Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   442 / 731
(#) agressiv válasza ptesza hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Már doboz, de eredetileg annak készült. Hátuljára van csavarozva egy doboz, ami nem is akkora mint az előlap, de "ez vót".

Amúgy az az érdekessége, hogy ez nem forgácslap.
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Nem egészen értem a mélységnél írtakat. Az jön le nekem , hogy 30mm vastag az előlap és a hátlap is. 135+60=195

Légyszíves pontosítsad le. Kellenek a pontos belső méretek és az anyagvastagságok.(oldal, előlap , és hátlap külön.)
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Akkor pontosítanék a dolgokon. Nos a falemezvastagság 15mm, mivel van elöl is, meg hátul is, így azt kétszer számoljuk, ami 30 mm falvastagságot jelent. De az előlap beljebb van 30mm-el, valamint a hátlap is beljebb van pár mm-el.
Idézet:
„Mélység:135 , 30 , (195)”
Itt a 135mm az előlap és hátfal közötti távolság, a vessző utáni érték még zárójel nélkül, az előlap és a doboz síkja közötti távolság, és a zárójelben lévő szám pedig a doboz külsején mért értéket mutatja.
Számoljunk: falvastagság 15mm, ezt kétszer vesszük tehát 30mm összesen. A belső mélység 135mm, eddig 165mm. A süllyesztett előlap miatt van még 30mm távolság körben mindenhol, hogy kiérjünk a doboz elejéhez. Így jön ki a 195mm.
Remélem így már érthető.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Nagyon sok lehetőség nincs a hangszóróválasztás terén. A méretek már szinte mind adottak ,és 10-20 ezer forintos hangszórókat sem akarok neked ajánlani ,mivel szerintem ez az első ilyen projected.

Mélyközép hangszórónak ezt ajánlom. Az adott dobozban leszimuláltam, magamnak sem építeném meg másként.
A zárt dobozból , reflexes kivitelüre kell alakítani , úgy hogy a hátlapon kell vágni egy 69mm átmérőjü lyukat , és abba beleilleszteni az 53T jelü csövet. A hosszából valószinüleg kell majd vágni , ugyhogy ne ragaszd be addig amíg nem végleges.
A dobozba kellene egy merevítést beépíteni ami 15x15x135 mm. Az előlap és a hátlap közé kell beragasztani nagyjából középre.
Mivel nem láttam csillapítóanyagot a dobozodban ezért belülről vatelinnel ki lehet bélelni , de nem tömni csak lazán és nem kell sok, és annak sincs értelme ha rászorítod a falakra. Ez lenne az

Magashangszórónak csak egyetlen egy darabot találtam ami beleilleszkediik talán az előlapodba. Ezzel kell megoldani ,ha nem akarsz sokat költeni. Bővebben: Link

Az eredeti hátfal csatlakozóit vissza lehet építeni ,erre egyenlőre nem érdemes költeni, de a hangváltót teljes egészében le lehet szedni róla.

A közép hangszóróról több méret kell hogy be tudjak azonosítani egy neked egy méretes darabot.

McDeath.pdf

(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Rendben köszönöm a segítséget! Ajánlhatsz drágább, maximum 10ezer forint környéki hangszórókat is nyugodtan, csak majd ne feledd a mélyhangszórót is belevenni az ajánlatok közé. Csak, mert most lemaradt. A középhangszóró adatait lemérem, és visszaszólok az adatokkal, ugyan úgy a magassal is. Segítségedet köszönöm remélem hogy jutni is fogok vele valamire.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

A mélyhangszóró ki van választva. Az hogy képes a középtartományra is az ugye nem baj?
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Az nem baj, csak úgy kb 15mm marad körbe szélen és szerintem át fog esni az előlapon.
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Na igen...

Ez mire való?
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Ez a régi mély hangszóró széle. Ennyi maradt belőle sajnos. És ennek a belső átmérője 178mm, a külső átmérője pedig 201mm, és ezen az átmérőn helyezkedik el a 10 felfogató csavar furatának középpontja.
Hoppsz azt eddig nem írtam csak sejthető volt, de a hangdoboz 3 utas szeretne lenni.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Végül is mekkora külső átmérő kellene ,hogy szépen takarjon ?
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Hogy szépen takarjon a mély, ahhoz 185mm átmérő szükségeltetik. A felfogatási pontok azok 201mm átmérőben vannak de ezt lehet bárhová tenni. Az előlap és a doboz előlapja között 72mm "rés" van.
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

A választási lehetőség jelentősen leszűkült. Akkor ezt ajánlom. Jól terhelhető , stabil doboz lesz belőle.

Reflexcső exponenciális 56T
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, és közreműködésedet! Jövő hónapban kiveszek egy 20-ast és megcsinálom a dobozkát. még egy kérdés: amit linkeltél az lesz a mélyhangszóró, igen ám, csakhogy kellene még egy középhangszóró, meg egy magashangszóró is. Ezeknek a mérete pedig: közép: átmérője 70mm a lyukközepek átmérője pedig 100mm. A magasnak pediglen az átmérőlye 45mm és a lyukátmérő pedig 70mm. Erre valamilyen megoldás születhet?
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

A magasat korábban linkeltem ,lehet ,hogy át kellene futnod. A magasakat itt az első 4-et kellene átfutni. Végső esetben itt a sony -kat. De ezt nem ajánlom mert semmilyen mérés nincs hozájuk , és akkor mérni kell.(átvitelt)

A középhangszókat itt tudod megnézni. Ha sikerült választani akkor lássuk.
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Nos akkor összeszedve a dolgokat: a reflexcső akkor az "Reflexcső exponenciális 56 T" elnevezésű lenne, magas hangszóró HD5-612 lenne, a közép hangszóróval továbbra is bajban vagyok, mert a kosár szélei 87mm-re vannak egymástól, és a membrán átmérő pedig 70mm lenne. De ott nincsen megfelelő darab, csak 100mm vagy annál kicsivel nagyobb membránátmérővel rendelkező hangszóró. Mélyhangszórónak pedig HA17-582 lenne. Végül is csak a közép hangszóró maradt már csak. Rajzon beméretezem hogy mekkora is szeretne lenni mert így találgatva nem nagyon haladunk előrébb, ezért mellékletben megtalálod a méreteit a középhangszórónak.
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Az 56 T reflexcső csak a nagyobbik HA181544-620 hangszóróhoz lenne jó. A 17 centis 582-höz :
Idézet:
„A zárt dobozból , reflexes kivitelűre kell alakítani , úgy hogy a hátlapon kell vágni egy 69mm átmérőjű lyukat , és abba beleilleszteni az 53T jelü csövet. A hosszából valószínűleg kell majd vágni , úgyhogy ne ragaszd be addig amíg nem végleges.”
Akkor az első tervet választod? A méretproblémákat meg megoldod valahogyan?

Középnek ezt biztos nem nézted mert a magasak közt van.hd8-597

Különben meg azon gondolkodtam , hogy eredetileg azért volt 3 utas, mivel egy kacat piezó volt benne. A választott hangszóró a (17-582) nagyon jól alkalmazható közép tartományban is, két utas rendszerekben. A közép helyére meg be lehetne tenni a reflexcsövet, lehet ,hogy jól is illeszkedne.

A magassal csak az a bibi hogy halkabb mint a mélyközép ,így biztosan nem lehet hozzáilleszteni. Legalább 90dB érzékenységű kell.

A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
(#) petya0808 hozzászólása Dec 12, 2012 /

Sziasztok
Egy 2 utas hangsugárzót szeretnék építeni de úgy szeretném, hogy 2 darab mély legyen benne túl mélyre nem akarom hangolni mert lesz hozzá külön mélynyomó. KB mekkora ládát ajánlanátok neki? Egyébkén otthoni zenehallgatásra filmnézésre használnám. Ez lenne a választottam.HA17-582 Előre is köszi
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Na hogy az a... Elnéztem, amit másodjára linkeltél a HA-620-at akartam linkelni és írni mert azzal pont passzentos a dolog. A cső szerintem is a régi magas helyén elférne ezért ott vágok egy lyukat. Tehát akkor a reflexcső az exponenciális 56T lesz. Elnézést a válogatásért, csak tegnap nem voltam valami túl jó idegállapotban és fáradt is voltam.
Tömítő anyag az mi is lenne? Vatta megfelelne erre a célra?
(#) ptesza válasza petya0808 hozzászólására (») Dec 13, 2012 / 1

Vigyázz! Azért szoktak 2 mélyet beletenni mert a magas eléggé érzékeny(hangos) ahhoz hogy kiszolgálja a két mélyközepet. Legalább 93 dB érzékeny kell a választott hangszórókhoz , de jó lenne ha sokkal több lenne . Pl 95-100 dB , hogy lehessen formázni rajta valamit.

A másik eset amikor a két mély nem is mély csak az egyik. A másik egy ugyanakkora közép hangszóró.

HA17-582 adatlapjának az alján ott van az optimális ajánlás a felhasználásra.

Ajánlott alkalmazás: mélyközéphangszóróként, 22 literes b-reflex dobozban, 45 és 50Hz közötti hangolással.
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

A vatta nem túl jó ötlet ,mert azt kikezdi a nagy "szél" a reflexdobozokban és kis darabokat köpköd ki a csövön. Az üveggyapot ,vagy közetgyapot sem jó ötlet pont emiatt. Ami neked kell az a VATELIN. Akár méterárú boltban is meglehet venni pár száz Ft. Kabátbélésnek is szokták használni. Magasnak DT-99 vagy egy DX25 léenne a király választás ,habár ezek már kicsit drágábbak.
Bővebben: Link
http://www.monacor.hu/product/show/3262/DT-99

Ha építesz egy szupi dobozt akkor már biztosan erősítőt is kell építened hozzá.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2012
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Na akkor probléma megoldva, ugyan is édesanyám szabász és szinte bármennyi rendelkezésre áll belőle. A drágább magasat inkább kihagynám, jó lesz nekem az olcsóbb is. Nem akarok nagyon költeni rá, mert talált dolog, és amúgy is majd szeretnék saját kezűleg egyet építeni, ami kicsit nagyobb teljesítményű lesz, olyan 200W körülire gondoltam és három utasra.
Az erősítős tipped helytálló, kell majd azt is építeni hozzájuk, csak még egyelőre a tesla lemezjátszós 7W-os germánium tranzisztoros erősítőt próbálom rendbe rakni (Új NYÁK készül bele, mert az eredeti trafót sikerült megölni egy csavarral, ami alászorult. Kibányászás utáni eredmény menetzárlat lett.), mert van hozzá egyetlen pár "PF067 47" típusú hangsugárzó, ami csekély 10W-ot tud. Ez nem sok, de egy 4*2m-es panelszobába pont jó.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2012
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Magasnak válaszd akkor Sony 637 . Erről olyan infót kaptam ,hogy használható 3000 Hz től. A mélyközép addig biztosan ok lesz.
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Hát inkább a sony 510-et választom, nem spórolás miatt hanem ellenállás miatt. Így a hangváltó egy egyszerű kondi lesz és megoldottam a dolgot, csak bírja majd a teljesítményt is.
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 14, 2012 / 1

Nem értem miből gondolod , hogy ez jó megoldás. Én azt a típust átvitelmérések alapján ajánlottam. A váltó nem egy kondi lesz. De ha te csak így szeretnéd megcsinálni akkor szólj ,hogy ne fáradozzak.
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Jajj. Bocsi akkor megoldjuk, csak mert nem nagyon szeretnék rá költeni, de akkor most lesz rá költve és kész. Szóval akkor sony 637 magas lesz benne. és akkor már csak a hangváltó kapcsolási rajza maradt hátra. Azt hogyan és miként?
És köszönöm a fáradozásaidat.
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Ezt most nem értem ,hisz csak 100 Ft különbség van közte. Ha a váltóra érted akkor arra muszáj lesz, főleg ha akarsz építeni egy normális erősítőt is.

Na gyorsan összefoglalom mit tennék:

-Merevítés , és csillapítóanyag beépítése.
-Közép helyére 56T reflexcső. A pontos behangoláshoz majd kell impedancia mérés. Bővebben: Link
-Magas a Sony 637
-Mély a HA1544-620

A váltó maradt. A rajzot csatolom. Kb ezt építeném meg elsőre . Mérések nélkül ennyit lehet tenni.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012

valtó.png

(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

DT25 lesz a magas, mert azt írtad róla, hogy az lenne király választás. Rájöttem, hogy inkább egyszer költök rá egy cseppet és megtérül majd amikor hallgatom. Tegnap nem tudom mit néztem de most már akkor Összefoglalom hogy mi lesz remélem nem hibázok mert már meg szeretném építeni a dobozt, de viszont jövőre kapok fizut csak. de addig a merevítést és a hangváltót meg tudom csinálni hogy haladjak vele.
Na akkor:
DX25 magas ->erre mondtad hogy király választás lenne ezt akartam írni hogy jó lesz de én marha nem figyeltem nem olvastam vissza csak emlékezetből toltam be valamit.
HA1544-620 mély -> Ő vele nincs baj, remélhetőleg az előlapot nem kell majd bolygatni.
56T exponenciális(?) reflexcső -> A biztonság kedvéért megrendelem a simát is majd, ez 250Ft-os tétel durván, szóval 500Ft a kettő együtt.
Csillapító anyag megvan bőségesen, merevítést akkor csinálok, csak még egyszer, hogy hogyan is merevítsem? Adok neki viagrát
(#) Directors válasza ptesza hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Szia!

Láttam,hogy írtad,hogy "Mivel nem láttam csillapítóanyagot a dobozodban ezért belülről vatelinnel ki lehet bélelni , de nem tömni csak lazán és nem kell sok, és annak sincs értelme ha rászorítod a falakra."

Ha nem a falakra kell rakni akkor,hogyan kell? Csak bele kell rakni a dobozba és kész? Ha így csináljuk akkor az aljára gyűlik az összes.
Ez így akkor nem jó ? Bővebben: Link (Nem az én dobozom csak ezt találtam képként.)

(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Szerintem mararadjunk az előző megoldásnál. Kb 10000 Ft ból meglesznek a dolgok. A két 1.3 mH tekercset magad is elkészítheted , ha van elegendő 0.8-as huzalod. Ha komolyabbat is szeretnél akkor inkább ennél a 10 literes doboznál jóval nagyobb kell. Ehhez a dobozhoz low cost projectben ez egy megfelelő megoldás.

Merevítésnek kell egy 15x15x135 hosszú fenyőléc amit beragaszthatsz a dobozba, az előlap és a hátlap közepére.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) ptesza válasza Directors hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Következő: »»   442 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem