Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves Novak.
Szóval , nem kinevettem a válaszodat, csupán akkor azt nem értem, hogy a 100 %-os takarás miatt annak a 'visszaverődő jel'-nek igen csak sokat kell pattannia, míg odaér hozzám. Lényeg: Hogy lehet egy 80-at pattanó legyengült jel jobb net-sebességeket mutató, mint amikor direkt ráirányítok az adóra ? Ez volt az eredeti kérdés felvetésem oka is egy ilyen fórumba. Köszönettel: egy laikus. ![]()
Azért volt ilyen tömör a válaszom, mert egyrészt ez csak egy nagyon is lehetséges megoldás a "rejtélyre", másrészt úgy gondoltam, hogy laikusként pont így lesz érthető.
A hullámterjedés fizikája finoman szólva is komplex, összetett dolog. Mire a routertől eljut hozzád a jel, számtalan felületről verődik vissza, még akár közvetlen rálátás esetén is. Ilyen frekvencia-tartományban (2,4 GHz) már néhány cm-es antenna-pozíció változásnak is jelentős hatása lehet, ha csak 10 méterre vagy a routertől, akkor is. Sajnos (nézőpont kérdése) nem ritkák az elsőre vagy másodikra is nehezen megmagyarázható, vagy nehezen elfogadható, a logikának ellentmondó jelenségek a hullámterjedésben.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hozzátok ,hogy van a tetőn egy régen M1 vagy TV2 vételére használt antenna. (Vízszintesen van elhelyezve) Végülis az a kérdés ,hogy ha lecsupaszítom teljesen akkor a 2 kivezetés ráköthető-e az USB-s WIFI vevőre?A vevő TL-WN722N típusú
Röviden: igen, csak minek?
Miért is lehetne? Az antenna fizikai mérete hullámhossz (frekvencia) függő. A TV1 többnyire VHF sávban (méteres hullámhossz) és a TV2 az UHF sávban (deciméteres sávban) helyezkedik el. Az igaz hogy a WIFI is az UHF sávban helyezkedik el, de az egyik a sáv alján, a másik a tetején, és a két frekvencia között 10 × különbség van, azért az már jelentős.
Persze ha rákötöd, annyi mintha egy darab drótot kötnél rá.
Próbálkoztam a dupla biquad antennával de kevésnek bizonyult.
Most megoldást keresek jel megfelelővé tételére. 2 panelház közötti részt kellene áthidalni(kb100M) Teljesen 100Mbit/s-os a net de ezzel az antennával csak 10Mbit/s jön át. Szeretném elérni ,hogy minimum 50Mbit/s legyen. És erre a célra szeretnék építeni egy erősebb vevőmodult. És itt gondoltam a TV vevő antennára. De akkor ennél nagyobbat nem is lehet építeni házilag?Vagy ha igen akkor tudnátok valami leírást adni?
Szerezz be egy nagyobb teljesítményű wifi routert valamint Yagi-antennákat esetleg flat-panel amtennákat ehhez a feladathoz.
Ha van a két antenna között szabad átlátás, akkor nem kell nagy teljesítmény, se nagy antenna nyereség. Ha nincs átlátás, akkor a teljesítmény növelés, és az antenna nyereség növelése csak bizonyos határok között eredményes, és inkább nagyobb távolságok, de akadálymentes átlátás esetén adnak segítséget. Az átviteli útban az akadályok igen nagy csillapítást okozhatnak, de a legnagyobb baj a többutas terjedés létezése, vagyis a reflexiós környezet.
Az a baj ,hogy az épületek között vannak fák és ha esik az eső vagy fúj egy lehelletnyit a szél elmegy a net.
rálátás nincs ,mert én a 4-en lakok az adó pedig a 2-on van. Az adók egyébként flat panel antennák.
Az baj. Nagy. A 2. emeleti antennát fel kell emelni a fák koronája fölé. Más megoldás nincs, sajnos. Akkor meg a kábelcsillapítás lesz nagy, és akkor van szükség mindkét oldalon az adó teljesítmény növelésére. Az antennák között szabad átlátásnak kell lenni, mert a fák széles tartományban változó csillapítást okoznak, amit a vevők nemigen tolerálnak.
Az adót nem én üzemeltetem és nem is tudom feljebb emelni.
Akkor ez a max ami most van ebbe kell belenyugodni ez van
Mindkét állomás adóteljesítményét érdemes lenne a megengedett legnagyobbra állítani és egy olyan rádiócsatornát választani, ahol kevés zavaróadó van. Ezeken kívül nagyon fontos még a jól irányított nagy nyereségű antenna használata.
A már előzőekben tárgyalt
TP Link Tl-WN722N Wifi stick-re rá lehet kötni a Flat Panel antennát? Pontosabban erről az antennáról lenne szó : Bővebben: Link A fa árnyékoló kérédét már megoldottam csak azzal nem vagyok tisztában ,hogy egy ekkora antenna illeszthető-e egy ilyen kis vevőre? Illetve még az lenne a kérdésem ,hogy ez a Flat panel antenna használható-e kültérre? Pontosabban a 4. emelet tetején?Bírja a telet, nem lesz baja?
A leírásban beltéri használat van megadva és igen, ráköthető a sztikkedre.
Köszönöm a gyors választ.
Nyugodtan rákötheted.
A linkelt anntenna biztos, hogy FLAT Panel antenna? Mert ilyen kivitelben létezik sima BiQuad antenna is (kívülről nem látszik, hogy mi van a burkolat alatt).
Még valami, sokat nyerhetsz egy kicsit nagyobb teljesítményű USBs adapterrel is, pl:
TPLink 7200ND Ez 500mW-os, tipus, míg a többi általában 100mw-os. Ilyenhez épitettem DoubleBiQuad antennát, és sikerrel használtam internet eléréshez amikor nyaralni voltam. Persze a neten lehet venni hasonló kivitelű 2000mW-os tipusokat is, pl: ALFA AWUS036NH. ez is jó, de nekem ez csak win alatt ment jól, a linux-os drivere még kissé hibás. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
Kérdés Hálózati modemre van kötve egy wifis rúter igy egy netről megy 2 gép +a wifiről menne egy távolabbi harmadik. Amibe van egy erősebb gép mikor az van használva a wifiről menő gépen alig van jel! Mi a hiba mi a teendő?
Sziasztok!
Igazából lusta voltam minden hsz-t végigolvasni, de láttam 1-2 olyan antennát ami tetszett, de sajnos nekem egy tp-link 722n-es USB adapterem van. Az lenne a problémám, hogy a képen látható a lakás ahol lakom, és haver lakása ahol ő lakik. Nem tudok jelenleg jobbat rajzolni. a lényeg, hogy nekem kellene vagy erősítő, vagy nagyobb antenna, hogy tudjam rendesen fogni a jelet. Néha így alap helyzetben is sikerül, de eltűnik a jel, utána előjön de nincs net, utána megint eltűnik. Sajna olyan magasra nem tudnám rakni a "yagi" antennát, hogy betudjam fókuszálni a házat. Így kellene valami amivel az én vevő egységemet tudnám erősíteni illetve érzékenyebbé tenni. A válaszokat előre is köszönöm, és mivel kezdő vagyok ezen a téren és nem foglalkoztam ilyenekkel így a válaszokat ha lehet úgy kérném, hogy ne csak a csatlakozók kódneve legyen ott, hanem pl egy link, vagy egy kép hozzá, hogy lássam mi is az. Előre is THX mindenkinek.
Alapfeltétel, hogy a két antenna "lássa" egymást. Ha ez nem teljesül, akkor csak reflektált jelekkel lehet operálni. Mivel mindkét oldalon adó, és vevő is van, az oda, és vissza összeköttetés terjedési útja közel sem azonos, más más a csillapítása, (ez a kisebbik baj) de más más a reflexiós környezete is, így lehet, hogy egyik, vagy a másik irányban éppen kioltják egymást. Külön gond még ha a reflexiót változó környezeti elemek ( pl. növényzet) okozzák. Ezen a helyzeten a világ legjobb antennája sem tud segíteni. Egy antenna az irányítottsága révén nagyobb zavarvédelmet, és nagyobb nyereségével hosszabb összeköttetést tud biztosítani.
Köszönöm a választ.
Még 1 kérdés, hogy láttam olyan megoldást az egyik képen, amit nem tudok mire vélni. parabola elé lett csinálva egy antenna, és az antenna tartó oszlopán láttam egy kis dobozt, amibe egy UTP kábel ment, és arról a kábelről kapott a kis doboz áramot is. Mert a lényege, hogy USB-s kábelből nem érdemes 5 méteresnél nagyobbat felrakni, és mivel nekem az van, így tudom, hogy jel erősítős, és egész jól dolgozik, de többet nem mernék felrakni, mert csatlakozásnál is sokat veszítene, a másik meg, hogy ez a "mini coax" kábel megint sokat húz vissza, ha hosszú. Így a lehetőségem, hogy valami olyan AP-t kell találnom, amivel foghatom a többi wifi jelét, és ha szükséges akár wpa2-es kulcsot is hozzá tudok rendelni. Én ezen gondolkodtam, de még nem hallottam olyan eszközről ami ezt lehetővé teszi. Ha esetleg tudomásod lenne ilyenről, és tudnál pár típust mondani olcsó árkategóriában azt megköszönném.
A parabola tányérral meg lehet javítani az antenna nyereségét azáltal, hogy javul az előre/hátra viszony, illetve a fókuszpontjába helyezve a sugárzás nyílásszöge is kisebb. A 2,4 GHz (méginkább az 5 GHz) -en a vékony koax kábelnek már elég nagy a csillapítása, ezért célszerű, hogy minél rövidebb legyen. Ezért az AP -t közvetlen a tányér mőgé teszik egy időjárás ellen védelmet nyújtó dobozba, és azt UTP kábelen keresztül táplálják, ill kötik össze a jelutakat. Ilyenformán akár 100 m is lehet a távolság a számítógép és az antenna között, ami lehetővé teszi olyan antenna elhelyezést, ahol az antennák látják egymást. (épület tetején árbocra) Erre a célra akármelyik router is megfelel, amin be lehet állítani az AP üzemmódot, de lehet kapni direkt AP -t is. (gugli keres neked)
USB kábel szóba sem jöhet a korlátozott (5 m) hossza miatt.
Köszi a választ, ez most sokat lökött előre a gondolatsoromon, és most már nagy vonalakban vágom ezt a részt. Az antenna kinézetét vágom, a kötése relatív stimmel, csak a test, és az úgymond pluszt nem tudom hogyan kellene kötni. a testnek nem kellene érintkeznie a plusszal fullba, de megvezetéssel igen?! mert ezen a képen is amit láttam antennát a test a hátsó panelon van, eddig stimmel, a plussz a 4-es karikán, ez is stimmel. Már csak azt nem vágom, hogy ami összeköti a 4-es karikát és a hátlapot az most érintkezik-e a hátlappal, vagy le van szigetelve.
Az antenna mindíg dipólus, azaz kétpólusú szerkezet. Lehet szimmetrikus, és asszimetrikus kivitel. Amit néztél, az asszimetrikus kivitel, és amit test -nek nevezel, az a koax árnyékolására van kötve, és fizikailag tükörként viselkedik. A koax meleg (középső) vezetőjét a sugárzóra kell kötni, ez az a bizonyos 4 kör, aminek a formája nem is lényeges, lehetne tulipán alakú is, csak a fémlemez tükörtől való távolsága, és a középpontól mért legnagyobb távolsága számít. Ezekre a méretekre nagyon ügyelj. Ezekből következik hogy a 4 karika, és a hátlap fém része nem érintkezhet ehymással, viszont a mechanikai rögzítésre esetleg használt szigetelő anyag minősége jelentősen befolyásolja az antenna minőségét. Ha használni kell ilyet, akkor legjobb a koax kábel belső szigeteló anyagát használni.
Hali lenne egy kérdésem
Haver meg köztem van 980m és ezt szeretném át hidalni két biquad antenna parabola fokus pontjába forditva csak az a probléma hogy ebböl 900m 400 méteren igen sok bokor van és nem biztositot a teljes rá látás mekkor az eséjem hogy mukudni is fog???
Ha az antennákat a háztetők, és a fák bokrok fölé emeled, lesz esélyed a működésre.
Igen és közben reménykedhet, hogy nem vág bele a villám... akkor már nagyon drága lesz...
Nekem évekig ment így a net, bő 1 km-ről. Ez alatt a rendszer megevett 4 routert. Nem igazán hibásodtak meg, mert mondjuk két óra múlva megjavultak. Vagy másnapra... Volt köztük Cisco, Senao, TPlink, stb. A múlt héten beszereltettem csak internetet a UPC-vel. 3250,-Ft/hó és 25 Mbit/s a sebessége, korlátlan méretű letöltés. Amíg drága volt az internet, addig érdemes volt megosztani, most már nem. Legfeljebb, ha nincs a közelben a kábel. A modem a szolgáltatóé. Ha elromlik, cserélik. Ennyi. ( De azért meghagytam a régi rendszert is... ![]()
Az antennák szerelésének is vannak rejtelmei, alapvető szabályai. Általában semmi nem működik hübele balázs módjára.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |