Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Építettem egy kapcsolást ami RS232-n kommunikál a számítógéppel. Nagyon tetszik. Működik szépen. Gondoltam egyet és szerettem volna megnézni a kommunikációt szkóppal. Na ez nem sikerül. 9600bps az átvitel kettő stop bit. A szkópom Goldstar OS-3020 digitális tárolós. A mérőfejet 1x állásba kapcsoltam. Sehogyan sem bírom elcsípni a jelsorozatot. Ha elküldök egy 5 bit-es infót akkor látok valamit. Talán egy bitet az infóból és a két stop bit. Ha hosszabb szöveget küldök azt már látom, de se eleje se vége és csak úgy tudom 'elcsípni, ha az szkópot STORAGE modba kapcsolom és a trigger NORM módban van. Ez hogyan kellene csinálni?
Szia! Használd a külső trigger bemenetét!
Azzal pontosabban meg tudod határozni, hogy honnan kezdje a jelsorozat letárolását.
Erre én is gondoltam csak nem tudom milyen jelet kössek oda és honnan.
Hello!
Ne feledd, hogy az RS232 meghajtó és vevő invertál. Vagy is a szkópon fordított képet látsz. A jel először elég nehezen értelmezhető, ha nem tudod mi ment ki a kimenetre. A Stop biteket nem látod, mert azok mindig nullák. A start bit, viszont mindig 1. A jelcsoportok ismétlődése változó lehet, az egy vagy két stop bit, csak a minimális csoport elválasztást biztosítja. Nézd meg ezt, és ezt a leírást, főleg a mit a Wiki ír a Voltage Level alatt.. üdv! proli007
Hali!
Állítsd a triggerelési módot SINGLE-re, azaz egyszer lefutó működésűre. Valamint állítsd be a triggerelésnél azt is, hogy a lefutó élt figyelje a szkóp. És a jelszintekre sem árt odafigyelni, ahogyan proli007 említette, hogy beleférhessen a jel a képbe minden irányban. Persze ez a módszer leginkább csak egyetlen adatcsomag (tehát 1 bájt) soros porti átvitelének megfigyelésére használható, sorozatban nem tudod vele vizsgálni a jelfolyamot.
Ha csak egy byte-ot akarsz megnézni ,akkor küld el többször ugyanazt,esetleg némi szünettel közte akkor az auto állásban jól választott időalappal látszania kellene. .Ha van egy üres lábad akkor arra egy trigger impulzust programozva már könnyedén szkópolható.Külső trigger beállítással akár hosszabb csomag is.
A " HoldOff " jelentése: két -x- fűrészjel lefutás közötti szünetidőt lehet beállítani. Tehát lefut egyszer -balról-jobbra- a fénysugár, és ezután várakozik a "HoldOff"-al beállított ideig, csak ezután lesz újra aktív. Akkor kell, ha pld. egy négyszög jelcsomagot vizsgálunk, és a trigger a jelcsomag mondjuk utolsó jelére is indít, ekkor kétféle egymásra rajzolt képet kapunk. A HoldOff-al késleltetünk, hogy ne induljon olyan hamar újra a trigger-lefutás, hanem várja meg, amíg a teljes jelcsomag lezajlott. Csak ezután az új jelcsomag elejére triggereljen. Itt nem állítható számszerűen a késleltetési idő, játszani kell a HoldOff gombbal, míg jó képet nem kapunk. Ilyen esetekben nagyon hasznos.
Sziasztok!
Vettem egy teljesen alap szkópot (RFT eo 174) és gondoltam inkább kérdezek, mielőtt tönkretenném. A leválasztótrafóm még nem jött meg, addig méregethetek vele erősítő kimenetet, pc táp szekundert (nincs a védőfölddel kapcsolatban)? Esetleg ha labortáppá átalakított pc tápról élesztem, akkor az is galvanikusan le van választva elvileg. A másik, hogy amit vettem mérőzsinórt, be kellene kalibrálni. Viszont a szkópon nem találtam ezt a kalibráló négyszögjelet. Leírást meg csak németül találtam. Ha akksiról üzemeltetem a laptopom, akkor egy pc-s jelgenerátorral megcsinálhatom? Bocsánat az amatőr kérdésekért!
Ha jól látom, akkumlátorról is megy, csak be kell ruháznod 10 db NIMH baby cellára, és akkor leválasztó trafó sem kell a mérések miatt, csak érintésvédelmi szempontok miatt szükséges. A méricskélésekhez pedig jobb lenne trafós labortápot használni, bár szerintem a kapcsolóüzemű táp is megfelel. A leválasztó trafóra pedig csak akkor van szükséged, ha a hálózattal összefüggő áramköröket vizsgálsz.
Mivel a szkóp csak 10 MHz -es, olyan nagyon kompenzációt sem tudsz állítani a mérőfejen, de ha szükségét érzed, akkor készíts egy astabil multivibrátort TTL, vagy CMOS áramkörökből, 1 kHz -es körüli frekvenciára. Egy ilyen áramkörnek a fel, és lefutási ideje 1 nagyságrenddel jobb, mint a szkóp saját felfutási ideje, ezzel be tudod állítani a mérőfej kompenzációját.
Leválasztó mindenképpen lesz, az sose baj.
Hát ahogy nézem az árakat, 10db akku azért nem olcsó, de majd még körülnézek. A hangolással akkor nem foglalkozok, csak azt hittem ezt mindenképpen meg kell csinálni. Köszi a választ!
Kapcsolós a mérőfejem 1:1 és 1:10 között. De akkor az 1:1-re nincs hatással valószínűleg?
Sziasztok!
A mérőfejhez csatlakozó GND-csipesz vezetékét én rövidnek találom. Azt szeretném tudni, hogy meg lehet-e hosszabbítani? Egyáltalán, ajánlott-e, ha igen milyen hosszúságúra; milyen vezetékkel; toldva, vagy toldás nélkül; egyéb tudnivaló erről? Előre is kösz a választ!
A helyzet az, hogy annak minél rövidebbnek kellene lennie. A vezeték minél hajlékonyabb,és lehető legvastagabb legyen, toldás nélkül.
Köszi a választ!
Van arra tapasztalat, hogy a hosszabb GND vezeték milyen hátránnyal jár? (pld. gerjedés, több zavar felszedése, stb. ? )
Oszcilloszkóppal általában nemszínuszos jeleket nézeget az ember, mert azt mással nem lehet. Az ilyen jelek alakhű átviteléhez a lehető legnagyobb sávszélességet kell biztosítani. A nagyobb frekvenciákon már a vezeték induktivitása is számít, az a pár nH is, ami a vezeték hosszával nő. Tehát minél hosszabb, és vékonyabb a vezeték, annál nagyobb az induktivitása, annál nagyobb torzítást visz a jelalak mérésbe. A mérőfej csúcsa rögtön a kompenzált osztó bemenetére kapcsolódik, a GND pedig minél rövidebb vezetéken
Sziasztok!Nekem van egy C1-70A tipusú szkópom és nem tudom hogy működik e mert nem nagyon értek hozzá és kiszeretném próbálni,mérőzsinorja nincsen,Nem tudom mit lehet hozzá csatlakoztatni vagy hogy.Valaki lenne szíves elmagyarázni nekem,most tanulgatnám hogyan működik ez a műszer.Köszönöm előre is a segítségeteket.Nem tudom amúgy hogy jó e.
Hello!
Félő, hogy ebben a formában ezt senki nem fogja magára vállalni. Kérdést, csak konkrét valamiről, eszközről, működésről lehet feltenni, általánosságban nem igen. Vagy is azt javaslom, hogy pötyögd be a kugliba, hogy "mérés oszcilloszkóppal" és tanulmányozd annak működési elvét és egy akármilyen típus működését-kezelését. Ha azt valamennyire megértetted, akkor lehet már valamit kezdeni, konkrét kezelésre rákérdezni. Minden előtt nézd meg ezt a videót, ami itt található a honlapon. Ha bekapcsolod, és elő tudsz rajta varázsolni egy vízszintes vonalat, akkor már van esély, hogy működik és érdemes vele foglalkoznod. (Egyébként is csak akkor nem neked, hanem aki ért is a javításához.) Amúgy orosz, vagy német nyelvű feliratozása van? üdv! proli007
Egy hozzáértő ismerős lenne a legjobb. 5-10 perc alatt megmondaná jó-e a szkóp, fél óra alatt alapdolgokat megmutatna.
Sziasztok!
Szerintetek a leválasztó transzformátort meglehet oldani úgy, hogy fogok két 230v-12v transzformátort és összekötöm őket a megfelelő módon? (1.szecundere a 2. szecunderére) Kapcsolóüzemű tápok méréséhez használnám. A transzformátorok majdnem teljesen egyformák, rossz szünetmentesekből vannak.
Szia!
Igen, működik a dolog. De ez hogy kapcsolódik az oszcilloszkópokhoz? A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Köszi!
És a kimeneten a tápnak és a műszernek is rajta kell lennie? Üdv!
A mérendő alkatrésznek, áramkörnek berendezésnek kell rajta lennie, ami közvetlenül a 230 V -os hálózatról működik. Pl. kapcsoló üzemű táp hálózat oldali részének mérésénél.
Értem!
Szóval a szkóp a konnektorban van, míg a mérendő cucc a leválasztó transzformátoron?(esetemben a pc-táp bemeneti oldala 230vac része a transzformátoron) A pctápot ilyenkor nem szabad földelni? (ez elvileg a lényege - gondolom)
Nem szabad földelni, a föld a "mérőműszerekből jön". Egyébként is az a föld, ami a hálózatból jön az életvédelmi föld, a tápegységed működéséhez nem szükséges. Az érintésvédelmet a leválasztó trafó látja el, ha nem lenne a műszerek földjével összekötve. Mivel össze van kötve, az érintésvédelem erről az oldalról teljesül. Mindazonáltal a méréseket kellő körültekintéssel kell végezni.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Nos, akkor érthetőbben?
A szkóp honnan kapja a 230at? És a táp panel hova legyen bekötve?
Mindenki be van dugva az elosztóba. A "leválasztó trafód", és a szkóp is. Amit mérni akarsz (ha ez a táp panel akkor az) annak a 230 V -os csatlakozója a leválasztó trafó szekunder oldal 230 V -os kimenetére. A szkóp mérőfejének "földjét" a mérendő áramkör testjére. A mérőfejet pedig dughatod, ahova akarod, csak 1 : 10 állásban legyen a nagyfeszültségek mérése esetén. (a szkópok bemenete kb 100 V -nál nem szokott többet bírni)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |