Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
600VA felett ajánlott a lágyindító.
Rendben tudom hogy kell, csak az izzós próbára azt hittem addig nem kel de rendben van, köszönöm a gyors választ! Még egy kérdésem lenne valami bevált fetes végfok kapcsolást +/- 85 v-ra nem tudtok véletlenül, ehhez a toroid-hoz?
Helló! Az izzós próbához nem kell lágyindító, de direktbe kötve ajánlott. A három kivezetés valószínű azért van, mert eredetileg biztos átkapcsolható volt(átköthető) 220 és 240V között. Te a nagyobb(piros-fekete) bekötést használd!
Rendben köszönöm. Tőled is kérdezném hogy ehhez a tápfeszhez esetleg valami bevált fetes erősítő kapcsolást nem tudsz?
Hali!
Szkóp segítségével hogyan tudom megállapítani egy kapcsolóüzemű tápegység készítésénél a gate trafó helyes eleje-vége bekötést?
Szia! Hajtsd meg a legnagyobb tekercset. Köss hozzá egy másikat sorba. A két feszültség összeadódása azonos tekerési irányt jelent.
Így kezdjem? Rákötök az egyik tekercsre (amúgy 5 egyforma lesz), majd a mellette lévővel sorba kötöm, csak azt nem értem, hogy melyik az eleje és a vége?
Igen, ahhoz kötöd hozzá sorba a nézni kívántat, amire kötötted a táplálást.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2012
Talán még egy kis +, a felhasználási frekvencia is növeli a különbözést teljesítmény ügyben.
A tekercsnek nincs eleje és vége. Ha egy tekercsnél kijelölted a "pöttyöt", akkor ezzel a módszerrel megállapíthatod a többi tekercsnek melyik kivezetését kell szintén pöttyel jelölni.
Egyenként kötögesd hozzá és jelöld.
Nos én most úgy próbálkoztam, hogy gépről jelgenerátorprogram vs. hangkártya segítségével küldtem ki 1kHz-t és megnéztem simán ha csak az RCA közepét érintettem a szkópra akkor megvastagodott a jel, ha GND-t kötöttem akkor nem történt semmi és így ezzel a módszerrel sikerült beméricskélnem elvileg az elejét végét a tekercseknek. Nem tudom jól csináltam-e?
Valahogy így:
A tekercs meghajtása azt jelenti, hogy (lehetőleg rövidzárvédett) erősítő kimenetére kötöd - hamár hangkárnyáról nyered a pulzáló feszültséget.
Nem ismerem a tekercs adatait, de az alkalmazásból ítélve pár menetről van szó. Az 1kHz lehet kevés lesz. Kezeld transzformátorként.
Szerintem úgy érdemes csinálni, hogy a legnagyobb menetszámú tekercsre kötöd a generátort, és a másik tekercset kétféleképpen is hozzákötöd sorba. Amelyik állásban nagyobb lesz a két tekercsen szumma mért feszültség, akkor vannak A-B-A-B sorbakötve (azaz ahol össze vannak kötve, ott ellentétes végeik vannak). Amelyik állásban kisebb lesz a mért feszültség (1:1 tekercseknél kb. nulla), akkor vannak A-B-B-A sorbakötve (azaz ahol össze vannak kötve, ott azonos végeik vannak).
Induktivitás méréssel nem lenne egyszerűbb?
Olyan kéréssel/kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy egy olyan trafó-ból ami alapból 42V váltakozó áramot ad le, hogyan lehetne megcsinálni azt, hogy 24V váltakozót adjon le? Ha esetleg már van ilyen téma akkor elnézést kérek.
Ha csak a feszültségről van szó és a szekunder hozzáférhető, le kell belőle tekercselni. Mégcsak szétszedni sem kell.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
A tekercset csak max hangkártyáról tudom meghajtani semmi próba erősítőm nincsen perpill.
Idézet: 5 menet 0.4 sima mezei Cu-ból van. Ám hogy érted? „Nem ismerem a tekercs adatait,...” Idézet: „Kezeld transzformátorként.” Adjak rá 50~-t?
Ha 5 menetes saját készítésű trafónál nem tudod megállapítani, melyik a kezdet és a vég, ott már komoly baj van.
Köszönöm a gyors választ. Még azt szeretném megtudni , hogy honnan tudom megállapítani, hogy mennyit szükséges letekercselni, mármint van-e valamilyen képlet vagy összefüggés erre?
Van ilyen képlet. A feszültség a menetek számával arányos.
Ha most pl. 21 menet van rajta, és így lesz 42V, akkor 12 menettel 24V lesz belőle. Persze ehhez tudni kell, hogy most hány menet van rajta.
Kezdő vagyok. Szaknyelvet nem nagyon értem.
Amikor elkezded tekerni, az a kezdet. A vég a vég.
Ha mindet egyforma irányba tekered, akkor azonos oldalon lesznek a kezdetek és a végek. Off: Ha ez szerinted szaknyelv...?
Nos a tekercs bontással nem jártam sikerrel, viszont találtam itthon egy régi forrasztó trafót amire az van írva, hogy tud 24V-ot csak nem igazán értem a kötését. A hátulján van egy papír, a következők szerepelnek rajta: 1-4=220V
6-7-8= 35-35V 5-7-9=40-40V 10-11-12=24,5-24,5V 13-14-15=6,7-6,7V 20=GND És itt van egy fénykép is a trafóról felül nézetből. Tud esetleg segíteni nekem valaki, hogy hogyan kössem át a vezetékeket úgy , hogy 24V-ot nyerjek és ne a mostani 40V-ot?(Ezt elfelejtettem fentebb említeni, hogy jelenleg 40V-ot ad le ez a "szépség".) u.i: Amit még én tudok, az annyi, hogy a két piros burkolatú vezetéken kapja a hálózati feszt és a két feketén adta le a 40V-ot.
Próbáld megkeresni a 10 és 11-es vagy a 11 és 12-es pontokat. Azok között van a 24V.
Sziasztok.
Van egy trafóm, képek róla itt. Azt szeretném kérdezni, hogy a méretek alapján mekkora teljesítményű lehet a vas? Én így nem tudom használni, vagy elcserélem (esetleg eladom, ha megéri) vagy "újra hasznosítom", vagyis áttekertetem, és szeretném tudni, mekkora teljesítményt tudnék levenni róla. Köszönöm.
A második sor felíratait nem teljesen tudom elolvasni, de úgy néz ki mint egy csöves hálózati trafó. Akkor meg kár "újrahasznosítani"...
Tiszteletem!
Segítséget szeretnék kérni: Egy régi toroid trafómnál meg kellett bontanom a középkivezetést. Az a szalag amivel betekerték elég sprőd lett az évek folyamán, így nem tudom visszatekerni rá. Hol tudok valamilyen trafó szigetelő szalagot venni amivel pótolhatnám a letekeredett részt? Szegeden lenne a legjobb.
Próbáltam egy jobb kivágást készíteni a feliratokról. De a hivatkozott linken, a "Fájl" menüben (vagy CTRL+S) le lehet tölteni a képet eredeti méretben, és az nem kicsi, úgy jól látszik minden felirat.
Csövesekhez nem értek, de azt látom, hogy 6,3V-os szekunder van kettő is, az egyik 1A a másik 12A. Lehetne hasznosítani csöves erősítőben?
Valaki elmondaná nekem ha megkérném lépésről lépésre hogyan állapítható meg biztosra a tekercsek eleje illetve végei? Tehát annyira részletesen, hogy pl multiméter piros vezetéke stb. Mert én már bárhogy sorba kötöm meg minden leírom próbáűlkozom és nem sikerül. Nagyon zavar már a kérdés hetek óta nem jövök rá. Egy darab GATE meghajtó trafóról lenne szó 5x7 menet van rajta.Nincs kedvem már 4. alkalomra is szétszedni brahiból. Nem működik a tápegységem e nélkül megfelelően. Köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |