Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   57 / 270
(#) zoltan0801 hozzászólása Okt 12, 2012 /

Helo!
Olvasgattam a hsz.-ek között, de még nem találtam meg amit keresek. A kérdésem az lenne, hogy milyen fejet kell építenem az Equinox fémkeresőhöz? Esetleg ha valakinek van képe, vagy bevált keresőfeje, az jelezhetne. Előre is köszönöm.
(#) mateatek válasza zoltan0801 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Nekem van képem, hogy jelezzek.
A "gyári" ajánlás a következő: 200 milliméter átmérőre 25 menet 0,65-0,7-es huzalból. Tapasztalat szerint elmuzsikál 0,5-ös huzallal is.
(#) Petike13 válasza zoltan0801 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Nekem a gyári adatokkal épített fej (25 menet, 0,7 mm CuZZ) van hozzá, és tökéletes. Itt van róla kép: Bővebben: Link, igaz itt a ClonePI-hez van csatlakoztatva. Üdv.
(#) mateatek válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Ha PI-t akar, kevés alkatrésszel, akkor ajánlanám a SURF-öt. Nem kell hangolgatni, egyszerű, és elég gyors.
Egy 4-5 centi átmérőjű kis fejjel még pinpointerként is szuperül használható.
(#) zoltan0801 válasza Petike13 hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Köszönöm, most már neki is látok szerintem, eddig ez az egy dolog volt amit nem tudtam, hogy hogy kellene megoldani.
mateatek: Neked is köszönöm a segítséget.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Okt 14, 2012 /

Üdv, erre nem tudja senki a választ? Köszi előre is

Hsz
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
(#) fogó hozzászólása Okt 29, 2012 /

Sziasztok!

A Hobbi Elektronika Füzetek 1. számából szeretném megépíteni az IB-rendszerű gépet. Sajnos elég gyenge felbontásban van meg, ezért az áramköri rajzon több dolog nem olvasható (91. és 95. ábra). Tudna valaki segíteni jobb felbontású, olvasható rajzzal?

Előre is köszönöm!
(#) fogó válasza fogó hozzászólására (») Okt 29, 2012 /

Gondolkoztam a Surf gépen is, van ahhoz valakinek nyákterve és beültetési rajza?
Köszönöm.
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Okt 30, 2012 / 1

Van.
Nincs mit.

Archivum.zip

(#) Ropcsika hozzászólása Nov 1, 2012 /

Üdv mindenkinek.

Több fémkereső építése után ezt a keresőt sikerült összekalapálnom.

Idx_Pro+DM1
(#) mateatek válasza Ropcsika hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

A fej saját készítés?
(#) fogó válasza mateatek hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Köszönöm a rajzot!
Ha jól értelmezem, akkor csak a feszültséget, a tekercset és a hangszórót kell bekötni és már üzemképes is? A beüzemelésről, beállításokról (trimmerek, potméterek, stb.)és a használatáról van valami jó leírás?

SurfPro.jpg

(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Az offset poti helyes betekergetéséhez kell szkóp, hogy lássad a helyes jelalakot. Ha nincsen, akkor középen kb jó. A delay, az a mintavételezés ideje. Minél több a késleltetése, annál érzéketlenebb lesz az apróságra. Persze ez fej függő is. A threshold, az a megszólalási küszöb. A sens az érzékenység.
(#) fogó válasza mateatek hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Egy csatornás oszcilloszkópom van. Milyen a jó jelalak? Az offset akkor gondolom egy trimmer lesz, a többi pedig legyen sima poti, mert ezeket használattól függően kell hangolni?
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012

Igen, az offset az mindenképpen csak trimmer. A többi az tengelyes. Az offset potival az erősítő kimenetét kell beállítani. A jelalakkal megfogtál. Van egy képem, talán látható.
(#) fogó hozzászólása Nov 1, 2012 /

Még egy kérdésem lenne: az R2 az áramköri rajzon (555-ös IC mellett) 3,3kOhmos ellenállásként van jelölve, de a beültetési rajzon már egy 5kOhmos potivá vagy trimmerré változott? Ezen a potin kéne beállítani a 3,3k-t, vagy megkeresni a helyes értéket? Ha igen, mikor lesz jó a beállított ellenállás?
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012

SurfPro1.jpg

Az a poti, ha nem tévedek, a tekercsre jutó impulzus időtartamát befolyásolja. Működés közben kell beállítanod, a legjobb érzékenységre.
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Kicsit kiegészíteném. Az 555 melletti poti a készülék működési frekvenciáját állítja, nem az impulzus időtartamát. Az NE5534 offset potiját pedig úgy kell beállítani hogy a GND-hez képest a kimeneten 0,2-0,5mV legyen. Célszerű ide helitrimmert tenni. Szkóp nem kell hozzá viszont lehetőleg szabadban, elektromos vezetékektől ( és mobiltelótol) távol kell beállítani úgy hogy a tekercs is a gépen van földtől fémtől mentes helyen. Javasolnám hogy az 5534 helyett LM318N típust használj a NYÁK kis módosításával mert az 1-5 lábak közt lesz az offset poti, értéke 200-250K, az R11 pedig 220K. Ezzel az IC-vel 1/3-al nagyobb érzékenysége lesz a gépnek. A 2-3 lábak közé a 100pF egyik IC-nél sem kell, viszont az R9-cel párhuzamosan egy 5,6pF szükséges mindkét IC- használatánál, növeli a műveleti erősítő stabilitását, mivel nagyon nagy az erősítése.
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Idézet:
„Az 555 melletti poti a készülék működési frekvenciáját állítja, nem az impulzus időtartamát.”

Valamelyikünknek nagyon át kell tanulmányozni az 555-ös működését
Az LM318 amennyivel gyorsabb, annyival zajosabb is. Tehát valamit valamiért.
(#) fogó hozzászólása Nov 2, 2012 /

Az a helyzet, hogy nem vagyok olyan profi az elektronikában, mint Ti, így nem is szeretném átalakítani a nyákot. Ez lenne az első komoly elektronika, amit építek. Az IC-k lelki világával sem vagyok annyira tisztában. A GND világos, de melyik kimenetre gondolsz? Be tudnád jelölni a rajzon, hol mérjem a 0,2-0,5mV-ot? Mekkora az ideális működési frekvencia?
Köszönöm az eddigi segítséget!

SurfPro1.jpg

(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Nov 2, 2012 / 1

Az 4434-es 6-os lába az erősítő kimenete. A frekvencián állítani nem tudsz, hacsak nem cserélgetsz ellenállást (R1). De felesleges, mert ezekkel az értékekkel jó lesz. Az R2-es potit meg működés közben becsavarod az optimális mértékre. Ha kicsi az ellenállása, akkor rövid, ha nagy az ellenállása, akkor pedig hosszabb impulzusokkal gerjeszti a tekercset. Persze, minimális mértékű frekvencia elhúzása is van, de ebben a kapcsolásban nem az az elsődleges szerepe.

Bocs, igazad van ezt elnéztem. Mentségemre legyen, nekem nincs rajzom csak a nyákrajzot néztem azt is felületesen.

Ez nem hifi itt nem számít a zaj,,, viszont sokkal érzékenyebb lesz a gép, próbáld ki.

Egyébként ha már zaj, én kidobnám az LM358-at és TL062-t tennék a helyére. Ebben a pozicióban sokkal jobb választás. Ha az nincs kéznél, akkor a TL072 is jó.
(#) fogó hozzászólása Nov 7, 2012 /

Nekiláttam beépíteni az alkatrészeket a nyákba, mikor észrevettem, az áramköri rajzon és a beültetési rajzon eltérő értékű kondenzátorok vannak néhány helyen. Folytassam az építést a beültetési rajz szerint?
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

A beültetésen van 1-2 dolog, ami a kapcsolási rajzon nincsen. Csináljad nyugodtan a beültetés szerint.
(#) fogó hozzászólása Nov 8, 2012 1 /

Köszönöm az eddigi segítségeteket!
A következő dolog a fej elkészítése lesz. A Geotech fórum azt írja, 22cm átmérőre kellene tekerni 20 menetet 0,3-as huzalból. Ezt a tekercset is árnyékolni kell alufóliával? Valaki kísérletezett már más tekerccsel? A tekercsek induktivitása vagy ohmikus ellenállása döntő tényező, vagy - ésszerű határok között - bármilyen tekercsre rá lehet hangolni az áramkört?
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

A PI keresők fejét nem muszáj árnyékolni, de én egyszer megpróbáltam egy fejen. Provizórikusan árnyékoltam, és szerintem jobb lett. De nem keresőztem sokat úgy vele. Ha kísérletező kedvű vagy, próbálkozhatsz.
Átmérőben is lehet változtatni, én a Surf-öt egy 5 centi átmérőjű kis fejjel pinpointerként próbáltam, frankó volt. Az eredetinél kisebb és nagyobb fejet is tehetsz rá, de játszani kell velük, míg optimálisan fog a gépen működni.
(#) Ge Lee válasza fogó hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Ahhoz hogy érmézéshez jó érzékenységed legyen vele, a 25-28cm átmérőjű fej az optimális.
(#) fogó válasza arion hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Kísérleteztem, megpróbáltam megkeresni azt a 0,2-0,5mV-ot az 5534-es 6-os lába és a GND között, de akárhova tekertem az offset trimmert, sehogy se akart változni az érték 4,93V-ról. Mivel ide van vezetve a 78l05 5V-os kimenete, gondolom ez az offsettől soha nem is fog változni. A tekercsen az 5k-s trimmer szabályzásával 520-635Hz-es frekvenciát mértem, a fenti képhez hasonló jelalakkal. Egyébként a gép üzemel, egy 18 centis próbatekerccsel, de nagyon nem értem, hogy kellene beálltani.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2012
(#) fogó válasza fogó hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Bocsánat, az előzőnél csúnyán elnéztem - 7-es lábat mértem. A 6-oson megtaláltam azt a mV-os nagyságrendet, de elég instabil, talán a szabadban stabilizálódik, mert ott nincs mellette a laptop...
Következő: »»   57 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem