Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   44 / 254
(#) kendre256 válasza veroka hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Ennél a rádiónál a löketkorlátot a VR203-as potenciométerrel kell állítani (12,5 kHz-hez 2,1 kHz), miközben a mikrofonbemeneten 30 mV jel van. Ezután a VR102 potenciométerrel kell a modulációs érzékenységet beállítani (12,5 kHz-hez 1,5 kHz), miközben a mikrofonbemeneten 3 mV jel van.
Ha nincs löketmérőd, akkor egy általad jónak gondolt (vagy valaki által bemért) rádióval, egy vevővel (ez lehet egy másik adóvevő is), meg egy oszcilloszkóppal a löketkorlátot körülbelülre be lehet állítani. Legalábbis nem lesz szinte kétszer akkora mint most.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012

DSC_0356b.JPG

(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Szia Szendi001!
Nos a bemeneti rezgőkörrel is jókat lehet kísérletezni. A 78-as Rádióamatőrök Kézikönyvében is 27--30 old. Valamint egész könyvet is szenteltek ennek a témának amiben hosszú több oldalas képletek vannak számunkra megfoghatatlan mérhetetlen értékeket figyelembe véve. De röviden a tekercs jóságát figyelembe véve fog kialakulni a sáv szélesség amit a +-3dB-s pontra levetítve nézhetünk. Még egyszerűbben véve pl. egy XL=300 Ohmos tekercs kb. 13,6uH kb. 180-200pF kondenzátorral. 80m-en olyan 200KHz körüli sávszélességet eredményez . Persze ha jóságot is tudnánk mérni akkor még pontosabban meg lehetne határozni. Nyilván a jósággal ugye egyenesen arányos a szelektivitás is ami főleg szinkrodin vevőknél nagyon fontos. A bemeneti csatoló tekercs menet aránya Q transzformálást is elő idéz, és ezáltal kicsi lesz az antenna felőli terhelése a körnek.... Remélem nem írtam nagy marhaságokat így szűk szavakban!
üdv. Gábor
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
(#) veroka válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Oh, köszi szépen ! Így már egész más a leányzó fekvése Löketmérőm nincsen, de kb. 20 perc autózás után talán hozzá tudok jutni egy barátomnál. Mindenesetre meg fogom próbálni. Azt esetleg meg tudnád mondani, hogy mit jelent a D tipus (a rádió alján bepöttyözött A B C D közül) ?
(#) kendre256 válasza veroka hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Nincs most nálam a doksi, de úgy rémlik, hogy az a frekvenciatartományt jelöli. Ezek a rádiók nem fogják át a teljes 400 megás tartományt egyben, hanem csak több sávban. Ha egy rádió mondjuk felső sávos (pl. 450-470 MHz), akkor az nem, vagy csak nagyon rosszul fog menni lejjebb lévő frekvencián. Ilyenkor a VCO-n kell állítani (esetleg alkatrészt cserélni), és a szűrőket áthangolni (amihez megint kellhet esetleg alkatrész csere).
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
(#) veroka válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Köszi szépen. Ha esetleg meg tudod majd nézni, hogy a D mekkora frekiket jelöl, akkor légy szíves írd majd meg. Onnantól mindent tudni fogok amit szerettem volna (azaz mindent, amin el lehet indulni). És köszi még egyszer.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Kezdem érteni , köszönöm! A hivatkozott könyv megvan, el is olvasom, de van egy bevált táblázatom rezgőköri adatokra, csak nem volt tiszta hogy miért annyi az érték amennyi. Most már sokkal nyugodtabban teszek be olyan induktivitást ami van itthon.
(#) kendre256 válasza veroka hozzászólására (») Nov 28, 2012 / 1

No megnéztem. A D 450-470 MHz-ig állítható. Ezen belül van még 3 tartomány, 450-460-ig, 455-465-ig, és 460-470-ig. Ezek csak a VCO hangolófeszültségének beállításában különböznek.
Amatőrsávra igazából a B (420-430) lenne a legjobb, vagy esetleg a C (440-450). Természetesen a sávjától eltérő frekin is lehet valameddig működtetni, de a paramétereit ott már nem garantálja a gyártó. Nekem a D sávos rádiók például egészen jól mennek 442 MHz-en, pedig az a freki a D sávján kívül van. Persze hangolgattam a VCO-n (meg talán a bemenőszűrőn is, de arra már nem emlékszem..)
(#) veroka válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Köszönom szépen. Azért teszek vele (avagy velük, ha sikerül feléleszteni a másikat is...) egy próbát, hátha működik, de ezek alapján nem sok eredményt várok. Sajnos az átjátszók 434 Mhzen vannak (illetve a felmenők 433-on, de adni nem akarok a túl széles löket miatt), messze a 450-től. Kutyából nem lesz szalonna, ezek ipari rádiók voltak. Viszont tudni fogom, hova öntsék a betont, ha mellettem építkezni fognak Köszi még egyszer.
(#) Antennaman hozzászólása Nov 29, 2012 / 1

Mire jó egy használt vagy kipurcant takarékos izzó?
Kreatív passzió valamit alkotni egy kidobott takarékos izzó elektronikájából. Előre felhívom figyelmed, hogy veszélyes művelet mert a szétroppanó üveg fénycsövecske nagyon el tudja vágni az ember kezét! Én egy pár mili Wattos Rövid hullámú adót vagy oszcillátort, valamint a kis Ferrit gyűrűből ami mindben megtalálható széles sávú illesztő trafót, RF fojtó tekercset stb. szeretnék készíteni. A múltkorában emlegetett kis 80m-es szinkrodin vevő keverőjében is ilyen ferrit gyűrűket alkalmaztam. A napokban tele volt ilyen izzóval egy gyűjtő konténer az egyik kisboltban és nem restelltem szedegetni párat ezekből. Érdekes még a két kis tranzisztor melyek 600V UbC, 0,2A IC és 8MHz a Határ frekvenciájuk.
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Közzé teszed majd az eredményt?
(#) Gafly válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Nagyon dícséretes, csak a csövet ne törd szét a higany miatt.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Szia! Én 12 voltról működő csövet, illetve RH végfokot csináltam ilyenekből. Meglepődtem, hogy a szinkrodin vevőbe jó ez a fajta toroid, anno akartam csinálni 10 wattos QRP végfokot, és 1 mW nem ment át hasonló vason. Azóta csak ismert anyaggal próbálkozom
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Rumcájsznak válaszolva. Provizórikusan (úgymond öcsi panelra) építettem egy 3554KHz-s Colpitts kristály oszcillátort kiegészítve egy fokozattal ezekkel a tranzisztorokkal és a kis ferrit gyűrűvel. Még oszcillátornak el is ment de a második fokozatba egy BC238A tranzisztor sokkal nagyobbat erősített az-az 30-szor nagyobb jelet produkált míg a 13001-nél 100mV addig a BC238A 3V-ot adott a kimeneten. A kis ferriten eredetileg lévő 10menet 130uH szerepelt kollektor munka ellenállás képen a 3 menetes csatoló pedig a kimeneti alul áteresztő szűrőre csatolta a jelet, ami azonban nagy jóságú hangolt köröknek való toroid gyűrűvel lett építve 80m-re az-az kb. 4MHz levágási frekvenciával. Aránylag szép szinuszos a jel . Végül is a kis toroid nem nagy veszteségű, ugyan ilyeneket alkalmaztam a múltkori kis vevő DBM-jében is. Tehát lehet kísérletezni a takarékos izzó alkatrészeivel.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Várható, hogy a tranyó nem szereti a magas frekit, viszont jól lett bekötve? Tuti más a lábkiosztása. 80 méteren mindennek mennie kellene, bár lehet hogy tévedek. Az ilyen forrásokban lévő FET-ek tuti jók 5 -10 wattig QRP végfoknak. A gyűrű átvitelét megmérem woblerrel és jelentkezem. Kíváncsivá tettél. Egyébként szép jele van! Próbáld meg a kicsi trafót autotrafónak bekötni. Szerintem több lesz a kimenőd, és a jel is szebb lehet.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Igen erősíteni nem nagyon szeret már 3,5MHz-n sem legalább is ebben a kapcsolásban de oszcillálni egy kvarccal azt jól csinálja. Igen a kivezetések jól vannak bekötve le is ellenőriztem, ezek nem FET-ek sima Bipoláris tranzisztorok. A Wobbulálásról készíts felvételt, mi is nézhessük meg. Át tekerem én is a kis toroidot bifillárisra valamint össze hasonlítom más ferritekkel is.
(#) Antennaman hozzászólása Dec 6, 2012 /

Sziasztok!
A fentebb említett rádió vételi zavarokkal kapcsolatban, melyet az újonnan telepített Társasház szellőző rendszer okoz az összes amatőr sávban és azon kívül az alábbi infókat tudtam meg. A ventilátor motorok ún. ECDC motorok , ezek ugyan olyan három fázisú motorok mint a repülő modelleknél van alkalmazva 8-12V DC tápfeszültséggel működnek. Ezekhez opcionálisan lehet központi vezérlő egységet alkalmazni amely figyeli a szél sebességet, hómérsékletet stb. A fő rádió zavar forrás a kapcsoló üzemű tápegység lehet ha gyenge minőségűt alkalmaznak valamint a központi egység vezetékei kisebb mértékben. A nálunk telepítettnek a tápja a bűnös a kivitelező szerint és úgy tűnik ezeket lecserélik ( ha beváltják az ígéretüket ) Bár nekem az a gyanús, hogy az eddig hallott kapcsoló üzemű tápok hangja sokkal instabilabbak és vírnyogóbbak voltak, ez meg nagyon kerek frekvenciákon 20 KHz-en ként van jelen mint valami kristály pontos processzor időalap. Drukkoljatok, hogy meg szűnjön ezzel a nagy zaj, mert ez az eset példa értékű lehet ha sikerül!

RFI Zavar.mp3

(#) bikfic válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Sziasztok!
A tipp jónak bizonyult. Megkerestem HA5NP-t, aki készséggel adott felvilágosítást. Egy kicsit el is vette a kedvemet a dologtól, mert felvázolta, hogy milyen költségek mellett lehetséges a tápegységet elkészíteni.
Ezen kívül megtaláltam egy korábban amatőr-találkozón kapott, kiegészítésekkel ellátott leírást az FT-250 tápegységéről. Hogy ne legyen értelmetlen a levelezésünk és ha valakit érdekelne a dolog, a hőn keresett adatok az alábbiak:

végfokozat anód: +600V, max 400mA, 1340 menet;
meghajtó anód: +340V, 150mA, 764 menet;
vevő anódfeszültség: +160V, 60mA, leágaztatva a 764 menetből;
előfeszültség: -100V, 20mA, 262 menet;
fűtőfeszültség: 12,6V, 6A, 76 menet;
primer tekercs (akkor még) 220V, 576 menet.

A menetszámokat csak miheztartásként adom meg. Valószínűleg újratekeréskor megszámolt értékek.
Új trafó méretezése esetén többnyire eltérő menetszámokat kapunk.
Üdv: TZsolt
(#) szendi001 válasza bikfic hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Nem annyira gáz azt a tápot legyártani. Én toroidra tekercseltetném a trafót és nyákra tenném a darabjait. Kb 15e Ft egyben. A fűtést lehet külön trafóra is. Kell egy jó műszerdoboz, a többi adja magát.
(#) Antennaman hozzászólása Dec 9, 2012 / 1

Érdekesség képen kísérletezgettem kisebb mágneses hurok antennákkal vételre. Tegnap csak egy 20cm átmérőjű PVC csőre tekertem 30-40menet q,5 Zománc-selyem Rézhuzalt ezt egy 350pF-ig állítható forgó kondenzátorral igen szépen lehetett hangolni Csatoló hurok képen egy kb. 8cm-es átmérőjű 2x1mm-es huzalból készült hurkot alkalmaztam. Ezzel kb. 300KHz-től 1,5MHz-ig tudtam venni. Ezen felbuzdulva ma a párom lánykori hulla-hopp karikáját előkerestük és abba fűztem 8 menetet 1mm-es Zománc huzalból de az is a Közép hullámot fogta át, majd két menettel 1,5-3,65 MHz-ig igen jól lehet hangolni a 16-350pF forgó kondenzátorral. Olyan hatásos, hogy a csatoló hurok lenn van az asztalon a vevő hurok az ablakra felkötve és még így is teljesen érződik a hangolás hatása csak kisebb a térerő. A Csatoló hurkot akár 70cm-re eltávolítva is van hangoló hatás kis térerővel, viszont ha a csatoló hurkot elfordítom merőlegesre a hangolt hurokra akkor teljesen nulla a vétel. Megéri a ráfordított időt mert nagyon élvezetes kísérleteket lehet fojtatni.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Idézet:
„a párom lánykori hulla-hopp karikáját előkerestük”
Toleráns asszony! Egyébként érdekes amit írsz, kipróbálom.
(#) Balaa16 hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok!
Úgy tűnik, hogy most rám jött a "rádióhobó", mert most csak rádiadókat és vevőket akarok építeni. A képen látható rádió AM sávját szeretném áthangolni kb. 100-szor nagyobb frekvenciára. Vagyis a mostani 1,6MHz max. helyett kb. 200MHz-re. Így képről meg tudnátok mondani, hogy melyik tekercset vagy kondit kell kicserélni? Lehetséges egyáltalán? (a képen látható, hogy a NYÁK sarka le van törve, senkit se zavarjon, a vezetősávok át vannak kötve )
Üdv! Balázs
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
(#) kadarist válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szia!
Ezt lehetetlen megcsinálni. Vegyél inkább egy rádió-szkennert.
(#) Kera_Will válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Ezt a rádiót maximum KF (középfrekvenciás)vevőnek tudod használni.
Eléje kell rakni 1 konvertert ami a nagyobb frekvenciát lekeveri alacsonyabb frekvenciára.
Ha csak ez a paneled van akkor ez se túl erre a célra.
A konverter építése majdnem akkora munka lenne mintha 1 teljesen új külön vevőt építenél.
Ennek a rádiónak kicsi a hangolási tartománya kb.: csak 1MHz közáphullámon.
Ha éppen van rajta RH sáv Rövidhullám azzal szélesebben vehet több MHzet.
Sajnos ez megint baj forrása mert a skála túl sűrű és nem lehet vele finoman hangolni.
Tehát a konvertered előző frekvencia kiválasztó elemein is kellene sokat hangolgatnod.
Ha van URH szekciója is akkor azt elvileg fel lehet húzni kb.:130-150 MHzig.
De ezt meg jelforrás és kellő hozzáértés nélkül megint nem tudod kivitelezni.
Hiába kattingatsz ide nekünk képeket, ha nem tudjuk "megharapni" a panelt. Akkor nem tudjuk eldönteni mi van rajta, melyik tekercs mit csinálhat , mit kéne cserélni esetleg ... stb ?Ez így ahogy van felejtős!
(#) Balaa16 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szia!
Értem, köszönöm a segítséget. Esetleg tudnál küldeni egy olyan vevő kapcsolási rajzot, amely tudja, amit akarok? 100-200MHz kb.
Üdv! Balázs
(#) Antennaman válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szia!
Szép affinitás de körülményes megoldani amit elképzeltél. Az ugyan látszik, hogy van URH tartománya a rádiódnak , a forgó konditól jobbra levő két kis vasmagos tekercs pár menettel CCIR sávra , de meddő küszködés lenne 200MHz-re áthangolni, amúgy ez FM üzem módban vesz. A többi sávban AM-ben , látok ott 455KHz-s KF, és 10,7 MHz-s KF trafókat is meg AM oszcillátor tekercs a piros jelölésű stb.
Amúgy mit szeretnél 200MHz körül venni?
A művelet bonyolultságára való tekintettel csatlakozom a Kera-Will barátomhoz.
Nagy élvezetet nyújtana neked, egy kisebb vevő építése. Próbáld csak ki!
(#) Balaa16 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szia!
A légiirányítást akarom hallgatni. Tudom, hogy lehet neten is, de nagyobb élmény lenne, ha a saját vevőmmel tudnám. Bp-n már lehetne hallgatni a tornyot konkrétan 122.975MHz-n. Tudtommal legális, hallgatni lehet, csak adni nem. Tudom, hogy csak angolul beszélnek, meg minden, de akkor is érdekel. Milyen bonyolult áramkörrel lehet ezt megvalósítani? Bármilyen kapcsolás jó, csak PIC ne legyen benne.
Köszönöm a türelmeteket!
(#) pucuka válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Hogy értsd, mi az amit elképzeltél, és az hogyan lehetne megvalósítani. Nem lehetetlen, csak kissé bonyolult. Át szeretnéd fogni, a 100 - 200 MHz sávot.
Ehhez először is olyan magas középfrekvenciát kell választanod, hogy ebben a sávban megépíthető szűrőkkel a tükörfrekvencián megfelelő elnyomást lehessen biztosítani., vagy lehetőleg kívül essen a vételi sávon. Ehhez elég nagy KF frekvenciát kell választanod. Ezért szokás az ilyen széles tartományú vevők első KF -jét magas, pl. 38, 45, 75 MHz re választani. Ilyen KF frekvenciáknál a tükörfrekvencia a vételi frekvencia felett (felsőkeverés esetén) 72, 90, 150 MHz -re fog esni, ahova már kellő csillapítású szűrő készíthető. Az általad preferált vevőkészülék még ebbe a tartományba sem lesz hangolható. Tehát még egy keverés lenne szükséges. A háromszoros keverés már viszont egyrészt nagyon stabil áramkörök megépítését teszi szükségessé, másrészt a meglevő vevőd inkább kötöttséget, mint előnyt jelent.
Ezért mondjuk, hogy sokkal jobban járnál, ha az egész vevőt magad építenéd, mert úgy a feladat egyszerűbb rendszertechnikával oldhatod meg. Ha a tükörszelektivitást nem oldod meg, akkor sohasem tudhatod, hogy milyen állomást veszel. Ez pedig a bemeneti (front end) szűrő feladata, aminek esetedben 100 MHz szélesnek kell lennie, vagy a vételi frekvenciával szinkronban hangolod, ami megint más problémákat vet fel.
Azért írtam ilyen KF frekvenciákat, mert ezek szokásosak, ezekhez lehet kapni megfelelő szűrő készleteket, és keverő kristályokat, bár nem könnyen, és nem olcsón.
És ez csak néhány elnagyolt alap gondolat.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
(#) Antennaman válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Gondoltam Balázs!
Nos itt a Hobbi elektronikán találtam több fórumot is ahol felvetik a Légi forgalmi rádiózást, és építést, de ha a keresőbe beírod, hogy Air Band rádió akkor rengeteg anyagot találsz. Ebben a fórumban én amatőr rádió építésre tudlak inspirálni lásd feljebb a korábbi hozzászólások alapján. Persze ha kinézel magadnak egy "repülési rádió" kapcsolást és kérdésed merül fel itt többen is készségesen segítenek , mint pucuka is részletesen vázolta a lényeget, én is ha tudok.
Jó keresgetést!
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

A 100 - 200 MHz között a légiforgalmi rádiózáson kívül még jónéhány szolgálat van, bár az is igaz, hogy az az egyetlen, ahol az AM modulációt (A3E) használják.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Nem is kellene olyan nagy sávot átfogni, mert 108 MHz-től 136 MHz-ig terjed a légi sáv.
Következő: »»   44 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem