Fórum témák
» Több friss téma |
Nos a kisméretű mágneses hurok antenna ugyan zajtalanabb, de a magasan lévő dipól a 80m -n sok-sok nagyságrenddel nagyobb jelet vesz. A 20cm-es PVC csőre készített tekerccsel készítettem egy indikátort egy OA1182 diódával 50uA-es alapműszerrel és antenna nélkül is mozgott mutató vastagságnyit a mutató. Majd egy 68pF kondenzátoron keresztül csatlakoztattam az antennát (40m huzal dipól) és egy 2K Ohmos fejhallgatót és a Szlovák adó dübörög rajta mint detektoroson. Azért még kipróbálok egy-két rézcsöves megoldást is.
Bővebben: LinkAzért, hogy konkrét válasz legyen a kérdésre az alábbi kétszer kevert rajzot linkelem. Több műszer is kell, illetve utána kell menni a TCA440-nek. Reálisan ez egy haladónak való meló. Ha tudsz korrekt nyákot tervezni neki, akkor meg is tudod építeni (bár hangolni még nem), ha ez nem megy akkor nincs értelme nekiállni. Egyszerű egyenes vevővel érdemes indítani. Ha mindenképpen építeni akarsz, akkor érdemes "airband receiver kit" re keresni. Bár drágák a kitek olcsóbb mintha hónapokig fejlesztesz valamit ami esetleg meggyullad.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Ahhoz viszont tényleg nem kell nagy hókuszpók. Elég egy FM műsorvevőt áthangolni, általában működnek is. Elég egy kis félrehangolás, és szól az AM is, a kis térerő miatt úgysem lesz határolás. Csak az a baj, hogy csak repülőtér közelében használható eredményesen, ott is leginkább csak az időjárás közlemények hallgatására. A kommunikáció egyébként is olyan rövid, hogy kunsztos megcsípni. Békésszentandrás közelében tudtommal nincs repülőtér, a Békéscsabai sem igazi reptér, nincs állandó személyzet, irányító torony, így kommunikáció sem.
Bizony, csak az FM-demodulátort kell kicserélni egy AM-detektorra és máris szól a légiforgalmazás. Érdemes az antennával egy egy-két kiloohmos potmétert sorba kötni az érzékenységszabályozás miatt, mert a nagy térerejű állomások (repülőgép) rendesen túlvezérelhetik a vevőt. Anno sokat szórakoztam ilyen felszereléssel
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Alternatív megoldásként esetleg építsd meg ezt a rádiót! Ezen is sok érdekes csipogást hallhatsz és első rugásra indul. Igaz RH sávvevő, de tapasztalatot szerezni tökéletes. Egy szombatos történet
![]()
Sziasztok! Segítségeteket kérem, hol lehet kapni MOTOROLA CP040 - hez fül szett aljzatot??
Előre is köszönöm: Pista.
Sziasztok!
Azért új hsz.-t írok, mert rengeteg válasz érkezett. Próbálok mindenkinek válaszolni. pucuka: igen, valóban lehet, hogy egyszerűbb lenne új vevőt építeni. Természetesen Bp-n próbálnám ki, ahol van is valami. szendi001: igen ez a kapcsolás tényleg haladóknak való, a NYÁK tervezése kifogna rajtam Szerintem nem tudnám megcsinálni a rádió átalakítását, azt hittem, hogy csak tekercs menetszámokon kell változtatni, de úgy tűnik, hogy bonyolultabb. Üdv: Balázs A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
Találtam egy elég egyszerű kapcsolást, erről mi a véleményetek? Az oldal, ahonnan linkeltem: ez
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
Na, ez már valami! Ez egy szuperregeneratív (szupreg) vevő, ilyet én is építettem, csak nem varikap-hangolású volt, hanem egy trimmerkondival lehetett a vételi frekit állítani.
Akkor ez szerintem tudja a dolgát? Úgy belelkesedtem, hogy rajzolom is a NYÁK-ot
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
Ehhez még nyák sem kell, de persze lehet nyákozni is. Ez azonnak működni fog, ha mindent jól kötsz össze és a tekercsek is megfelelőek.
Próbanyák sajnos elfogyott, úgyhogy marad a rendes. Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget, holnap írok, hogy mire jutottam.
Balázs! Arra figyelj, hogy ez nagy impedanciás kristály hallgatót feltételez! Normál Walkman hallgató nem szól vele.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
Szia! Vezetékes telefon hangszórója jó?
Nem, oda van írva, hogy "Crystall earphone". Ez igen nagy impedanciás fejhallgatót jelent, olyan 100 kohm körülit. A telefonos hallgató csak 600 ohmos praktikus okokból. Az egyszerű földelt emitteres tranzisztoros erősítő kimeneti impedanciája több kohm, amit nem célszerű terhelni. A másik, hogy a hallgatón egyenáram nem folyhat, és ilyet csak kristály (piezo) hallgatók tudnak.
Szia! Köszi a segítséget. Még egy utolsó kérdés: a hangszórókimenetnél 3 vezeték van. Ide hogyan kell bekötni a hangszórót?
Ügyesen. Mivel a piezo hangszóró nem vezeti az egyenáramot, (kapacitás) úgy kell bekötni az aljzatot, hogy a jack dugót bedugva egyrészt rákapcsolja a tápfeszültséget az áramkörre, másrészt csatlakoztassa a hallgatót. (a piezo hangszórót inkább hallgatónak nevezném)
Úgyhogy a rajzon a csatlakozó bekötése eltér a szabványostól! A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
Kösd inkább egy kis erősítőre, akkor nagyban is tudod hallgatni a sustorgást vagy éppen a beszélgetéseket.
Ebben igaza van kadaristnak, összekombinálhatod a szendi001 kapcsolását a tieddel, és ha az egyszem tranzisztor helyett az ott alkalmazott LM386 -al kiváltod, akkor majdnem 1 W juthat a 8 ohmos hangszóródra.
Ha ennyire szupreg vevőt szeretnél építeni akkor ajánlom figyelmedbe a 2007 Rádiótechnika Évkönyvet.
Ebben külön több oldalas cikkben foglalkoznak ezzel a vevő tipussal. A végén 3 féle megépített rádió leírásával is találkozhatsz. NYÁK-ot felesleges rajzolnod tervezned. Leginkább ugly vagy manhattan konstrukciós technikát érdemes használnod. ugly bemutatása manhattan styl leírása és ötletek google a barátod Pl.: drága NYÁK alap lemez helyett használhatsz ónozott bádog konzerves dobozt is. Igaz az építés "szobrászkodás" némi megfontolásokat is kíván. Melyik elem milyen helyzetben legyen? Mi tartson mit? Melyikkel érdemes kezdeni az építést? Pl.: sok földre menő hidegítő kondenzátor jó támasztékot ad a másik meleg végére köthető alkatrészeknek. Az URH szerelés technikai követelmények szemelőtt tartása roppant fontos! Rövid kivezetések használata , stabil mechanikus kivitel, nem köszörült ellenállások használata, hidegítő kondenzátornak kerámiát használni stb ... Persze ha 1 próbapanel elindul és stabilnak mutatkozik a működése akkor lehet nyákot is tervezni és ott is megvalósítani. URH rádiók világában ez könnyen lehet, a beültetett NYÁK-on nem működő áramkör esete. Mivel a nyák minta tervezésekor olyan parazita elemeket is beépítesz amik az eredeti ugly rendszerben nem is léteztek avagy egészen másképp alakultak ki. Sok sikert az építésben! A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
Nem lehet kombinálni? tehát dipólra illeszteni egy mágnes hurkot és onnan 1 méterre egy másik hurokból venni? Gyakorlatilag egy nagy jóságú sávszűrő, de iránykarakterisztikával.
Jobb esetben már van is hangfrekvenciás végfokod.
Nem más mint 1 aktív sztereo PC-s hangláda Egy kis kiegészítés a 2 tranzisztoros vevődhöz. Mielőtt külső (pc speaker) erősítőre kötnéd , tegyél a kimenetre sorba 10-100 µF körüli kondenzátort.Ez a BC547 kollektora ,4,7kohm , 1Mohm ellenállások közös pontja. A pozitív felét kösd ennek a 3 alkatrész közös pontjára. Ezzel az egyenáramú munkapontokat választod el a rádió kimenete és az erősítő bemenete közt. Eredeti kapcsolásban kristály hallgatót emlegettek. Annak elvileg nem kell , de illik rárakni annak is mert így nem fog kifeszülni 1ik oldalra se a munkaponti feszültség hatására. Ha van vmilyen csipogós játékod , órád stb ... amiben lapos piezo fémlemezes hangadó van akkor azt is érdemes lehet kipróbálni. Igaz nem túl hangos.
Sok sikert hozzá és mihamarabb várunk az RH sávokban!
Sziasztok!
Kész a NYÁK, már csak az alkatrészeket kell megvennem. Van egy fülhallgató erősítőm, arra fogom kötni. Csak karácsony után tudom kipróbálni, mert akkor megyek Bp-re, és ott tudom az alkatrészeket is megvenni, sajnos nincs minden otthon. Nekem egyszerűbb a NYÁK, próbanyákot mindig elrontom, utána pedig már nehéz javítani. Még fűrészelnem se kellett, pont volt akkora darab. Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget, sajnos csak 2013-ra tudom elkészíteni.
Dipól és hurok "öszvér" . A kérdés, hogy melyik részének az iránykarakterisztikáját értjük vagy melyik valósul meg a dipól részé vagy a huroké? Ezt nem tudom, bár ráérzés képen a dipólnak érvényesül jobban.
Lásd DL2JTE Laci HA-Loop elnevezésű kombinációját. Ott ugyan más a csatolási mód, és a dipól egy 12m tyúklétrával csatlakozik a hurok nyitott oldalára. Az 1méterre történő csatoló hurok elhelyezésének kincs sok értelme, mert főleg adásnál a feszültség minimum pontba de a hurok belsejében helyezik el. Én csak mint érdekesség próbálgattam vételen, hogy milyen messze is hatott a kis csatoló hurokra a hangolt hurok. Lehet még egyszer össze állítom kísérlet képen és videó felvételt készítek róla. Ma hoztam " jó vastag" kb. 4-5mm réz huzalt "játszani". Terv szerint 85cm hangolt hurok és 17 cm csatoló hurok méreteket próbálok RH-n. ![]()
A "dipól" hurok öszvér megfelelő csatolásával iránykarakterisztikát (és némi nyereséget) adhatsz az antenna kombinációnak. Iránymérésre is használhatod, bár erre a hurok antenna önmagában is alkalmas.
Üdv!
Próbálkozott innen már valaki az eQsl részére történő adományozással? Sima kártyával is lehet, nem csak Paypallal? Hogyan működik ez? 73&DX! HG8-654
Ha pay-pal-el lehet, akkor bármilyen kártyával lehet. Sőt biztonságosabb.
Kedves Fórum tagok, teljesen outsiderként írok.
Édesapám rádióamatőr - már 70 éves - és segítséget kért tőlem. Szüksége van (remélem jól írom) Urh légforgó kondenzátorra 4x 4-16pF, de nem tudja, hogy hol szerezhetné be. Ha valaki tud valami beszerzési lehetőséget, örülnék, ha megírná. Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Megvettem az alkatrészeket a vevőhöz, csak a D* jelű alkatrész nem volt, amely egy BV409-es varicap dióda. Az eladó a katalógusban sem talált róla semmit. Ezt mivel tudom helyettesíteni? Üdv! Balázs |
Bejelentkezés
Hirdetés |