Fórum témák
» Több friss téma |
Ha nem sikerül megjívatanod, akkor a tápfesz panelt átvenném!
Tisztelt Mesterek!
Van egy LCD monitorom aminek sípol a tápja. Meg 2 másodperc után kikapcsol. Típus: Scaleoview L19W-2SA W9ZA A kondikat kicseréltem benne az összeset mert fel voltak púposodva. A sípolás és a kikapcsolás megmaradt ugyanúgy. Rámérve a kondikra az 2db-on 12V 2db-on 5,1V-ot mérek. A trafót is kiforrasztottam belőle és megmértem a tekercseit. Primer: 1 ohm Szekunder 0,3-0,4 ohm Innentől kezdve elakadtam.
Az inverter transzformátora (i) mentek gallyra.
Nos, az optocsatoló csere sem javított a helyzeten.
4501M fet mivel helyettesíthető? Semmi más nincs ráírva, pl. hogy ki gyártotta, vagy bármi. 8 lábú smd.
Szia. Nekem van egy hasonló monitorom ha jól emlékszem (L9ZA). Sajnos scaler panel hibával. A többi része tökéletes. Tegyél fel képet vagy küldj mailba. Ha érdekel alkatrész.
![]()
Igen, de honnan látom, hogy ez N, vagy N&P, biztosan duál ez?
Ezekre gondoltam ha duál: http://www.hqelektronika.hu/info/hu/apm4546k.html http://www.hqelektronika.hu/info/hu/ap4501gm.html Így, hogy 4501M, nem találok konkrét adatlapot. És ez, ha nem: http://www.hqelektronika.hu/info/hu/irf7313.html Gondolom az ap4501gm lenne az azonos teljesítményű, de mi van, ha a 4546-ot rakom bele? Igazából még mindig nem tudom mi a baja a monitornak, de bemelegedés után tilt a táp panel. A kondik jók, cseréltem tápvezérlőt, cseréltem optocsatolót. Szóval 10 perc után elkezd ki-be kapcsolgatni (nem készenlét, hanem teljes kikapcs, mintha kihúznám az áramot, de a primer oldalon ott a delej), és ha gyors vagyok, és meleg állapotában lehúzom róla a scalert, csöveket, folytatja, majd amikor kihűlt, akkor megy. Tehát a terheléstől bemelegszik, tilt. És nem a scaler, vagy a csövek miatt. A fetek csinálhatnak egyáltalán ilyet? A tiltás alatt próbál bekapcsolni, úgy másodpercenként kábé kettőt nyikkan, és egy idő után be is kapcsol pár pillanatra, aztán megint ki, nyikogás, megint be, stb. Ha a nyikogás alatt kihúzom a 220-at, akkor még 4-et nyekken egyre magasabb hangon, végül bevillan a led.
A FET-ek nem csinálhatnak ilyet, inkább forrasztás vagy egyéb rendellenesen melegedő alkatrész okozhat ilyen bemelegedéses lekapcsolást. A hűtőspré bevetését ajánlanám. A FET, amit mutattam az az eredeti típus helyettesítője, de ha kétségeid vannak efelől, akkor hasonlíts össze adatlapokat, mert itt a szám számít, nem a szám előtti betűk.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Ja, bocs, észre se vettem, hogy linkeltél.
![]()
Vegyél egy flakon hűtősprét és tiltási időszakban fújogasd meg itt-ott az alkatrészeket.
![]()
segitséget kérek van LVD 19monitorom 12 voltos és sajnos a flopi tápjáról akartam adni néki 12 voltot de sajna forditva sült el a pluszt a minuszra kötöttem és csak egy villanás volt és enyi most már nem müködik meglehet e még javitani
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
Hali!
Nyilván attól függ mi ment tönkre benne, ha a bementen volt bizti és visszirányú dióda vagy zéner párhuzamosan, akkor lehet csak a bizti villanását láttad. De valószinűleg ettől komolyabb hiba van.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, van nálam egy régebbi lcd monitor javításra, azt a jelenséget produkálja, hogy a vga jelből csak a kék színt jeleníti meg viszont a menü szép színes. A vga kábelt ellenőriztem, rendben van, szkóppal nézve a jel is eljut a vezérlő ic lábaira, tápegységet átnéztem, rendben van, de a kondenzátorokat a biztonság kedvéért lecseréltem újakra. Azt megfigyeltem, hogy ha megnyomtam az autómatikus konfigurációt akkor egy pillanatra bejött rendesen is a kép, megpróbáltam resetelni a beállításokat, de ez csak rontott a helyzeten, most már sak halványan lehet látni a képet. Szerintem a vezérló ic a ludas, de szeretném kikérni a véleményeteket is, több szem többet lát alapon. A válaszokat előre is köszönöm.
Sziasztok, egy ugyan ilyen monitorral küzdök, itt annyi a különbség, hogy a monitor feléled, de a TFT panel erősen kontraszttalan. Olyan, mintha lenne, VEE vezérlési lehetősége a TFT panelnek, ami minimálisra le lenne véve. Mi lehet a baj vele?
Képet később csatolok, mert kocsival most hoztam haza.
Védő diódák nincsenek véletlenül az R G B vonalon?
Három lábú SOT23 tokozású SMD tokozásban van elrejtve. Próbáld cserélni, hátha segít.
Azok nincsenek beforrasztva, a helyük ugyan ott van. A jel biztosan eljut a vezérlő ic-re, erre utal az is, hogy ha felbontást váltok, vagy csak benyomom a autómatikus beállítás gombját akkor egy fél másodpercre bejön a színes kép, de szinte azonnal ki is megy a piros meg a zöld szín, másfelől szkóppal is leellenőriztem és az isazt mutatta, hogy a helyén vannak a jelek. Igazából csak abban nem vagyok/voltam biztos, hogy a vezérlő ic képes ilyen tüneteket produkálni, de mivel lassan már mindent kizártam csak ez marad mint hibalehetőség. Az egyetlen baj csak az, hogy a szükséges ic-t nem hiszem, hogy még karácsony előtt megtudom venni.
Sziasztok!
ccfl csövet hol szoktatok venni? 15 ös sima és 19 wide-os 417mm is kellene. Ha van valakinek kérem írjon privit. Üdvözlettel!
Talán a scaler panelen lévő SRAM hibája is okozhatja, illetve, ha szerencséd van, akkor egy esetleg EEPROM frimware tartalom segíthet.
Köszönöm a tanácsot, holnap megpróbálom az eepromot újraprogramozni, márha találok hozzávaló firmwaret, meg még kell építenem egy programozót is hozzá, de már úgy is tervezgettem egy ideje, hát itt is van hozzá a kivánló alkalom. Majd még írok a fejlemményekről,, még egyszer kösz az ötletet.
Szívesen, ha egy pillanatra az OSD is elszínesedik, illetve a az auto beállítás, reset -tel is változik az eredmény, akkor több mint valószínű, hogy EEPROM hiba is lehet a probléma.
Egy katódsugárcsöves TV -nél hasonló jelenség jött elő, de ott a digitális hangerő szabályozó vezérlő programrész adta meg magát. Gyárilag 63 osztással lehet hangerőt szabályozni, de itt 126 -osra felment, és minden bekapcsoláskor a maximumon kezdte. Kettő, talán 3 percet is kellett a hangerő le gombot nyomni, mire a képernyőről lelógó lila tansbar visszatért a "fehér alapra" illetve a számláló 63 -tól lefelé ismételten normálisan vezérelte a DVC (digital volume control) -t. Addig pattogott, majd naximum hangerő megjelent a hangszórón, majd szépen fokozatosan lépdelt lefelé. Naná, hogy AV csatorna módba lett bekapcsolva a TV mert az halláskárosodást okozna, az örökös pattogásaival, majd normál helyzetben a magas hangerő. A frimware frissítés után, minden működött rendesen. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
Az érdekes az, hogy maga a menürendszer színes, csak a vga-n érkező képet nem hajlandó rendesen megjeleníteni. Elkezdtem keresgélni firmware-t, eddig nem sok sikerrel, de megpróbálkozom még másik kulcsóval is. Eddig nem is mondtam, hogy egy Belinea 10 17 15 tipusú monitorról van szó.
Kondenzátor csere volt, a feszültségek rendben, a TFT panel biztos, hogy hibátlan, mert az OSD szépen megjelenik rajta.
Mi lehet a gond? A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
Sziasztok!
Tegnap nem volt időm a monitorra, kaptam egy sürgősebb esetet, viszont ma észrevettem egy furcsaságot a monitoron, megvan az összes szín, viszont rettentő halványak, mintha a színbeállításoknál levettük volna a pirosnak meg a kéknek az "erejét" és mindent a kékre adtunk volna, az OSD viszont végig szép színes marad, szóval a kábelekkel nincs semmi baj, itt valami beállításbeli hiba van. Csatolok pár képet a jelenségről. Sajnos firmware-t nem találtam a monitorhoz, csak egy nagyon alapszintű javítási kézikönyvet, ami alig tartalmaz hasznos információt a monitorról.
Hasonló volt nekem is a múltkor. Valami spéci gombnyomással szervízmódba kell menni és akkor rejtett menü lehetőségek jelennek meg és vagy gyári resetet, color resetet kell kiválasztani. Azon a monitoron az auto gomb nyomvatartása alatt kellet a bekapcs. gombot nyomni, a ledje zöld helyett sárgán virított mintha készenlétben lett volna.
Itt van jó kis tesztábra Bővebben: Link
Milyen EEPROM van a monitorban? (Egy fényképen úgy látom, mintha 24Cxxx lenne.)
A fusinál van egy kis előrelépés, mivel már mindent végig mértem, illetve a szükséges mértékig újra elkóztam az egészet. Valaki már ráadásul próbálkozott előttem, mert nem ESR kondik voltak a tápban, ráadásképp azok is hibásan gyantamentesen hosszú vezetékkel lettek beforrasztva, bár 63V -os tűrésűek voltak a 12V -os ágban. Nekem azt javasolták, hogy az 24LC16B EEPROM -ot töröljem üresre, ebben csak beállítások tárolódnak (állítólag hibásan) A Fontok, a GUI elvileg mind a Scaler Controllerben tárolódnak, bár ezt erősen kétlem. Majd kipróbálok mindent, de természetesen megelőzőleg mentéssel! Ha ez bejön akkor még megpatkolom egy szűrőkondival. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
Kösz szépen a tippet, kipróbáltam és nekem is segített, ezen a monitoron is így kellett előhívni a beállítást, miután a tesztkép segítségével beállítottam elég szép képe lett.
_ampervadasz_ : Szerintem te is próbálj meg belépni a speciális menübe, mert annál a monitornál, amit javítottam el tudtam érni azt a képminőséget is amit te fényképeztél le, egy próbát mindenesetre megér, egyébként valóban egy 24c00 eeprom volt benne, 128 BIT-et tud eltárolni, valószínűleg a beállítások vannak rajta. Mindenkinek köszönöm a segítségét! Kellemes ünnepeket kívánok! Üdv A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
Szia. Akkor macid (mázlid) van.
![]() Majd megpróbálom jómagam is aztán, ha nem megy akkor jön az eeprom törlés.
Hello. Tegnap nézegettem eepro programozókat és ha van soros portod a számítógépen, vagy ha van usb-soros átalakítód, mint nekem nagyon könnyen lehet programozót építeni, csak pár ellenállas szükséges. Szerintem viszont nálad is be fog vállni a trükk, csak lehet, hogy más kombinációval, igazából más hibára nem is tudok gondolni, ha a táp rendben van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |