Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   326 / 563
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
A mért frekvencia eltérést csak mint érdekességet írtam.A mérőzsinór nem árnyékolt és a multi se szkóp.Az egyik oldal közelebb van a főtrafóhoz és az áramváltóhoz is.Ráadásul a kábel is összeszed minden jelet.Ha csak a gép be van dugva de nincs bekapcsolva és melette a multi freki állásban kijelzi az 50 hz-et.Ezért nem is idegesít ez a dolog különösebben.De a cincogásnak a végére fogok járni.
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Cincoghat a géped, ha az áramváltó fordítva van bekötve például! ha a trafód laza stb. egy sima multival meglehet építeni ezt a gépet!
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Én szót fogadok mondj valamitEgyébként egy szóval sem állítottam hogy hallom a 32 khz-et.Annyit írtam,hogy mikor változik a freki hallok cincogást az igbt panel felől.A poti értéke nem lehet gond mert nálad is ez van.A 2 kilós ellenállást cseréltem nagyobbra Gábor tanácsára 2.2 kilo.Ekkor vettem észre a jelenséget.Holnap visszacserélem ha elmúlik úgy marad.Egyébként mikor nem volt benn a cd 4093 akkor is ugyanilyen hangja volt csak akkor a poti fél állása körül.És akkor sem a 32 khz-et halottam ,de volt hangja
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Az áramváltó nem csak akkor szól bele a vezérlésbe ha van a kimeneten terhelés?Én egyenlőre 30 volttal probálgatom a gépet és nincs terhelés a kimeneten.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
De attól is, hogy az lehet, hogy 32 kHz-en jár, de ha mondjuk 5 kHz-el leáll, elindul, máris lehet cincogást hallani...

Az hogy volt, amikor ha a betáp bizti leoldott akkor elszálltak az IGBT-k? Ha jól hallottam, elg sok IGBT megdöglöt... Akkor mit javasolatam pontosan? Hogy kösd a vezérlés GND-jét a betáp földelésre? Vagy csak a gép házára? Sajnos, elég sok zavart össze lehet szedni mindenhonnan, ami már cincogást okoz. Meg az is lehet, hogy amikor a főkör már megy, akkor nincs semmiféle cincogás.
(#) Temela hozzászólása Nov 24, 2012 /
 
Üdv!

Bocs, hogy beleszólok..., de én is sokszor hallgaton a kapcstápok zaját javításkor, hogy megy-e nem megy-e! Szerintem nem feltétlenül pont a 32khz-t hallja a koma, hanem annak bármilyen felharmonikusát, bármilyen alkatrész torzíthat a hangon és eshet a még hallható tartományba. Pusztán szerintem a vezérlő trafónak is lehet hangja, kíváncsi lennék ki tudja megtekerni oly szorosan és szerelni is, hogy az semmilyen mechanikai rezgésre ne legyen képes- ugyebár ezáltal valamiféle hangot kelteni. Abban hozzáártés nélkül is biztos vagyok, hogy e kapcolásban is hangot csak tekercs, trafó vagy max huzal ellenálás adhat, ha valamilyen kábelezés, akkor az már felettébb érdekesnek tartanám.
(#) hg6dab válasza Temela hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
32 kHz felharmonikusa csak a 32kHz egész számú töbszöröse lehet, tehát 64 kHz, 128 kHz, stb. Mivel alharmonikus nincs, ezt tehát nem hallhatja. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a szabályozókörnek is van periodikussága- valami miatt visszaszabályoz, aztán ahogy csökken a terhelés újból ráengedi a max pwm-et és így tovább. Ezt hallhatja. Az már érdekesebb, hogy terheletlen áramkörnál ez hogy fordulhat elő, hiszen ha nem érzékel áramfelvételt, nem kéne visszaszabályozzon. Valahol itt kell kutakodni honnan jön a szabályozójel. Lehet túl érzékeny a főtrafó áramváltó tekercse és már az üresjárási áramfelvételt érzékeli. Párhuzamosan kötött ellenállás hangolásával kellene megtalálni az ideális értéket.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
(#) Temela válasza hg6dab hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
Eszembe jutott, trafós a segéd tápja- hát annak is lehet hangja! Az a baj azt sem tudni mit hall.
-Mit hall a vak a szakadékba...? - szörnyet!
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
Terhelésnek,6-12V 250-300wtnyi autó izzót rakj a végére,potit tekergesd hogy van e szabályzás.Már megint félreértettél valamit,a trafóval nem kell sorba izzó. A trafós próba után kell a főtáppal sorba 100as égő.Felvillan elhalványul,akkor jó.Itt már a kimenetet nem terheljük,csak mérünk.Ha OK minden akkor neki a 230 at.
(#) berobbantam válasza dara hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
Helló
Nem értettem félre az izzót csak biztos ami biztos alapon betettem.A cincogást tényleg hallom pár másodperccel a bekapcsolás után.Pontosan nem tudom meghatározni hogy mi az de az igbt paneltől jön.Közben kb 200 hertzet felugrik a freki.Néztem a kitöltési tényezőt is,de csak multival.Szóval bekapcsolom a gépet kivillan a letapadás védelem ledje.Kicsit később kigyullad a zöld led és kattan a nagy relé.Ekkor a kitöltési tényező 1%.Aztán jön a cincogás és a kitöltési tényező felmegy 48%-ig kb.Próbáltam másik cd 4093-al és uc ic-t is cseréltem.Én nem állítom,hogy nem így kell működjön,csak most vettem észre a hangot ami csak pár másodperc míg beáll a kitöltési tényező.Tuti nem a segédtápból jön,az teljesen néma és messze is van,be tudnám azonosítani.Leginkább olyasmi hang mint a filmeken a robotok mozgásának a hangja.
(#) Temela válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
Helló!

Esetleg egy vezérlő IC csere? - vagy a körül valami elkötés?

(#) berobbantam válasza Temela hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
Helló
3 ic-t tettem bele ebből 2 új.Mindhárommal csinálja.De közben megint teszteltem.Elvágtam az átkötést az ucic 1-es lába és a 33ohm közt,és próbáltam égővel is a kimeneten.Csak 150 w-nyi volt itthon.Ami érdekes,hogy a letapadás védelem ledje így is él.A felső tartományban azonban így is le tudtam tesztelni a gépet és működik az áramszabályzás is.Közben néztem a kitöltési tényezőt.Mikor ez változik akkor van a cincogás.De igazából nem zavar ha jól működik.Elkötés nem hinném hogy lenne.Vasalással csináltam a panelokat és többször is átnéztem minden tekercsvéget.Holnap lehet megpróbálom teljes táppal 100 wattos égővel.
(#) Temela válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
Hol van az a 33 ohm?
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
Ha valamiért változik a kitöltés főleg a nulla és a max között, akkor természetes a cincogás. Ha nem indul el az IC rögtön a bekapcsoláskor csak némi késleltetéssel, akkor ezt hallod.
(#) Daveeboy válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Szia!
Telwin Tecnica 114 Repair Guide-ot csatoltál korábban, és szuper! Én szeretném cserélni az IGBT-t a gépben de nem tudok típust hozzá. (A rossz már nincsen meg és nem tudom mi volt benne) Tudnátok segíteni?
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
A letapadás ledje azért világít mert a kimeneten még nincs meg a szükséges,ha jól emlékszem, 16-18V feszültség.Most valami csökkentett tápról járatod,nem igaz?Majd,ha rendesen üzemel a gép akkor a lednek el kell aludnia.Én mondtam,írtam,mit köss ki az élesztéshez,nem írom le újra.
(#) erdgab válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Bekapcsoláskor a 2 darab 555 végez késleltetést,először a lágy indítási folyamatot hajtja végre s csak utána engedélyezi az UC3845 működését.Ha most kikapcsolom a gépet s várok 10-20másodpercet,majd újra bekapcsolom,akkor előfordulhat,hogy nincs a cincogás,mert az UC tápja tartja magát valamennyire,tehát nem nulláról indul.

Ezt a hozzászólást tulajdonképpen berobbantam fórumtársnak szántam,csak a Te gondolatmeneted alapján indítottam.
(#) erdgab válasza Daveeboy hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Az eredeti IGBT-je SGW25N120. Beszerezhető Itt
(#) erdgab válasza Temela hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
A VT8 tranzisztor cololektorán.
(#) Temela válasza erdgab hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Igen!
Mea culpa! (beszámozva terveztem nyákot, azért nem emlékeztem rá...)
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
helló
Nem is kell leirnod ujra,megjegyeztem.Az uc ic 1 lábáról kell lekötnöm a 33 ohmos ellenállást.Lekötöttem,átvágtam az átkötést.Csak nem értettem,hogy ennek ellenére hogy világíthat a sárga led,és ha világít akkor mégis hogy működik az áram szabályzás.De közben erre is rájöttem valószínű.A letapadás védelem szerintem még él mivel a cd ic benn van és figyeli a kimenetet.Ha terhelem kigyullad a led jelezvén a letapadást.Csak a szabályzásba nem tud beleszólni mert leválasztottam az uc ic-rő.Jó a gondolat menetem?
(#) berobbantam válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Helló
Akkor ez nem hiba,hanem természetes dolog ha jól értem.A kitöltési tényező 1 és 49 % közt változik bekapcsoláskor.Mikor tesztelgettem csökkentett táppal meg 12 voltos égővel akkor működött a letapadás védelem míg ki nem kötöttem.Akkor 49-ről 1 % -ra vette vissza a gép a kitöltésit és akkor is cincog.Meg mikor visszaáll akkor is.De akkor ez így normális.Még egy kérdésem lenne hozzád is és Gáborhoz is.Az nem probléma,hogy bekapcsoláskor a 300 voltos táp hamarabb éled mint az uc ic?Gondolok arra hogy az igbt-ken ott a 300 volt de szabályzás még nincs.Vagyis 1 % stabilan a kitöltési tényező.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Csak egy picit olvass vissza a Ge Lee gondolatmenetére reagáltam néked,ott a válasz.
Az előző hozzászólásod kérdésére igen a válasz.
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Nem probléma.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Nos visszaállítottam az átkötést és a 2 kilós ellenállást is visszacseréltem 2.2-esre amit a multkor beszéltünk.Most leellenőrzöm megint a vezérlést a 300-as táp nélkül aztán teszek egy kisérletet egy soros 100-as égővel.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Megvolt aminek meg kelett lenni.A graetz és a relé közé betettem a 100-as égőt.A graetz és a pufferkondik közé betettem egy mapermérőt.Az áramfelvétel üresjáratban itt mérve 102 mA.Az idbt panelon 273 volt a tápfesz a kimeneten 44V.A főtrafó kb 2 perc járatás után hideg.A kimenő diódák snubberellenálásai is hidegek.Az igbt panelon lévő snubberek 45-50 fokosak.A venti nem ment a teszt alatt.A kitöltési tényező változásával járó cincogás hangosabb.Erről jut eszembe.A cégnél van egy kis fronius.Az egyenesen sír heggesztés közben.
(#) kivancsi4 válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Szeretném kérdezni, hogy az elsőre összeszerelt géped főtrafójának képe van-e, az adott hozzászólásodhoz mellékelve.
Ha igen, akkor még kiváncsi vagyok rá, hogy a csavaranyák hozzáértek-e a fémlemezhez?
A fénykép eléggé elmosódott.
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Úgy néz ki mész a saját fejed után.Nem kellett volna megbontani a graetz,és a relé között a nyákot,csak a betáppal kellett volna sorba kötnöd a 100 as égőt.Amit én leírtam élesztést ahoz nem kell megbontani a kész áramkört.Nincs is semmi értelme hogy oda kötötted az izzót.Ez az ezt hallom meg azt hallom,már ne haragudj,elment rá két oldal,a kapcsoló üzemű dolgokat nem fülre hangoljuk.Mint valaki írta,neked exta hallásod van, lehet.A kitöltést meg majd az áram szabályozza nem hiszem hogy azt kéne most mérned.Szóval az a lényeg hogy a poti alsó állásánál ne áljon le az IC.Bár ha méricskélni akarod,csökkentett tápnál,kimenet terheléssel lehet.Úgy néz ki mehet a 230V.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
A bekapcsolás folyamatában először felvillan az izzó,amíg lefut a lágy indítás, utána csak parázslik? Jónak tűnnek az adatok,még a fesz áttétel is jó.Én tovább járattam volna még egy kicsit,de így is jó.Az IGBT-k snubberei melegszenek,nálunk is,jónak tűnik.Szerintem mehet neki a 230AC és a ventilátor is.
(#) berobbantam válasza kivancsi4 hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Helló
Igen az van a képen,de végül is megváltoztattam a felfogatást mert a folytó rossz helyen volt.Az anyák természetesen nem érnek hozzá a lemezhez,és a vasmagtól is el van szigetelve az összes menetes szár.Most valahogy így néz ki
Következő: »»   326 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem