Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   325 / 563
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Nos a saját fülembe tettem a bogarat.Beugrott,hogy mikor először teszteltem a vezérlést benn volt a cd4093.Nos hirtelen felindulásból visszatettem.Cincogás megszünt.Zénereken a fesz stabil 5.6 volt.A 300 volt helyén az igbt panelon 30,2 volt,a kimeneten a poti minden állásában stabil4.47 volt.Vagyis 1 századot ingadozik.a freki az uc ic-n 3236 khz,az egyik 200 ohmon 32.4 a másikon 32,34.Ezek is stabilak a poti minden állásában.Az eltérés gondolom adódhat a műszer pontatlanságából mivel nem árnyékolt mérőzsinórt használok.Ahogy közelítek a géphez már mér a műszer.Lassan tényleg lehet építeni egy gépet az én hozzászólásaimból.Ami bagatell hibát el lehet követni azt én mind elkövetem.És most jönne egy kérdés.Gondolom eddig jó a gép.Milyen terhelést tegyek a kimenetre és mit méricskéljek?
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Mérjél nekem feszültségeket,sorolom,hogy hol és hogyan,lehetőleg pontosan írd le az adatokat,hozzárendelve a mérés helyét.
1:Mérjél a segédtáp test és az UC 1. lábán,le és felcsavart poti állásnál és ott is ahol sípol valami.Ugyan így az UC 6. lábán is vagy az IRF540 G lábán.
2: mérjél feszt a test és az UC 3. lábán az előzőleg leírt poti állásoknál.
3: mérjél feszt az UC 8. lábán minimum és maximum poti állásnál.
4: mérd a segédtápot feszültségre és áramra is a potit csavargatva.
Nézd meg,hogy nem melegszik e az IRF540 és az 1N5819 a meghajtótrafó lemágnesező tekercsén.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Már nem biztos,hogy aktuális a hozzászólásom,de,ha gondolod,végigmérheted.
Ha jól emlékszem,a múltkor nem azt mondtam,hogy vedd ki a CD4093 ict hanem,hogy mit köss ki élesztésnél.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Helló
Igen először azt mondtad,hogy az ellenállást vegyem ki.Utána került szóba,hogy esetleg a cd-t is kivehetem.Én az utóbbi melett döntöttem,mert ez egyszerűbb volt.mint utóbb kiderült ennél a kivitelezésnél nem volt a legjobb ötletem.Ami pozitívum,hála nektek nem lőttem el semmit.Ha nem trefóval élesztek valószínű repülnek az igbt-k.A méréseket azért elvégzem biztos ami biztos alapon.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
A segédtáp áramát nem mértem meg.Ahoz vezetéket kéne vágnom és elég problémás visszaforrasztanom.A fesze stabil 12.14 v.Az uc1 minimum állásnál 2.825v max állásnál 4.38v a potit tekerve folyamatosan nő.6-os láb stabil 5,17v.3-as láb stabil 9,8 mv.8-as láb 5.05 volt.Ez is tsabil.melegedni nem melegszik egyik említett alkatrész sem.Ezt minden bekapcsoláskor végigtaperolomA 200 ohm 50 fokos a két irfd120 30.Ezeket kb negyed órás járstás után mértem.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Még egy apróság,a kiegészítő áramkörben a VT6 tranzisztor C lábán van egy 2K ellenállás,ez az UC 6. lábára megy.A mellékletedben az ellenállás közvetlen az UC 6. lábánál van,könnyen megtalálod.Nem tudom mit tettél ide be (2k vagy 2x1k),ezt cseréld ki 2.2k értékűre.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
A mért értékek jónak mutatkoznak,főleg a 8. lábon az 5V,ez a referencia fesz,nem is szabad,hogy változzon.Zárlatfélére,esetleg UC hibára gyanakodtam,azért kértem a méréseket.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
2 kilósat tettem oda.Holnap kicserélem.Egyébként ez az ellenállás mit befolyásol?Ez az amelyik le szokta folytani a gépet?
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
A melegedésről jut eszembe.A stab ic bordája langyosodik picit.De nagyon minimális.Éppen csak nem hidegnek érzem kézzel.Kb 30 fokos lehet,de meg nem mértem
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Ez egy visszacsatolás a kimenetről,nem lenne jó,ha 2k alatt lenne az értéke (az a 2k ellenállás kisebb mint 2k). Valóban lefújtja a gépet.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Akkor nem nagy az áramfelvétel,picit kell is,hogy melegedjen,500mA áramnál már eléggé meleg lenne.Elvileg most eddig ok minden.Jut eszembe,a múltkori pukk-nál is ki volt véve a CD4093? Mert,ha igen,akkor lehet,hogy megvan az ok? Ami jelenségeket leírtál,azokra gondolok.Ott ugyanis lefulladt a vezérlés,akármit mértél is.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Megmértem a helyén.1.993 kilo.Keresek 2.2-eset
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
A multkori pukknál nem ezt a nyáktervet használtam.Akkor külön volt a vezérlés és a kiegészítő áramkör ami nem is volt bekötve.Csak a vezérlés volt magába.Én inkább a segédtápra gyanakszom.Akkor egy rezgőtápot használtam.Írtam is akkor,hogy van némi hangja ami a terheléssel változik.Csak mire lekapcsoltam volna pukk lett.Az ok-okozati összefüggésre nem tudok rájönni.Vagy a vezérlés áramfelvétele kezdett cel valami miatt felkúszni,és lett egy pont amit már nem bírt a segédtáp.Vagy egyszerűen csak kis teljesítményűre sikerült és hoszabb távon már kifogyott a cufla.Már ha ilyen lehetséges.Én eszem szerint előfordulhatott.Asszem épp Te írtad,hogy a stab ic-nek legalább 3 volt plussz kell .Ez 15 volt.A segédtápom kicsivel több mint 16 voltot tudott.Arra gondolok ez a fesz a terheléstől leesett 15 volt alá ezt a stab se tolerálta és pukk lett a vége.De ha így volt ez örök relytély marad.
(#) berobbantam hozzászólása Nov 23, 2012 /
 
Helló Mindenkinek.
Nos kicseréltem a fent említett ellenállást 2.2 kilósra.Most kicsit továbblépnék az élesztéssel.Az élesztésnél használta trafó szekunder köréből kiveszem a 100wattos izzót.A helyére esetleg kerül egy ampermérő.A kimenetre milyen műterhelést javasoltok.Az igbt-kre menő fesz 31-32 volt a kimenet 4.5 volt.A trafó bírni fogja a gyűrődést.10 ampert kényelmesen tud huzamosabb ideig is.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Sajnos most nem tudok segíteni,elnézést kérek.
Én nem élesztettem így gépet,hallgass a többiekre,talán (REMÉLEM) lesznek olyan szívesek és segítenek.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Helló
Észrevettem megint egy érdekes dolgot.Az ellenállást kicseréltem amit tegnap beszéltünk.Nem tudom e miatt-e vagy csak most vettem észre,de a következő a jelenség.A poti minimum állásánál ha bekapcsolom akkor először 32.2 khz a freki és kb fél-1 másodperc mulva vált át 32.4-re.Ha egy picit is feljebb tekerem a potit és úgy kapcsolom be akkor ez a jelenség nincs.Ez mitől lehet?Egyébként Te hogy élesztettél?
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Hogy én hogy élesztettem?Hát azt azért nem tanácsolom senkinek,Te se tedd.Átnéztem mindent alaposan,rendkívül aprólékosan,természetesen előtte minden áramkört külön majd egymáshoz fűzve kipróbáltam,aztán vettem egy mély levegőt és bekapcsoltam a 230V AC-ra kötött gépet,egyszer úgyis meg kell tenni,más választásom nem volt,mind a négynél sikeres volt a bekapcsolás,azóta is mennek.Az első kérdésedre nem tudok válaszolni.
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Hogy 32,2 vagy 32,4 az egyrészt teljesen mindegy, másrészt az is lehet hogy semmit sem változik csak a műszer ugrál annyit.
A komplett működést is lehet akár 30V-ról is ellenőrizni, csak az áramszabályozásba kell belenyúlni, hogy mondjuk már 1-2A esetén kezdjen el szabályozni. Szkóp nélkül mondjuk nem egyszerű, mert vakon van az ember.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Ettől lehet baja a gépnek?Gondolom az igbt-k nem örülnek ennek a freki váltásnak.Holnap visszateszem a 2 kilós ellenállást próba képpen.Igazából nem hinném,hogy köze van hozzá
(#) berobbantam válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Helló
Tuti változik a freki,mert hallom az igbt panelon.De csak bekapcsoláskor van.Utána ha letekerem koppig a potit akkor is stabil 32.4 a freki.Ezért nem értem.Olyan mintha a vezérlés evvel a frekivel indulna aztán mégis feljebb ugrik kicsit.A szkóp tényleg nagy segítség lenne de nincs.Felénk már tv szerelő vagy elektroműszerész sincs akinek esetleg lenne.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Nem lehet baja attól a gépnek,hiszen a frekvenciája,ha kiszőrözzük,nem is olyan stabil,mivel a hőmérséklet változása magával vonja a két frekvencia meghatározó alkatrész értékváltozását is,ami ugye kihat a frekvenciára is,de ebbe nem érdemes belemenni mert egyáltalán nem számottevő.Ha van kedved,visszateheted a 2k ellenállást aztán mérj,kíváncsi vagyok.Azért azt ne feledd,ha már a szőrözésnél tartunk,hogy a potid sem az aminek kellene lennie.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Igen a potim most egy 2.2 kilos mert ez van Tubi kolléga nyáktervén.Szőrözni semmiképp sem akarok,főleg nem veled szemben mivel én nem értek a dolghozCsak tapasztaltam egy jelenséget és szeretném tudni az okát.Van még pár ilyen a macival kapcsolatbanPl hogy ha az igbt panelon a 200 ohmok lábain mérem a frekit akkor az egyik oldal mért kevesebb mindíg kb 100 hz-el.Mindkét oldal tekercsét egy tekercs mágnesezi fel és le.Már ha jól tudom a dolgot.Akkor hogy lehet eltérő a freki a két oldal közt?
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Nekem is elég jó a fülem, de a tiéd valami kivételes lehet ha a 32kHz-et is hallod. A freki nem változik, mert nem változhat. Illetve biztos hogy változik, csak nem ennyit és nem ennyi idő alatt, hanem mondjuk percek, órák alatt, ahogy változik az IC, illetve a frekvenciát meghatározó elemek hőmérséklete. Ha mégis hallasz ott valami hangot vagy cincogást akkor ott más gond van.
(#) berobbantam válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Hát alapvetően elég rossz fülem vanDe tényleg hallok cincogást és az igbt panel felől jön.Evvel egyszerre a freki felugrik kb 2-300 hz-et.Mértem közben.Viszont ha csak egy rövid időre lekapcsolom a gépet és vissza akkor a jelenség elmarad.Olyan mintha egy kondi lassan töltődne fel.Ha csak rövid időre kapcsolom le akkor nem sül ki és elmarad a jelenség.Valami ilyesmi nem lehet?
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Idézet:
„Hogy én hogy élesztettem?Hát azt azért nem tanácsolom senkinek,Te se tedd.Átnéztem mindent alaposan,rendkívül aprólékosan,természetesen előtte minden áramkört külön majd egymáshoz fűzve kipróbáltam,aztán vettem egy mély levegőt és bekapcsoltam a 230V AC-ra kötött gépet,egyszer úgyis meg kell tenni,más választásom nem volt,mind a négynél sikeres volt a bekapcsolás,azóta is mennek”

Én is így tettem, soha semmilyen cullangot nem kötöttem rá mégis működött szerintem nem a cullangokon múlik, hanem az odafigyelésen és az instrukciókon, amiket mi anno nem kaptunk meg
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
A szőrözést arra értettem,hogy nem akarom hagyni,hogy "lényegtelen" dolgok elvigyenek az "erdőbe",de vigyáznom is kell,ne hogy leállítsalak,mert akkor meg elveszhetnek a lényeges dolgok,infók,mert Te építed és éleszted a gépedet,mi csak általad vagyunk jelen az eseményben.Tehát nem személyes ellentétre vagy annak kikérésére gondolok,távol álljon tőlem.A freki mérés is lehet csalóka,elég,ha nem megfelelő mérőzsinórt használunk,rossz helyen van a földelés,stb.Már jönnek is a zavaró hatások s ugrál,változik a kiírás a műszeren.Szerintem nincs frekieltérés a mért pontokon,nem is lehet,inkább gondolom,hogy becsap a műszered,talán nem jó a mérőzsinórod erre a célra.A mérőzsinór kivitele nagyon fontos,gondolj egy szkópra.Hozzávaló kábel nélkül olyan mint a zseblámpa elem nélkül,nézegetni lehet,de másra nem való.
(#) Tubi56 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Idézet:
„Nekem is elég jó a fülem, de a tiéd valami kivételes lehet ha a 32kHz-et is hallod”
Ez nem kivételes eset, ez fantasztikus 32KHz és hallja ez már túl mutat mindenen!
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Szerintem a gond a mérővezetékben van,ahogy éled a végfoka a gépnek a főtrafó megszórja a kábelt is,de nem zárom ki az áramváltó tekercset sem a szórásból,de még a snubber huzalellenállásait is belevenném.Vannak itt okosabb kollégák,hátha Ők tudják az okot.
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Kedves berobbantam, ha nem bírsz a gépeddel kérlek küld el nekem vagy valakinek aki már épített ilyet és vissza kapsz egy gépet ami működik! Aztán rá érsz meditálni azon, hogy mit is csesztél el!
A lényeg !Elég nehéz így megmondani mi a hiba, de ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb, ha ránk bízod a géped összerakását!
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
szerintem közel sincs ekkora gond! Inkább a nem oda figyelés a nem nézek utána a gond!
nem egy olyan kapcsolásról van szó, amit nem lehet megépíteni! Te is után építetted az én gépemet ugye? Neked miért sikerült elsőre? Pedig csak írásban egyeztettünk ugye? Mégis minden rendben volt, mert azt csináltad sorrendben amit mondtam és ahogy mondtam! Ha te szót tudtál fogadni az instrukciókra, akkor mások miért nem tudnak?
Következő: »»   325 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem