Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1476 / 2208
(#) Fész hozzászólása Jan 4, 2013
Sziasztok!
Építenék egy EL84 PP-t.Megint abba a hibába estem,hogy elvesztem a neten fellelhető kapcsolások között.
Tudna valaki(k) ajánlani egy bevált kapcsolást?
Két db 782/a eag-om van,ebből a kimenőket használnám.Illetve a gyári hálótrafó "elbírna 2 db végfokozatot?Sőt tovább megyek:1 db. EZ81 maradhat egyenrángatónak a maga max.150mA-ével?A cél legalább 10-12W@8 ohm csatornánként(tudom a kimenő 15-ra dolgozik alapból).
6n1p,6n2p,ecc82,ecc83-as csöveim vannak.Hangkártyáról hajtanám,tehát kell-e plusz egy cső a bemenetre,vagy elég ha a fázisforgatóra megy a jel?
(#) frecsko válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 4, 2013
(#) bakos13gab válasza Fész hozzászólására (») Jan 4, 2013
Szia!

Úgy 8W körül kell számolni ha marad a 8 ohmos alulillesztés (ez biztos, szkóppal és csővoltmérővel kimért adat). A gyári hálózati tulajdonképpen elbírja a sztereót is. Egy EZ81 viszont kevés lesz, nagyon megkínoznád vele. Ha megduplázod a végcsöveket akkor viszont várhatsz tőle majdnem 20-25W-ot, mivel újra jó lesz az illesztésed. Mi úgy csináltunk egyet, hogy sima erősítőfokozat+katodin 6N8SZ csővel. Ennek így kellemes hangja volt. Tulajdonképpen a felsorolt csöveid bármelyike meg tudja hajtani. Kapcsolást neked kell választani.
(#) Orbán József válasza Fész hozzászólására (») Jan 4, 2013
Szia! Rtechnika Évkönyv 1969/164.
A fent említett műben ott a kapcsolásod én azt építem meg.
10W, én az AET453 100V-os trafójából csinálom meg a kimenőt.
Van fiziológiai, fokozatkapcsolós hangszínszabályozó és részletes kimenő trafó adatok! Bejött nekünk az élet...
(#) peti333 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 4, 2013
Tudnál segíteni ennek az újságnak a fellelésében? Nem nagyon találom sehol.
(#) FordPrefect válasza Fész hozzászólására (») Jan 4, 2013
Egy hálózati nem bír el két véget, melegedni fog, ráadásul lehet hogy a fűtőfesz annyira leesik, hogy kimegy a tűréshatárból. De van jobb megoldás.
Ha van két 782/a kimenőd és hálózatid, én felejteném az EL84-et. Végcsőnek 2 db 6L6 (6P3SZ, 6P3SZ-E), két hálózati, két ei cső. (két monoblokk) 1. Máris jó az illesztés. 2. 300V tápfesznél 20W lazán, a cső sem erőlködik, többszörös élettartam. 3. Jobb hang. Teljesen passzol minden.
A BEAG kimenőtrafó elbírja, csak AB osztályba kell állítani a véget. A végcsövek fűtőárama is alig növekszik, 750 helyett 900 mA/cső.
bakos13gab,köszi a választ.Magam is gondoltam az illesztetlenségből adódó telj.csökkenésre.
Akkor a hálótrafó marad,az ez81 helyett tehetnék egy GZ34-et is,ugyanis van,igaz annak csak 5V fűtés kell,illetve majdnem 2A. Akkor ezt megjátszom,remélem sikerül áttekerni a vasmag szétszedése nélkül....
6n8c-eim is vannak,azok tulképp az ecc82 rokonai..Én pl. ilyenekre is kíváncsi lennék,hogy miért katodin,vagy miért long tailed fázisforgatás...ilyen is van olyan is van...
2-2-pár el84 szép is lenne,még van is,de nemtudom mit szólna hozzá a hálótrafó....
Orbán József:tulajdonképp nekem a két 782-es eag komplett,én szeretnék egy minőségibb kapcsolást megépíteni,ezért kértem "segítséget"támpontot...
Illetve a mostani fó projekt,hogy végre egy dobozba kerülhessen a két monoblock,ez már jó pár éve várat magára...
(#) bakos13gab válasza FordPrefect hozzászólására (») Jan 4, 2013
Tulajdonképpen elbírja egy hálózati is, megcsináltuk ugyanis. De az tény, hogy melegszik és elsősorban a fűtés miatt. Itt van a kész erősítő:
Márk EL84 PP-je
FordPerfect megoldása korrektebb. Mi is azon vagyunk, hogy áttekerjük a hálózatit és Márknak kimondottan EL84-hez készült kimenői vannak, ott nem volt illesztési gond. Nekem is van két AE782/a és nekem sem tetszett, hogy 8W jön ki belőle. Ekkor próbáltuk meg, hogy duplázzuk a végcsöveket. Hosszabb hallgatási próba nem volt viszont és nem is csővel oldottam meg az egyenirányítást, hanem dióda és a segédrácsokra saját FET-es stabilizátor.
Ha a parallel mellett döntesz, azt már viszont biztosan nem bírja el egy trafó, csak monoblokként két hálózatival.

Hát hogy mivel fordítasz? A katodin egyszerű és ezen a telejsítményszinten kielégítő. A long tailed nekem tetszett, mert jól szimmetrizál és erősítése is van. Annak viszont célszerűen nagyobb tápfesz igénye van ugyanis a lényege, hogy minél jobban elemeled a földtől (minél nagyobb feszültség esik a közös katódellenálláson, annál szimmetrikusabb viszont az meg levonódik a tápfeszültségből). Nem mondok neked tutit, mert nincs hosszabb tapasztalatom vele, általában kísérletezgetni szoktam és még így is hiába tűnik papíron, görbékre szerkesztve valami jónak, a valóságban nem mindig sikerül. Pont ebben az esetben próbáltam meg Márknak long-tailedet berakni, de alacsonynak bizonyult a tápfeszültség és nem maradt elég a csöveken. Azzal a hálózatival csöves egyenirányítás esetén olyan 350V körül várható a tápfeszültség, diódával akár 380V is lehetséges. a long tailednek meg úgy saccoltam, hogy olyan 400-440V lenne jó.
Akkor vannak parafázisú fordítók is. tulajdonképpen az első csőfél kimenetét visszaosztod a másik bemenetére. Ez is járható. A long tailed pedig aktív áramgenerátorral javítható. De EL84 PP-hez elég a katodin is (itt az eltérő impedanciák miatt bizonyos szint felett borulhat a kimeneti szimmetria, ezért szokták williamson féle módon megodlani, hogy utána beraknak még egy fokozatot).
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
FordPerfect:tulajdonképp csak egy komplett 782-esem van,a másikban már nem eredeti a hálótrafó...
Ellenben hallgatnám a 6L6-os verziót is,ugyan is van véletlenül 6 db tungi fekete anódos 6L6GA-m.Van egy SM102b-re megtekert hálózatim is ,de sajnos nincs az anódtekercsén középmegcsapolás...
A 6L6-okat egyébként a "nagy" csövesemhez tartogattam,ahhoz mayky tekert nekem m102b-re ul kimenőket is.Ennek ellenére,ha megérné,szívesen "elhasználnám" a beag kimenőhöz a 6L6-okat.
Amúgy furcsa nekem,hogy egy m102b vasra tekert hálózati 70VA-t vesz fel max.ebben az erősítőben.(nekem is Fordom van )
(#) bakos13gab válasza Fész hozzászólására (») Jan 4, 2013
Csinált az EAG más furcsaságokat is (pl. az AV760-as táptrafóját nézd meg). Örülni kell, hogy jelentősen túl van méretezve.
(#) FordPrefect válasza Fész hozzászólására (») Jan 4, 2013
Akkor meg kell próbálni mentesíteni a trafó fűtőkörét. Egy 6,3V/4 A-es, 30VA-es kis toroid a végcsövek fűtésére nem jelenthet problémát. (Esetleg az összes cső fűtésére. Így könnyen megoldható az előzetes felfűtés)
(#) Orbán József válasza Fész hozzászólására (») Jan 4, 2013
Idézet:
„Építenék egy EL84 PP-t.Megint abba a hibába estem,hogy elvesztem a neten fellelhető kapcsolások között.
Tudna valaki(k) ajánlani egy bevált kapcsolást?”

Nekem erre szólt az ajánlatom, trafókkal nem foglalkoztam, bocsi.
Gondolom, az ajánlott sem lehet túl rossz, a csöves építés fénykorában építette és élvezte több nagytudású elődünk.
Sok sikert.
(#) Orbán József válasza peti333 hozzászólására (») Jan 4, 2013
A HE-n keress rá, meg fogod találni, honnét, hogyan lehet letölteni én is innét töltekezem.
(#) gkari válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 4, 2013
Megtaláltam, végül is igazad van!!!!!!!!!!!
(#) rhesus23 hozzászólása Jan 4, 2013
Már régen írtam ide, de azért figyelem az eseményeket. Milyen értékű csatolókondit javasoltok együtemű 2A3-as erősítőbe? Most 220 nanos k40y olajpapírt használok, de mintha kicsit közép, középmagas tónusú lenne a hang, lehetne kicsit több a mély. Megpróbálnék egy nagyobb értéket, de meddig lehet elmenni? Láttam már egy mikrot is kapcsolásokban. Mi a következménye a nagyobb kondiknak?
(#) FordPrefect válasza rhesus23 hozzászólására (») Jan 4, 2013
SE vagy PP?. Én csak annyit tudok, hogy pl. az AN-nél a max a 100-200nF. Azt is tudom, miért. De induljunk ki fordítva, műszakian. Van egy megengedhető legnagyobb rácslevezető ellenállás, ami a cső adatlapján megtalálható. Ez attól is erősen függ, hogy fix előfesszel, vagy katódellenállással állítjuk be a munkapontot. Ez is adott a cső adatlapján legtöbbször. Lényege, hogy nagyobb ne legyen, mert akkor termikusan megfuthat a cső. Nos ezek alapján kiválasztasz egy biztonságos az Rg értéket, és ehhez méretezed a csatolókondit. Itt nagy a választási lehetőség, lehet 5 Hz alsó F3 pont, (ami optimális lenne) de állítólag ehhez nagy kapacitás tartozik, és állítólag rosszabb a hangja. (tényleg rosszabb) Vagy kisebb kondi, jobb hang, kevesebb mélyhang, ami SE-nél már nem igazán OK. TEHÁT végcső munkapontba állítás, megfelelő rácslevezetővel, utána hallgatózás, próbálkozás különböző értékű kondikkal. És akkor a C minőségéről még nem beszéltünk
(#) Zenner hozzászólása Jan 5, 2013
Szerintetek át lehet úgy alakítani az Orange Tiny Terrort, hogy EL34 legyen benne? Anódfesznek 320V-ot gondoltam. Ezzel tudom max 35-40W jön ki, de az is elég és a csövek sem mennek szét.
(#) ZSozsóó válasza Zenner hozzászólására (») Jan 5, 2013
Szia Mester!
Szerintem simán, az el34-et katód biassal, magas nyugalmi árammal megoldva szerintem pofás kis projekt lenne, esetleg ultralineár trafóval, lehet fokozni! A rocker 30 -ban is 2 db el34 muzsikál katód biassal, hasonló tápfeszültséggel, ha jól emlékszem. Úgysem cél itt szétvezérelni a végcsövet, megteszi azt előtte az előfokozat és a fázisfordító, a PPIMV (post phase inverter master volume) meg gondoskodik a hangerő leskálázásáról nagy torzítás mellett is, szóval szerintem hajrá! Zs.
(#) Fész hozzászólása Jan 5, 2013
Írtátok,hogy egy darab ae 782/a-s hálózati trafó nem bírna el két csatornát.
A gyár jelen állapotában 70VA-t adott meg.
Gondolom a vas ennél jóval többre képes.
A kérdésem:elég volna csak a szekunder 6,3V-os fűtőtekercsek huzalait vastagabbra cserélni?
(természetesen,ha ráfér)
Illetve tekernék rá egy 5V-os fűtést is a GZ34 egyenrángatónak.
FordPerfekt:akkor maradnék a Te általad javasolt megoldásnál,6L6-okat használnék.
Írtad,hogy AB-osztályba kéne állítani a munkapontot.Ez kivitelezhető katódellenállattal,vagy fix bias kell?Illetve egy használható rajzot tudnál mutatni?
Köszönöm előre is!
(#) Zenner válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 5, 2013
Az elképzelésem már megvolt, csak biztatás kellett

Képes az a fázis fordító is meghajtani az EL34-et vagy bele kell nyúlni?
Egyébként tervezek elé egy boostert 6n1p-ből, amit kapcsolgatni lehet. Úgy akár még metálra is jó lehet, de én inkább a rock felé hajlok
(#) ZSozsóó válasza Zenner hozzászólására (») Jan 5, 2013
Amennyire kell ,meg fogja, úgy sem cél túllőni. A boost elég okos dolog, azzal már elég keményen lehet torzítani az így sem keveset ! Szóval szerintem csak hajrá!
(#) bakos13gab válasza Fész hozzászólására (») Jan 5, 2013
Mi megküldtük a tekercséről, de igazából meg lehetne mérni a kivezetésnél a huzalátmérőt. A fűtést mindenképpen érdemes újratekerni.
(#) Orbán József hozzászólása Jan 5, 2013
Kérdésem, általában mekkora tartalékkal kell gondolkodni csöves erősítő tápjánál?
A trafóról van szó természetesen.
A "normál" gerjesztést és áramsűrűséget alulmúlandó okból, pl. egy 300VA-es vasat mennyire kell aláméretezni? Remélem érthetően tettem fel a kérdéset.
(#) justice válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 5, 2013
Személy szerint a fűtőtekercseket 200, az anódtekercse(ke)t 150%-ra méretezem.
Van aki szerint ez túlzás, szerintem nem.
A vasat érdemes alulgerjeszteni, habár így a hatásfok csökken, de szerintem a működés során meghálálja a trafó.(Nem tudom milyen hálózatid van, sima EI, M vagy hipersyl?)
(#) Orbán József válasza justice hozzászólására (») Jan 5, 2013
Mindegyik fajta lesz, több vasat tartok a gerjesztésben...
Több helyen láttam még, hogy bizonyos trükközési lehetőség van a fűtések külön trafózásával, ott esetleg nem olyan lényeges a takarékos gerjesztés.
Az árnyékolásuk megfelelően elkészítendő nekik is, nyilván.
A 150%-ot az anódokhoz szem előtt tartom...
(#) petemazi hozzászólása Jan 6, 2013
Sziasztok!
Erre valaki? Bővebben: Link

Jó lenne ha egy csöves szaki el tudná magyarázni hogyan is van az a rész amit nem értek..
(#) sturbi válasza petemazi hozzászólására (») Jan 6, 2013
Nem jó a rajzod. Az ECC81-nek (12AT7-nek) a 470 ohmos katódellenálláson esik a rácselőfesze, tehát ennek aljára kell jönni a rácslevezetőnek. Alatta a 27 Kohm csak magasabbra emeli a katód komplexumot, és osztót képez a rácslevezetővel (nagyobb lehet a bemenő jele, mint 27 K nélkül). Hangerő potit a csatoló kondi elé kell tenni, mert különben a 27 K miatt nem lesz jó a rácselőfesz. Mivel te ECL86-ot akarsz használni (ahol a trióda ECC83-nak felel meg) ECL 86-os véggel kell kombinálni az előtte lévő részt. Ha a katód fel lesz emelve, nem szerencsés ide visszacsatolást kötni a szekunderről. Szerintem 1 kohm katódellenállás jó lesz (hasraütéses kalkulálással), ha jön visszacsatolás, akkor ezzel sorosan 100 ohm, aminek tetejére jön a visszacsatoló ellenállás, aljára a kimenő szekunderének másik vége és a rácslevezető alja is. Ha ez alá már nem teszel ellenállást akkor ez a test, ha teszel (pl. 27-47Kohm) akkor ennek alja a test, de a kimenő szekundere marad a visszacsatolás miatt (tehát nem kerül testre egyik kivezetése, mint szokásosan).
(#) petemazi válasza sturbi hozzászólására (») Jan 6, 2013
Hú, sokat kell még tanulnom. Azt hiszem megértettem nagyjából, csináltam is egy mórickarajzot erről a részről.

Így gondoltad?
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
(#) ZSozsóó válasza petemazi hozzászólására (») Jan 6, 2013
Szia! Szerintem még mindig nem az igazi. Az elő fokozatodban vannak erősítő fokozatok. Ugyanazt másold le, annyi különbséggel, hogy ahol a katód ellenállás a földre megy, oda beteszel még egy párszáz ohmos ellenállást. Ide csatolhatsz vissza a kimenő szekunderéről soros ellenálláson keresztül. A kimenő másik felét is a földre kell kötni. Ennél egyszerűbben szerintem nem lehet elmondani. Nézz meg egy mv3 ndk erősítő rajzot pl mv3, kapcsolási rajzot pl, a katodin meghajtó fokozata neked teljesen jó lesz, ilyesmi topológia kell (Rö2 első fele 1,2,3 lábak). ...Zs.
Következő: »»   1476 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem