Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   58 / 270
(#) fogó hozzászólása Nov 10, 2012 /

Még egy kérdés: ha a Delay potit forgatom, kellene a tekercsen valami mérhető frekvenciaváltozásnak történnie? Mert egyelőre ha a gépet a legjobb érzékenységre beállítottam a Delay középhelyzetében, azt onnan bármerre forgatva nem változott az érzékenység. (a próbát egy 18 centis, kb. 2,5Ohmos próbatekerccsel végeztem, a 100 Forintost kb. 18-19 centiről stabilan, 20-22 centiről már gyengén hallhatóan jelzi, de a Delay ezen nem változtat se a százas, se nagyobb céltárgy, pl. vekkeróra esetén.)
(#) arion válasza fogó hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Mondtam hogy szabadban kell beállítani mert a tekercs mindenféle zavart szed össze az elektromos terekből. Az R9-el párhuzamosan tegyél egy 5,6pF kerámia kondit az javítja a stabilitást.

A delay poti nem a tekercset befolyásolja hanem a 4066 vezérlését. Normálisan úgy kellene működnie hogy az egyik végállásban nagyon érzékeny a gép max távolságról jelzi a 100Ft-ost majd ahogy a másik végállás felé tekered úgy kezdi elhagyni a pénzérmét végül egyáltalán nem jelzi. Anno nekem az segített hogy más gyártótól származó 4093-at tettem bele mivel nem minden típussal volt hajlandó működni....De azért nézd át a 4093 kimeneteit mert a delay az időzítést húzza el ha jól láttam a nyák rajzból....
(#) Yowie válasza fogó hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

A fejről korábban már sok hsz volt. Nekem jobb eredményt adott a szigetelt vezeték (UTP belseje), ami logikus, ha a geon elolvasod a cikket a PI tekercsekről. Ugyanott olvashatod, hogy az ideális fejkábel a koax, én is erre jutottam, bár sokan esküsznek a "villanydrótra". Ha próbálgatsz, a potik állítgatásán túl a tekercs söntjét is változtatni kell!
(#) arion válasza Yowie hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Nekem a legjobban a sima mezei bekötő huzal vált be. 0,5mm átmérő és pvc szigetelés. Fejkábelnek pedig a kéteres árnyékolt mikrofon kábel hozzávaló ipari csatlakozóval.
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Mit takar az az "ipari csatlakozó", ami mikrofon kábelhez való?
Ipari telepem van, sok ipari csatlakozóval, de ilyent nem ismerek.
(#) fogó hozzászólása Nov 12, 2012 /

Köszönöm a tanácsokat, nemsokára elkészítem a fejet úgy ahogy a leírásban van, az eddigi csak próba volt, hogy az áramkört jól építettem-e. Szerintem 0,5-ös zománchuzalt fogok használni réteges lemez alapra tekerve. Olvastam, hogy a tekercs induktivitásának kb. 230uH-nek, ellenállásának 1,3Ohm-nak kell lenni és erre az áramkör érzékeny is. Valószínűleg a próbatekercses kísérletek ezért nem sikerültek túl jól. Ez az oldal igen hasznos lehet a tekerccsel próbálkozóknak:

Bővebben: Link
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

MIC-334 és MIC324 páros. a Lomex-nél lehet kapni.
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

"Mezei" mikrofon aljzat és dugó. Boldog, boldogtalan (én) ilyent használ.
(#) fogó válasza mateatek hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Tehát akkor a PI kereső fejéhez tehetek csatlakozót? Mert ez ugye abszolút elvű, tehát a fém közelsége elvileg nem tesz jót. A nyél sem lehet alu mankó gondolom. Mit ajánlanátok nyélnek?
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Igazából nem lehet tenni, de ez relatív. Kis fejhez semmiképpen nem jó.
Ha mankó nyelet használsz, akkor az alsó felét kicserélheted fa rúdra.
A lényeg az, hogy az alsó rész ne hajoljon, görbüljön, mert ha hajlik, akkor a fejhez képest a felső rész mozdul, és arra jelezhet.
(#) fogó válasza mateatek hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

A fej ovális forma, kerülete 80 cm, tehát a mérete megfelel kb. egy 25 centis kerek fejnek. Megtekertem 21 menet 0,56-os huzallal, a trimmerek középhelyzeténél beindult a gép, de még mindig csak beltéri kísérlet volt.
Igazából már csak a nyél hiányzik a géphez. Fontos lenne, hogy kicsire szétszedhető legyen a szerkezet. Az előző (és egyben első, BFO) gépemhez jó volt a mankó. Legalább a kartámasz részét felhasználnám belőle, például ugyanolyan átmérőjű műanyag csövekkel az alu helyett, de nem tudom, honnan lehetne elég merev darabokat szerezni.
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Mankó nyél felső alu része, és a kartámasz az jó, habár kényelmetlen. Csak az alsó alu csövet cseréld fára. PVC cső is van, amit lehetne használni, de az nem elég merev.
(#) Yowie válasza fogó hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Az induktivitás és ellenállás nem jellemez egy tekercset, csak iránymutatás terén. Nem írtál értékeket, mit, milyen távolról jelez. A tekercsedet úgy csináld meg, hogy pár menettel tegyél rá többet, aztán kösd be kábelkorbács szerűen és lakkozd le. Ha megszáradt, akkor próbáld a gépet a leg érzékenyebbre hangolni, de ne kézzel teszteld, akaszd fel a teszt tárgyat. Ha a beállításokkal ( a söntöt is állítva) elérted a maximumot, vegyél le egy menetet és kezd újra, ezt addig kell csinálni, amíg az érzékelési távolság nem kezd csökkenni. Az utolsó menetet vissza ragaszthatod, ezt a tekercset kell kiöntened formába és nem egy másikat, amit ilyenre tekersz. Persze kipróbálhatod, mennyire lesz azonos tulajdonságú egy olyan amit ennek alapján ugyanilyenre próbálsz készíteni. Szerintem 2-3 menet és pár cm érzékenység eltérés van az azonos tekercsek között.
(#) Yowie válasza arion hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

A bekötő hasonló az UTP belsejéhez, minőségben rosszabb, viszont nem csavargatták össze, ami egyébként nem probléma. A mikrofon kábel jó, csak még a koaxok paraméterei szigorúak, addig a mikrofonból csak a drága márkásak tartják a paramétereiket konzekvensen. A koax jóminőségben olcsóbb, ezért kedvelem jobban.
(#) DaviS válasza fogó hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Szia!
Én nyélnek egy horgászbot, egyik megfelelő átmérőjű üvegszálas elemét használnám, mert a pvc könnyen hajlik ilyen kis átmérőben. A fa sem rossz ötlet, csak fesd le, vagy húzzál rá egy zsugorcsövet.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) fogó válasza Yowie hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

A tekercs 30 centi széles, 18 centi magas. A formája valószínűleg közel sincs az ideálishoz. Ráhangoltam a gépet a legjobb érzékenységig. Az 555-ös melletti trimmer forgatásával a tekercs frekvenciája és Vp-p feszültsége változik, tapasztalatom szerint akkor a legérzékenyebb a szerkezet, ha ez a két érték maximális. A jelalakról majd felteszek képet. Az 5534 kimenete és ground közötti feszültséget próbáltam minimalizálni. Van egy gyenge alapzaja a gépnek még akkor is, ha a tresholdot a minimumra (ha a max. a folyamatos sípolás, a min. a kis megszólalási küszöb) állítom. Az alapzaj teljesen megszűntethető az érzékenység csökkentésével, de így az érzékelési távolságból veszít kb. 1 centit. Szabad ég alatt megszűnne a zaj?
A delay középállásában, kb. 3/4 érzékenység és épphogy hallható alapzaj mellett a húsz forintost kb. 18-19, a réz katonai övcsatot kb. 30, a rozsdás gyalogsági ásót kb. 60 centiről stabilan jelzi. Megjegyzem, hogy még mindig a lakásban kísérletezem, mert még nincs olyan állapotban , hogy üzemeljen a szabadban.

A legérdekesebb tapasztalatom eddig egy olyan állapot volt, ahol az ásót még 1 centiről sem, de az övcsatot már huszonötről jelezte.
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Ezzel a fejjel szerintem ott lesznek a problémák, hogy menetzárlatos lesz attól, ha nekilendíted valaminek. A madzagot horonyba kellett volna tekerni.
(#) fogó válasza mateatek hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Amit látsz, az csak az alapja a fejnek a huzallal. Lesz még rajta bőven műgyanta erősítés.
(#) Yowie válasza fogó hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Na ez az ásó dolog elég fura, mert ezt a gép nem tudhatja szerintem. Matek, neked csinál ilyet?
Arra vigyázz, hogyha lakásban próbálgatod, vagy 1,5 méter magasra tedd, valami szögmenetes deszkára.
A fej nem tetszik, nekem nem jöttek be a magas fejek, inkább a laposak vagy nem 18mm a magasság? Az érzékenységed azért kevés szerintem, mert nem igazán jó a fej. 20 forintra 25-30 cm-t kellene tudnia. Alapzaj nem kéne. Meneteket szedegetted le? Söntöt próbáltad változtatni?
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Ez az ásó dolog nekem is fura, mert a Deepmax-nek sem sikerült ezt még összehoznia.
Ahhoz, hogy jól működjön, igazából a frekit is kellene állítani, hogy ne interferáljon agyonvissza az 50 Hz-es hálózattal, és a gerjesztés időtartamát, hogy a fej optimálisan legyen kihajtva. Egy 20 forintosra az a 20 centi tényleg kevés levegőben, sőt, még a 25-30 sem sok.
Igazából terepen nem nagyon voltam a Surf-fel, mert a Puls Star-G megreggelizte.
(#) fogó válasza Yowie hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Az ásó egy szabadban pár tíz évig korrodált , de még jó tartású darab, az övcsat sárgaréz. Szerintem az anyag és a felület lehet a döntő tényező, mert már úgy is be tudtam állítani, hogy az üres kezemet is jelezze. Lehet, hogy a villamos terek zavarhatták a gépet, mert egyelőre nem sikerült megismételni az ásós dolgot. Holnap már ki tudom vinni a kertbe a gépet.

A fej nekem sem tetszik, igazából újrahasznosítással egybe kötött kísérlet. A méretét centiben értettem, a tekercselés magassága 7-8 mm, két rétegben 21 menet 0,56-os lakkozott huzal. Amint tudok megfelelő anyagokat szerezni, készítek egy szabályosat.

A sönt és a menetek beállításáról írhatnál pár sort, amit még én is megértek, a kevés tapasztalatommal.

Köszönöm!
(#) Yowie válasza fogó hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Akkor a leg egyszerűbb, ha egy deszkába 50-es szögeket versz, kör formában, arra tekered a tekercset, aztán valami hímzőfonál vastagságú cérnával, madzaggal összeszorítod a meneteket. Leveszed a szögekről és lelakkozod ecsettel. Ha megszáradt, leveszed a kötést. Így van egy stabil tekercsed, ki is öntheted... Ebből tudsz lefejteni menetenként. Ehhez ki kell találnod a beállításra egy metódust. beállítod a gépet, aztán leveszel egy menetet, megint beállítod, megint leveszel. Mivel pár menettel nagyobbra tekerted, a hatótáv nőni fog, ahogy haladsz az ideális menetszám felé, aztán egyszer csak csökkenni, amikor elérted.

Sönt állítás egyszerű, lehet potival is de teljesítmény vagy huzal kell hozzá.
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

A sönt ellenállás azt a célt szolgálja, hogy meggátolja a tekercsed berezgését. Ha fölépült a mágneses mező és utána megszűnik az áram, a tekercs csillapodó rezgéseket generálna. De mivel nem akarjuk, hogy ezekre a rezgésekre Marconi válaszoljon, meg egyébként is káros a gép működésére, ezért a sönt ellenállással elnyeletjük ezeket. Ha a sönt túl nagy, akkor egy-két periódusnyi rezgést produkál a fej. Ha túl picike, olyan, mintha egy fémtárgy lenne a fej közelében és érzéketlenebb lesz. Legjobban szkóppal lehet ezt beállítani, úgy, hogy még éppen ne rezdüljön a tekercs. Kb 1 kiloohm és 500 ohm között lesz.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Na igen, ezt a gépet se lehet jól megcsinálni szkóp nélkül. Az mindig csak duma, hogy lehet, kb olyan lottó 4 találatos, hogy sikerül pont eltalálni mindent.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Ha potival próbálja az ember belőni a csillapító ellenállást, akkor nem árt vele sorba kötni egy kb 200 ohm -os ütköző ellenállást, mert ha nagyon alacsony értékre tekerjük a potit, akkor szeret elfüstölni.
Huzal potit nem próbáltam még ilyen célra, de szerintem nem lenne jó, mert valahol, azért csak ő is tekercs. Biztosan szép ábrákat rajzolna a szkópra.
De a poti csak a helyes érték megtalálásához lehet jó, ha megvan, akkor "rendes" ellenállásokból össze kell rakni az adott értéket és azt használni.

"mert valahol, azért csak ő is tekercs" Váltakozó áramú szempontból minden passzív elem LRC. Szerintem mehet vele folyamatosan.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

De a huzalpoti nagyon tekercs, szerintem.
(#) fogó hozzászólása Nov 23, 2012 /

Köszönöm a segítséget!
Kivittem a gépet a mezőre, miután otthon beállítottam a legjobb teljesítményre. A szabadban az alapzaj eltűnt, viszont a gép jelzi a nedves földet. Ha a gépet vízszintesen tartom vagy felemelem a fejet, akkor csendben van, de ha 40-50 centi magasra teszem a föld fölé, már jelez. Akárhogy próbálkoztam, nem sikerült úgy beállítani, hogy ne tegye, pedig vittem magammal multimétert meg poszcilloszkópot is....

Elkészítettem a nagyobb menetszámú, lelakkozott tekercset ahogy javasoltátok. Kb. 22 centi átmérő, 27 menet. Az R2-potit 3,3k-ra állítottam. Egészséges a jelalak?
Ha nagy a sönt, akkor leáll a rezgés - ez világos - de ha kicsi, akkor hogyan néz ki a berezgés?
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Azt nem írtad, hogy ezt a jelalakot hol mérted. Gondolom nem az erősítő kimenetén.
Ha nagy a sönt, akkor berezeg, ha kicsi, akkor olyan , mint ha fém lenne a fej közelben, tehát veszít az érzékenységéből, főleg a kis tárgyak tűnnek el.
A sönt ellenállás belövéséhez nem kell mező, műhelyben is lehet, csak ne legyen fém a közelében.
Először a "gyári" sönttel csináld meg a legérzékenyebb tekercset, hozzáállítva az 555-öst. Ha az megvan, akkor lődd hozzá a söntöt. Egy fej, egy impulzus hossz, egy sönt.
Tehát elméletben minden fejhez, és minden impulzushosszhoz más sönt kell.
Következő: »»   58 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem