Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán
 
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 35
(#) Fastra válasza Gabi hozzászólására (») Dec 17, 2010 1 /
 
Nem ilyen gond van
a,, kapcsoló,, az ,,tömszelence,, ???
(#) Fastra válasza Fastra hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Oké lett minden

Kisavaztam a hőcserélőt , tettem rá 1 hőkioldót és működik rendesen. Félfordulaton szépen elveszi a gázt.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) kobold hozzászólása Feb 17, 2011 /
 
Nekem is lenne pár kérdésem a szakik felé.

Most költözünk, az "új" házban egy ősrégi FÉG C21-es kazán van. Nem sok mindent találtam róla a neten, de nagyon hasonlít a C18-ra, így a működését már - azt hiszem - megértettem. Amikre még kíváncsi vagyok:
- Teljesen kikapcsolt kazánnal vettük át a házat (őrláng sem ment), az őrláng begyújtásakor beszorult az indítógomb tengelye; szaki kijött, 3000-ért megpöcögtette, lett főláng is, örültünk. Meg tudom-e kenni különösebb szétszerelés nélkül azt a tengelyt, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő?
- A fedél alatti állapotokat látva, pumpával és porszívóval, amennyire tudtam, kitakarítottam a belsejét (az őrláng fúvókáját fél centi szösz takarta...), a főégőt kivettem, rézkefével megdörgöltem, és minden irányból kifúvattam. Azt viszont nem tudom, hogy a mostani az jó lángkép, vagy sem: nagyjából egyenletesen lapos (itt-ott kisebb "kitüremkedésekkel", főleg az őrláng felőli, külső oldalon), kb. fél-egy centi magas kék láng, fölötte itt-ott sárga nyelvekkel. Mielőtt megpucoltam, középtájon volt kb. 5 centi kék, a szélei felé rohamosan laposodva (szemből úgy nézett ki, mint az 1/x függvény). Nincs valakinek képe egy helyes lángképről?
- Maradva a főégőnél, erős a gyanúm, hogy a régi tulajdonosok (kisnyugdíjasok voltak) visszavetettek a teljesítményből (gázmennyiségből), ezer évig tart, mire eléri a 60 fokos előremenőt. Az elvi rajzon láttam (C18-nál) a mennyiségszabályzót, de hol van ez fizikailag? Mennyire érdemes feltekerni? A ház 75m2, 40 éves, jórészt téglából épült, szigeteletlen.
- Az elmúlt három napban párszor elaludt az őrláng, az égéstér bal oldalán, a fedél felfüggesztése körül, a vízcsövön van egy hőkapcsolónak kinéző valami, aminél meg volt lazulva a termoelem csatlakozása, és valószínűleg a keringtető szivattyú által keltett rezgések néha meg tudták szakítani a kapcsolatot. Megtakarítottam a rézdrótot, meghúztam, majd egy óráig azzal bajlódtam, hogy a drót ne érjen hozzá semmihez (a fedelet felrakva egyből elment az őrláng). Gyárilag azért nem szigetelték ezt a drótot, nehogy elolvadjon a szigetelés? Megtehetem azt, hogy kerámia tartóelemeket szerelek a hátlapra, azokban elvezetem a drótokat, illetve méretre-alakra hajtogatom, és levágom a felesleget? Kicsit utálom ezt az összevissza drótkupacot.
- Utókeringtetés nincs, belenéztem a vezérlődobozba, a többször említett 4.7 nF-os kondi szó szerint el van olvadva az ellenállás mellett. Már tervezem az új szobatermosztátot és a kazánpanelt, van valami szabály arra, legfeljebb meddig tartson az utókeringtetés, vagy legyen fél perc, és kész?
- Az asszonyt zavarja az, hogy a fedélen lévő kivágás miatt az orra előtt lobog a láng; fel lehet-e ragasztani a fedél belsejére egy hőálló üveget, vagy pedig szükség van erre a nyílásra a levegő belépéséhez? Végül is, alulról teljesen nyitott az egész.
- És az utolsó: a fűtés jelenleg egyszintes rendszer, nyitott tágulási tartállyal. A régi tulaj szerint anno zárt tartállyal építették be, a fürdőszoba mennyezeténél (mert ott a kazán) volt egy tartály, de valamiért nem volt jó, ezért kivezették a csövet a padlásra, és ráapplikálták egy Hajdú forgótárcsás mosógép vízterét (ne röhögjetek...), sok-sok üveggyapottal körbeszigetelve. Ez sem tetszik, meg az sem, hogy hordhatom a vizet a padlásra. Van-e ennél a kazánnál bármilyen elvi akadálya annak, hogy visszaalakítsam zárt rendszerűre? A keringtetőszivattyú Grundfos UP 15-50x20, 90W. Ha vissza lehet alakítani, mekkora tartályra lesz szükségem?

Bocsánat a rengeteg kérdésért, a válaszokat pedig előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza kobold hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Nekem mint köztudott ZC18-asom volt, azzal kapcsolatban vannak tapasztalataim bár ahogy nézem a kettő tényleg nagyon hasonló (az leszámolva hogy a tiéd kéményes, az enyém pedig parapetes (erre utal a Z betű)).
- A hőkapcsolónak kinéző valamihez menő vezetéken nálam fehér üvegszövet szigetelő cső volt, olyasmi mint a warnish-cső csak hőálló. Gondolom ott is valami hasonlónak kellene lenni és talán kapható is gázos boltban. De szerintem minden jobb annál mint hogy szigeteletlenül fityeg a vezeték.
- A teljesitmény szabályzó nálam a burkolaton belül volt elrejtve, mint egy koaxiális potméter tengelye. Azt akarom mondani hogy ez a gomb amit nyomva kell tertani a begyújtáskor, annak belül volt egy másik tengelye amit fogóval lehetett tekergetni. Állásában kicsit be is állt. Egyébként a személyes véleményem szerint inkább alacsonyabb hőfokon menjen a rendszer mint magasabbon (ésszerő határokon belül). Nekem nagyjából hasonló háznál a gyári beállitáshoz képest nagyon le kellett venni mire jó lett...
- A zárt rendszernek van egy olyan előnye is szerintem, hogy kevésbé korrodálódik és vizkövesedik a rendszer (folyamatos utántöltögetés, kapcsolat a levegővel). Valószinűleg nem volt jól felszerelve/méretezve/üzembe helyezve/használva. Van itt egy jó cikk:
Bővebben: Link
- Szerintem az utánkeringetés pontos értéke nem súlyponti kérdés, hasraütésre a fél perc teljesen jó.
- Én nem ragasztanám le a figyelő nyilást, inkább meggyőzném az asszonyt hogy nem kell tőle félni. Ugyanakkor ha még nincs (kéményes cirkóról lévén szó) mindenképpen vegyél CO érzékelőt. Ugye a fürdőszoba ajtó ki van vágva alul? Ugye nem szereltetek fel a konyhába külső kivezetésű páraelszivót?
- Végül ami a mániám volt: Az utókeringetés nagy zöld 82 OHm-os ellenállása helyett egy 60 W-os izzót tettem be a dobozon kivül és ezzel végérvényesen megszünt az örökös utánkeringető szétégési cirkusz. Viszont a nejem nagyon utálta
(#) kobold válasza Gafly hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
A múltkor vasalóhoz és rezsóhoz keresgéltem ilyen üvegszövetes szigetelőcsövet, sikertelenül, de akkor szétnézek még egyszer.
A teljesítményszabályzással kapcsolatban találtam egy rajzot a C sorozathoz, de ugyanígy néz ki a ZC-18 rajza is. Ezen a főégő alatt ábrázolja a gázmennyiségállító csavart, találtam is egy jókora zárócsavart azon a környéken, az alatt lehet az állítócsavar. Ezzel a szabályzással kapcsolatban talán félreérthető voltam: nem a hőmérsékletet akarom módosítani (arra ott a kazántermosztát, és a mostani 60 °C előremenő nekem meg is felel). A bajom azzal van, hogy 50-ről 60°C-ra kb. 11 perc alatt melegszik fel a víz, és ezt az időt nagyon sokallom, kipróbálnám egy kicsit erősebb lánggal is (ha nem lesz arányos változás, tutira takarítani kell mindent).
CO-érzékelő valóban nincs még, de veszek; az ajtó alja ki van vágva, és a konyhában sincs elszívó
A lámpás előtétezés jó és egyszerű ötlet, de én inkább kondenzátorra gondoltam, valahogy nekem sem szimpatikus, hogy világítson a kazán. Ahogy látom, az MV vezérlőkben is ilyen megoldást alkalmaztak, az értékét majd kikísérletezem.
Azt nem tudod esetleg megmondani (bár már nagyon off), hogy ha az egész vízcsövezést le akarom cserélni, mit célszerű beépíteni a mostani méretes acélcsövek helyett? Gondolva arra is, hogy a pincében lévő vegyestüzelésű kazán is beüzemelhető, jelenleg is párhuzamosítva van a gázkazánnal, csak nincs hozzá tűzifa...
Ja, és köszönöm a linket, ez így elsőre elég húzós volt nekem, de majd átrágom magam rajta.
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Hoppá, most olvasom, hogy ha szilárd tüzelés is van, tilos a zárt rendszer alkalmazása, úgyhogy ez a rész innentől tárgytalan...
(#) Gafly válasza kobold hozzászólására (») Feb 18, 2011 / 1
 
Na az a csavar az nem az a csavar...
Olyasmire gondolj mint egy régi vágású kettős potméter aminek van egy kisebb és egy nagyobb gombja. Csak itt a nagyobb nincs kivezetve és szétszedve a burkolatot állíható fogóval. Igen és pontosan a gázmennyiséget állítja Ennél jobban nem tudom leírni...
A véletlenszerúen villogó lámpa olyan funkcionalitás, amiért mások sokat fizetnek és szerintem itt is sokan próbálják megvalósítani vagyonvédelmi okok miatt...
Tényleg le akarod cserélni a csöveket? Most a divat a rézcső és "turbó" kéményes cirkó. Na ugyanakkor azért évente külön kell perkálni a kéményseprőknek... Én nem verném szét a házat a helyedben.
Arra viszont jó megoldást nem tudok, hogy a cirkó és/vagy a szilárd tüzelésú kazán és/vagy a termosztatikus szelep minden helységben és/vagy az intelligens (napközben pár fokkal csökkentő) termosztát hogyan alkot tökéletes egységet. Külösen úgy hogy nem vésük szét a házat és nincs minden radiátornál motoros szelep, stb....
(#) kobold válasza Gafly hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Közben megtaláltam a leírást is, nem csak a képet, és igazad van, a gázarmatúránál említi az állítócsavart. Hétvégén rápillantok.
Vagyonvédelem céljából riasztót és egyéb ezt-azt építek majd, fene se lámpázik
A csöveket (és talán radiátorokat, szelepeket) igazából azért cserélném, mert egyrészt 30 évesek (a gáz előtt a vegyestüzelésű kazánról volt központi fűtés), a nyitott rendszer miatt el lehetnek már korrodálva rendesen, másrészt megfelelő választással hátha a keringtetett vízmennyiség, ezzel az energiaigény, is csökkenthető lenne. Nem akarom a falba rejteni, tehát olyan nagy rombolást nem jelentene a dolog. Csak a kétkazános lehetőség miatt nem tudom még, hogyan fogjak neki, a hőcserélős megoldás drága, nyitott rendszerű gázkazán pedig alig van. Nem lesz egyszerű menet...
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Köszönöm az útmutatást, megtaláltam az állítócsavart, ráadásul nagyon könnyen, két ujjal tekerve is forgott. Végül mégsem felfelé, hanem visszafelé tekertem rajta, abból kiindulva, hogy ha nagyon forró a füstcső, sok meleg megy ki a kéményen... Most negyedórás üzem után is kellemes meleg, az előremenő ugyan lassan vándorol 50 °C-ig, de 10 liter gázt mér az óra percenként, és beállt a 20.5 °C.
Délelőtt már azon törtem a fejem, hogy a könnyen forgó állító miatt mellé kellene rakni egy modellszervót, ami megfelelően áttételezve megoldhatná a folyamatos lángmodulációt
De először a szigetelt, szintérzékelős, páralecsapatós tágulási tartály elkészítése következik, aztán a szobatermosztát.
(#) Gafly válasza kobold hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Szerintem ne bonyolitsd túl a dolgot.
- Nem vagyok benne biztos hogy a tömitést úgy tervezték hogy folyamatosan tekergetik.
- Havonta egyszer szerintem fel tudsz menni a padlásra belenézni a tágulási tartályba
De évente egyszer a fűtési idény elején is elég (az már gond ha folyamatosan kifogy a viz...).
(#) kobold válasza Gafly hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
A tekergetés igazából csak vicc volt, ilyesmivel már nem játszadozom.
A vízszint-figyelést viszont megoldom, mert ha rendesen körbeszigetelem a tartályt, a bontogatás csak árt neki. Az új kazánpanelon úgyis lesz 12V tápkimenet (a szobatermosztát miatt), a vezetéket pedig majd elrejtem a vízcső mögé. Gondolni kell az asszonyra is, nem vagyok mindig otthon.
(#) Boborjan82 hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Sziasztok! Vásároltam egy Computherm Q3-as, digitális termosztátot. Természetesen semmi sem egyszerű, így a régi, MMG lebontásakor láttam a 3 vezetéket.Olvastam, másnak is volt ezzel gondja.Telefon ide-oda, most tesztelem. Az 1-es pontos nincs fázis, ezt leszigeteltem! A 2-es ponton lévő akkor volt áram alatt, amikor a bi-metál kapcsolt (ez ment a Q3-as 1-es pontjára), a régi termosztát 3-as pontján lévő vezeték folyamatosan áram alatt volt (ez ment a Q3-as 2-es pontjára).Jelenleg kapcsol a kazán, minden terv szerint üzemel, de attól tartok, én is panel-pukkanás áldozata leszek, ha ez így nem jó.Megerősítést vagy némi infót kérnék ezzel kapcsolatban! KÖSZÖNÖM!
(#) lesa válasza Boborjan82 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Jól csináltad! Bővebben ha jól emlékszem a "gázkazán vezérlők" topikban olvashatsz.
(#) feri1978 hozzászólása Nov 27, 2011 /
 
Jó estét mindenkinek.Kérdés a következő: adott egy 15 éves zc18-as kazán parapettes, leakarom cserélni FÉG CIRKONOVA ZCK-24HE (ZCK-24HE) kombi turbós kazánra mivel hogy vízszintes kivezetéssel van szerelve a régi is az újra kell valami engedély a kéményesektől vagy a gázossoktól ?
(#) kobold válasza feri1978 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Ha jól sejtem, a gázosoktól mindenképpen kell. Terv és engedély nélkül nem köthetsz rá a gázvezetékre, nekem ebből következik, hogy nem is cserélhetsz le egy már bekötött készüléket csak úgy.
Persze, tévedhetek.
(#) briki válasza feri1978 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
A falon kimegy a kémény, és ennyi, vagy eetleg utt kívűl törik a füstcső 90 °-kal, és megy fel a tetőig? ha csdak átmegy a falon, akkor könnyebb a helyzeted. Hivatalosan típu cserénél- ha más típust raksz ogyan olyan teljesítményben- vagy teljesítmény növekedés, esetleg ezzel együtt többlet tudó kazánt ( fűtő volt, és kombira cseréled ) akarsz tenni,akkor minden féle képpen HIVATALOSAN be kell jelenteni a gázszolgáltatónál, engedélyeztetni, típusmódosítást kérni, kémény szakvélemény stb. ha ezt magadnak csinálod feketén akkor rád van bízva. Ha zárt égésterű turbós kazánt raksz
fel, akkor nincs mitől félned, mert nem bentről szívja a levegőt az égéshez, ezért nem kell fajlagos légköbmétert számolni ( GOMBSZ előírás) / hány watt esik 1 légköbméterre /. A probléma akkor lehet, ha feketén lecseréled, ha később a gázosok kimennek ellenőrizni, esetleg eladod a lakást, új tulaj pedig átalakítást akar. A gázműveknél ugyan is meg van az utolsó engedélyezett készülék típusa, helye, stb.
(#) briki válasza feri1978 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
És még egy nagyon fontos dolog!!! Ha nem hivatalosan teszed fel, a garanciás szervizes nem fogja neked beüzemelni, ezzel pedig ugrik a jótállásod a készülékre- 1 év, nem nagy idő. Nem nagy valószínűséggel romlik el 1 éven belül. Én is így csináltam egy két helyen. 15-30 E ft a beüzemelés ára- ezt lehet megspórolni .
(#) shanar válasza szerviz hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Párom nagymamájánál is FÉG ZC 18.1 kazán van, az eredeti szobatermosztáttal, amit ki akarok cserélni, mivel a nagymama már nem látja rendesen, és össze-vissza tekergeti.
Gondoltam veszek egy ilyen 2 vezetékes digitálisat, ami programozható, és így nem kell piszkálnia. Akkor ezek szerint az nem fog működni? Olvastam olyat is, hogy a szivattyút vezérli, olyat is hogy a nappali/éjszakai módot (+-5 fok). Kicsit elbizonytalanodtam, ezért kérnék némi útmutatást. Köszönöm.
(#) szasza2013 hozzászólása Dec 29, 2012 /
 
Sziasztok Mesterek!

ZC 18 cirkó javításában szeretnék segítséget kérni. A gázarmatúra szivárgási gond van vele. A hol a gázarmatúra, és a víz armatúra találkozik, össze van téve, ott látható a szivárgás. A vízarmatúrát leszerelve, a hosszú vékony rúdnál látható a szivárgás, ami nyitja a gázszelepet. Amikor csak a gyújtó láng ég, akkor erősebb a szivárgás, mikkor megy a nagyégő, akkor gyengébb.
Kérdés, hogy javítható –e a mozgó rúdnál a tömítés, vagy komplett gáz armatúrát kell cserélni.
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza szasza2013 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Szia,
én ugyen nem vagyok sem mester, meg nem is értek hozzá, de:
- Szerintem ha idáig ment a dolog, nem most kezd el piszkáni, jövő hét közepéig csak kihúzza már...
- Szerintem nem kell komplett csere, kisebb részegységei is vannak. Itt csemegézhetsz például:Bővebben: Bolt

Remélem szerelőt hívsz és nem magad esel neki...
Aztán lehet hogy csak egy 25 Ft-os tömítés kell...
(#) Gafly válasza shanar hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Szia,

nagymamának a kezére rácsapni, illetve termosztátnak tekerőjét elkobozni!
Mármint miután a kívánt 21 fokos hőmérsékletet beállítottad.

Nagymamának megmagyarázni, hogy "MAMA, NEM KELL TEKERGETNI A TERMOSZTÁTOT!". Ha nem tekergeti egyfolytában, akkor sem lesz több a gázszámla, viszont egész nap kellemes meleg lesz...

Na, ha ezt el tudod érni, akkor jó. Ha nem, akkor tehetsz akármilyen termosztátot, csak magadat szivatod a pótcselekvéssel. És még utálni is fog, mert a digitálisat még csak tekergetni sem tudja...

Tájékoztatásul közlöm, hogy az idősebb hölgyek/urak egészen érdekes dolgokat ki tudnak találni pédául fűtéssel kapcsolatban. Amin tulajdonképpen jól el is lehet viccelődni, amíg nem neked kell kifizetni a 120.000 forintos havi gázszámlát...

Hidd el, komoly tapasztalatom van ezen a téren...

Üdv,
G.
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Még annyit tennék hozzá, hogy egy mondjuk 25 forintos alkatrész cseréje ennél többe szokott kerülni, és akkor ez még messze nem lehúzás...
Valamint pár évig még elmegy ez a cirkó, és még alkatrész is van hozzá (kb. 0.1 áron mint az újabbakhoz)...
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) szasza2013 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Ha másnak is ilyen könnyedén tudtad ajánlani, hogy gáz szivárgás mellett használjanak bármilyen készüléket, akkor ez elég szomorú. Másrészt, a 25 forintos ár igencsak karcsú, mert általában köztudott, hogy gázcsap alkatrészt (részegységet), elvétve szoktak árulni, így jelen esetben, a 25 forintból lehet 25 ezer forint is, mivel ennyibe kerül, egy gáz armatúra.
(#) szerviz válasza shanar hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Dehogynem fog működni!
De mielőtt továbbolvasnád az írásomat, mérd fel magadat, hogy műszaki képzettséged alkalmassá tesz-e egy termosztátcserére!

Na, ha megvan az önbizalmad, akkor cselekedj! Szedd le a kazán vezdoboz és a termosztát tetejét.
Vigyázz, itt az első csapda! 230 vót van benne!

A második lépés, hogy mindent lerajzolsz, felírsz! Ne bízz az eszedben!
Ha jól van bekötve, akkor három vezetéket találsz a termosztátban.
A kazánban 7-8-9 sorkapcsok vannak. A 7 a nulla, a 8-9 a kapcsolópontok. A régi termosztátban 1-2-3 pontokat találsz, logikusan a 7-8-9 pontok az 1-3-2 pontokkal vannak összekötve. Ennek magyarázatát hagyjuk a báván múltbarévülőkre, mi függesszük csillogó tekintetünket a fényes jövőre!

Tehát felejtsük el az 1-es és 7-es pontokat! Kazánból kiköt, szigetel, termosztátnál szigetel, falba visszadug. Hátha jó lesz még valamire!
Kazánban marad bekötve a 8-9 pont.
Termosztátnál fajtája válogatja, de ha a jól bevált és kellőképpen ócsó Q7-et választod, akkor azon bekötöd az 1-2 pontokat. Sorrend mindegy.

Termosztát programját okosan beállítod, aztán a nagyi telefonál, hogy nem jó neki, akkor néhányszor korrigálod. Ne félj, megszokja...
(#) szerviz válasza szasza2013 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
A kérdés az, hogy mi szivárog a vízarmatúra és a gázarmatúra csatlakozásánál!
Mert szivároghat víz is meg gáz is!

Valószínűleg vízszivárgásról írsz, mert a gázszivárgás ritkán látható! Ez a szivárgás a tömszelence cseréjével javítható. Az aggodalmad annyiban jogos, hogy az elhanyagolt, kopott tömszelence melett szivárgó víz felhatolhat a gázarmatúrába, képes azt teljesen tönkretenni! Nehezen hihető, de nem egyszer találkoztam már a gázégőből kifolyó fűtővízzel!

Az ünnepek alatt viszont nem fogsz találni se boltot, se szerelőt, úgyhogy az idei évet ezzel az állapottal fogod kihúzni. Jövőre első dolgod legyen gázszervízt keresni!
(#) shanar válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Ciao.
Köszi a nagymamához vezető, tapasztalaton alapuló jótanácsot!
Sajnos azonban ebben a helyzetben az állandó materiális jelenlét hiányában ez nem célravezető. Meg amúgy is cserélnem kellene, mert vmi nem stimmel a termosztáttal, mert ha 20 fokra van állítva, akkor olyan 17-17.5 fok van a szobában (nappali módban). Ez plusz rátesz a tekergetős világára egy lapáttal.
(#) shanar válasza szerviz hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Köszi szépen a segítséget.
Műszaki szakember vagyok, igaz más területen. (Forrasztgatni azért szoktam.
Igen azt már olvastam, hogy 230V-al megy a vezérlés, és érdekes, de korábban pont a Q7-est néztem ki, ami árban is megfelelő, és jó a 230V-hoz is.

Én fényképezni szoktam amikor szétszedek valamit.

Értem, tehát röviden a nullát kell kikössem. Ma úgy is megyek, és azért kimérem műszerrel, hátha mégsem szabvány szerint van bekötve. A termosztátot jövő héten fogjuk megvenni, majd megírom hogy sikerült.
(#) szasza2013 válasza szerviz hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Gáz szivárgásról van szó. A gázarmatúra szivárog. És pontosan ott szivárog, ahol a a (gázarmatúra - vízarmatúra találkozása) gázarmatúrában, alulról, felfelé, megy -egy kis rúd, ami gáz szelepet, nyitja, és zárja. Amikor csak a gyújtó láng ég, akkor erősebb a gáz szivárgás, mikkor megy a főégő gyengébb. Az a kérdés, hogy nem -e szét van kopva, a folyamatos fel, le járástól, javítható -e, vagy komplett gáz armatúrát kell cserélni, mivel külön alkatrészt nem látok hozzá sehol.
Segítséget előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza shanar hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Idézet:
„vmi nem stimmel a termosztáttal, mert ha 20 fokra van állítva, akkor olyan 17-17.5 fok van a szobában”

Azt is nézd meg azért, hogy az a hely ahol a termosztát fel van szerelve, az jó-e?

Nekem az jön le abból amit leírtál, hogy mőködik az a szerencsétlen termosztát, mert tartja a hőmérsékletet, csak az nem annyi, amennyit beállítottál.Ez lehet például azért is, mert hogy valami pluszban melegiti (pl. hűtőszekrény felé van szerelve, megy alatta a TV, stb...
Ezen például nem segít a digitális termosztát felszelése ugyanoda.
Bár jópár év alatt elállítódhatott simán (különösen ha nyáron nem volt feltekerve, meg a néni is állandón piszkálja)...
Ha úgyis mész ma, akkor tudok adni egy szinte vadonat új PT-102 termosztátot próbára/ajándékba...

A magánvélemenyem az, hogy ha nem tudod meggyőzni arról, hogy ne nyúljon hozzá, akkor nem sokat nyersz a digitális termosztáttal...
(#) szerviz válasza szasza2013 hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Nna , fussunk neki még egyszer...
A gázszivárgás nem látható!
Akkor látod, ha meggyújtod, 'oszt kissebb-nagyobb lánggal ég.
Ezt csináltad?
Ha igen, akkor a gázarmatúrában lévő szeleprúd mellett jön ki a gáz, azt tudod meggyújtani.
A szeleprúdnak nincs külön tömítése, a rúd zsírkenése adja a tömítést. A rudat lefelé nem tudod kivenni, tisztításához, kenéséhez szét kell szedni a gázarmatúrát. Ennek a veszélye annyi, hogy ha megsérül az armatúrarészek közötti parafatömítés, akkor azt is cserélni kell.
A gázarmatúra jellemzően nem megy tönkre, hacsak a tömszelencén keresztül nem telik meg vízzel.
Szerintem egy szeleprúdkenés elég lesz neki, de többet a kazán vizsgálata után lehetne mondani.
Következő: »»   4 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem