Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   96 / 313
(#) agressiv válasza Gabó hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Ja 470µF nem 400V. Nagyon háttal ülök mostanában.. Így már világos minden.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
(#) wolfcsaba hozzászólása Dec 8, 2012 /

Sziasztok! Kaptam egy Samsung Syncmaster 152V-t, ami érdekes jelenséget produkál. Alapból ha bekapcsolom, 5-10 percig minden szuper, aztán lekapcsol (teljesen), másodpercenként nyekken egyet, egy idő után visszakapcsol, rövid időre, majd megint le, és ezt kitartóan csinálja. Elsőre arra gondoltam, hogy ez inverter hiba lesz, mert a táp panel nyekereg, megmértem a feszültségeket, szépen adja 12 és 3.3 voltot kikapcsolt/bekapcsolt állapotban, de aztán egy gyenge pillanatomban lehúztam róla az LCD adatkábelét, és akár a világ végéig is világítana ez szép fehéren. Ezután megmértem a scaleren a feszültségeket, megcsinálja a 3.3ból a 2.5 Voltot, és a 12-ből az 5 Voltot. A nyekergés során minden feszültség ingadozik 0 és a 2.5/3.3/5/12V között. Eddig jutottam. Hülye vagyok hozzá. Ötletek?
(#) agressiv válasza wolfcsaba hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Kondenzátor probléma.
(#) zozo93 hozzászólása Dec 8, 2012 /

Sziasztok. Segitségeteket szeretném kérni, kaptam egy benq q7c3 lcd monitort a hibája az volt hogy a Q751 es fetet és a felette lévö ellenálás biztositékot ki keleltt cserélni, ment 2 orát utánna rendesen laptopról, rákötöttem asztali gépre ment 10 percet és fehér kép jött be és a biztositék ujra meghalt , átnéztem ujra mindent félvezetö zárlatot nem találtam ujra kicseréltem a biztit de már a benq képernyönél fehér lessz a kép,a kijelzö tökéletesen müködik másik monitorba, valaki tudna segitteni?
Elöre is köszönet
(#) agressiv válasza zozo93 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Az, hogy Q751-es fet, nem sokmindent mondd... milyen fet az, mit csinál és a biztosíték hol van, hány volton, mi van utána? stb. stb.
(#) wolfcsaba válasza agressiv hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

A scaleren lévő pár elko közül valamelyik? De mért nem csinálja ezt, ha lehúzom róla az LCD-t?
(#) röntgen válasza wolfcsaba hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Szia,
Lehet még a háttérvilágításod vezetékének átégése is, ami néha áthúz a fém testre.
Nekem ilyen gondom volt. Alsó és felső világító szál van, ezek végeit is ellenőrizni kellene, ahol kijön belőle a vezeték, ezek a monitor sarkoknál vannak. Persze szét kell kapni hozzá.
Ha a tápodban egy kondi vagy más tönkrement, az lehet ennek az oka is.

Csak egy plusz ötlet a keresgéléshez........

Itt van a scalerről egy kép. Három elko van rajta, ebből egy az, aminek köze van az LCD csatlakozóhoz, a csatlakozó melletti darab, azért gondolom célszerű mindhármat kicserélni. De van itthon kapacitásmérőm, meg hajszárítóm...
(#) wolfcsaba válasza röntgen hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Igen, köszönöm, de ha a táppal, vagy a vezetékkel lenne gond, akkor az LCD csatlakozó lehúzása után is produkálnia kéne a hibát. Mindenesetre van itthon másik 15-ös cső, rá tudom dugni próbaképpen, vagy az is elég, ha lehúzom a csöveket, az inverter letilt ugyan, de képnek attól még lennie kell csak háttérvilágítás nélkül. Szóval mint írtam, ha lehúzom a scalerről az LCD-t, akkor a világ végéig tud fehéren világítani.
(#) zozo93 válasza agressiv hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

http://www.hqelektronika.hu/info/hu/irfu9024n.html ez a fet az, mellékeltem egy képet

1-1.jpg

Ez az invertert kapcsolja, ha álandóan megdöglik, akkor az inveterrel probléma van. Valószínű, hogy valamelyik transzformátor menetzárlatos és már valalyik tranzisztor is az, ami meghajtja a trafót.

Elég jellegzetes ezeknél az invertereknél én is ilyennel küzdök éppen. Hiába cseréled ki a tranzisztorokat, vagy kapcsoló fetet mindíyg szé fog menni. Hogy fehéren világít az egy dolog, de valószínű, hogy nem világít rendesen, ha egy picit figyelmesebben megnézed láthatod a fényerőben az eltérést. Ha van másik csöved, azt megteheted, hogy a működő inverterre azt dugod és arra aminél mindíg elszáll a fet, rádugodd a saját paneljét és akkor látod, ha mégsem világít rendesen, ami a hiba alapján kb. 100%.

Az meg azért lehet, hogy kijelző nélkül megy, mert az a terhelés már éppen elég ahhoz, hogy a táp ne tudjon normális feszt adni a scalernak és egyszerűen nem indul. Vigyázz ezzel a scalerral, mert a rossz tápot szereti agyhalállal megköszönni, amifelé éppen hajtod sajnos. Teljes kondenzátorcsere után gondolom mindíg menni fog a scaler, de az inveterrel mindenképpen kell valamit csinálni.

Csere trafó nélkül a siker esélye kb. 1%.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012

Akkor elsőre átkondizom a tápot, és meglátom mi lesz. Ha megjavul, jó, ha nem, akkor a scaler kondikkal folytatom. Illetve kipróbálom lehúzott csövekkel (tiltott inverterrel), hogy úgy mi történik. Ja, bocs, most néztem, hogy ezt nem nekem
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012

Nem neked, neked csak simán kondigondot írtam, de a csere valószínüleg meg is oldja a problémádat.

Köszi, akkor elég, ha scaleren kicserélem ezt a 3 elkot, és utána öröm és boldogság?

Lehetséges, viszont a nagyfeszültségű primer kondi is valószínüleg döglött, sőt, ha a szekunderen nem puposak a kondenzátorok, akkor ez a legvalószínübb, ritkán látszik rajta. Lábánál nincs barna trutyi?

Kiszedem azt is, rámérek. Nincs trutyi rajta, se púposodás. Rakok róla képet. Bár pont nem látszik felülnézetből a kondiból kijövő láb, de szép állapotban van. Volt már egy ilyen nagy kondis gondom, ahol a láb mellett kifolyt gané elzabálta a lábat, és emiatt percenként min. 16-szor auto adjusting-olt.

táp_152v.jpg

hát a fet az nem döglött meg csere után, csak a bizti ment ki egyszer már azse megy ki csak bejön a benq lila képernyö és utánna elfehéredik

Megmértem a primer kondit, hidegen 65.8, a radiátoron 66.2µF a 68-ból. Ez még a műszer hibahatárába beleesik. Szerintem jó lesz. Mindjárt leszedem a scalerről a kondikat.

Akkor már utol is érte az agyhalál. Viszont a fet egykori elhalálozása valami nonszensz, főleg az, hogy most meg megy.

Hát hogy pontosan mi vezetett a fet elhalálozásához azt nem tudom mert ugy kaptam a monitort és már az a fet kivolt "forrasztva" , hozzá nem értö csinálta mert ugy törte ki. és kicseréltem a fetet meg a biztit leprobáltam rákötöttem laptopra megnéztem egy filmet semmi gondja nem volt, amint rákötöttem asztali gépre 10 perc mulva elhalványodás fehér kép és bizti el is szált de minden más jónak tünik ujra kiforasztgattam mindent kiméregettem és se szakadás se zárlat

Roppant kellemetlen, de a scaleren lévő kondik tökéletesek. Egyéb elgondolás?

Most megint elolvastam az eredeti hibaleírást és 5-10 percig megy(eddig másodperc rémlett), az lehet táp IC, talán optocsatoló, de az biztos, hogy a táppal niem stimmel valami. Mérd a tápfeszültséget folyamatosan, lehetséges, hogy szépen lassan, de esik, majd egy szint alatt áll le az egész móka.

A tápfeszt mértem, az stabil. Amikor kikapcsol, akkor leesik 0-ra, majd ugrál amíg sikerül visszakapcsolnia. Most a fénycsövek nélkül néztem mit csinál, kiválóan megy háttérvilágítás nélkül. Megnézem másik csövekkel.

Másik csövekkel se jobb a helyzet. Kezdő kérdés következik: Melyik a táp IC, és az optocsatoló, és mit kell ezeknek csinálniuk?

Én kicserélném a kondenzátorokat...

Igen, éppen azokat méregetem. Igazából eddig egy 4.7-est (névleges) találtam, ami 5.0 (valóság), de ez sem tűnik tragikusnak. Ahogy így gondolkodok ezen, arra jutottam, hogy vagy az van, hogy bemelegedés után valami túl nagy áramot vesz fel, vagy a nagyfesz oldal terhelés alatt egy idő után nem tudja kiszolgálni a monitort. Mert érdekes módon bármit lehúzok róla (LCD, csövek) akkor megy a világ végéig. Márpedig ez a kettő csak a tápellátásban közösködik. Ellenben ha valami túl nagy áramot vesz fel, akkor melegednie kéne, de ezen nem melegszik semmi sem nagyon. A FET-eket az alján nem tudom ugyan megtapogatni. Azokat ki lehet valahogy mérni, hogy jó-nem jó?

Ha megy a világítás, akkor a fetek jók. Én kezdetnek mindenképpen kicserélném a kondenzátorokat. sosem szoktam kondit mérni, mindjárt cserélem és olykor megoldja a problémát.

Ahhoz, hogy a tápba komolyabban belenyúlj némi tapasztalat és oszcilloszkóp kellene, ezek hiányában max találomra cserélgethetsz alkatrészeket. A Táp vezérlő IC-je a primer oldalon van és az egyik lába a meghajtó fetre megy, szóval könnyű felismerni. Kezdetnek az IC cserét javasolnám, de látatlanban, lehetetlen biztosat mondani.

Tehát a képen, amit belinkeltem a meghajtó fet az a négylábú jószág felül, és tőle jobbra látható a tápvezérlő IC a nagy hűtővel. Akkor kiszedem a tápvezérlőt, és beszerzek egy ilyet valahonnan. Vagy valamit, amivel helyettesíteni lehet.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=184725
Hát igen, oszcilloszkópom nincs. A tapasztalatlanságomat pedig bátorsággal pótolom. De hát így szerez az ember tapasztalatokat, ha addig csinálja, amíg jó nem lesz/elfüstöl.

Ha a hűtőbordán lévő alkatrész több, mint 3 lábú, akkor abban benne van a vezérlése is, ha nem, akkor az alján keress 8 lábú SMD IC-t. Ami picit balra fenn látható ( a négy lábú) az az optocsatoló, de egyenlőre az maradhat.

Oké, most elnapolom a dolgot egy időre, a hűtőbordán 6 lábú az IC, szerzek majd egy olyat, és akkor folytatom. Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   96 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem