerni, búg az erősítő, mint a vadgerlice, csak sokkal idegesítőbb.
simpi! Azt a művet lehetetlen igazán jól megfilmesíteni. A könyv utolérhetetlen. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2012
Szia.
Egy hete az EABC80-ról beszélgettünk.Tudtál azóta rajzolni róla valamit?Nem akarok türelmetlen lenni,csak nagyon kíváncsivá tettél.
PL504 pp-hez van valakinek használható kapcsolásirajza? Lehetőleg ne EF80, vagy ilyen, hanem ECC82, vagy hasonló cső legyen az előfok... Előre is köszi!
Szia!
Parancsolj, például itt van egy.
Köszi szépen!
![]()
Üdv mindenkinek!!
Van 2 egyforma kimenő trafóm, csak az a gond velük hogy nem tudom mit hajtottak. Hála a készítö anno rá irta a tekercsek adatait : 2X1700 - 0,2; 1X68 - 0,9 , mag méret 27X33 mm, külső 57X67mm Úgy sejtem pp lehetett valamikor , kérdés hogy mi hajtotta? Ecl86, El84 vagy Ebl21 Esetleg van valakinek ötlete? A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
EL95 vagy ELL80-hoz való kimenő lehet 4-5 ohmos hangszóróhoz. A felsorolt csövekhez is nyugodtan megpróbálhatod.
Pl.Meglesheted ezt is.
Helló !
Szerintetek számít valamit ha egy erősítő hálózati trafója is úgy van megtekerve mint mondjuk a kimenő ? Tehát a primerek közt a szekunder (szórt induktivitás miatt). Vagy annál nincs jelentősége ?
Persze, mert akkor nem csak az 50 Hz-et fogja átvinni, hanem a több kHz-es mindenféle zavarokat is. Biztos jobb lesz. Nem beszélve a több szigetelésről, ami miatt csak vékonyabb huzalokkal tudod megtekerni a trafót, tehát sokkal kisebb lesz az átvitt teljesítmény. Tehát tényleg nagy ötlet.
![]()
Sziasztok! Találtam egy EPSON nyomtatóból bontott hálózati trafót,amely gondolom az USA-ban is futott,mert van rajta 110V-os primer csapolás is. Nos emlékeim szerint 220V-on 30V-ot ad le.. Ki szeretném próbálni a BEAG 782/A-t vele. Hogyan lehetne ezt kipróbálni? Csatoltam egy képet a BEAG hátáról.. (2x piros-fekete) gondolom ide lehet 2 db hangszórót tenni.. oly módon hogy az Epson nyomtató 110V-os primerét közvetlenül rákötni valamelyik piros-feketére,és a 30V-os szekunderre megy a hangszóró? De gondolom a másik oldalt sem hagyhatom szabadon.. bár 2 ilyen trafót találtam..
![]() ![]() ![]()
Ez nem a 782-es, hanem a 785-ös. Hát nem tudom, mennyire lesz ez jó. Úgy kell bekötni, mint egy kimenőt...
![]() Középmegcsapolásra a + anódfeszültség, a két 110V-os végre meg egy egy cső anódja. A szekunder meg mehet a hangszóróra. Ezt az erősítőt nem ismerem részletesen, csak a 760-ast. Alapból ez egy 40W-os keverőerősítő. Meg kell nézni az epson impedancia illesztését. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2012
áttétel= 220/30=7,33
RL=8ohm Zp=8*7,33˘2 Zp kb. 3400ohm, ha jól saccolom. Ez elég alacsony, de biztos valahogyan szólni fog... Majd aki jobban ért hozzá, ad egy pontos számítást meg tanácsot.
Alapvetően meg keress rá az EAG 785/a leírására. Lehet, hogy valaki már buherált vele. Azt nem tudom most fejből, hogy ezen van-e 5W-os "monitor" kimenet. Tessék letölteni valahonnan a kapcsolási rajzot és megnézni, különben lehet belőle füst meg átütés stb.
Valóban elírtam,pedig tudom hogy ez a 785/A változat.. nos fórumokon nézegetve igazából APT100 trafóját ajánlgatták hozzá..
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2012
Ime egy fénykép a belsejéről.. szerintem nagyon egyben van.
![]()
Az EA785 és társaik (de az APT100 is) "rendszererősítők" voltak, azaz 100V-os kimenő feszültségre tervezték őket . Ilyeneket használtak iskolákban, pályaudvarokon, stb - olyan helyeken ahol messze kellett vinni a jelet és egyszerre több helyre.
Ilyenkor a hangsugárzóknál alkalmaztak 100V/8Ohm jellegű illesztő trafókat. Ezért is javasolják az APT kimenőjét ehhez az AE-hez. De nem helyette hanem utána! Mivel a meghajtás oldalon kisimpedanciás tranzisztoros meghajtás volt, és a kimeneten az említett 100V-os hangrendszer. Az APT kimenőjét is fordítva kell, ami kimenet volt eredetileg azon, az kerüljön az AE kimenetére. Ha az AE-hez szeretnéd a kis trafódat, akkor valóban a 230V-os(vagy 110-es) oldalt kösd a kimenetekre, és a szekunkder (30V) oldalt a hangszóra. Ebből nagy baj nem lehet, de a hangminőség nem lesz valami csúcs. Arra pedig figyelj hogy mindkét oldalon legyen "terhelés" a kimeneten - kár lenne azért az erősítőért! A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2012
Szia! Köszi a segítséget..
![]()
Én inkább a 180 Ohmot tenném rá, talán kevésbé melegedne.
A bemenet meg ugye attól függ miről akarod meghajtani. Van azon mikrofon bemenet is meg 300 mV körüli is (ide inkább egy mp3 játszót tennék), de van bakelites lemezjátszó bemenet ha kell.
Szerintem a zavarokat szűréssel ki lehetne küszöbölni. Lehet hogy vékonyabb huzallal lehetne csak megtekerni, viszont a hatásfoka meg lehet hogy jobb lenne.
De csak egy kérdés volt, keine Panik !
Sziasztok!
Megépítettem az alábbi kapcsolást Bővebben: Link, de valami nem stimmel vele. Megnéztem ma, hogy mit csinál 1Khz-es szinusz jellel, csatolom a képet. Gondolom a munkapontja van elmászva, melyik ellenállást kéne módosítani? Ami érdekes, hogy terheletlenül szép jelet ad, a képen 68ohm-al van leterhelve.
Oké köszi.. akkor majd azt teszem rá próbánál.
![]() ![]()
Nézegettem az erősítő kimenetét.. hogy milyen csatlakozó-val van megoldva,én sima banánhüvelyesnek vélem. Pont nem volt kéznél egy árva banándugó sem,hogy belepróbáljam.. ezt még meg kell nézni,mert nagyon nem szeretném ha hirtelen itt érintkezési problémák adódnának..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |