Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   24 / 399
(#) Árpy válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Helló! A Quadnak van egy 200wattos verziója is (ami már eleve hidalt) és így már 2 panellal megvan már a 2x200watt.
Azért én is kíváncsi lennék valami fázisfordítóra két db szimpla 100wattos panel hidalásához, mert így egyszerűen lehetne pl hogyha szükséges mélyládát is rákötni.

Legközelebb légyszíves linkeld a honlapot, és ne a honlap másolatát tedd fel a hobbielektronikára, mivel így hibás a Skori honlapjának a megjelenítése, a lényeg nincs rajta
(#) soos csaba hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Az a helyzet hogy en meg nem tudom hogy hogy is kell linkelni,mert en meg uj vagyok itt.De irtam hogy ha arra a kis teglaalapra klikelsz ott mar megtudod nezni a QUAD-rol szolo dolgokat.It van egy rajz egy fazistolorol,csak nem tudom hogy ez jo volna a QUAD-hoz?.Maskulonben meg hol talalom meg azt a 200Wos QUAD-ot amit emlitetel??Koszi a segitseget! Ja egy kicsit bena a rajz de majd kesob joban fogok erteni hoza. es megvalami lehet nem tudod megnezni csak Multisim 8-asal,az egy aramkor rajzolo progi.Elnezest de maskep nem tudtam felteni.

Circuit1.ms8
    
(#) hapro hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Sziasztok!

egy kérdésem lenne, mi lehet a hiba a Quad-405-tel, ha a kimenetét nézve szkóppal, a szinusz jel alsó része enyhén maszatos, sajnos most fényképet nem tudok róla csinálni. A maszat nem megy le teljesen a legaljáig és a szinusz jel közepéig sem ér el, kb az alsó rész 2/3-a maszatos. A hangján nem érzékelek semmi extrát, igaz nem hallgattam túl sokat, csak amolyan megy és kész típusú meghallgatás volt. Ha valaki annyira vágja ezt a témát, akkor légyszives segítsen.

Ja és mégvalami, alapban nem volt rajta az 1nF-os kondi a végtranyó bázisa és a kollektora között, a ráforrasztás után kissé mérséklődött az a maszat, de ugyanúgy megmaradt.

A nyákom a régi klasszikus (hosszú keskeny), nem Urban féle, és 2N3055 (Tungsram) tranyók vannak benne. Minden tranyót és diódát átnéztem, megmértem, elvileg mindegyik jól szuperál.

A maszat egyébként nem túl jelentős de abszolút észrevehető.

üdv.:

Zoli
(#) Árpy válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
"Maskulonben meg hol talalom meg azt a 200Wos QUAD-ot amit emlitetel??"

Hát hol? a fórumban
itt egy link, amelyik hozzászólás tartalmaz két mellékletet a 200wattos quadról. Link
Sajnos nincs feltéve a multisim, ígyhát nem tudnál csinálni egy printscreent a kapcsolásról?
(#) Skori válasza hapro hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
hapro: valószinüleg nagyfrekin gerjed az erősítőd. Próbálj nagyob kondit betenni a tranyóra 2,2nF.....4,7nF, hogy megszünjön a probléma. A gerjedő végfok könnyebben kipurcanhat. Még valami az Rt-s nyákon nmincs rajta a kimenetnél levő 100nF-8ohm páros, holott enélkül is gerjedékeny a végfok, mindenképpn építsd hozzá ezt a 2 alkatrészt is a nyákokhoz.
(#) Skori hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Hidalók : A Quad eredetileg 8 ohmra készült. Hidba kötve 16 ohmos terhelés lenne az optimális ami elég ritka. Tehát az efféle hidalásnak nem sok értelme lenne. Ezért inkább párhuzamosan üzemeltetik 4 ohmra (Rt cikkben asszem benne van) vagy eleve 200W-ra készítik (4 ohmra). Elvben lehetne két ilyen 200W-os verziót hidalni, 400W-ra, de ez már nem igazán szobába való, hangosításra meg vannak strapabíróbb és jobb hatásfokú kapcsolások is. Ez a régi kapcsolás (ha jól van elkészítve) akkor az átlagosnál sokkal jobb hangminőséget nyújt, de ennyi. Otthoni zenehallgatásra szuper, de már 200W-ra sem Quadot építenék....
(#) Skori válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Nekem is megfordult a fejemben, hogy aktív hangváltós, aktív hangfalat építsek! Az tuti nyerő dolog lenne, még hangfalkábel sem kellene, csak RCA bemenet lenne a hangfalakon. Sajna a gyakorlatban nincs sem időm sem energiám erre, de ha egyszer majd nagyon ráérek........
(#) mrex válasza Skori hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Pedig csak bíztatni akarlak erre és mindenkit aki építget. Még ha nem is egy izmos végfokkal kezditek csak mondjuk TDA 2030-al próbaképp.Már ott zongorázható a különbség.
(#) mrex válasza Árpy hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Árpy mellékeltem Soos kolléga kapcsolását
mrex
(#) mrex válasza hapro hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Hapro.
Abban a kivitelben nem épp korrektek a tekercsek.
Valahol a fórumban találsz erre vonatkozó hozzászólásomban egy excel fájlt számítsd ki a tekercseket cseréld ki jobb lesz. bocs de ezek a dögök(tekercsek) a mániám
mrex
(#) janika002 válasza Skori hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Szia Skori!Említetted pár oldallal előrébb azt a Dc komponenst na valoszinű ,hogy nálunk ez lesz a probléma ugyanis észrevettem ,hogy a forrasztópákám trafója is időnként elkezd morogni ugyanúgy ahogy a szobában lévő erősítőimé!Gondol egyet és elhaggya!Én egy faluban lakom és rengetegen fűtenek villanykályhával egy trafó van a falu közepén ez látja el az egészet!!Mit lehet ezzel csinálni?????????????
(ja az összes erősítő trafó be lett áztatva lakkba)
(#) Skori válasza janika002 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Első körben a trafó primerével köss sorba egy 10000µF-os kondit, (ez leválasztja a DC komponenst). Ha a DC komponens miatt zúgott a trafó akkor ettől el fog hallgatni (tapasztalat).

A korrekt megoldás ha két db kondit használsz (minél nagyobb kapacitást) szembekapcsolva, és még pár apró alkatrész segítségével adsz nekik polarizációs feszültséget. Ezt akár egy külön dobozba a az erősítő hosszabbítójába be lehet építeni. Ha ez a megoldás akkor szólj és összedobok egy rajzot.
(#) hapro válasza mrex hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Szia!

Köszönöm a választ. Ha induktivitás mérővel lemérem a tekrecsek induktivitását, és megegyezik azzal az értékkel ami a kapcsolási rajzon van, akkor probléma nem lehet.
ugye?

üdv.:

Zoli

(#) hapro válasza Skori hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Szia!

köszönöm a választ. Kipróbálom majd, hogy megnövelem a kondi értékét, egyébként pont ezzel próbálkoztam én is, de cask 2nF-ig juttottam el. Majd megnézem mi a helyzet egy 4,7nF kondival is. MKT-t raktam be? estleg lehet ez is probléma? próbáljam talán kerámia kondival? Bár azt gondoltam, hogy MKT kondi lévén ugye jobb minőség
mint a kerámia, és így jobban fog szűrni is. Hát azért azzal próbálkoztam.

A 100nF-8ohm párost pedig még nem építettem, de a napokban mindenképpen beleteszem. Itt ugye nem kell teljesítmény ellenállás?

mégegyszer köszönöm a segítsget.

üdv.:

Zoli

(#) Árpy válasza mrex hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Kössz, hogy feltetted a rajzot. A potméter milyen szerepet tölt be a rajzon? mit jelent ez, hogy "a szemireg 470ohm"?
(#) janika002 válasza Skori hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Skori köszi a segítséget megpróbálom!Majd jelentkezem!
(#) mrex válasza Árpy hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Szívesen.
a szemireg felirat mibenlétéről gőzöm sincs csak a jpeg-et csináltam hogy válaszolhass
mrex
(#) Skori válasza hapro hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
A 8ohmos ellenállásnak célszerü 1...2W-os tipust választani. Lehetőleg rétegellenállás legyen mert a huzalellenállás induktív. A sajátomban 2db párhuzamos ellenállásból alakítotam ki. Enélkül az RC tag nélkül elég gerjedékeny az erősítő, legalább olyan fontos mint az a 4,7nF-os a tranyón.
A 4,7nF anyaga nem kritikus szerintem, de robosztus felépítésü, és legalább 200V-os kondit érdemes használni.
A sajtátomban speciel 4nF/630V-os kerámia kondi van, de MKT-vel is jónak kell lennie.
A 100nF-os szintén jó minőségű pl. MKT kondi legyen 400V-os vagy nagyobb feszültségű.
(#) sound.man hozzászólása Okt 26, 2007 /
 
Lenne egy kérdésem..... Megépítettem a quadot mj 15003 van benne végtranyónak... Ahogy szól nagyobb hangerőn a magas előszőr utána meg a közép ahogy adom rá a hangot elkezd krákogni a mélyre.... Ilyen fura krákogó hang jön ki belőle.... A mélyek azok jók nem torzak de nagyobb hangerőn a magas eléggé meg egy kicsit a közép is.... Tettem már a kimenetre 10r 100nf ahogy a kapcsolásba van meg a végtranyóra egy 4n7 kondit.... Azt a kapcsolást építettem meg ami a régi Rádiótechnikában szerepelt... Mitől adhatja ezt a krákogó hangot?? Ahogy teszteltem elég hosszú kábelekkel voltak a tranyók az lehet hogy azért volt?? Próbált más műveleti erősítővel is de azzal is ugyam ez volt... Majd ha lesz időm megnézem hogy a másik oldal is adja ezt a fura hangot... Mitől lehet ez??
(#) barany165 válasza sound.man hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Az MJ 15003-al én is megszívtam!
Visszatértem a gyengébb 3442-esekhez!
Annál is inkább mert drágák és a legtöbb helyen kétes az eredetük/kilós áron szerzik be/.Üdv!
(#) sound.man válasza barany165 hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Szerintem ez nem hamis mert nézegettem hogy milyenek a hamisak meg az eredetiek és ez inkább eredeti meg elég drága is volt..... De azt a hülye krákogó hangot miért adja azt nem tom.... Egy bizonyos hangerő után adja ahogy eléri utána egyre jobban... Ha a számba nagyobb a mély akkor hamarabb adja...
(#) sound.man válasza sound.man hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Szerintem nem jó az élesem Kiment a múltkori bulin
(#) sound.man válasza barany165 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Igen télleg a magas.... Itt rágtam a körmöm mi nem jó már és a magas..... Somogyi piezo haver áthozta az mnc piezot és recsegés sehol..... Ennyi a különbség az mnc és a somogyi között Én mnc párti vagyok ahogy kiderült (földhöz vágtam a somogyi piezomat....... szivatott.... )
(#) sound.man hozzászólása Okt 30, 2007 /
 
Nah most télleg gond van... A másik oldal olya csinál mj-kel hogy a bd 244-eseket gyilkolja meg két diódát amit jelöltem a rajzon... Nem lehet hogy gerjed?? Mert amiko izotettem élesztés elött amiko már csak a pufferekről ment akko sípolt... Há ennyi röviden segítséget kérek.... Remélem kapok is

01.JPG
    
(#) hapro válasza sound.man hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Szia!

Talán az MJ 15003-akkal lehet a probléma. Esetleg próbáld kicserélni őket. Próba szerencse. Én azokra tippelnék.
(#) sound.man válasza hapro hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
A másik oldal az tökéletesen megy.... Holnap mégegyszer megpróbálom mert találtam bc 212-őt amiből hiányzott egy darab meg cserélgettem ki alkatrészeket amik nem nagyon tetszettek.... Majd holnap kiderül mi lesz..
(#) hapro válasza sound.man hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Szia!

lehet hogy nem értettem világosan amit írtál, de a végfokból hiányzott bc212?
Az MJ15003-at azért írtam, mert ugyan nem volt konkrétan nekem dolgom olyannal, hogy mérve tök jó a tranyó, és üzem közben meg bemondja az unalmast. kiveszi az ember, megméri és megint úgy tűnik mint ha tök jó lenne, de ismerősnek már igen.
Ha már a bc212-nél tartunk én megnézném a helyedben azt, amelyik bázisa a bd242 emitterén van közvetlen, és azt a kettö bc212-t is, amik közös kollektornán egy 330pF-os kondi és egy 1,2Kohmos ellenállás van. És azt a bc212-t is megnézném, amelyik emitterén van közvetlen a két darab 1kohmos párhozamosan kötött ellenállás. Ezeken kívül elsősorban megnézném az egyedülálló diódákat is, mi a helyzet velük. Esetleg a kondikra még először kiforrasztás nélkül rámérnék, hogy nem-e zárlatosodtak le, aztán ha valmelyik gyanus, akkor azt kiforrasztanám, és úgy lemérném, ha minden rendben, akkor mehet vissza ha szar akkor csere, de talán ezt csinálnám a legvégén, mert szerintem erre van a legkisebb esély az előzőekhez képest.

üdv.:

Zoli

(#) bél hozzászólása Nov 1, 2007 /
 
Sziasztok! Lenne 1 problémám!Quad405 ös erősítőm tönkrement!Zúgást halottam a hangszórón. Kicseréltem minden diódát tranzisztort es egy 22 ohmos ellenallast. a szigetelések jok csillam van mindegyik akatt es a kimeneten akkor is -500mV ot merek! Mi lehet a baja? Előre is köszi!
(#) Moderátor hozzászólása bél hozzászólására (») Nov 1, 2007
 
Ha ide is beírtad a problémát, akkor nem értem, minek kellett hozzá új topikot is nyitni?!?!?!
(#) (Felhasználó 4577) válasza (») Nov 1, 2007 /
 
a végtranyókat és meghajtó tranyókat is kicserélted?
egy kapcsolásd dobhatnál hogy melyik verziót építetted meg
Következő: »»   24 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem