Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keverőpult építése, javítása
Lapozás: OK   41 / 78
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Okt 20, 2012 /
 
Hello!
A Tina normálértékre konvertálja a bevitt adatot és nem jelzi polarizáltnak az elkót.
Vagy is 1m=1mF=1000µF-al, ami természetesen csak elkóban létezik.. stb.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2012
(#) alex98502 hozzászólása Okt 26, 2012 /
 
Sziasztok !
Lenne egy kérdésem . Van egy behringer 2442 fx keverőm és egyik csatornáján eltört az xlr csatlakozó hol lehet ilyet szerezni ?
(#) reloop válasza alex98502 hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
(#) Szpisti válasza reloop hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Az a gond, hogy ez nem egy hangfalba kell, hanem egy Behringer keverőbe, ami nyákra épített elég spéci darab.
Én - ha tényleg odavalót keresnék - innen rendelnék...
(#) alex98502 válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Köszönöm a segitséget szerintem innen fogok rendeli
(#) bencikusz hozzászólása Okt 28, 2012 /
 
Sziasztok!

Ez a kapcsolás: Bővebben: Link
Alkalmas lehet 4 db vonal szintű jel összegzésére ?
Valamint érdekelne hogy visszacsatolásban lévő ellenállás értékét hogyan kell megválasztani, hogy ne vezérelje torzításba a jelet?

Előre is köszönöm!
Üdv.
B
(#) reloop válasza bencikusz hozzászólására (») Okt 28, 2012 /
 
Szia! A B pontban lévő jelet 47k visszacsatoló ellenállással egyszeresen erősíti. Ez független a csatornák számától. A torzítás a tápfeszültségen is múlik, gondolom 12V-ot nem sajnálsz tőle.
(#) bencikusz válasza reloop hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Értem, akkor ha követő erősítőként csinálom, akkor mindegy hogy hány bemeneti csatorna van akkora jel fog kijönni a kimeneten, amekkorát a bemeneti potival beállítok ugye?
A cx gerjedés gátló kondi mekkora legyen ?
Előre is köszi.
B
(#) Ge Lee válasza bencikusz hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Nem. A potik söntölik egymást, tehát minél többet használsz belőle, annál kisebb jeled lesz az IC bemenetén. Ezért is írták oda (gondolom) a 47k-220k értéket. Ezt úgy szoktam csinálni (szerintem így a legegyszerűbb megcsinálni egy keverőt), hogy a csökkent feszültséget egy pici (2-3x-os) erősítéssel visszaállítom. Tehát a 47k helyett mondjuk 100k-t, vagy 150k-t teszek be. Az invertáló kapcsolásban cx-re nem nagyon van szükség, viszont a féltáp hozzávezetését egy plusz ellenállással szokták megoldani, illetve a + bemenetet egy elkóval söntölik a hangfrekire nézve.
(#) bencikusz válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Értem. Akkor azt mondod, hogy ebben felállásban (2 cd lejátszót és esetlegesen egy két laptopot kéne kezelnie) az erősítő fokozat visszacsatolásába tegyek egy 100K körüli értéket. így akkor kapok gy 2x-es erősítést. Ez akkor valószínűleg kompenzálja a potik söntölését?
(#) Ge Lee válasza bencikusz hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Ha 4 potid lesz, és azt az extrém (illetve szokásos) esetet vesszük hogy ebből 1-et tekersz fel valameddig a többit pedig teljesen le, akkor kb. egy 220k-val áll vissza az eredeti amplitúdó (én 3 potit szoktam használni és 150k-t). A 2db 22k-ból álló osztó alsó tagjával pedig köss párhuzamosan egy 10-22µF-os kondit, és az osztó középpontját ne közvetlenül, hanem egy 22-47k-n keresztül kösd az IC 3-as lábára.
(#) reloop válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Szia! Építettem már ilyet, nem tapasztaltam jel csökkenést. A bemenő jelet valóban leosztja a többi csatorna, viszont a visszacsatolásnak a (itt) 47k-ok eredőjével kell egyensúlyt tartania, ettől nő a fokozat erősítése. Ideális műveleti erősítőnél úgy is tekinthetjük, hogy az invertáló bemeneten nem változik a feszültség, tehát a többi csatorna felé nem folyik áram, jelenlétük figyelmen kívül hagyható. A csatornaszám növelés gyakorlati hatása, a zaj növekedése, mert az IC bemenetére vonatkoztatott zaj nagyobb mértékben kerül erősítésre.
A 100k visszacsatoló ellenállás jól fog jönni, ne kelljen az eredeti jelszint visszaállításához teljesen feltekerni a potit, jól jöhet az a kis tartalék.
Aggály esetén csak be kell rajzolni szimulátorba.
(#) Ge Lee válasza reloop hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Köszi, de nekem nincsenek aggályaim mert régóta használom ezt a keverési megoldást. De azért berajzoltam neked, hogy lásd pontosan mennyit csökken a bemenő jelszint a szimulátorban (és a valóságban is).

mix.jpg
    
(#) proli007 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2012 / 1
 
Hello!
Itt ez így van, csak éppen az R8 ellenállásra az ég világon semmi szükség nincs, és akkor egymásra hatás sincs.. (Tekintve, hogy invertáló erősítő bemenet virtuális GND pont, nem is lehet.)
üdv! proli007
(#) Ge Lee válasza proli007 hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Igaz. Nálam nem csak a potik vannak párhuzamosan hanem eltérő fokozatok vannak az IC előtt, ezért van szükség az R8-ra.
(#) reloop válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
A potikat nem jelöltem. Bencikusz kapcsolását ilyennek látom.

Keverő.PNG
    
(#) djadji válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Most jutottam el oda, hogy megpróbálom összerakni a 3in1füles rajzot. Az lenne a kérdésem, hogy jól gondolom e, hogy ha két sztereó fülest szeretnék közösíteni, akkor ugyanezt a rajzot használhatom , csak a VG1, VG2, VG3 mellé beteszek egy negyedik VG4, és 22K ellenállást, rákötve a C1 előtti pontra?? Gondolom ez nem mehet a végtelenségig így, de 4 csatornát akkor még elbír ilyen módon?
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Hello!

Közben összeraktam a kapcsolást és működik is, csak nem egészen úgy, ahogy én gondoltam.
A teszthez a PC fülhallgató kimenetét használtam bemenetnek, és egy sima PC fülhallgatót tettem rá, hogy halljak is valamit. A kapcsolás működött, de csak akkor hallottam nagyon halkan valamit, ha a PC-t MAX hengerőre állítottam, és a most készült keverőn is a poti végéig elcsavartam. Akkor is csak halkan volt hallható. A poti szabályozta szépen a hangerőt, a semmitől a hangyasuttogásig. Ennél nekem több kellene hangerőben.
Én rontottam el valamit, vagy ehhez még a kimenetet külön erősíteni is kell? (ha így van azt nem fogtam föl eddig)
Köszönöm!
(#) bankimajki válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2012 /
 
Szia, most az egyszer nem értek veled egyet, az említett rajzban az R8-as ellenállásnak annyi szerepe van, hogy az erősítés változik valamennyit. És az invertáló bemenet pedig nem GND potenciálon, hanem +Ut/2 feszültségen van. Abban igazad van hogy így a bemeneti tagok egymásra is hatnak. De ha ugyanezt az erősítést akarjuk elérni és nem akarjuk hogy a bemeneti jelek egymásra hassanak, akkor a bemeneti RC tagos szűrő ellenállásának az értékét meg kell növelni R8 értékével. (Értelemszerűen nem a potikra gondolok.)
Ha csak simán kivesszük az R8-as ellenállást akkor megváltozik az OP1 feszültségerősítése.
Amúgy nem kötözködésként, csak beleolvastam és észrevettem.

Üdv.: Miki
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) Morfeusz3 hozzászólása Dec 5, 2012 /
 
Sziasztok a napokban hozzám került egy Behringer DJX 700 nevezetű keverőpult.
Érdekelne engem,hogy honnan vagy is hol lehetne hozzá kapni olcsón tolópotmétereket.
Mert mind az 5 db elég ramaty állapotban van..
Választ előre is köszönm
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
Hello!
Ennek a kapcsolásnak a feszültség erősítése egyszeres. Tehát elvileg ugyan úgy kellene szólnia, mint amire rákötötted, csak össze tudja keverni a három kimenetet. Ha ez nem megfelelő, akkor poti utáni ellenállásokat csökkenteni kell. Vagy valami hiba van.
Esetleg adj a bemenetére egy 6V-os kistrafóról 50Hz-et. A potit úgy tekerd fel, hogy a csúszkán 1V legyen. Ekkor a kimeneten is 1V váltót kell mérned.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza bankimajki hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
Hello!
Nem is kötelező velem egyetérteni, csak éppen tévúton jársz.
- Azt, hogy az invertáló bement virtuálisan a GND potenciálon van, azt váltóáramilag kell érteni. Váltóáramilag a táp mind két pontja GND. Pont ezt biztosítják a tápon lévő szűrőkondik. De ha Te nem szűrtet, (amúgy helytelenül) a neminvertáló bemenet osztóját, attól az még váltóáramilag a GND-n van. Ugyan is a vezérlés hatására az osztáspont feszültsége nem változik meg. A munkaponti feszültség a váltóáramú (erősítés) szempontjából a kutyát nem érdekli..
- Igen az R8 ellenállás változtatásával, az erősítés változik. Hiszen az erősítését, a 47kohm-ok közösített pontján az R6/R8 határozza meg, ami eddig egyszeres. Viszont a közös pontra jutó feszültséget, pld az első bementi csatorna esetén, egy feszültség osztó határozza meg. Ennek felső tagja az R5 (47k) és alsó tagja az R7,R10,R4,R8 párhuzamos eredője (Re=11,75k). Így a közös ponton, rendes feszültség csillapítás van. Au=Re/(Re+R5)=11,75/(11,75+47)=0,2. Mivel az eredeti erősítés a közös pontról egyszeres volt, az össz erősítés egy bemenetről is 0,2-szeres.
- Ezt még variálja, hogy egy-egy bemenetről jövő 47k értékét, a poti állása is befolyásolja. Ha a meghajtó forrásellenállását zérusra vesszük, akkor a poti csúszkájának ellenállás változása 0..23kohm között van, annak állásától függően. Vagy is a potit követő 47kohm és a poti eredőjének változása 47k..73kohm-ig terjed. Mivel a bementi 47kohm értéke benne van a közös pont feszültség osztásában, annak változása befolyásolja az osztást. Ugyan 1/4 részben, de befolyásolja..

"De ha ugyanezt az erősítést akarjuk elérni és nem akarjuk hogy a bemeneti jelek egymásra hassanak, akkor a bemeneti RC tagos szűrő ellenállásának az értékét meg kell növelni R8 értékével."
Nem! El kell hagyni az R8-at. Ergo nincs rá szükség. (Ha a bemeneti 47kohm értékét megnöveled, csökken az erősítés.)
Vagy ha ez a mondatot úgy érted, hogy a jelenlegi 0,2 erősítést szeretnéd megtartani, és az egymásra hatást megszüntetni, akkor is el kell hagyni R8 -at, és beépíteni a bemeneti 47kohm értékéhez.

Egyébiránt ha elhagyod, akkor is változik az erősítés a poti állásától függően. Mert pld akkor az első csatorna erősítését R6/(R5+Poti) aránya fogja megadni. Mivel tekeréskor a poti ellenállásértéke csúszkán nézve változik, az erősítés is középen lesz a legkisebb, felül és alul, a legnagyobb. ezért jobb ha a poti ellenállása R5-höz képest kisebb. (De bejátszik még a jelforrás kimeneti impedanciája is.)
Na, remélem jól kitárgyaltuk. (már mint én..) Aki nem hiszi, mérjen utána!
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
(#) bankimajki válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
Szia!
Igazad van, igaz én DC szempontból néztem elsőnek, de úgy igazából irreleváns a dolog.
AC szempontból az invertáló bemenet tényleg GND-nek minősül.
A 2. részben pedig a 2. értelmezésed alapján gondoltam, vagyis ahhoz hogy 0,2 maradjon az erősítés annál a 47k is számít. (Vagyis ahogy te is írtad a bemenet 47kohm - jához kell hozzáadni.)

Üdv.: Miki
(#) djadji válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
Azt hiszem valamit rosszul csinálhattam, mert nem 1szeres az erősítés, hanem sokkal gyengébb a jel. Akkro addig keresek, míg a bemenet és a kimenet nem lesz azonos.
Jól gondolom, hogy miután megtalálom a hibát, akkor ebbe a kapcsolásba tudok beletenni egy "master" hangerőt? Ha a műveleti erősítőnél rakok egy potit, hogy ne egyszeres legyen az erősítés, az működhet?
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
Hello!
Az R6 változtatásával, végül is lehet változtatni a hangerőt. Apropó! nézd meg, jó értéket tettél -e be a 22kohm-ok hoz.
De nem igazán szeretem, mikor valakinek "nő az étvágya". Az egész abból indult ki, hogy három fejhallgató kimenetet szerettél volna összekeverni, lehetőleg egyszerűen. Ehhez egyszerűsítettem le a kapcsolást, a kollégák ötletei alapján. Még nem is működik, de most meg már komplett keverő erősítőnek nézed. De ha azt szeretnél, akkor miért nem építesz azt?
üdv! proli007
(#) djadji válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2012 /
 
Hát, evés közben jön meg az étvágy...
Kösz az ötletet, még keresem a hiba okát. Egyenlőre tesztpanelen van, nem lehetetlen hogy mellédugtam valamit.
(#) Morfeusz3 hozzászólása Dec 17, 2012 /
 
Sziasztok.Szeretnék segítséget kérni egy Behringer VMX 200 as keverővel kapcsolatban.
Channel 1 en az egyik oldal hatalmas nagy jelet ad ki mint a másik.
Pl: Left:+10db Right -15 db.....mi oka lehet ennek és hol keressem a hibát....
(kábelekkel semmi gond nincs).
Választ előre is köszönöm..

Ja és ha valaki esetleg a válasz mellé tudna mellékelni egy kapcsolási rajzot annak nagyon hálás lennék.....
(#) szamóca válasza Morfeusz3 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /
 
De azért szabályozható, vagy nem? Mert lehet hideg-forrasztási hibától az ellenállás megnyúlásáig mindenféle hiba.
(#) Morfeusz3 válasza szamóca hozzászólására (») Dec 17, 2012 /
 
Persze minden működik rendesen csak hatalmas nagy jel van..
Az a poén az egészben,hogy 30 perccel ezelőtt semmi baja sem volt.
(#) Arpika92 hozzászólása Jan 2, 2013 /
 
Sziasztok van egy ilyen keverom. Es azt szeretnem kerdezni, hogy at lehetne e alakitani, hogy a Virtual Dj-el mukodjon mint a hercules dj console?Bővebben: Link
Következő: »»   41 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem