Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   98 / 313
(#) mefi01 válasza bubu1978 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Ha nem sikerül megjívatanod, akkor a tápfesz panelt átvenném!
(#) apac hozzászólása Dec 16, 2012 /

Tisztelt Mesterek!

Van egy LCD monitorom aminek sípol a tápja. Meg 2 másodperc után kikapcsol.
Típus: Scaleoview L19W-2SA W9ZA
A kondikat kicseréltem benne az összeset mert fel voltak púposodva. A sípolás és a kikapcsolás megmaradt ugyanúgy. Rámérve a kondikra az 2db-on 12V 2db-on 5,1V-ot mérek. A trafót is kiforrasztottam belőle és megmértem a tekercseit.
Primer: 1 ohm
Szekunder 0,3-0,4 ohm

Innentől kezdve elakadtam.
(#) agressiv válasza apac hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Az inverter transzformátora (i) mentek gallyra.
(#) wolfcsaba válasza agressiv hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Nos, az optocsatoló csere sem javított a helyzeten.
(#) apac válasza agressiv hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Trafót merre lehet kapni bele?
(#) wolfcsaba hozzászólása Dec 16, 2012 /

4501M fet mivel helyettesíthető? Semmi más nincs ráírva, pl. hogy ki gyártotta, vagy bármi. 8 lábú smd.
(#) isti03 válasza apac hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Szia. Nekem van egy hasonló monitorom ha jól emlékszem (L9ZA). Sajnos scaler panel hibával. A többi része tökéletes. Tegyél fel képet vagy küldj mailba. Ha érdekel alkatrész.
(#) kadarist válasza wolfcsaba hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Szia!
Leginkább önmagával helyettesíthető. De sok más néven is fut ugyanez a duál MOSFET.
(#) wolfcsaba válasza kadarist hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Igen, de honnan látom, hogy ez N, vagy N&P, biztosan duál ez?
Ezekre gondoltam ha duál:
http://www.hqelektronika.hu/info/hu/apm4546k.html
http://www.hqelektronika.hu/info/hu/ap4501gm.html
Így, hogy 4501M, nem találok konkrét adatlapot.
És ez, ha nem:
http://www.hqelektronika.hu/info/hu/irf7313.html
Gondolom az ap4501gm lenne az azonos teljesítményű, de mi van, ha a 4546-ot rakom bele? Igazából még mindig nem tudom mi a baja a monitornak, de bemelegedés után tilt a táp panel. A kondik jók, cseréltem tápvezérlőt, cseréltem optocsatolót. Szóval 10 perc után elkezd ki-be kapcsolgatni (nem készenlét, hanem teljes kikapcs, mintha kihúznám az áramot, de a primer oldalon ott a delej), és ha gyors vagyok, és meleg állapotában lehúzom róla a scalert, csöveket, folytatja, majd amikor kihűlt, akkor megy. Tehát a terheléstől bemelegszik, tilt. És nem a scaler, vagy a csövek miatt. A fetek csinálhatnak egyáltalán ilyet? A tiltás alatt próbál bekapcsolni, úgy másodpercenként kábé kettőt nyikkan, és egy idő után be is kapcsol pár pillanatra, aztán megint ki, nyikogás, megint be, stb. Ha a nyikogás alatt kihúzom a 220-at, akkor még 4-et nyekken egyre magasabb hangon, végül bevillan a led.
(#) kadarist válasza wolfcsaba hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

A FET-ek nem csinálhatnak ilyet, inkább forrasztás vagy egyéb rendellenesen melegedő alkatrész okozhat ilyen bemelegedéses lekapcsolást. A hűtőspré bevetését ajánlanám. A FET, amit mutattam az az eredeti típus helyettesítője, de ha kétségeid vannak efelől, akkor hasonlíts össze adatlapokat, mert itt a szám számít, nem a szám előtti betűk.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
(#) wolfcsaba válasza kadarist hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Ja, bocs, észre se vettem, hogy linkeltél. Még csak most kezd hatni a kávé. Amennyire végigtaperáltam, nem melegszik benne semmi. Akkor a feteket hagyom. Kezdek nagyon tanácstalan lenni. Az a dolog nehézsége, hogy csak normál üzem mellett melegszik be annyira, hogy szenvedjen. Viszont nem tudom annyi idő alatt szétkapni, hogy tartsa az állapotot. Sőt, ha hidegen kapcsolom be, és akár csak az LCD adatkábelét lehúzom, már nincs elég terhelés, hogy tiltson. Viszont ha sikerül bemelegítenem, akkor ha gyors kikapcsolás mellett lehúzom a csöveket, scalert, visszakapcsolás után tartja a tiltást még kis ideig, de nem elég ideig, hogy bármire rámérjek. Lehet, hogy rányitom az ablakot, és megnézem tovább él-e. Meg megnézem hajszárítós előmelegítésnél mit csinál. Ha nincs változás, akkor nem melegedés. De most megyek dolgozni lassan. Köszi az ötleteket!
(#) kadarist válasza wolfcsaba hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Vegyél egy flakon hűtősprét és tiltási időszakban fújogasd meg itt-ott az alkatrészeket.
(#) Lfeca hozzászólása Dec 18, 2012 /

segitséget kérek van LVD 19monitorom 12 voltos és sajnos a flopi tápjáról akartam adni néki 12 voltot de sajna forditva sült el a pluszt a minuszra kötöttem és csak egy villanás volt és enyi most már nem müködik meglehet e még javitani
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
(#) pipi válasza Lfeca hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Hali!
Nyilván attól függ mi ment tönkre benne, ha a bementen volt bizti és visszirányú dióda vagy zéner párhuzamosan, akkor lehet csak a bizti villanását láttad. De valószinűleg ettől komolyabb hiba van.
(#) Gyimate hozzászólása Dec 19, 2012 /

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, van nálam egy régebbi lcd monitor javításra, azt a jelenséget produkálja, hogy a vga jelből csak a kék színt jeleníti meg viszont a menü szép színes. A vga kábelt ellenőriztem, rendben van, szkóppal nézve a jel is eljut a vezérlő ic lábaira, tápegységet átnéztem, rendben van, de a kondenzátorokat a biztonság kedvéért lecseréltem újakra. Azt megfigyeltem, hogy ha megnyomtam az autómatikus konfigurációt akkor egy pillanatra bejött rendesen is a kép, megpróbáltam resetelni a beállításokat, de ez csak rontott a helyzeten, most már sak halványan lehet látni a képet. Szerintem a vezérló ic a ludas, de szeretném kikérni a véleményeteket is, több szem többet lát alapon.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) _ampervadasz_ válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Sziasztok, egy ugyan ilyen monitorral küzdök, itt annyi a különbség, hogy a monitor feléled, de a TFT panel erősen kontraszttalan. Olyan, mintha lenne, VEE vezérlési lehetősége a TFT panelnek, ami minimálisra le lenne véve. Mi lehet a baj vele?

Képet később csatolok, mert kocsival most hoztam haza.
(#) _ampervadasz_ válasza Gyimate hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Védő diódák nincsenek véletlenül az R G B vonalon?
Három lábú SOT23 tokozású SMD tokozásban van elrejtve. Próbáld cserélni, hátha segít.
(#) Gyimate válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Azok nincsenek beforrasztva, a helyük ugyan ott van. A jel biztosan eljut a vezérlő ic-re, erre utal az is, hogy ha felbontást váltok, vagy csak benyomom a autómatikus beállítás gombját akkor egy fél másodpercre bejön a színes kép, de szinte azonnal ki is megy a piros meg a zöld szín, másfelől szkóppal is leellenőriztem és az isazt mutatta, hogy a helyén vannak a jelek. Igazából csak abban nem vagyok/voltam biztos, hogy a vezérlő ic képes ilyen tüneteket produkálni, de mivel lassan már mindent kizártam csak ez marad mint hibalehetőség. Az egyetlen baj csak az, hogy a szükséges ic-t nem hiszem, hogy még karácsony előtt megtudom venni.
(#) 1984white hozzászólása Dec 19, 2012 /

Sziasztok!

ccfl csövet hol szoktatok venni?
15 ös sima és 19 wide-os 417mm is kellene.

Ha van valakinek kérem írjon privit.

Üdvözlettel!

Talán a scaler panelen lévő SRAM hibája is okozhatja, illetve, ha szerencséd van, akkor egy esetleg EEPROM frimware tartalom segíthet.

Köszönöm a tanácsot, holnap megpróbálom az eepromot újraprogramozni, márha találok hozzávaló firmwaret, meg még kell építenem egy programozót is hozzá, de már úgy is tervezgettem egy ideje, hát itt is van hozzá a kivánló alkalom. Majd még írok a fejlemményekről,, még egyszer kösz az ötletet.

Szívesen, ha egy pillanatra az OSD is elszínesedik, illetve a az auto beállítás, reset -tel is változik az eredmény, akkor több mint valószínű, hogy EEPROM hiba is lehet a probléma.

Egy katódsugárcsöves TV -nél hasonló jelenség jött elő, de ott a digitális hangerő szabályozó vezérlő programrész adta meg magát. Gyárilag 63 osztással lehet hangerőt szabályozni, de itt 126 -osra felment, és minden bekapcsoláskor a maximumon kezdte.
Kettő, talán 3 percet is kellett a hangerő le gombot nyomni, mire a képernyőről lelógó lila tansbar visszatért a "fehér alapra" illetve a számláló 63 -tól lefelé ismételten normálisan vezérelte a DVC (digital volume control) -t. Addig pattogott, majd naximum hangerő megjelent a hangszórón, majd szépen fokozatosan lépdelt lefelé. Naná, hogy AV csatorna módba lett bekapcsolva a TV mert az halláskárosodást okozna, az örökös pattogásaival, majd normál helyzetben a magas hangerő.

A frimware frissítés után, minden működött rendesen.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012

Az érdekes az, hogy maga a menürendszer színes, csak a vga-n érkező képet nem hajlandó rendesen megjeleníteni. Elkezdtem keresgélni firmware-t, eddig nem sok sikerrel, de megpróbálkozom még másik kulcsóval is. Eddig nem is mondtam, hogy egy Belinea 10 17 15 tipusú monitorról van szó.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Dec 20, 2012 /

Kondenzátor csere volt, a feszültségek rendben, a TFT panel biztos, hogy hibátlan, mert az OSD szépen megjelenik rajta.

Mi lehet a gond?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) Gyimate hozzászólása Dec 21, 2012 /

Sziasztok!
Tegnap nem volt időm a monitorra, kaptam egy sürgősebb esetet, viszont ma észrevettem egy furcsaságot a monitoron, megvan az összes szín, viszont rettentő halványak, mintha a színbeállításoknál levettük volna a pirosnak meg a kéknek az "erejét" és mindent a kékre adtunk volna, az OSD viszont végig szép színes marad, szóval a kábelekkel nincs semmi baj, itt valami beállításbeli hiba van. Csatolok pár képet a jelenségről. Sajnos firmware-t nem találtam a monitorhoz, csak egy nagyon alapszintű javítási kézikönyvet, ami alig tartalmaz hasznos információt a monitorról.
(#) pipi válasza Gyimate hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Hasonló volt nekem is a múltkor. Valami spéci gombnyomással szervízmódba kell menni és akkor rejtett menü lehetőségek jelennek meg és vagy gyári resetet, color resetet kell kiválasztani. Azon a monitoron az auto gomb nyomvatartása alatt kellet a bekapcs. gombot nyomni, a ledje zöld helyett sárgán virított mintha készenlétben lett volna.
Itt van jó kis tesztábra Bővebben: Link
(#) _ampervadasz_ válasza Gyimate hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Milyen EEPROM van a monitorban? (Egy fényképen úgy látom, mintha 24Cxxx lenne.)

A fusinál van egy kis előrelépés, mivel már mindent végig mértem, illetve a szükséges mértékig újra elkóztam az egészet. Valaki már ráadásul próbálkozott előttem, mert nem ESR kondik voltak a tápban, ráadásképp azok is hibásan gyantamentesen hosszú vezetékkel lettek beforrasztva, bár 63V -os tűrésűek voltak a 12V -os ágban.

Nekem azt javasolták, hogy az 24LC16B EEPROM -ot töröljem üresre, ebben csak beállítások tárolódnak (állítólag hibásan) A Fontok, a GUI elvileg mind a Scaler Controllerben tárolódnak, bár ezt erősen kétlem. Majd kipróbálok mindent, de természetesen megelőzőleg mentéssel!

Ha ez bejön akkor még megpatkolom egy szűrőkondival.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) Gyimate válasza pipi hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Kösz szépen a tippet, kipróbáltam és nekem is segített, ezen a monitoron is így kellett előhívni a beállítást, miután a tesztkép segítségével beállítottam elég szép képe lett.
_ampervadasz_ : Szerintem te is próbálj meg belépni a speciális menübe, mert annál a monitornál, amit javítottam el tudtam érni azt a képminőséget is amit te fényképeztél le, egy próbát mindenesetre megér, egyébként valóban egy 24c00 eeprom volt benne, 128 BIT-et tud eltárolni, valószínűleg a beállítások vannak rajta.
Mindenkinek köszönöm a segítségét! Kellemes ünnepeket kívánok!
Üdv
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) _ampervadasz_ válasza Gyimate hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Szia. Akkor macid (mázlid) van.
Majd megpróbálom jómagam is aztán, ha nem megy akkor jön az eeprom törlés.
(#) Gyimate válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Hello. Tegnap nézegettem eepro programozókat és ha van soros portod a számítógépen, vagy ha van usb-soros átalakítód, mint nekem nagyon könnyen lehet programozót építeni, csak pár ellenállas szükséges. Szerintem viszont nálad is be fog vállni a trükk, csak lehet, hogy más kombinációval, igazából más hibára nem is tudok gondolni, ha a táp rendben van.
Következő: »»   98 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem