Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Még egy kérdés: ha a Delay potit forgatom, kellene a tekercsen valami mérhető frekvenciaváltozásnak történnie? Mert egyelőre ha a gépet a legjobb érzékenységre beállítottam a Delay középhelyzetében, azt onnan bármerre forgatva nem változott az érzékenység. (a próbát egy 18 centis, kb. 2,5Ohmos próbatekerccsel végeztem, a 100 Forintost kb. 18-19 centiről stabilan, 20-22 centiről már gyengén hallhatóan jelzi, de a Delay ezen nem változtat se a százas, se nagyobb céltárgy, pl. vekkeróra esetén.)
Mondtam hogy szabadban kell beállítani mert a tekercs mindenféle zavart szed össze az elektromos terekből. Az R9-el párhuzamosan tegyél egy 5,6pF kerámia kondit az javítja a stabilitást.
A delay poti nem a tekercset befolyásolja hanem a 4066 vezérlését. Normálisan úgy kellene működnie hogy az egyik végállásban nagyon érzékeny a gép max távolságról jelzi a 100Ft-ost majd ahogy a másik végállás felé tekered úgy kezdi elhagyni a pénzérmét végül egyáltalán nem jelzi. Anno nekem az segített hogy más gyártótól származó 4093-at tettem bele mivel nem minden típussal volt hajlandó működni....De azért nézd át a 4093 kimeneteit mert a delay az időzítést húzza el ha jól láttam a nyák rajzból....
A fejről korábban már sok hsz volt. Nekem jobb eredményt adott a szigetelt vezeték (UTP belseje), ami logikus, ha a geon elolvasod a cikket a PI tekercsekről. Ugyanott olvashatod, hogy az ideális fejkábel a koax, én is erre jutottam, bár sokan esküsznek a "villanydrótra". Ha próbálgatsz, a potik állítgatásán túl a tekercs söntjét is változtatni kell!
Nekem a legjobban a sima mezei bekötő huzal vált be. 0,5mm átmérő és pvc szigetelés. Fejkábelnek pedig a kéteres árnyékolt mikrofon kábel hozzávaló ipari csatlakozóval.
Mit takar az az "ipari csatlakozó", ami mikrofon kábelhez való?
Ipari telepem van, sok ipari csatlakozóval, de ilyent nem ismerek.
Köszönöm a tanácsokat, nemsokára elkészítem a fejet úgy ahogy a leírásban van, az eddigi csak próba volt, hogy az áramkört jól építettem-e. Szerintem 0,5-ös zománchuzalt fogok használni réteges lemez alapra tekerve. Olvastam, hogy a tekercs induktivitásának kb. 230uH-nek, ellenállásának 1,3Ohm-nak kell lenni és erre az áramkör érzékeny is. Valószínűleg a próbatekercses kísérletek ezért nem sikerültek túl jól. Ez az oldal igen hasznos lehet a tekerccsel próbálkozóknak:
Bővebben: Link
MIC-334 és MIC324 páros. a Lomex-nél lehet kapni.
"Mezei" mikrofon aljzat és dugó. Boldog, boldogtalan (én) ilyent használ.
Tehát akkor a PI kereső fejéhez tehetek csatlakozót? Mert ez ugye abszolút elvű, tehát a fém közelsége elvileg nem tesz jót. A nyél sem lehet alu mankó gondolom. Mit ajánlanátok nyélnek?
Igazából nem lehet tenni, de ez relatív. Kis fejhez semmiképpen nem jó.
Ha mankó nyelet használsz, akkor az alsó felét kicserélheted fa rúdra. A lényeg az, hogy az alsó rész ne hajoljon, görbüljön, mert ha hajlik, akkor a fejhez képest a felső rész mozdul, és arra jelezhet.
A fej ovális forma, kerülete 80 cm, tehát a mérete megfelel kb. egy 25 centis kerek fejnek. Megtekertem 21 menet 0,56-os huzallal, a trimmerek középhelyzeténél beindult a gép, de még mindig csak beltéri kísérlet volt.
Igazából már csak a nyél hiányzik a géphez. Fontos lenne, hogy kicsire szétszedhető legyen a szerkezet. Az előző (és egyben első, BFO) gépemhez jó volt a mankó. Legalább a kartámasz részét felhasználnám belőle, például ugyanolyan átmérőjű műanyag csövekkel az alu helyett, de nem tudom, honnan lehetne elég merev darabokat szerezni.
Mankó nyél felső alu része, és a kartámasz az jó, habár kényelmetlen. Csak az alsó alu csövet cseréld fára. PVC cső is van, amit lehetne használni, de az nem elég merev.
Az induktivitás és ellenállás nem jellemez egy tekercset, csak iránymutatás terén. Nem írtál értékeket, mit, milyen távolról jelez. A tekercsedet úgy csináld meg, hogy pár menettel tegyél rá többet, aztán kösd be kábelkorbács szerűen és lakkozd le. Ha megszáradt, akkor próbáld a gépet a leg érzékenyebbre hangolni, de ne kézzel teszteld, akaszd fel a teszt tárgyat. Ha a beállításokkal ( a söntöt is állítva) elérted a maximumot, vegyél le egy menetet és kezd újra, ezt addig kell csinálni, amíg az érzékelési távolság nem kezd csökkenni. Az utolsó menetet vissza ragaszthatod, ezt a tekercset kell kiöntened formába és nem egy másikat, amit ilyenre tekersz. Persze kipróbálhatod, mennyire lesz azonos tulajdonságú egy olyan amit ennek alapján ugyanilyenre próbálsz készíteni. Szerintem 2-3 menet és pár cm érzékenység eltérés van az azonos tekercsek között.
A bekötő hasonló az UTP belsejéhez, minőségben rosszabb, viszont nem csavargatták össze, ami egyébként nem probléma. A mikrofon kábel jó, csak még a koaxok paraméterei szigorúak, addig a mikrofonból csak a drága márkásak tartják a paramétereiket konzekvensen. A koax jóminőségben olcsóbb, ezért kedvelem jobban.
Szia!
Én nyélnek egy horgászbot, egyik megfelelő átmérőjű üvegszálas elemét használnám, mert a pvc könnyen hajlik ilyen kis átmérőben. A fa sem rossz ötlet, csak fesd le, vagy húzzál rá egy zsugorcsövet. A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
A tekercs 30 centi széles, 18 centi magas. A formája valószínűleg közel sincs az ideálishoz. Ráhangoltam a gépet a legjobb érzékenységig. Az 555-ös melletti trimmer forgatásával a tekercs frekvenciája és Vp-p feszültsége változik, tapasztalatom szerint akkor a legérzékenyebb a szerkezet, ha ez a két érték maximális. A jelalakról majd felteszek képet. Az 5534 kimenete és ground közötti feszültséget próbáltam minimalizálni. Van egy gyenge alapzaja a gépnek még akkor is, ha a tresholdot a minimumra (ha a max. a folyamatos sípolás, a min. a kis megszólalási küszöb) állítom. Az alapzaj teljesen megszűntethető az érzékenység csökkentésével, de így az érzékelési távolságból veszít kb. 1 centit. Szabad ég alatt megszűnne a zaj?
A delay középállásában, kb. 3/4 érzékenység és épphogy hallható alapzaj mellett a húsz forintost kb. 18-19, a réz katonai övcsatot kb. 30, a rozsdás gyalogsági ásót kb. 60 centiről stabilan jelzi. Megjegyzem, hogy még mindig a lakásban kísérletezem, mert még nincs olyan állapotban , hogy üzemeljen a szabadban. A legérdekesebb tapasztalatom eddig egy olyan állapot volt, ahol az ásót még 1 centiről sem, de az övcsatot már huszonötről jelezte.
Ezzel a fejjel szerintem ott lesznek a problémák, hogy menetzárlatos lesz attól, ha nekilendíted valaminek. A madzagot horonyba kellett volna tekerni.
Amit látsz, az csak az alapja a fejnek a huzallal. Lesz még rajta bőven műgyanta erősítés.
Na ez az ásó dolog elég fura, mert ezt a gép nem tudhatja szerintem. Matek, neked csinál ilyet?
Arra vigyázz, hogyha lakásban próbálgatod, vagy 1,5 méter magasra tedd, valami szögmenetes deszkára. A fej nem tetszik, nekem nem jöttek be a magas fejek, inkább a laposak vagy nem 18mm a magasság? Az érzékenységed azért kevés szerintem, mert nem igazán jó a fej. 20 forintra 25-30 cm-t kellene tudnia. Alapzaj nem kéne. Meneteket szedegetted le? Söntöt próbáltad változtatni?
Ez az ásó dolog nekem is fura, mert a Deepmax-nek sem sikerült ezt még összehoznia.
Ahhoz, hogy jól működjön, igazából a frekit is kellene állítani, hogy ne interferáljon agyonvissza az 50 Hz-es hálózattal, és a gerjesztés időtartamát, hogy a fej optimálisan legyen kihajtva. Egy 20 forintosra az a 20 centi tényleg kevés levegőben, sőt, még a 25-30 sem sok. Igazából terepen nem nagyon voltam a Surf-fel, mert a Puls Star-G megreggelizte.
Az ásó egy szabadban pár tíz évig korrodált , de még jó tartású darab, az övcsat sárgaréz. Szerintem az anyag és a felület lehet a döntő tényező, mert már úgy is be tudtam állítani, hogy az üres kezemet is jelezze. Lehet, hogy a villamos terek zavarhatták a gépet, mert egyelőre nem sikerült megismételni az ásós dolgot. Holnap már ki tudom vinni a kertbe a gépet.
A fej nekem sem tetszik, igazából újrahasznosítással egybe kötött kísérlet. A méretét centiben értettem, a tekercselés magassága 7-8 mm, két rétegben 21 menet 0,56-os lakkozott huzal. Amint tudok megfelelő anyagokat szerezni, készítek egy szabályosat. A sönt és a menetek beállításáról írhatnál pár sort, amit még én is megértek, a kevés tapasztalatommal. Köszönöm!
Akkor a leg egyszerűbb, ha egy deszkába 50-es szögeket versz, kör formában, arra tekered a tekercset, aztán valami hímzőfonál vastagságú cérnával, madzaggal összeszorítod a meneteket. Leveszed a szögekről és lelakkozod ecsettel. Ha megszáradt, leveszed a kötést. Így van egy stabil tekercsed, ki is öntheted... Ebből tudsz lefejteni menetenként. Ehhez ki kell találnod a beállításra egy metódust. beállítod a gépet, aztán leveszel egy menetet, megint beállítod, megint leveszel. Mivel pár menettel nagyobbra tekerted, a hatótáv nőni fog, ahogy haladsz az ideális menetszám felé, aztán egyszer csak csökkenni, amikor elérted.
Sönt állítás egyszerű, lehet potival is de teljesítmény vagy huzal kell hozzá.
A sönt ellenállás azt a célt szolgálja, hogy meggátolja a tekercsed berezgését. Ha fölépült a mágneses mező és utána megszűnik az áram, a tekercs csillapodó rezgéseket generálna. De mivel nem akarjuk, hogy ezekre a rezgésekre Marconi válaszoljon, meg egyébként is káros a gép működésére, ezért a sönt ellenállással elnyeletjük ezeket. Ha a sönt túl nagy, akkor egy-két periódusnyi rezgést produkál a fej. Ha túl picike, olyan, mintha egy fémtárgy lenne a fej közelében és érzéketlenebb lesz. Legjobban szkóppal lehet ezt beállítani, úgy, hogy még éppen ne rezdüljön a tekercs. Kb 1 kiloohm és 500 ohm között lesz.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
Na igen, ezt a gépet se lehet jól megcsinálni szkóp nélkül. Az mindig csak duma, hogy lehet, kb olyan lottó 4 találatos, hogy sikerül pont eltalálni mindent.
Ha potival próbálja az ember belőni a csillapító ellenállást, akkor nem árt vele sorba kötni egy kb 200 ohm -os ütköző ellenállást, mert ha nagyon alacsony értékre tekerjük a potit, akkor szeret elfüstölni.
Huzal potit nem próbáltam még ilyen célra, de szerintem nem lenne jó, mert valahol, azért csak ő is tekercs. Biztosan szép ábrákat rajzolna a szkópra. De a poti csak a helyes érték megtalálásához lehet jó, ha megvan, akkor "rendes" ellenállásokból össze kell rakni az adott értéket és azt használni.
"mert valahol, azért csak ő is tekercs" Váltakozó áramú szempontból minden passzív elem LRC. Szerintem mehet vele folyamatosan.
De a huzalpoti nagyon tekercs, szerintem.
Köszönöm a segítséget!
Kivittem a gépet a mezőre, miután otthon beállítottam a legjobb teljesítményre. A szabadban az alapzaj eltűnt, viszont a gép jelzi a nedves földet. Ha a gépet vízszintesen tartom vagy felemelem a fejet, akkor csendben van, de ha 40-50 centi magasra teszem a föld fölé, már jelez. Akárhogy próbálkoztam, nem sikerült úgy beállítani, hogy ne tegye, pedig vittem magammal multimétert meg poszcilloszkópot is.... Elkészítettem a nagyobb menetszámú, lelakkozott tekercset ahogy javasoltátok. Kb. 22 centi átmérő, 27 menet. Az R2-potit 3,3k-ra állítottam. Egészséges a jelalak? Ha nagy a sönt, akkor leáll a rezgés - ez világos - de ha kicsi, akkor hogyan néz ki a berezgés?
Azt nem írtad, hogy ezt a jelalakot hol mérted. Gondolom nem az erősítő kimenetén.
Ha nagy a sönt, akkor berezeg, ha kicsi, akkor olyan , mint ha fém lenne a fej közelben, tehát veszít az érzékenységéből, főleg a kis tárgyak tűnnek el. A sönt ellenállás belövéséhez nem kell mező, műhelyben is lehet, csak ne legyen fém a közelében. Először a "gyári" sönttel csináld meg a legérzékenyebb tekercset, hozzáállítva az 555-öst. Ha az megvan, akkor lődd hozzá a söntöt. Egy fej, egy impulzus hossz, egy sönt. Tehát elméletben minden fejhez, és minden impulzushosszhoz más sönt kell. |
Bejelentkezés
Hirdetés |