Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   91 / 293
(#) Sting válasza VIM hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Üdv:
"ma már teljesen megállt mire hazaértem,a zöld üzemlámpa világít"
Ezek szerint feszültség van, ha lehet hinni a lámpának.
(#) VIM válasza Sting hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Szia! Már úgy olvasok mint egy diszlexiás. Van gépkönyve a tulajnak és mindenképpen elektronikát akar javítani. Igaz, nem tartalmaz kapcsolási rajzot és máshol sem lelhető fel erről a típusról semmi. "Gázszeres" már egyszer javasolt ezzel a típussal kapcsolatban egyszerű javítási eljárást, de ez esetben fix bekötésnél ez nem jöhet szóba. A nyomásbeállítás már lerágott csont és nem is elektromos dolog, bizonyára "rendben" van. Együtt érzek a tulajjal, mert az borzalmas ha a hidegben romlik el a fűtőberendezés. Ilyenkor hajlamos az ember kapkodni, rossz döntéseket hozni a probléma megoldása közben, mert a dolog ki van "hegyezve". Innen a képernyő elől legalább olyan képet próbálok festeni, hogy van segítség és megoldás de sokszor a semmit is innen kellene kitalálni.
(#) Tom52 válasza VIM hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Sziasztok!Köszönöm a sok tippet!A fix bekötési hely az egy kétáramkörös billenőkapcsoló a falon-már az épitésnél kb 10 éve be lett kábelezve a falban fut ,csak a kapcsoló van kinn,és a kazán mögött jön ki a falból a vezeték.A bemenő fesz az elektronikába 235 Volt,az elektronika bemenő kapcsán.Az utánna köv bizti is jó,és vann benn még egy biztosíték ,az is jó.Az üzem-jelzőlámpa a zöld az világit,mégsem történik semmi, sem kazán - sem melegviz üzemben.Kazánüzemben még a keringető sem indul el.A piros hibajelző sem gyullad ki.A viznyomás 1.5 bár a fűtőkörben,ha ment a szivattyú és fűtött, akkor 1.9 bár körül mozgott.A szobatermosztát bemenő kapcsát az elektronikán rövidre zártam de igy sincs semmi.Valamelyik védelmi egység okozhat ilyen hibát?Holnap asszem kiveszem a panelt és átnézem kiszerelve.
(#) Sting válasza VIM hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
szia! Igen, próbálunk segíteni, de nehéz így, hogy az ember nem látja a dolgokat.
Általában van hősokk termosztát is a kazánokban. Ennek az a szerepe, hogy ha a kazán valamiért túl melegszik, kiold és csak kézzel lehet "reset-telni" Ez is lehet a hiba, szokott ezen a termosztáton lenni egy kis sapka amit ha lecsavarsz - alatta találsz egy kis pöcköt. Azt kell visszanyomni. Javasolnék pár fotót, ha lehet.. talán jobban tudunk segíteni. Vannak még stemco-k is - ezek kis 2 lábú hőkapcsolók, ha nem adnak át, leállást okoznak. Ennyit látatlanban.
(#) VIM válasza Tom52 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Tessék figyelmesen elolvasni a gépkönyv ide vonatkozó utasítását. Mi okozhat ilyen üzemzavart? Vagy ilyesmiről nem tesz említést a leírás? Nem tudnál feltenni valami képet erről a szerkezetről, mert elég nagy homály fedi a milétét. Feleslegesen NE szedd szét. Ha mégis periférikus baja volna arról a panel nem tehet.
(#) kérdések hozzászólása Nov 1, 2012 /
 
Sziasztok!A gázkazánom kattog,elég hangosan.Akkor mikor be van kapcsolva a fűtés,tehát most!Mi lehet a baj?Köszi a választ!Üdv Judit
(#) VIM válasza kérdések hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Szia! Szólj a gyereknek, hogy tegye le a kanalat amivel a kazán oldalát püföli! Valószínű, hogy a rendszerben levegősödés van, vagy helyileg melegszik túl a víz (felforr) és a kavitáció hallatszik a kazánból.
Idézet:
„tehát most!”
megírhatnád a kazán típusát, mert az segítene kitalálni a probléma megoldását.
(#) Tom52 válasza VIM hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Holnap kapok egy komolyabb leirást.Az enyémben ilyen hibalehetőség nincs feltüntetve.Ha lesz valami rajz majd beszkennelem.A panelt pedig azért nézném meg,mert a rajt lévő táptrafó összes kivezetése alul van,és a kisebb feszültségszintek hiánya esetleges kontakthibák miatt előfordulhat.A panelhoz csatlakozó hálózati kábelnél terhelve 100 W égővel rendben,tehát a hálózati fesz nem csak látszólagosan van jelen,a keringetőt is simán elbirná-75 W on menne.
(#) kérdések válasza VIM hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Savio..kb.15 éves , most cseréltek benne valamiféle kapcsolót , fűtésnél a vízmelegségnél állítja be a rendetnem tudom máshogy írni..bocsi
(#) Retek76 válasza Retek76 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Senkinek sincsen ötlete?

Most is berreg ez a sz_r. Közben levettem az elejét is kihúztam a ki motort. Cserébe egy pár óra múlva hibakód lett a vége is vissza kellett dugnom . Így megy a kazán viszont majd le esik a falról.
(#) Tom52 hozzászólása Nov 2, 2012 /
 
Ma tettem még egy próbát-mivel az igért leirást még nem kaptam meg,meg amugy is meg kellett
még csinálni-a készüléken elérhető összes vezetéket,csatlakozót lebontottam,ami lazább volt saru-összenyomtam-WD40 el befujva -(vezérlőpanelnél,gázvezérlőegységnél,termosztátoknál,hőérzékelőknél,nyomáskapcsoló-nál,földeléscsatlakozóknál).
Utánna próba-és a készülék rendesen elindult, és azóta kb 2 órája hiba nélkül működik egyelőre.
Köszönöm tanácsaitokat!
Ha meglesz a leirás akkor felrakom,meg pár fényképet is amit csináltam a telómmal közben.
(#) VIM válasza Retek76 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Szia! Nem mindegy, hogy a kevert köri szivattyú motorja, vagy a váltószelep motorja berreg. Több mint valószínű, hogy a belső tisztítással kellene kezdeni, mert a vízkőlerakódás okozta áramlásbeli ellenállás okoz zajokat a szivattyú működésekor. A vezérlőpaneltól kapott vezérlőjelek nem okoznak zajokat a berendezésen, de a belső lerakódásokat sem lehet korrigálni elektromosan. Szerintem.
(#) VIM válasza Tom52 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Idézet:
„ami lazább volt saru-összenyomtam-WD40 el befujva”
Hmm! Azt nem mondtad, hogy tele van ilyen kötésponttal! Hát azok okoznak hasonló problémát ha laza a csatlakozás és nincs meg a "Null" potenciál.
(#) Tom52 válasza VIM hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Gyakorlatilag a főpanelon kívűl(-ahol sorcsatlakozók,és csavaros rögzítések is vannak a saruk mellett)az összes külső csatlakozás kisebb-nagyobb saruval van megoldva.Itt van pár kép.
(#) kérdések hozzászólása Nov 2, 2012 1 /
 
Köszi az eddigi segítséget,valószínű h a szivattyúnál van valami baj,üdv Judit
(#) Retek76 válasza VIM hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Köszi a választ. Csatoltam képet a kis motorról ami berreg hátha el tudod dönteni melyik az (a piros végű fekete csatlakozóval). Szerintem ez a kevert köri szivattyú lesz.

Mivel ez már a harmadik motor benne (3 éves a kazán és az egész rendszer is) ezért én ezt lerakódásos dolgoz kizárnám, ráadásul volt tisztítva is.

Sokszor előfordul, hogy a menüpontokban nem lehet elérni a padlófűtés hőfokát vagyis a panel nem lát semmit ami erre a körre vonatkozik.

Kipróbáltam, azt is hogy lehúztam ezt a motort a rendszerről és a panelben egy relé ezerrel kapcsolgatott.

Eddig a szerelőknek az a tippük, hogy a panel ad jelet össze vissza és amit hallunk az a motor össze vissza tekergése.

Ezt motort egyszerűen ki tudom csavarni? Megpróbálhatom kitisztítani már amit lehet...de nem fog elfolyni a magzatvíz??
(#) Viktor hozzászólása Nov 2, 2012 /
 
Sziasztok!
A Saunier-Duval THEMAKONDENS kazánhoz vásárolható külső hőmérséklet érzékelő (száma 0020012393) egy termisztort tartalmaz. Hány Ohm-os lehet ? Sajnos a neten nem találom.
Előre is kösz a segítséget.
(#) VIM válasza Retek76 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Szerintem az a keverő szelep volna. A padlófűtés előremenő hőfokát a kevertköri előremenő NTC-je adja? Van még a fűtési előremenő és a HMV előremenő NTC, amik egyforma értékűek, tehát csereszabatosak. Nem tudom milyen szoftvere van a kazánnak, hogy hogyan jelzi ki az NTC-k hibáit, de a "megnyúlásukat" (értéken belüli nem lineáris változást) nem valószínű, hogy kijelzi. Ezért meg kellene próbálni az NTC-k felcserélésével kizárni ezt a hibát, de előbb az értékük azonosságáról (méréssel) meg kellene győződni. Az NTC-k jó felfekvését biztosító kötéseket is és a tűzősarus csatlakozások kellően szoros csatlakozását a fülekhez.
(#) Retek76 válasza VIM hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Köszi az ötleteket! Sajnos elég laikus vagyok...úgyhogy korlátozottan értettem amit írtál. Azt tudom hogy 08 szoftver van rajta és a földön semmi hibát sem jelez. Ezt már mérték szerelők és nem jelzett semmit.

Kell keresnem egy ugyanilyen motort, kettő lenne belőle? És ha van akkor cseréljem ki őket egymással? (víz nem fog gondolom folyni ugye?

Előre is köszönöm! A csatlakozás tökéletes szerintem mert amolyan klipszes és bepattan a helyére. Ha adok egy kis WD40-et neki talán nem árthatok...
(#) VIM válasza Retek76 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Amiről írtam NEM motor, hanem hőfok érzékelő! Ezek az érzékelők adhatnak téves értéket a vezérlőnek és emiatt dolgozhat sokat a keverőszelep motorja. NE nyúlj hozzá semmihez, mert nem lesz jó vége a dolognak. A sprét NE fújkáld sehová, mert az meg tűzveszélyes.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) Retek76 válasza VIM hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Haha, most megkaptam !!

Na de akkor mit tegyek...ha semmit sem tehetek...

A kazán majd le esik a falról, éjszakára ki kell húznom mert nem lehet aludni tőle.
Eddig ok volt mert ha kellett meleg víz bedugtam de már hideg is van. Fáznak a gyerekek...
Ezeket a jeladókat nem lehet bemérni? A csatolt képen balra lent látható egy pár jeladó (gondolom hőmérők) a rézcsöveken mielőtt egy elosztófélébe belemennének amin a motor és keringetők is találhatóak.

vcg v

fotó.JPG
    
(#) Retek76 válasza Retek76 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Ezt találtam a gépkönyvben az NTC-ről:

Az NTC elnevezés a „Negatív Temperature Control” angol szóból ered, ami annyit jelent, hogy negatív hőmérséklet érzékelés, a víz hőmérsékletének változására, az érzékelő ellenállása megváltozik ellentétes irányban. Ha növekszik a hőmérséklet, csökken az ellenállás. A TERMOMAX INKA készülék három NTC szondát tartalmaz. Kettőt a fűtési egyet pedig a használati melegvíz oldalon. Az NTC szondák azonos típusúak. Feladata, hogy folyamatos ellenállás értékeket közvetítsen a vezérlőpanel felé. Az NTC szonda karakterisztikáján végigkövethetjük, hogy adott vízhőmérsékletekhez milyen ellenállás érték tartozik. Az NTC szonda nem merülőhüvelyes kivitelben készül, hanem közvetlenül van becsatlakoztatva a fűtési és HMV oldalra. Az érzékelő meghibásodása esetén a kijelzőn hibakód jelenik meg.
(#) VIM válasza Retek76 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Csak annyit kérdeznék, hogy ha nem szakadt az NTC ugye jónak mondható, de ha nem változik az NTC értéke a hőmérséklet változásra arra mit lép a kijelző? Kiírja hogy nincs értéken, pedig ott kellene lennie? No ilyenkor borul fel a szabályzás. Persze nem biztos, hogy ez a baja csak Neked könnyebb azt mondani, hogy motor, vagy panel, mert az jól fizet.
(#) devilke hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
Tiszteletem

buderus u012-24 szivok én is mint sokan masok, viszont a hiba jelenseg elég fura

a releket kattogtatta mar egy ideje, igy gondoltam kicserelem az ominozus kondit. nF re allitva nem mérheto, µF ra allitva viszont 0.39 et merek rajta ami kicsit sok de nem igazan hiszem hogy gond lenne.

a rele kattogasnal eddig ugy tunt mintha a ledek is hunyorognanak. ra is mértem a trafo utan 15V valto, egyeniranyitas utan 17,5V egyen. ez igen kevesnek tunik..

jelen helyzetben a kovetkezot csinalja: panel vissza, bekapcs: azonnal full gazon elindul a termosztat és lang jell villogm majd megforralja a vizet max 1 percen bellul. akkor kikapcsol, és se termosztat jelre se semmire nem kapcsol vissza.

+ keringeto is van a futesben (padlofutes) ha ezt ranyomom a cirkora (tehat a puffert lezarom igy a cirkon keresztul keringet) akkor nem forr meg vissza is szabalyoz kicsit, de semmiféle kulso ingerre nem reagal.

valami jo otletnek nagyon orulnek...

köszi előre is
(#) Retek76 válasza VIM hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
Nos itt vagyok...felcseréltem a két NTC-t ugyan az a hiba, vagyis berreg tovább.
A kijelző mindent tökéletesnek ír, még a hőfokok is változnak rendben.
Annyi hibát tudok találni, hogy néha ha belépek a menübe akkor nem éri el a kevert kör hőfokát (cserélt NTC-vel sem). Tegnap este a nyomást sem érte el éppen.
Amikor ezt törtnénik a szivattyú keringeti a vizet ész nélkül és se újra indítás se más nem tudja leállítani. Most épp ki is van húzva mert értelmetlenül keringene a víz egész nap...mert a láng akkor sem indul be ha a termosztát jelet ad neki.
(#) devilke válasza devilke hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
update:

a trafo alatti tranzisztor megégetett...brutalis modon melegszik..


trafot kiszedve 17,5V valtoaram jon ki belole ez ugye kb 24V egyenaram tud lenni.

viszont a panel 14W ot fogyaszt , ami eleg kemeny, valoszinu azert esik be a feszultseg...
(#) kérdések hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
Sziasztok!
Volt egy kis gondom a kazánnal,na azt megcsinálta ma a szerelő.Valami kopogott mikor bekapcsoltam a fűtést,ez megszűnt.Most viszont nagyon gyorsan melegszik mikor beindítom a fűtést ,ha 80 fokos a víz,akkor kikapcsol és piros lámpa kigyullad.Majd kicsit várok, visszakapcsolom és ismét ezt csinálja..most mi a baj???Ma volt itt a szerelő,ebbe már beleőrülök!!!Ja a kazánt Savionak hívják.Üdv Judit
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) devilke válasza devilke hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
nos a "végleges" diagnozis: tehat az egy 5V fesszab, ami irgalmatlan meleg (100fok), a processzor 70-75 fok, kb 1W ot fogyaszt ami 2x tobb mint kene...
bekapcsolas utan azonnal begyujt es fut, a keringeto nem megy. eloremeno homerseklet hibat jelez, de megy folyamatosan a futes, ha az eloremeno potmetert minimumra tekerem akkor azonnal maxon megy a lang...

olyan mintha a processzor hulyult volna meg...
(#) toro válasza kérdések hozzászólására (») Nov 7, 2012 / 1
 
Pontos Savio típust írj.
Vedd vissza az előlapon a hőmérsékletet. Plussz 10 fokban elég 45-50 fokos vizzel füteni.
Ha erre állítod és a moduláció rendesen működik, vissza kell neki szabályozn kisebb lángra, majd hűlés után felszabályoz.
(#) toro válasza devilke hozzászólására (») Nov 7, 2012 / 1
 
Full gázon nem indulhat, ha jól van beszabályozva.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
Következő: »»   91 / 293
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem