Fórum témák
» Több friss téma |
Helló! A Quadnak van egy 200wattos verziója is (ami már eleve hidalt) és így már 2 panellal megvan már a 2x200watt.
Azért én is kíváncsi lennék valami fázisfordítóra két db szimpla 100wattos panel hidalásához, mert így egyszerűen lehetne pl hogyha szükséges mélyládát is rákötni. Legközelebb légyszíves linkeld a honlapot, és ne a honlap másolatát tedd fel a hobbielektronikára, mivel így hibás a Skori honlapjának a megjelenítése, a lényeg nincs rajta
Az a helyzet hogy en meg nem tudom hogy hogy is kell linkelni,mert en meg uj vagyok itt.De irtam hogy ha arra a kis teglaalapra klikelsz ott mar megtudod nezni a QUAD-rol szolo dolgokat.It van egy rajz egy fazistolorol,csak nem tudom hogy ez jo volna a QUAD-hoz?.Maskulonben meg hol talalom meg azt a 200Wos QUAD-ot amit emlitetel??Koszi a segitseget! Ja egy kicsit bena a rajz de majd kesob joban fogok erteni hoza. es megvalami lehet nem tudod megnezni csak Multisim 8-asal,az egy aramkor rajzolo progi.Elnezest de maskep nem tudtam felteni.
Sziasztok!
egy kérdésem lenne, mi lehet a hiba a Quad-405-tel, ha a kimenetét nézve szkóppal, a szinusz jel alsó része enyhén maszatos, sajnos most fényképet nem tudok róla csinálni. A maszat nem megy le teljesen a legaljáig és a szinusz jel közepéig sem ér el, kb az alsó rész 2/3-a maszatos. A hangján nem érzékelek semmi extrát, igaz nem hallgattam túl sokat, csak amolyan megy és kész típusú meghallgatás volt. Ha valaki annyira vágja ezt a témát, akkor légyszives segítsen. Ja és mégvalami, alapban nem volt rajta az 1nF-os kondi a végtranyó bázisa és a kollektora között, a ráforrasztás után kissé mérséklődött az a maszat, de ugyanúgy megmaradt. A nyákom a régi klasszikus (hosszú keskeny), nem Urban féle, és 2N3055 (Tungsram) tranyók vannak benne. Minden tranyót és diódát átnéztem, megmértem, elvileg mindegyik jól szuperál. A maszat egyébként nem túl jelentős de abszolút észrevehető. üdv.: Zoli
"Maskulonben meg hol talalom meg azt a 200Wos QUAD-ot amit emlitetel??"
Hát hol? a fórumban itt egy link, amelyik hozzászólás tartalmaz két mellékletet a 200wattos quadról. Link Sajnos nincs feltéve a multisim, ígyhát nem tudnál csinálni egy printscreent a kapcsolásról?
hapro: valószinüleg nagyfrekin gerjed az erősítőd. Próbálj nagyob kondit betenni a tranyóra 2,2nF.....4,7nF, hogy megszünjön a probléma. A gerjedő végfok könnyebben kipurcanhat. Még valami az Rt-s nyákon nmincs rajta a kimenetnél levő 100nF-8ohm páros, holott enélkül is gerjedékeny a végfok, mindenképpn építsd hozzá ezt a 2 alkatrészt is a nyákokhoz.
Hidalók : A Quad eredetileg 8 ohmra készült. Hidba kötve 16 ohmos terhelés lenne az optimális ami elég ritka. Tehát az efféle hidalásnak nem sok értelme lenne. Ezért inkább párhuzamosan üzemeltetik 4 ohmra (Rt cikkben asszem benne van) vagy eleve 200W-ra készítik (4 ohmra). Elvben lehetne két ilyen 200W-os verziót hidalni, 400W-ra, de ez már nem igazán szobába való, hangosításra meg vannak strapabíróbb és jobb hatásfokú kapcsolások is. Ez a régi kapcsolás (ha jól van elkészítve) akkor az átlagosnál sokkal jobb hangminőséget nyújt, de ennyi. Otthoni zenehallgatásra szuper, de már 200W-ra sem Quadot építenék....
Nekem is megfordult a fejemben, hogy aktív hangváltós, aktív hangfalat építsek! Az tuti nyerő dolog lenne, még hangfalkábel sem kellene, csak RCA bemenet lenne a hangfalakon. Sajna a gyakorlatban nincs sem időm sem energiám erre, de ha egyszer majd nagyon ráérek........
Pedig csak bíztatni akarlak erre és mindenkit aki építget. Még ha nem is egy izmos végfokkal kezditek csak mondjuk TDA 2030-al próbaképp.Már ott zongorázható a különbség.
Árpy mellékeltem Soos kolléga kapcsolását
mrex
Hapro.
Abban a kivitelben nem épp korrektek a tekercsek. Valahol a fórumban találsz erre vonatkozó hozzászólásomban egy excel fájlt számítsd ki a tekercseket cseréld ki jobb lesz. bocs de ezek a dögök(tekercsek) a mániám mrex
Szia Skori!Említetted pár oldallal előrébb azt a Dc komponenst na valoszinű ,hogy nálunk ez lesz a probléma ugyanis észrevettem ,hogy a forrasztópákám trafója is időnként elkezd morogni ugyanúgy ahogy a szobában lévő erősítőimé!Gondol egyet és elhaggya!Én egy faluban lakom és rengetegen fűtenek villanykályhával egy trafó van a falu közepén ez látja el az egészet!!Mit lehet ezzel csinálni?????????????
(ja az összes erősítő trafó be lett áztatva lakkba)
Első körben a trafó primerével köss sorba egy 10000µF-os kondit, (ez leválasztja a DC komponenst). Ha a DC komponens miatt zúgott a trafó akkor ettől el fog hallgatni (tapasztalat).
A korrekt megoldás ha két db kondit használsz (minél nagyobb kapacitást) szembekapcsolva, és még pár apró alkatrész segítségével adsz nekik polarizációs feszültséget. Ezt akár egy külön dobozba a az erősítő hosszabbítójába be lehet építeni. Ha ez a megoldás akkor szólj és összedobok egy rajzot.
Szia!
Köszönöm a választ. Ha induktivitás mérővel lemérem a tekrecsek induktivitását, és megegyezik azzal az értékkel ami a kapcsolási rajzon van, akkor probléma nem lehet. ugye? üdv.: Zoli
Szia!
köszönöm a választ. Kipróbálom majd, hogy megnövelem a kondi értékét, egyébként pont ezzel próbálkoztam én is, de cask 2nF-ig juttottam el. Majd megnézem mi a helyzet egy 4,7nF kondival is. MKT-t raktam be? estleg lehet ez is probléma? próbáljam talán kerámia kondival? Bár azt gondoltam, hogy MKT kondi lévén ugye jobb minőség mint a kerámia, és így jobban fog szűrni is. Hát azért azzal próbálkoztam. A 100nF-8ohm párost pedig még nem építettem, de a napokban mindenképpen beleteszem. Itt ugye nem kell teljesítmény ellenállás? mégegyszer köszönöm a segítsget. üdv.: Zoli
Kössz, hogy feltetted a rajzot. A potméter milyen szerepet tölt be a rajzon? mit jelent ez, hogy "a szemireg 470ohm"?
Skori köszi a segítséget megpróbálom!Majd jelentkezem!
Szívesen.
a szemireg felirat mibenlétéről gőzöm sincs csak a jpeg-et csináltam hogy válaszolhass mrex
A 8ohmos ellenállásnak célszerü 1...2W-os tipust választani. Lehetőleg rétegellenállás legyen mert a huzalellenállás induktív. A sajátomban 2db párhuzamos ellenállásból alakítotam ki. Enélkül az RC tag nélkül elég gerjedékeny az erősítő, legalább olyan fontos mint az a 4,7nF-os a tranyón.
A 4,7nF anyaga nem kritikus szerintem, de robosztus felépítésü, és legalább 200V-os kondit érdemes használni. A sajtátomban speciel 4nF/630V-os kerámia kondi van, de MKT-vel is jónak kell lennie. A 100nF-os szintén jó minőségű pl. MKT kondi legyen 400V-os vagy nagyobb feszültségű.
Lenne egy kérdésem..... Megépítettem a quadot mj 15003 van benne végtranyónak... Ahogy szól nagyobb hangerőn a magas előszőr utána meg a közép ahogy adom rá a hangot elkezd krákogni a mélyre.... Ilyen fura krákogó hang jön ki belőle.... A mélyek azok jók nem torzak de nagyobb hangerőn a magas eléggé meg egy kicsit a közép is.... Tettem már a kimenetre 10r 100nf ahogy a kapcsolásba van meg a végtranyóra egy 4n7 kondit.... Azt a kapcsolást építettem meg ami a régi Rádiótechnikában szerepelt... Mitől adhatja ezt a krákogó hangot?? Ahogy teszteltem elég hosszú kábelekkel voltak a tranyók az lehet hogy azért volt?? Próbált más műveleti erősítővel is de azzal is ugyam ez volt... Majd ha lesz időm megnézem hogy a másik oldal is adja ezt a fura hangot... Mitől lehet ez??
Az MJ 15003-al én is megszívtam!
Visszatértem a gyengébb 3442-esekhez! Annál is inkább mert drágák és a legtöbb helyen kétes az eredetük/kilós áron szerzik be/.Üdv!
Szerintem ez nem hamis mert nézegettem hogy milyenek a hamisak meg az eredetiek és ez inkább eredeti meg elég drága is volt..... De azt a hülye krákogó hangot miért adja azt nem tom.... Egy bizonyos hangerő után adja ahogy eléri utána egyre jobban... Ha a számba nagyobb a mély akkor hamarabb adja...
Szerintem nem jó az élesem Kiment a múltkori bulin
Igen télleg a magas.... Itt rágtam a körmöm mi nem jó már és a magas..... Somogyi piezo haver áthozta az mnc piezot és recsegés sehol..... Ennyi a különbség az mnc és a somogyi között Én mnc párti vagyok ahogy kiderült (földhöz vágtam a somogyi piezomat....... szivatott.... )
Nah most télleg gond van... A másik oldal olya csinál mj-kel hogy a bd 244-eseket gyilkolja meg két diódát amit jelöltem a rajzon... Nem lehet hogy gerjed?? Mert amiko izotettem élesztés elött amiko már csak a pufferekről ment akko sípolt... Há ennyi röviden segítséget kérek.... Remélem kapok is
Szia!
Talán az MJ 15003-akkal lehet a probléma. Esetleg próbáld kicserélni őket. Próba szerencse. Én azokra tippelnék.
A másik oldal az tökéletesen megy.... Holnap mégegyszer megpróbálom mert találtam bc 212-őt amiből hiányzott egy darab meg cserélgettem ki alkatrészeket amik nem nagyon tetszettek.... Majd holnap kiderül mi lesz..
Szia!
lehet hogy nem értettem világosan amit írtál, de a végfokból hiányzott bc212? Az MJ15003-at azért írtam, mert ugyan nem volt konkrétan nekem dolgom olyannal, hogy mérve tök jó a tranyó, és üzem közben meg bemondja az unalmast. kiveszi az ember, megméri és megint úgy tűnik mint ha tök jó lenne, de ismerősnek már igen. Ha már a bc212-nél tartunk én megnézném a helyedben azt, amelyik bázisa a bd242 emitterén van közvetlen, és azt a kettö bc212-t is, amik közös kollektornán egy 330pF-os kondi és egy 1,2Kohmos ellenállás van. És azt a bc212-t is megnézném, amelyik emitterén van közvetlen a két darab 1kohmos párhozamosan kötött ellenállás. Ezeken kívül elsősorban megnézném az egyedülálló diódákat is, mi a helyzet velük. Esetleg a kondikra még először kiforrasztás nélkül rámérnék, hogy nem-e zárlatosodtak le, aztán ha valmelyik gyanus, akkor azt kiforrasztanám, és úgy lemérném, ha minden rendben, akkor mehet vissza ha szar akkor csere, de talán ezt csinálnám a legvégén, mert szerintem erre van a legkisebb esély az előzőekhez képest. üdv.: Zoli
Sziasztok! Lenne 1 problémám!Quad405 ös erősítőm tönkrement!Zúgást halottam a hangszórón. Kicseréltem minden diódát tranzisztort es egy 22 ohmos ellenallast. a szigetelések jok csillam van mindegyik akatt es a kimeneten akkor is -500mV ot merek! Mi lehet a baja? Előre is köszi!
Ha ide is beírtad a problémát, akkor nem értem, minek kellett hozzá új topikot is nyitni?!?!?!
a végtranyókat és meghajtó tranyókat is kicserélted?
egy kapcsolásd dobhatnál hogy melyik verziót építetted meg |
Bejelentkezés
Hirdetés |