Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC távirányítás modellekhez
Lapozás: OK   2 / 48
(#) sirály12 válasza Ricsa hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /
 
Nézz körül 5 hozzászólással feljebb, ott van egy vevő is hozzá.
(#) sirály12 válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /
 
Bocs, 6-tal feljebb.
Vagyis: #79187
(#) Ricsa válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /
 
Kösz. De ez csak három csatornás vevő nem? Igaz ennyi elég lenne, ha megkapom a zsebpénzemet, akkor nekiállok, megcsinálom. És hol tartasz a tekercsek számolgatásával?
(#) sirály12 válasza Ricsa hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /
 
Már van egy halom képletem, némelyiket vágom, a többit nem.


De most kaptam (cseréltem) egy 27Mhz-es gyári távot, ma azzal szórakoztam, így nem sokat számolgattam.
A táv amit kaptam elég puritán 2 csatis, vevővel, kristályokkal, kaszni, szervó, motor is volt hozzá.
Csak akkut kell hozzá vennem, és lehet játszani.


De megnéztem az ic doksiját, és ott vannak értékek a tekercseken, abból fogok kiindulni.
(#) Ricsa válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /
 
Rendben. Majd ha kész lesz én is megcsinálom. Én is szórakoztam már 27 Mhz-es gyári cuccal, de az krepált be, és egy 4 fokos tó közepére kellett beúsznom a hajóért kb 50 m-t. Nagyon hideg volt. Csak azért úsztam be, mert volt benne 6 db Enegizer /nem reklám/ aksi, amik eggyenként kb. 1800 Ft-ba kerültek. Számold 6-tal. Ezért gondoltam, hogy próbálok, valami "normális" cuccost csinálni.
(#) szabi83 hozzászólása Máj 6, 2007 /
 
Hatótáv növelés érdekében, az adóra(antenna) épített erősítő jó megoldás lenne?

27mhzes cucc.

üdv
(#) duCiel hozzászólása Szept 25, 2007 /
 
Csá!azért nyitottam ezt a témát mert nagyon kíváncsi lennék a rádió távirányításra,tudom van már itt egy ilyen téma, de nagyon kevés a hozzászólás és nincs konkrét kapcsolási rajz,googleban is kerestem nem sok eredménnyel Ebben a témában még nagyon kezdő vok ugyhogy minden hozzászolast értékelnék, alapoktól egészen egy egyszerűbb készülék megépítéséig. Szeretném Rc repülőknél alakalmazni,szoval rövidene ennyi Várom a hozzászólásokat
csá!
(#) djtometkow válasza duCiel hozzászólására (») Szept 25, 2007 /
 
hi
szerintem nem kellene ezzel bajlódnod párezer forintért kapsz már adót és vevőt is
:yes:
meg ha repcsihez akarod használni akkor érdemesebb a gyári cuccot használni(nem mintha kételkednék a teknikai tudásodban de ez az én véleményem)
de ha megcsinálod és működik nem hagy ki akkor
emelem kalapom :worship:
(#) dcsabi válasza djtometkow hozzászólására (») Szept 25, 2007 /
 
Pár ezerért engem is érdekelne, legalább az info, hogy repcsihez hol van jó távírányító ennyiért. Ja és ne 250m legyen a hatótávolsága, hanem 2-2,5km...
(#) djtometkow válasza dcsabi hozzászólására (») Szept 25, 2007 /
 
ja hogy 2km
aaz már más tészta
akkor lehet hogy megéri megépíteni
amúgy rcmodellrepulo.lap.hu-n minden van
hajrá remélem sikerül :taps:

amúgy én is modellezek
(#) 0Georg0 válasza duCiel hozzászólására (») Szept 25, 2007 /
 
Hali

Az RC és a rádiótávirányítás tudtomban ugyanaz
(#) duCiel válasza duCiel hozzászólására (») Szept 25, 2007 /
 
Köszz a kommenteket!örülök hogy rögtön érkeztek válaszok nekem nem is kéne hogy km legyen a hatotavolsag csak szeretnem megerteni az alapelvet a mukodeset es orulnek ha ossze tudnek hozni egy alapveto kutyut mondjuk egy-ket funkcioval majd aztan raterek a komolyabb dolgokra mert sztm enm erdemes rogton nehezzel kezdeni de amugy thx es meg varom a tovabbi velemenyeket+kapcsolasi rajz se lenne rossz
(#) KTobi válasza duCiel hozzászólására (») Szept 26, 2007 /
 
Szia!

Ajánlom nézd meg ezt az oldat.
Ezen belül is Csukás Antal '94es cikkét.
Ez egy digitális repülő távirányító, elég nagy hatótávval.

Üdv. Tobi
(#) duCiel válasza KTobi hozzászólására (») Szept 26, 2007 /
 
thx!!
(#) duCiel hozzászólása Okt 10, 2007 /
 
Az electrobit.hu oldalán található digitális rádió távirányítás cikk alapján épített már valaki? szükségem lenne olyanok véleményeire tapasztalataira akik már építettek rádió távirányítást pl:repülőmodellhez!



Várom a hozzászólásokat!!



csá
(#) joco1234 hozzászólása Okt 26, 2007 /
 
sziasztok még nagyon új vagyok és tegnap vettem
egy rc modell autót 27 mzh
és ha néha csinál is valamit össze vissza
megy nagyon profi gépnek tűnik
csak sajnos ezek szerint mégsem az
mi lehet a baja
(#) sirály12 válasza joco1234 hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
Milyen adó, milyen vevő, milyen antennákkal?
(#) joco1234 válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
szia nikko az egész hogy érted hogy mien antenna?
táv is meg a vevő is lehetséges hogy az ic
a szar??? mert ha nem az jó
(#) Lucifer válasza joco1234 hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Szia!

Új Nikko vagy használt régi?
Mit értessz azon hogy
Idézet:
„néha csinál is valamit össze vissza”
?
(#) Laca13 hozzászólása Okt 27, 2007 /
 
Szevasztok!

RC repülő modellezésbe szeretnék fogni, de sajnos a távvezélők leolcsóbbjai is igen húzósak. Ezért arra gondoltam, hogy mivel olcsón kaphatóak két három csatonás játék autók, azok távirányítójával próbálkoznék. A probléma, hogy ezekben csupán kapcsolásra képes vezérlések vannak, servo vezérlése nem megoldható velük. Arra gondoltam, hogy esetleg digitálisan meg lehetne esetleg oldani, hogy az irányitó botkormányokban optomechanikus (soros) egereket használnék. Sevo motornak meg CD meghajtók lézer servoját, léptető motornak átalakítva. Igaz hogy így nem lineáris servózást kapnék, de kis lépésekben talán elfogadhatót.
Arra kérnék válaszokat, hogy össze lehet-e hozni, és hogy érdemes-e, és hogyan?
(#) Lucifer válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
A repülőzés nem az a műfaj, ahol célszerű spórolni az irányításon. Első távirányítás miatt összetört gép után megbánod az egészet. Vannak a neten projektek többcsatornás PCM vevőkre adókra. Viszont megépítésük igen nagy jártasságot igényel a rádiótechnikában.

Amúgy igen sok ilyen csináld magad elektronikai projekt van a neten a modellezés témakörében és most itt nemcsak a vezérlésekre gondolok. Érdemes megfigyelni, hogy ezeket mind öreg rókák csinálták, akiknek az adott feladatra már rég megvolt az eszközük otthon. Nem azért csinltak maguknak otthon valamit mert épp nem volt hanem csak úgy poénból. Na meg mindezt azután, hogy a gyári cuccok hibáit, tulajdonságait hosszasan tanulmányozták.

Nekem is volt ilyen időszakom, hogy na akkor nincs szabályzóm, építek egyet. Az lett a vége, hogy vettem egyet, majd utána építettem magmanak otthon.

Mindenesetre nem lebeszélni akarlak a dologról, de szerintem ez a megközelítés nem jó. A szervókat ígyis úgyis meg kell venned. A vezérlést is célszerűbb gyárira bízni. Az rcmodell.hu-n van egy jó cikk a CD-ROM motor áthackelésére. Továbbá van egy jó brushless szabályzós projekt, bár nem tudom mennyire éri meg a mai kínai szabipiacot elnézve megépíteni.
http://home.versanet.de/~b-konze/blmc_bko/blmc_en.htm
(#) dpeti válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
már halálos balesetek is voltak ilyenből, szóval ott nem érdemes ezen spórolni...
(#) Laca13 válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Köszönöm a reagálásodat. Az a helyzet, hogy nem akarok komoly pénzeket erre költeni, de mégis szeretném valamilyen szinten kipróbálni. Sajnos nekem valahogy elveszi a hobbi örömét, amikor készen, súlyos tizezrekért kell megvenni valamit és tulajonképpen nincs is mit csinálni vele, csak bekapcsolni és bámulni. Tulajdonképpen a feladat megoldása csábít. Gépet is csak habszárnyút csinálok, ha törik akkor másikat.
Egyébként köszönöm a tanácsokat és infókat.
Az azért továbbra is érdekelne, hogy a felvetett módon megoldható-e a probléma.
(#) Laca13 válasza dpeti hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Tulajdonképpen szabadon repülő lett volna a kiindulás, az is tud balesetet csinálni. Csak arra gondoltam hogy nem jó sokat futni utánna.
(#) wlaci válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 27, 2007 / 4
 
Sziasztok!

Autók távirányítóiban (főleg kinai) ezek az ic-k szoktak lenni:Bővebben: Link Szerintem elég lassúak, de ki kell probálni. A gyári szervók PWM vezérléssel működnek, de nem tudom mennyi az alapfrekvenciájuk (valamelyik RT-évkönyv foglalkozott vele).
Az adó nyomógombjai helyére PWM szabályzót kötve elvileg működhet. Kérdés az alapfrekvencia és a kitöltési tényező amit még képes átvinni az adó-vevő IC pár.
(De a rádió hatótávolsága is problémás.)
(#) Laca13 hozzászólása Okt 28, 2007 /
 
Ha valaki tud korrekt információkat az optomechanikus soros egér kimeneti jeleiről, akkor azt szivesen venném. Esetleg tippeket a fentebb vázolt összeállítás megvalósitásához, hogy az egér jeleit hogy lehetne felhasználni.
(a gugli használatra való figyelemfelhívást hagyjuk ha lehet)
(#) Laca13 válasza wlaci hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Köszönöm az infókat, legalább "építő jellegúek". Az elképzelésem szerint az egér szolgáltatná a digitális szervo pozicionálási jeleket, amiket simán kiküldenék a játék táviányító valamejik csatornáján. Az egérből eleve könnyü lenne botkormányokat csinálni. Azt nem tudom, hogy hogyan kellene a jeleket feldolgozni egy bipoláris léptetőmotor számára, mert szervónak azt szántam.
(#) Sploc hozzászólása Okt 28, 2007 /
 
Sziasztok! Mostmár láttam egy csomó kapcsolási rajzot vevőt meg adót nagyon megköszönném ha segítene valaki annyiban hogy ad egy konkrét rajzot semmi extra nem kell nekem csak annyi hogy 2csatornás legyen (előre-hátra,jobbra-balra) és legalább 6V-ot kibírjon! Nagyon szépen megköszönném ha segítenétek!!!!!!!
(#) zolli hozzászólása Okt 28, 2007 /
 
Ha valaki modellezéssel akar fogalkozni pláne repülővel ebba nem csak érdemes beruházni hanem kell is. De ez az amit csak egyszer kell megvenni.
(#) Lucifer válasza wlaci hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Az a baj a TX RX párossal, hogy nem tudsz rajta normális pl. motorvezérlére használható PWM jelet átvinni. Anno kísérleteztem minirc autókkal, de nem jött össze. Ha megnézed az adatlapot akkor látod, hogy a sima jobbra jel átvitele (ez a leghoszabb) egy tized másodpercbe kerül. Ez pedig nem megfelelő ahhoz, hogy PWM-el hajts meg vele valamit. Én kinlódtam sokat ezzel az IC-vel, de azt kell hogy mondjam, hogy proporcionális vezérlést megvalósítani nem lehet vele.

Az RC szervók sem konkrét PWM-el műkdnek. Jön egy impulzus, amely hossza 1 illetve 2 milliszekundum közé esik. Az első felfutó él után kb. 20 ms-el következik megint az impulzus megint 1 és két ms között. Ezen impulzusok hosszából számítva áll be a szervó egy adott pozícióba. Amint látod sajnos erre sem jó a TXRX páros.
Következő: »»   2 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem