Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok!
Építenék egy EL84 PP-t.Megint abba a hibába estem,hogy elvesztem a neten fellelhető kapcsolások között. Tudna valaki(k) ajánlani egy bevált kapcsolást? Két db 782/a eag-om van,ebből a kimenőket használnám.Illetve a gyári hálótrafó "elbírna 2 db végfokozatot?Sőt tovább megyek:1 db. EZ81 maradhat egyenrángatónak a maga max.150mA-ével?A cél legalább 10-12W@8 ohm csatornánként(tudom a kimenő 15-ra dolgozik alapból). 6n1p,6n2p,ecc82,ecc83-as csöveim vannak.Hangkártyáról hajtanám,tehát kell-e plusz egy cső a bemenetre,vagy elég ha a fázisforgatóra megy a jel?
Szia!
Úgy 8W körül kell számolni ha marad a 8 ohmos alulillesztés (ez biztos, szkóppal és csővoltmérővel kimért adat). A gyári hálózati tulajdonképpen elbírja a sztereót is. Egy EZ81 viszont kevés lesz, nagyon megkínoznád vele. Ha megduplázod a végcsöveket akkor viszont várhatsz tőle majdnem 20-25W-ot, mivel újra jó lesz az illesztésed. Mi úgy csináltunk egyet, hogy sima erősítőfokozat+katodin 6N8SZ csővel. Ennek így kellemes hangja volt. Tulajdonképpen a felsorolt csöveid bármelyike meg tudja hajtani. Kapcsolást neked kell választani.
Szia! Rtechnika Évkönyv 1969/164.
A fent említett műben ott a kapcsolásod én azt építem meg. 10W, én az AET453 100V-os trafójából csinálom meg a kimenőt. Van fiziológiai, fokozatkapcsolós hangszínszabályozó és részletes kimenő trafó adatok! Bejött nekünk az élet...
Tudnál segíteni ennek az újságnak a fellelésében? Nem nagyon találom sehol.
Egy hálózati nem bír el két véget, melegedni fog, ráadásul lehet hogy a fűtőfesz annyira leesik, hogy kimegy a tűréshatárból. De van jobb megoldás.
Ha van két 782/a kimenőd és hálózatid, én felejteném az EL84-et. Végcsőnek 2 db 6L6 (6P3SZ, 6P3SZ-E), két hálózati, két ei cső. (két monoblokk) 1. Máris jó az illesztés. 2. 300V tápfesznél 20W lazán, a cső sem erőlködik, többszörös élettartam. 3. Jobb hang. Teljesen passzol minden. A BEAG kimenőtrafó elbírja, csak AB osztályba kell állítani a véget. A végcsövek fűtőárama is alig növekszik, 750 helyett 900 mA/cső.
bakos13gab,köszi a választ.Magam is gondoltam az illesztetlenségből adódó telj.csökkenésre.
Akkor a hálótrafó marad,az ez81 helyett tehetnék egy GZ34-et is,ugyanis van,igaz annak csak 5V fűtés kell,illetve majdnem 2A. Akkor ezt megjátszom,remélem sikerül áttekerni a vasmag szétszedése nélkül.... 6n8c-eim is vannak,azok tulképp az ecc82 rokonai..Én pl. ilyenekre is kíváncsi lennék,hogy miért katodin,vagy miért long tailed fázisforgatás...ilyen is van olyan is van... 2-2-pár el84 szép is lenne,még van is,de nemtudom mit szólna hozzá a hálótrafó.... Orbán József:tulajdonképp nekem a két 782-es eag komplett,én szeretnék egy minőségibb kapcsolást megépíteni,ezért kértem "segítséget"támpontot... Illetve a mostani fó projekt,hogy végre egy dobozba kerülhessen a két monoblock,ez már jó pár éve várat magára...
Tulajdonképpen elbírja egy hálózati is, megcsináltuk ugyanis. De az tény, hogy melegszik és elsősorban a fűtés miatt. Itt van a kész erősítő:
Márk EL84 PP-je FordPerfect megoldása korrektebb. Mi is azon vagyunk, hogy áttekerjük a hálózatit és Márknak kimondottan EL84-hez készült kimenői vannak, ott nem volt illesztési gond. Nekem is van két AE782/a és nekem sem tetszett, hogy 8W jön ki belőle. Ekkor próbáltuk meg, hogy duplázzuk a végcsöveket. Hosszabb hallgatási próba nem volt viszont és nem is csővel oldottam meg az egyenirányítást, hanem dióda és a segédrácsokra saját FET-es stabilizátor. Ha a parallel mellett döntesz, azt már viszont biztosan nem bírja el egy trafó, csak monoblokként két hálózatival. Hát hogy mivel fordítasz? A katodin egyszerű és ezen a telejsítményszinten kielégítő. A long tailed nekem tetszett, mert jól szimmetrizál és erősítése is van. Annak viszont célszerűen nagyobb tápfesz igénye van ugyanis a lényege, hogy minél jobban elemeled a földtől (minél nagyobb feszültség esik a közös katódellenálláson, annál szimmetrikusabb viszont az meg levonódik a tápfeszültségből). Nem mondok neked tutit, mert nincs hosszabb tapasztalatom vele, általában kísérletezgetni szoktam és még így is hiába tűnik papíron, görbékre szerkesztve valami jónak, a valóságban nem mindig sikerül. Pont ebben az esetben próbáltam meg Márknak long-tailedet berakni, de alacsonynak bizonyult a tápfeszültség és nem maradt elég a csöveken. Azzal a hálózatival csöves egyenirányítás esetén olyan 350V körül várható a tápfeszültség, diódával akár 380V is lehetséges. a long tailednek meg úgy saccoltam, hogy olyan 400-440V lenne jó. Akkor vannak parafázisú fordítók is. tulajdonképpen az első csőfél kimenetét visszaosztod a másik bemenetére. Ez is járható. A long tailed pedig aktív áramgenerátorral javítható. De EL84 PP-hez elég a katodin is (itt az eltérő impedanciák miatt bizonyos szint felett borulhat a kimeneti szimmetria, ezért szokták williamson féle módon megodlani, hogy utána beraknak még egy fokozatot). A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
FordPerfect:tulajdonképp csak egy komplett 782-esem van,a másikban már nem eredeti a hálótrafó...
Ellenben hallgatnám a 6L6-os verziót is,ugyan is van véletlenül 6 db tungi fekete anódos 6L6GA-m.Van egy SM102b-re megtekert hálózatim is ,de sajnos nincs az anódtekercsén középmegcsapolás... A 6L6-okat egyébként a "nagy" csövesemhez tartogattam,ahhoz mayky tekert nekem m102b-re ul kimenőket is.Ennek ellenére,ha megérné,szívesen "elhasználnám" a beag kimenőhöz a 6L6-okat.
Amúgy furcsa nekem,hogy egy m102b vasra tekert hálózati 70VA-t vesz fel max.ebben az erősítőben.(nekem is Fordom van )
Csinált az EAG más furcsaságokat is (pl. az AV760-as táptrafóját nézd meg). Örülni kell, hogy jelentősen túl van méretezve.
Akkor meg kell próbálni mentesíteni a trafó fűtőkörét. Egy 6,3V/4 A-es, 30VA-es kis toroid a végcsövek fűtésére nem jelenthet problémát. (Esetleg az összes cső fűtésére. Így könnyen megoldható az előzetes felfűtés)
Idézet: „Építenék egy EL84 PP-t.Megint abba a hibába estem,hogy elvesztem a neten fellelhető kapcsolások között. Tudna valaki(k) ajánlani egy bevált kapcsolást?” Nekem erre szólt az ajánlatom, trafókkal nem foglalkoztam, bocsi. Gondolom, az ajánlott sem lehet túl rossz, a csöves építés fénykorában építette és élvezte több nagytudású elődünk. Sok sikert.
A HE-n keress rá, meg fogod találni, honnét, hogyan lehet letölteni én is innét töltekezem.
Megtaláltam, végül is igazad van!!!!!!!!!!!
Már régen írtam ide, de azért figyelem az eseményeket. Milyen értékű csatolókondit javasoltok együtemű 2A3-as erősítőbe? Most 220 nanos k40y olajpapírt használok, de mintha kicsit közép, középmagas tónusú lenne a hang, lehetne kicsit több a mély. Megpróbálnék egy nagyobb értéket, de meddig lehet elmenni? Láttam már egy mikrot is kapcsolásokban. Mi a következménye a nagyobb kondiknak?
SE vagy PP?. Én csak annyit tudok, hogy pl. az AN-nél a max a 100-200nF. Azt is tudom, miért. De induljunk ki fordítva, műszakian. Van egy megengedhető legnagyobb rácslevezető ellenállás, ami a cső adatlapján megtalálható. Ez attól is erősen függ, hogy fix előfesszel, vagy katódellenállással állítjuk be a munkapontot. Ez is adott a cső adatlapján legtöbbször. Lényege, hogy nagyobb ne legyen, mert akkor termikusan megfuthat a cső. Nos ezek alapján kiválasztasz egy biztonságos az Rg értéket, és ehhez méretezed a csatolókondit. Itt nagy a választási lehetőség, lehet 5 Hz alsó F3 pont, (ami optimális lenne) de állítólag ehhez nagy kapacitás tartozik, és állítólag rosszabb a hangja. (tényleg rosszabb) Vagy kisebb kondi, jobb hang, kevesebb mélyhang, ami SE-nél már nem igazán OK. TEHÁT végcső munkapontba állítás, megfelelő rácslevezetővel, utána hallgatózás, próbálkozás különböző értékű kondikkal. És akkor a C minőségéről még nem beszéltünk
Szerintetek át lehet úgy alakítani az Orange Tiny Terrort, hogy EL34 legyen benne? Anódfesznek 320V-ot gondoltam. Ezzel tudom max 35-40W jön ki, de az is elég és a csövek sem mennek szét.
Szia Mester!
Szerintem simán, az el34-et katód biassal, magas nyugalmi árammal megoldva szerintem pofás kis projekt lenne, esetleg ultralineár trafóval, lehet fokozni! A rocker 30 -ban is 2 db el34 muzsikál katód biassal, hasonló tápfeszültséggel, ha jól emlékszem. Úgysem cél itt szétvezérelni a végcsövet, megteszi azt előtte az előfokozat és a fázisfordító, a PPIMV (post phase inverter master volume) meg gondoskodik a hangerő leskálázásáról nagy torzítás mellett is, szóval szerintem hajrá! Zs.
Írtátok,hogy egy darab ae 782/a-s hálózati trafó nem bírna el két csatornát.
A gyár jelen állapotában 70VA-t adott meg. Gondolom a vas ennél jóval többre képes. A kérdésem:elég volna csak a szekunder 6,3V-os fűtőtekercsek huzalait vastagabbra cserélni? (természetesen,ha ráfér) Illetve tekernék rá egy 5V-os fűtést is a GZ34 egyenrángatónak. FordPerfekt:akkor maradnék a Te általad javasolt megoldásnál,6L6-okat használnék. Írtad,hogy AB-osztályba kéne állítani a munkapontot.Ez kivitelezhető katódellenállattal,vagy fix bias kell?Illetve egy használható rajzot tudnál mutatni? Köszönöm előre is!
Az elképzelésem már megvolt, csak biztatás kellett
Képes az a fázis fordító is meghajtani az EL34-et vagy bele kell nyúlni? Egyébként tervezek elé egy boostert 6n1p-ből, amit kapcsolgatni lehet. Úgy akár még metálra is jó lehet, de én inkább a rock felé hajlok
Amennyire kell ,meg fogja, úgy sem cél túllőni. A boost elég okos dolog, azzal már elég keményen lehet torzítani az így sem keveset ! Szóval szerintem csak hajrá!
Mi megküldtük a tekercséről, de igazából meg lehetne mérni a kivezetésnél a huzalátmérőt. A fűtést mindenképpen érdemes újratekerni.
Kérdésem, általában mekkora tartalékkal kell gondolkodni csöves erősítő tápjánál?
A trafóról van szó természetesen. A "normál" gerjesztést és áramsűrűséget alulmúlandó okból, pl. egy 300VA-es vasat mennyire kell aláméretezni? Remélem érthetően tettem fel a kérdéset.
Személy szerint a fűtőtekercseket 200, az anódtekercse(ke)t 150%-ra méretezem.
Van aki szerint ez túlzás, szerintem nem. A vasat érdemes alulgerjeszteni, habár így a hatásfok csökken, de szerintem a működés során meghálálja a trafó.(Nem tudom milyen hálózatid van, sima EI, M vagy hipersyl?)
Mindegyik fajta lesz, több vasat tartok a gerjesztésben...
Több helyen láttam még, hogy bizonyos trükközési lehetőség van a fűtések külön trafózásával, ott esetleg nem olyan lényeges a takarékos gerjesztés. Az árnyékolásuk megfelelően elkészítendő nekik is, nyilván. A 150%-ot az anódokhoz szem előtt tartom...
Sziasztok!
Erre valaki? Bővebben: Link Jó lenne ha egy csöves szaki el tudná magyarázni hogyan is van az a rész amit nem értek..
Nem jó a rajzod. Az ECC81-nek (12AT7-nek) a 470 ohmos katódellenálláson esik a rácselőfesze, tehát ennek aljára kell jönni a rácslevezetőnek. Alatta a 27 Kohm csak magasabbra emeli a katód komplexumot, és osztót képez a rácslevezetővel (nagyobb lehet a bemenő jele, mint 27 K nélkül). Hangerő potit a csatoló kondi elé kell tenni, mert különben a 27 K miatt nem lesz jó a rácselőfesz. Mivel te ECL86-ot akarsz használni (ahol a trióda ECC83-nak felel meg) ECL 86-os véggel kell kombinálni az előtte lévő részt. Ha a katód fel lesz emelve, nem szerencsés ide visszacsatolást kötni a szekunderről. Szerintem 1 kohm katódellenállás jó lesz (hasraütéses kalkulálással), ha jön visszacsatolás, akkor ezzel sorosan 100 ohm, aminek tetejére jön a visszacsatoló ellenállás, aljára a kimenő szekunderének másik vége és a rácslevezető alja is. Ha ez alá már nem teszel ellenállást akkor ez a test, ha teszel (pl. 27-47Kohm) akkor ennek alja a test, de a kimenő szekundere marad a visszacsatolás miatt (tehát nem kerül testre egyik kivezetése, mint szokásosan).
Hú, sokat kell még tanulnom. Azt hiszem megértettem nagyjából, csináltam is egy mórickarajzot erről a részről.
Így gondoltad? A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Szia! Szerintem még mindig nem az igazi. Az elő fokozatodban vannak erősítő fokozatok. Ugyanazt másold le, annyi különbséggel, hogy ahol a katód ellenállás a földre megy, oda beteszel még egy párszáz ohmos ellenállást. Ide csatolhatsz vissza a kimenő szekunderéről soros ellenálláson keresztül. A kimenő másik felét is a földre kell kötni. Ennél egyszerűbben szerintem nem lehet elmondani. Nézz meg egy mv3 ndk erősítő rajzot pl mv3, kapcsolási rajzot pl, a katodin meghajtó fokozata neked teljesen jó lesz, ilyesmi topológia kell (Rö2 első fele 1,2,3 lábak). ...Zs.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |