Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1887 / 3984
(#) vladcepes hozzászólása Dec 26, 2012 /

Köszönöm a válaszokat! Eddig mindegyik kapcsolást megcsináltam szimulációval és mindig mindegyik jó volt,ez most valahogy nem akar működni. azért is kérdeztem hogy jó ez így ez a bekötés? Üdv.
(#) nagygabor679 hozzászólása Dec 26, 2012 /

Sziasztok! LM311 működését szeretném kipróbálni, későbbi felhasználáshoz. A teszt áramköröm úgy néz ki, hogy 9V elemből egy 7805-össel csinálok 5V-ot, illetve egy dióda segítségével kb 4.6V-ot. Ezt a két feszültséget szereném összehasnlítani az LM311-el. A terv az az volt, hogy ha a 2-es 3-mas lábakat teszt képpen felcserélgetem, akkor hol világít a led, hol nem. A várt eredmény elmaradt, többszöri átgondolás, olvasgatás után sem jöttem rá a megoldásra. Nyilván félreértek valamit az LM311 működésében, egy kis magyarázat, és esetleg segítség a kapcsolás kihavításában jól jönne. Előre is köszönöm.
(#) reloop válasza nagygabor679 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Szia! Nézd meg az adatlapon mi van az IC-ben. Látni fogod a diódán nem tud áram folyni.
A bemeneteket 10-100k ellenállással húzd testre, vagy egyszerűen készíts két eltérő feszültségosztót!
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 26, 2012 / 1

Csinálj meg egy konkrét kapcsolást és ne egy elvi jellegű rajzzal kísérletezz. Keresés. Példák.
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Köszönöm, az elsőt összedobtam "konkrét" és már az jó volt. köszönőm szépen.,most már csak az időt kell változtatnom rajta. Üdv.
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

A kondenzátor cseréjével egyszerűen megteheted, vagy nézz ki magadnak egy potméteres állításút.
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Hopp, ez lemaradt:Bővebben: Link
(#) pucuka válasza nagygabor679 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Az LM311 kimeneti tranzisztorának az emittere, és a kollektora is (7 -es láb) ki van vezetve. Az emittert lekötötted a minusz tápra. A kollektorban levő ellenállást, és a LED .et is. Ezt nem kellene pozitív tára kötni? Így nem fog világítani a dióda.
(#) kadarist válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Az egérkurzorral rámész az alkatrészre és nyomsz egy jobb gombot.
(#) johny999 hozzászólása Dec 26, 2012 /

Sziasztok,

tudnátok ajánlani valami áramkör rajzoló programot, amiben ilyesmi alkatrészek vannak hogy biztosíték, kapcsolók, transzformátor, időkapcsolós relék, égők stb. + lehessen benne sajátot is létrehozni? AutoCad Electrical-t akartam kipróbálni de valamiért nem engedi feltelepíteni. :/

Köszi.
(#) gordonfreemN válasza kadarist hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Á megvan, működik.
Igen, amúgy úgy próbálkoztam, csak nem sikerült a két irányú generátort betenni, de már megy! Köszi!
(#) zoltan0801 válasza johny999 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Helo!
Én az Eagle-t tudom ajánlani, az ingyenes verzió letölthető a hivatalos oldalukról. Van benne elég sok alkatrész, lehet sajátot is csinálni, és a net-en is van még nagyon sok.
(#) zebra85 válasza zoltan0801 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Az is CAD nem? Szerintem meg a sprint layout a nyerő. De én nem nagyon tervezek csak nyákot gyártok szóval nekem mindegy. De az a legegyszerűbb.
(#) dcsaba64 hozzászólása Dec 27, 2012 /

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni !Mint korábban irtam teljesen amatőr vagyok és alapokat most kezdtem tanulni de mivel már kinyirtam egy lámpát és egy multimétert ezért mindenképp szeretnék egy egyszerű kapcsolást kérni Tőletek (ami talán nemcsak 1 évig birja)
Lámpába tennék:
6 DB high powerledet( 3w 2.2-2.6v 750mA)vörös 660 nm
a meghajtására alkalmas táp pedig 230VAC 30VDC 700mA 24-30W lenne (vagy mit javasoltok) milyen áramkört kellene készitenem,hogy ez stabil legyen ?
Türelmet és válaszokat előre is köszönöm
(#) bubuszoft hozzászólása Dec 27, 2012 /

Sziasztok.

Az iskolába anno tanultam, de már nem emlékszem pontosan,hogy 1.41 a szorzó?
Ha mondjuk 24volt váltakozó feszültséget egyenirányítok, mennyi lesz a Graits utáni feszültség.

Köszönöm a segítségeteket előre is.
(#) bbalazs_ válasza dcsaba64 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Aramgeneratornak hivjak, talalsz rola sokat a Power LED-ek meghajtasa c. topicokban.

En azt javaslom, hogy sorosan kosd oket, aztan egy olyan DC-DC atalakitoval hajtsd meg, ami aramgeneratoros uzemmodra van atalakitva. Ilyenkor kell egy soros, kicsi ellenallas, egy muveleti erosito es a DC-DC.
Azert az aramerteket alacsonyabbra vennem, legyen inkabb 700mA.
Eloszor muterhelessel beallitod az aramot potmeterrel, aztan odateszed a megfelelo ellenallasokat a poti helyere, aztan ujabb arammeres es mehet bele a LED.
(#) mps válasza bubuszoft hozzászólására (») Dec 27, 2012 / 1

Igen, jól emlékszel, gyök kettő a szorzó. (graetz, amúgy)
(#) zebra85 válasza bubuszoft hozzászólására (») Dec 27, 2012 / 1

Uváltó+"gyök"*2=Uegyen
(#) zebra85 hozzászólása Dec 27, 2012 /

Hol árulnak legolcsóbban nyáklemezeket és marató anyagokat?
(#) Stefan válasza zebra85 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Wow perpetuum mobile!
Ezekszerint ha Uváltó = 0, akkor Uegyen =~ 1,41!
Ilyen kell nekem is!

Ucsúcs = Ueff * 2^0,5 szinusz esetén
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
(#) Action2K válasza Stefan hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Nem perpetuum mobile, csak free energie.
(#) granpa válasza Stefan hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Helytelen képlet=helytelen eredmény ('zebra85')! Ueff~ x 20.5= U(pufferelt)egyen
(#) luluzulu hozzászólása Dec 27, 2012 /

Sziasztok!

Egy TL082 Ic hogyan lehet bekötni úgy hogy aszimetrikus tápról működjön?

(#) amda hozzászólása Dec 27, 2012 /

Sziasztok! Az lenne a problémám, hogy van egy wayteq hd-90cx tipusú dekóderünk. Ez el van helyezve a tvtől balra. Ezért a scart mindkét készüléken pont fordítva van, és ezért mindig kicsavarodott a készülék hátuljából. Na most én leszedtem a műanyag burkolatot és tükröztem a scart csatlakozókat, és visszacsavartam a műanyag borítást, de ez miatt mindig szétesik a kép. Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e fordított csatlakozójú scart, vagy van-e scart fordító amit rá lehetne csatlakoztatni a scart végére?
Köszönettel: amda
(#) zebra85 válasza amda hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Van fordított scart. Csak azt nem értem mit csináltál vele?
(#) amda válasza zebra85 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Leszedtem a műanyag borítást a csatlakozókról és megfordítottam a vezeték ívelési irányát. De nem volt jó ötlet, mert szétesik a kép. A fordított scartról tudsz linket mutatni?
(#) zolika60 válasza amda hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Valamelyik forrasztás lehet hibás. a műanyag ház megfordítása nem okoz problémát.
(#) zebra85 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Annak lesz baja...
(#) A.Norbi hozzászólása Dec 27, 2012 /

Sziasztok!Szeretnek epiteni hazilag egy Triodat,radiohoz hasznalnam.Keresgeltem a googleban,es ezt talaltam: www.sparkbangbuzz.com/els/hm-triode-el.htm
Szerintetek ez mukodik?Elektroncso-bol van egy rakat leiras,csak nem tudok uveggel meg vakummal szorakozni,ezert kene valami ahhoz hasonlo,mint amit linkeltem.Es ha tenyleg mukodik,a futes lehetne peldaul gyertyaval helyettesiteni?Bocsanat,ha valami hulyeseget irtam,de meg kezdo vagyok
(#) Bakman válasza A.Norbi hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Javaslom, előbb ismerkedj meg a technikával alaposabban. Ha megvagy vele, olvasd vissza a kérdésed és látni fogod mibe akarsz belevágni. HA enyhén akarom kifelyezni magam, csak annyit mondok, nem egyszerű.
Következő: »»   1887 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem