Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Akkor nézd meg szkóppal a tápot is, meg az MCLR/Vpp-t is égetés közben.
Vagy szerezz egy másik chipet, és nézd meg azzal jobb-e.
Szia!
Belső oszcillátorról jár, a MCLR le van tiltva és a PGC vagy PGD kimenet, Timer 1 oszcillátor, stb, amit a program elején állítanak be. A programozónak ekkor nincs lehetősége, hogy felvegye a kapcsolatot a kontrollrrel, hiszen a program a Vdd ráadásakor azonnal indul és engedélyezi a lábak meghajtóit... Próbáld meg a Use Vpp First Programming Entry opcióval törölni.
Sziasztok!
Programozás szempontjából kompatibilis a 18F26K80 a 18F2680-nal? Meg régóta foglalkoztat az a kérdés, hogy az újabb PIC-eket miért nem lehet LPT-s égető szoftverrel programozni? Miért nem fejelsztik őket? Nem lehet? Ha nem akkor miért? Előre is köszi a választ! A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
Szia!
- Nem kompatibilisek. - LPT -s PIC programozókat azért nem fejlesztik tovább, mert a mai gépeken nincs már LPT port, az USB - LPT konverterek nem tartják az időzítéseket... Sok olyan típus van, ami 5V -nál alacsonyabb Vdd és nem 13V Vpp feszültséggel programozható. - A 18F26K80 esetén a Vpp maximális megengedett értéke 9V. A 18F2580 -nál Vpp maximális megengedett értéke 12.5V. - A 18FxxK80 még a PICKit2 -vel sem kompatibilis. Hiányzik a teljes törlés parancs, a területeket törlő parancsokkal a teljes törlés nem oldható meg a PICKit2 -ben definiálható scriptekkel. Az első programozás még sikerül, hiszen törölt memmóriávak kerül ki a gyárból, a második és a többi már nem... - A programozásához PICKit3 vagy ICD3 kell. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
Nem tudom, nekem mai gépem van és még van rajta LPT port, igaz ki kellett vezetni. Laptopnál persze nincs, az világos. De akkor is.
Egyébként találtam egy szoftvert ami elég sok PIC-et ismer, az újabbakat is. Bővebben: Link LPT-n keresztül a 16F-esemet sikerült az előbb felprogramozni. És támogatja a 18F26K80-at is. Ha most a programozómból a 12V-os stab-ot kicserélném 9V-osra akkor ugyanúgy fel tudnám vele programozni a 18F-eseket is? Esetleg kitudnád nekem próbálni a szoftvert újabb fajta PIC-kel, hogy tényleg működik-e?
Szia!
- A programot megírni, módosítani a szerzőnek könnyű... De olvasd el minden programozónál található kezelhető kontrollerek listáját. A kapcsolási rajz nincs összhangban a listán szereplő típusokkal. A Vpp feszültségre még figyelmeztet, de a Vdd -t meg sem elmlíti (PIC12LF1xxx, 16LF1xxx pl. Vdd max. 3.6V). Kétlem, hogy minden családhoz át fogod / fogják alakítani a programozót. Elég meggondolatlan ebben az esetben azt állítani, hogy a program kezeli, netán automatikuan detektálja a kontrollert. - Nem tudom letesztelni a programot. Nincs LPT -s programozóm, nem rendelkezem 18F26K80 típussal. - Azt ajánlom, a mostani, még működő LPT -s programozóddal programozz fel egy 18F2550 -et a (nem Szilva féle) PICKit2 klónhoz. A PICKit2 beállításait a Microchip végzi. Jobban meg lehet benne bízni, a Vdd és a Vpp feszültségeket automatikusan állítja. Sajnos sok típust már nem kezel a PICKit2, de a régebbieket debuggolni is képes. Egy USB - (TTL szintű) uart egységet, egy jelgenerátort és egy 3 csatornás logikai analizátort is nyersz vele. - Ha sok új családtaggal szeretnél foglalkozni, akkor a PICKit3 a megoldás. A PICKit3 -mal debuggolni is tudod a kontrollereket. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
PICKit építésre most nem szánok időt, mert nincs. Sok PIC fajtával meg nem szeretnék foglalkozni egyelőre.
Tehát csak annyi a kérdés, hogy feltudnám-e programozni a jelenlegi hardveremmel (9V-os átalakítás után) a 18F2xKxx sorozató 5V-os példányokat?
Sziasztok. Egy kis segitséget szeretnék kérni kezdö PIC-sként. Egy 12F675-el kezdenék. Az égetöm LPT
portos és megegyezik a WAT által készitettel müködésben. Elektromosan müködik is, és felismeri a PIC-et is. Viszont ha probálok égetni bele és viszaolvasom csak nullákat kapok visza. Persze sajna a program nem kifejezetten erre irodott. 16F84-re. Lehet ez gond? A másik kérésem az lenne, hogy ASSEMBLERBEN hogyan is kellene kezdeni egy egyszerü példaprogramot amivel gyakorolni tudnék. Csak egy ledet tudjon villogtatni. Sajnos ilyen példaprogit nem találok.
LPT portrol anyit tudok hogy némelyik gyárto a 18-25-ig lábakon nem mindig csak gnd-t tesz ki. Nálam a
22-23-24-es lábakra egy külsö FLOPY lehetöséget hozott ki. Természetesen belenyultam én is. GND helyett +5volt volt rajta.
Az égetőnél vagy a programban nincs beállítva a kódvédelem ? Egyébként hiba az is hogy nem a "belevaló" hex et akarod beégetni .
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
Sziasztok,
Megépítettem a Watt féle WLPT_Vpp_mini-t. PIC16C745-t szeretnék vele égetni. Olvasás megy is a régi PICből sikerült kiolvasi a az adatokat de az írás már nem megy. A leírtak szerint jártam el a Vpp és a főkapcsoló kapcsán. WinPic800 volt a progi. A megépítés után ellenőriztem "üresben" - PIC nélkül - a feszültséget a Vpp-nél 11.3V. Ha jól értem ez elég kell legyen. Írásnál az ellenőrzés hibát jelzett, már a 0000 címen hogy nem az van ami beírt. Mivel ez egy 16C így nincs flash lehetőség. Egy PIC-> kuka... ha jól értem (az áramkört más tervezte nincs lehetőségem megváltoztatni) Hogyan tudnék előre menni a megoldással? Hol a hiba a SW beállításoknál esetleg az égetőt rosszul raktam össze... egyéb. Amire még gyanakszom az a négy db 100nFos kondi. 50Vos 20% os kerámia...?? Előre is kösz. Gacserus
Szia!
Sajnos a 11.3V nem elég a programozáshoz, a minimum a programozási utasítás szerint 12.75V (50 mA terhelő áram mellett). A PIC -et visszaszerezhetnéd a kukából.
Szia,
utánanéztem valóban azt írja hogy 12.75 - 13.25 között kell legyen a beíró fesz. A 78L12 12V-nál fent akad - végülis ez a dolga pedig próbáltam meghajtani 24Vról is. elvileg a bemenője elmehet 27V-ig de olyan tápom nincs. Szóval úgy kellene módosítani a kapcsolást hogy meglegyen a minimum 12.75V. Próbáltam utánamenni de ilyen fix regulátor nem jellemző. Van valakinek javaslata? Előre is kösz, Gacserus
Szia!
Emeld meg a 7812 testét egy két diódával. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
a) a "klasszikus" megoldás: 7805 + 7808 sorbakötve
b) változtatható kimenetű stabilizátor használata c) egy zenerrel "megbolondítani" a stabilizátor földjét
Sziasztok,
köszönöm az ötleteket, értem és ki fogom próbálni. gacserus
Üdv Mindenkinek!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy egyszerű pickit 2 klónnal, vagy egy watt féle lpt-s égetővel le tudom e klónozni egy ST62T10 tartalmát? Csak azért kérdezem, mert a pickit2 progiban nem láttam ezt az ic-t.
Szia!
A PICKit2 egy a MicroChip által fejleszettt programozó - nyomkövető eszköz a saját PIC kontrollereihez. Miért godnolod, hogy a STMicroelectronics által gyártott kontrollerek is programozhatók vele? (A licensz feltételek tiltják más gyártó által készített típusok kezelésére való felhasználását).
Értem. Erre nem gondoltam, ennyire nem vagyok benne a témában. És esetleg valami ötleted nincs arra, hogyan tudnám klónozni?
Volt időm egy picit ránézni, mert azóta megérkezett az üres ic. Csak az a gáz, hogy valami OTP programozó kell hozzá, amiről egyszerű lpt-s kapcsolást nem nagyon találok, pedig csak egyszer szeretnék olvasni és írni. Nem tervezem a hosszú távú használatot. Ezért meg nem igazán szeretnék egy komplett ketyerét invesztálni. Esteleg hallottatok már ilyesmiről?
Szia!
Elég régen volt, amikor ilyet használtam utoljára (16C622). Egy DOS -os gépen futó LPT portos programozót kezelő programmal lehetett programozni. Néhány dologra nagyon kellett figyelni: - A Vpp feszültséget a csak a Vdd bakapcsolása után kaphatja meg és a Vdd kikapcsolása előtt ki kell kapcsolni. Az első kísérlet előtt le kell mérni. - A quartz ablakos (JW) tokban levő kontroller egy UV EPRom törlővel lehet törölni, de csak az ablakot világítsa meg az UV fény, jelentős hőt is közvetít, ha az egész tokot világítja, túlmelegedhet. Egy fém lapra készített megfelelő méretű furaton keresztül kellene megvilágítani. 10 - 15 perc is kellhet a törléshez. A teljes plasztok tokos kontroller nem törölhető. - A programozási tesztelnél egy nem használt program területre kell adatot / mintát beírni. Át lehetne térni a 18F2550 -re, de sokkal több munka lenne...
Őszintén még ez se érdekelne, ha tényleg lenne egy kapcsolás, mert gépet valószínűleg találnék rá. Nekem konkrétan van itt egy vezérlő kapcsolás az asztalomon, amit egy kicsit gondoltam rendbe teszek, mivel 2001es és egy ilyen ic a meghajtója az egésznek. Éppen ezért szeretnék csak egyszer tartalmat olvasni majd azt egy újba beégetni.
Sziasztok segítsetek kérlek titeket most tanulok programozni és vettem kijelzőt, pic16f887 pic-et meg pár apróságot. Meg csináltam a WLPT_Vpp_mini égetőt és WPB_F16_F18_v1.11b verziós égető programmal szeretnék rá égetni de nem bírok a gép fel ismeri a pic-et hiba üzenet nélkül ír rá de vissza olvasásnál üres. Mi lehet a baj, Vpp bemenetre fel húzó ellenállás kell mert nem tudom pontosan mert nekem jelenleg 12.1 V van ott ha rakok oda 1k Ohmos ellenállást akkor le esik 6,7 v körülire??!! Kérlek segítsetek egy lelkes amatőrnek. Előre is köszönöm.
Szia!
Milen hex -et programozol bele? Kódvédelem be van kapcsolva?
Szia Hp41C!! Micropascal for pic hex-ét és hol kell a kódvédelmet be kapcsolni?
Szia!
A konfigurációs bitekkel lehet a kódvédelmet bekapcsolni. Ha jól tudom, a MicroPascal, MicroBasic, MicroC nem teszi be a hex -be. Neked kellene beállítani a konfigurációs bietket a programozó programmal. Adj egy linket a hex állományhoz.
Szia!
Bele teszi, a projekt létrehozásánál kell beállítani a konfigurációs biteket, utólag az Edit Projekt menüponton módosítható. De mondjuk a kézi beállítás a biztos
Szia mate_x hol kell a micropascal-ban pontosan beállítani tessék a kép a programról.
Ne haragudjon senki rám csak nagyon kezdő vagyok a pic égetésben de nagyon nagyon érdekel.
Szia!
A konfiguráció benne van és a kódvédelem ki van kapcsolva benne. Lehet, hogy nem neked kellene címeznem... Ez a program hemzseg a hibáktól: - Ha már kihagyuk a megszakítás vektor előtt néhány utasítást, miért a 0x03 címen folytatjuk. A megszakítás vektor a 0x04 címen van, oda egy retfie kívánkozna. A többi program a 0x05 címtől mehetne. - Ha a B portot digitális kimenetnek használjuk, digitális módba illik váltani ANSEL és ANSELH törlésével. - A konfigurációban _FCMEM_OFF & _IESO_ON jobb lenne, ha nem használjuk ezeket a funkciókat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |