Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   335 / 563
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Megnézem a többit is hátha.Egy ezres alatt meglenne az összes,csak nem találok egy helyet ahol mindet árulják.
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
mi az a minden?
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Uc 2845 ,sa 556 mag az na4093.A hab a tortán még egy lm7812ct lenne.Így az összes ic hidegtűrő lenne.Az igbt-k meg nagyáramú diódák meg gondolom befűtenek maguknak.Vagy azok működésében is zavart okozhat a hideg?
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
ez mind van a hqvideo-nál! Sok diszkrét alkatrésznél okozhat problémát a nagy hideg a félvezetőknél is okozhat munkapont eltolódást stb még az ellenállásoknál is hidegben melegben az értékük növekszik ill. csökken, pl. egy dióda is változik hőmérsékletre!
Azért kérdeztem, hogy milyen hidegben akarod használni? Szibériába viszed a géped? Szélsőséges időkre az alkatrészeket katonai hőmérséklet tartományba kell sorolni ez a tartomány bírja a hideget meleget, ehhez kell kiválasztani a hőmérséklet ingadozásra kényes alkatrészeket
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Dehogy viszemCsak ha netán itthon épp télen leszakad a nagykapu,ami megessik a jég miatt akkor nem akarok azon vacillálni,hogy túléli vagy nem.De végül is van egy hetrám még ilyen célokra,ha a nagyáramú félvezetők is kényesek és elszálhat valami.
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
hegeszd fel nyáron jól és nem szakad le télen!
-20 ba úgy sem mész ki mert befagy a se@@ed
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
MeggyöztélNem épp a legjobb példa volt de néha vannak váratlan helyzetek.De arra tényleg ott a hetra
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Persze, hogy kell néha hegeszteni is télen! Csak vicceltem!
Egy bemelegített géppel mész ki-5 be nem hiszem, hogy gond lesz, ha az ic-t cseréled SA tipusra
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Köszönöm.Igazából ez a része érdekelt.A gép amúgy benn alszik a kamrában ahol 10 fok még mindíg van a legnagyobb minuszban is.Még a páralecsapódás is eszembe jutott.Ha netán télen ki kell vinni a lekapcsolás után érdemes még kicsit kint hagyni.A 320 voltos táp nálam elég lassan esik vissza ahogy méregettem.
(#) szell69 hozzászólása Dec 19, 2012 /
 
Kicseréltem a huzalellenállásokat smd-re, kaptak egy kis hűtést is talán így nem forrasszák ki magukat.A gyenge ív lehetett a huzalellenállások miatt?
(#) mpisti válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
A probléma nem akkor van amikor kiviszed, hanem amikor a hidegről beviszed melegre a gépet, és a hideg felületen lecsapódik a pára. Na ekkor nem szabad bekapcsolni,hanem meg kell várni amíg felveszi a helyiség hőmérsékletét, hogy a lecsapódott nedvesség el tudjon párologni. Egyébként ne gondold hogy csak a barkács invertereknél okoz gondot a hideg. Nagynevű amerikai gyártó gépeivel +5 fok alatt művészet volt AWI üzemmódban dolgozni. MMA üzemmód nem volt problémás, de az AWI az kínszenvedés volt. Hol nem gyújtott a nagyfreki, hol nem kapcsolt ki amikor már égett az ív, hol a kráterfeltöltési idő leteltével nem szűnt meg az áram. Egy 100W-os égőt raktam a TIG adapter dobozába, és megszűnt a probléma. Az izzó melege kb. 30-40 fokon tartotta a doboz belsejét, és jobban ment mint nyáron.
(#) mpisti válasza szell69 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Elolvastad Gee-Lee ma írt válaszait a problémádra? Azt írta,hogy a meghajtó trafót az IGBT-k lábaihoz a lehető legközelebb kell tenni. Én a helyedben azt a meghajtó trafót valahogy megfordítanám, hogy a kivezetései a lehető legrövidebb lábbal csatlakozzanak a fóliához. A 4148-as felejtős. Nézd meg az adatlapját, hány V-os az a dióda. Vagy olyan IGBT-t használj amelyikben van antiparallel dióda, vagy használj olyan diódát, amelyik az IGBT áramához és feszültségéhez illeszkedik,és mellette megfelelően gyors is. Az IGBT-k adatlapjai a legtöbb esetben tartalmazzák a beintegrált dióda adatait is. Ennek alapján válassz diódákat az IGBT-k mellé.
(#) szell69 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
A 4148 a BD139-140 mellé kell,a FET-ek IRFP22N50A tartalmaznak belső diódát.
(#) mpisti válasza szell69 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
A gyenge ív nem a huzalellenállások miatt volt, hanem azért, mert az ellenállások eredője nem a megfelelő feszültségesést hozta létre, emiatt az árammérő kör sokkal jobban visszaszabályozta az áramot, mint amekkora alapjelet a potin beállítottál. Magyarán: sokkal nagyobb feszültség esett az ellenállásokon terhelés alatt,mint ami a korrekt működéshez indokolt lett volna. A potin beállított alapjelet a PWM IC azzal a feszültséggel hasonlítja össze, ami ezeken a söntként szolgáló ellenállásokon esik. Ha az ellenállásokon eső feszültség nagyobb mint ami a potin beállított áram alapjelhez szükséges lenne, ezt a PWM IC úgy érzékeli,hogy igen nagy áram folyik és a kitöltési tényezőt ennek megfelelően visszaveszi. Emiatt aztán csak szikrázik a technika, de nem hegeszt. Remélem érthetően fogalmaztam.
(#) mpisti válasza szell69 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Bocsi, akkor ezt benéztem...
(#) lacza89 válasza szell69 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Nem akarok bele vau-vau, de a megható trafót milyen gyűrűre tekerted? Ugyanis ferritre kell. Lehetséges, hogy nem tudja meghajtani kellően rövid impulzussal az végtranyókat és azért mentek tönkre. A meghajtó trafó szekunder vezetései szerintem jók, ha akarnád sem tudnád rövidebb körrel megoldani a teljes híd elrendezés végett.

Én kivenném a komplementer tranyópár (BD139-140) bázisából a soros 100 ohmot, mert az bekorlátozza a bázisáramot. UC2808 kimenete 1A-t tud ha jól emlékszem. Jól méretezett meghajtó trafóval annak elegendőnek is kellene lennie.
(#) szell69 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Köszönöm szépen a kimerítő választ,de ha megint csak szikrázik a gép akkor a 150ohm értékén vagy a sönt értékén kell változtatnom?
(#) berobbantam válasza mpisti hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Helló
Én is az álltalad leírt jelenségre gondoltam a hideggel kapcsolatban.Csak lehet rosszul fogalmaztam.Erre írtam,hogy kikapcsolás után érdemes 1-2 percet kint hagynom még a gépet,hogy a pufferkondik is kisüljenek rendesen.Még az igbt-k leszorítóját lefogató csavarokat is leszilóztam mind utólag.Remélem hosszú ideig nem kell liszednem őketKb 3-4 milire vannak nálam a 300 voltos vezetősávoktól.
(#) szell69 válasza lacza89 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Biztos,hogy ferrit itt az adatlapja

Gyűrű.pdf
    
(#) mpisti válasza szell69 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Hát, ferritnek ferrit, de láttad hogy milyen frekvenciatartományra ajánlják?
Neked N87, N2TNC vagy hasonló minőségű ferrit kellene, -szerintem.
(#) kissadam válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
A többi fórumozó nevében is köszönöm a képeket! Így legalább lehet ötleteket gyűjteni és neki lehet esni megvalósítani a colt-ot is. Örülök hogy ilyen lelkesen támogatod a témát.
(#) Pety_ válasza szell69 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Helló!
A régi ellenállások "megnyúltak" ezért nem a tervezett értékre állították a hegesztőáramot.. Mint ahogy mpisti is írta áttvágták a vezérlést. Nálam mikor elszállogattak a dolgok mindíg vitte magával az IC-t is. Általában csak a B-out lett hátrányos helyzetű (UCC2808D-típús).
(#) Ge Lee válasza szell69 hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
A gyenge ív azért volt, mert a gate trafó tekercseiből visszaalakuló tüskék teljesen hazavágták a vezérlést, ez ellen kell az a 4db 4148. Most hogy jobban megnéztem, az a gate trafó szerintem nem is jó. Véletlenül se kapcsold újból a hálózatra, mielőtt megbizonyosodnék róla hogy hogy tekerted meg. A képen úgy látszik, hogy a tekercsek egymás mellett vannak, vagyis nagyon nagy szórás van köztük. Ennek pont fordítva kellene lenni, vagyis a lehető legszorosabb csatolásra kellene törekedni. A gerjesztése is kevésnek tűnik, mekkora a gyűrű keresztmetszete, és hány menetesek a tekercsek? Ha tudod mérd meg az Al értékét is, nekem gyanús hogy ez zavarszűrőnek való ferrit, ebbe az alkalmazásba nem lesz jó.

Most hogy megnéztem az adatlapot, biztos vagyok benne hogy ez az anyag nem lesz jó gate trafónak.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) szell69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
A gate trafót úgy tekertem,hogy összefogtam 5 szál 0,35mm huzalt és együtt tekertem az 5 szálat.A tekercs 14 menet.Van sokféle gyűrűm csak sajnos nem tudom,hogy milyen anyagból vannak.A színűk alapján esetleg lehet őket azonosítani?
(#) Ge Lee válasza szell69 hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Ha együtt tekerted az 5 szálat úgy elvileg jó lenne, gyakorlatilag azért nem lesz jó, mert több száz V van a két egymás mellett futó szálon, amit csak a huzalon lévő zománcréteg szigetel, aztán egyszer majd átüt. Ha nem 300 hanem 12 vagy 24V-ot kapcsolgatnánk akkor jó lenne.
A színükből sem mindig egyértelmű az adott ferrit anyaga, meg kell mérni az Al értékét. Ha szürke, az 99% hogy jó. A piros, sárga, kék porvasak, a zöld lehet ferrit is, meg porvas is. A nagykerekben (pl. lomex, hq) kapható gyűrűk kivétel nélkül zavarszűrőhöz való magok. Ha nincs más szedj szét egy PC táp meghajtó trafót (EE16 vagy 19), arra elvileg 0,3-as huzalból ráfér a kellő menetszám soronként.
(#) Tubi56 válasza kissadam hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Idézet:
„Örülök hogy ilyen lelkesen támogatod a témát”

Na hallod! Igen már pár napja nézegetem ezt a fórumot.
(#) erdgab hozzászólása Dec 20, 2012 /
 
Szerintem,hagyjátok azt az eredeti Colt kapcsolást és inkább barátkozzatok a mellékletben szereplő megoldásokkal.Ezek módosított Colt és feltuningolt Maci-nak értelmezhetők.Én egyiket sem építettem meg,véleményt nem tudok mondani,de egy kis karácsonyi elfoglaltságnak megteszi.Mellékelek egy orosz ferrit táblázatot is a könnyebb magyarosítás végett.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Azért képek is legyenek.
Jó böngészést kívánok mindenkinek.
(#) dara válasza erdgab hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Szia Gábor.Ez a kicsi fiu milyen formátumban van?Nálam csak krix-krax van.
(#) erdgab válasza dara hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
A rajzokat sPLAN 7.0 nyitja.Gondolom a kitömörítés ok és a lay is.
Következő: »»   335 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem