Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Gondolkoztam azon hogy napelemes mobiltöltőt kellene csinálni és kíváncsi vagyok hogy valaki foglalkozott-e már ezzel a témával?Van-e esetleg áramkör terv vagy valami használható infó valakinek? Vagy egyáltalán jó ötlet belevágni? Előre is köszi a hozzászólásokat!
Ez a prjojekt nagy cégeknek is millióiba kerül.Ha van pár 10 milliód belevághatsz.Vagy vegyél kis napelemes kámpákat és kisérletezz.De szerintem azokkal sem tudnál elegendő nagyságú áramot előállítani.
Hmm!Hát akkor ezért nem foglalkoznak az emberek ezzel a témával!Azt nem tudod véletlenül mekkora töltöáram kell egy mobil akksinak?
hy
ha megnézel egy teló töltőt megtod általában olyan 5.9V vagy 6V meg olyan 300-500MA
Ha pontosan érdekel a töltés folyamata, akkor csinálj egy "közdarabot" és menet közben tudod nézni az áramot és a feszt is.
A 0,1 ohm nem zavar be túlzottan és könnyű a leolvasás, 100 mA pl. 10 mV a műszeren. DC erősítővel PC-n is megjeleníthető alkalmas progival.
Itt van egy napelem ami kb ilyen teljesítményű:
ks 5 = 5watt, bár neked a fele, esetleg a negyede is elég!! Ennek méretei: 20 cm *35 cm A negyede kb 10*18cm. Ez még mindig nagy! Persze az én s**ny mobilom 20 perc alatt feltöltődik a töltőn, lehet ha 12 órára számolnánk a teljesítményt akkor lényegesen kisebb felület is elég lehet. Csak sose rakd a zsebedbe a készüléket! napelem
tudtommal fannak napelemesmobiltöltők, hirdetikaneten
jónapotkevánok.észrevettem h millysokan kreativkodnaknapelemmel.általábanakertilámpátpreparálják.Én is kérdeznáktöletek ezzelkapocsolatban,merténisszétszedtemacsaládilámpákat. Szoval: nekem egy kis villanymotortkéne hajtsonezanapelem. arégivolkmenemetmondjuk.nekérdezzétekmér. egyceruzaelemmelmükszikazöreg. alaphiányosságaimvannakelectronikábol,soval sürünillusztráljatok. utolagmegkoszonom
A kerti lámpából való napelem irtó kevés lesz kismotor meghajtásához...egyszerűen nem termel a meghajtáshoz elegendő mértékű áramot...
És legközelebb próbálj meg érthetőbben, olvashatóbban írni, szóközöket, írásjeleket megfelelően használni! Kösz!
A kerti lámpákban levő napelem (legalábbis azé, amelyik a kezem közé került) rövidzárlati árama kb. 15 mA, üresjárási feszültsége pedig kb. 1,7 V.
Ez ideális napelemet feltételezve 0,0255 W-ot jelent, gyakorlatilag pedig 0,5-ös Fill Faktort feltételezve 0,01275 W napelemenként. 4 napelemnél van 0,051 W teljesítményed, ami édeskevés egy sétálómagnó meghajtására. Egy MP3-lejátszót alacsony hangerőn talán meghajtana...
Jé... hova tűnt a hsz-om?
Idézet: „Ide valszeg még kell valami!” Oda Schottky diódát szokás rakni, mert ha a napelemre feszültséget kötnél, akkor az tönkremenne. :yes:
jó próbálok érthetőbb lenni. Egy napelem is meghajtotta a volkmanmotort, mikor kb 1 centire volt a 40-es izzótól. szóval talán mégsem lehetetlen. mikénehozzá hogy 4vagy akár8ilyen bóvlinapelem a 40cm-re lévő max100-as izzótól származó hő meg fény erejével, működtesse azt a kis villanymotort? vagy képtelenség pótolni egy ceruzaelemet 8 kertilámpanapelemmel?
köszi es bocs azagyvaságért, csak mármegszoktam másutt.
1. Nos, nekem van egy napelemes ventilátoros sapkám... ( google -> solar cap ). Valódi villanymotort hajtott. Nem kicsit, nagyon. (( Most kissé gyengélkedik, szétkaptam és úgy maradt. Feszültséget, áramot nem tudok mondani. ))
2. Valahol van egy Sokol akkutöltőm. Kéttenyérnyi, 9+ V-os, pár tíz mA-es és még a Szovjetúnióban gyártották ( hogy a tajga közepén is lehessen hallgatni Moszkvát ). Az ügy nem reménytelen. 1001001 de Gábor
igen pont olyan ventilátorsapka kéne.de abban is van egy aku nem?
azt gondoltam, hogy a volkman motornál nincs kisebb. de ha tudtok egy forrást pécsett, ahol beszerezhetnék egy megfelelő motort, áve
Napelemhez szolár motor kell! Nem közönséges DC motor! Például itt találsz ilyet....
Bővebben: Link
Szétszedtem...
1. Mindössze 3 alkatrész: napelem, vezeték, motor. Sem kapcsoló sem pufferkondi sem stabilizátor. 2. A napelem szerintem gyengélkedik. 75 W-os izzó 150 mm-ről 2.6 V üresjárati feszültséget és 2 mA rövidzárási áramot generál. És még ez is csökken. A mot'rot meg se' nyekkenti. Nem volt ez mindig így. 3. A motor 1.4 V-tal ( AAA elemről ) úgy forog, mint felhős időben ( amíg jó volt ). 1001001 de Gábor.
kösz a jpg-eket.
talán ha intézek egy ilyen kalapot, megoldódik a porbléma. csak így télen nemhinném h van olyan elvetemült rocker, aki ilyet árul. meglepően egyszerűnek tűnik a napelemes sipka. valóban müködött minimál fénynél is?
Napelemes ventilátoros sapka:
Nos, a 'működőképes' és a 'használható' két külön dolog. A tapasztalatom szerint ez a sapka akkor ér valamit, ha - meleg van - nem fúj a szél egy cseppet sem - várakoznod kell ( nem sétálsz ) - nem viselsz (Nap-)szemüveget - süt a Nap - nincs árnyék a közelben - nem nagyon borult az ég - észak felé ( Nappal átellenes irányba ) tudsz fordulni - nagy a fejed ( az én sapkám XXXXXXL méretű, vagy nem fejre tervezték ). Ugyanis ha fúj a szél vagy sétálsz, akkor a ventilátor fuvallatát elfújja a szél. A szemüveg eleve kizáró ok ( hacsak nem tarkóhűtésre applikálod ). Egyébként a silten a motor mellett átsüt a Nap, ha nem háttal vagy. (( Most is lehet rendelni: pl. Google -> "szolár sapka" )). Azt hiszem majd lekapom róla a ( rossz ) Napelemet, teszek bele 2 AAA-t és 1 kapcsolót. 1001001 de Gábor
értem. én egy100-as villanykörtével működtetném, egy zárt, 30x40-es dobozban, melynek tetején lenne a napelemes motor, alulpedig az izzó. szerinted müködne?
nbekérdezd miértakaromezt.
Úgy emlékszem 11 W-os tömör fénycső kevés volt hozzá. Most pedig rossz, nem tudom kipróbálni .
1001001 de Gábor
Üdv Mindenkinek!
A kérdésem az lenne, hogy ezeket a kollektorokat csak a napfény képes tölteni, vagy az izzók is?
Izzó hatására is termelni kezdenek, de a napfény mégiscsak jobb, mert erősebb, illetve nem kell energiát fordítani bele, mint egy izzó működtetésébe.
Csak azért kérdeztem, hogy egy olyan szobában, vagy teremben, ahol ritkán van napfény, csak az izzó fénye, akkor ott használható- e egy kollektorral működő kis áramkör?
Persze, használható. De a lehető legközelebb kell tenni az izzóhoz, hogy elegendő áramot tudjon termelni. De ezt majd kitapasztalod, ha járkálsz a szobában, és ahol a legjobban teljesít, ott felszereled.
egy napelemes sipka, 2500pénz. annyit megérne h megoldjam a pproblémát,csak legalább tudnám h megéri.
amúgy még nemis rendeltem semmit neten.
Hello!
Találtam egy kapcsolást ami talán segíthet vmicskét a kismotor meghajtásán!esetleg kisakksiról menne a motor és a kapcsolás pedig töltené az akksit!Hát nem tom mit szólsz hozzá?Ha több ilyen kapcsolást építenél akkor több akksit lehetne tölteni!Én még nem csináltam meg!El kell távolítani az a tranyó fedelét és a szaggatott vonal mentén szétfűrészelni!az a tranyó jó amelyeknél a bázis emitter átmenet szakadt!Szóval működésképtelen tranyó is jó!De amúgy nem drága ez a tipus! csáó!
Lusta vagyok fűrészelni... Most vettem pár, nem árnyékolt PN-átmenetet. Igen, LED.
A legjobb eredményem: 75 W superballux izzótól 50 mm-re piros 5 mm-es víztiszta LED 1.2 V üresjárati feszt és 5 mA zárlati áramot adott. Ha valakinek van sok LED-je, kipróbálhatja: 3 mint Napelem, 1 mint fényforrás. Úgy tudom, nagyon nagyon szelektív a színre ( arra érzékeny, amit egyébként sugároz ). 1001001 de Gábor. |
Bejelentkezés
Hirdetés |