Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ezt értsd úgy, hogy nullától száz megahertzig jó.
Köszi mindkettőtöknek, akkor megnyugodtam. 2 db-os 100Mhz volt olcson a vatarán(3900ft+posta)
Igaz csak a 1:10-es osztó állásban ha van rajta.
Üdv mindenkinek!
Nemrég vettem egy USB-s oszcilloszkópot (a típusa Hantek DSO-2150), mivel szeretném kicsit komolyabban művelni az elektronikát. Az első dolog amire felhívták a figyelmemet, hogy a referencia csatlakozót (GND) ne kössem attól eltérő potenciálú pontra, mivel a GND galvanikus kapcsolatban van a hálózati földdel. Ennek hátterét értem is, hiszen az így meginduló áram elpusztítja a szkópot, az USB vezérlőt és rosszabb esetben a számítógépet is amire csatlakozik a műszer. Az jutott eszembe, hogy nem lehetne a GND kábelbe beépíteni egy biztosítékot (pl.: F200 mA) hogy véletlen mellényúlás, vagy rossz pontra csatlakozás esetén a biztosíték menjen tönkre és ne az egész műszerpark. 200mA-t még tudni kell kezelni az USB vezérlőnek és az a pár Ohm plusz talán nem hamisítja meg teljesen a mérést. Előre is köszönöm a véleményeket!
A félvezetők gyorsabban tudnak kinyiffani, mint ahogy egy bizti kiolvad. Ezenfelül ha a GND megszakad akkor a bemeneti melegpont kap "jókora maflást" és lehet hogy az még nagyobb kárt okoz.
A korrekt megoldások: - vigyázol a műszerre... - leválasztótrafó a szkópnak és a PCnek, így földfüggetlenné válnak
Vagy a mérendő áramkört teszi földfüggetlenné. Az még jobb megoldás, és kisebb az áramütés veszélye is...
Hello,
Most olvasgattam a régi kommenteket. Az "Oszcilloszkópos mérések" című könyv már menet közben nem elérhető az általad megadott oldalon. Van esetleg tipped hol találom még meg? Előre is köszi!
Ott van az, csak most már regisztrációval lehet letölteni.
Üdv,
Van egy EMG 1567 szkópom Bővebben: Link amit eddig kizárólag hangfrekis mérésre használtam, 2 csatornás 1 időalap 60 megás, hangfrekis mérésre bőven jó. Viszont most összeraktam egy csőkarakterisztika kirajzolót a szkóphoz ahol már az x tengelyt is használni kéne. Végigolvastam az egész topicot, meg 1-2 könyvet is néztem, de most vagy én vagyok sík ehhez, vagy egyszerűen nem jó az X csatorna. Amint X tengelyre váltok eltűnik a jel. sima váltó 6,3 Volttal próbálkoztam, elvileg akkor is látnom kéne egy ferde vonalat. Hogy tudom letesztelni, hogy 100%-an működik az X csatorna?
Hát persze, hogy "eltűnik a jel". Akkor leválasztottad az eltérítő generátort, és "várja", hogy milyen jelet teszel az X bemenetre. Ettől kezdve az X eltérítés a Te kezedben van, és az X koordinátával arányos feszültséget vár.
A "HOR. DISPLAY" gombot az "EXT: HOR" X1, vagy X10 állásba forgatod, és az X koordinátával arányos jeledet a "HOR. INPUT" feliratú BNC csatlakozóba küldheted
Hát így csináltam. Az Y-ra kötöttem a 6,3 Voltot, az X-re meg a hanggenerátort, és se kép se hang. Hány voltos feszt küldjek az X tengelyre hogy legyen valami eredmény?
Ha külső jelről meg a vízszintes eltérítés, akkor célszerű használni a Z csatornát is mely a fényerőt adja.
Normál módban az eltérítő jel generátor adja a fényerő jelet is. Külső jelnél a szkópnak fogalma sincs mikor kell rajzolnia, és mikor van visszafutás, amikor kioltja az elektronsugarat. Hogy ez a Z csatorna te szkópodnál hogy van kivitelezve az nem tudom. De szerintem errefelé kellene keresgélned a megoldást.
Szia,
Köszi a tippet! Utánanézek.
Hello,
Sikerült összehozni az x tengelyt. 2 probléma is volt, az egyik egy kontakt hiba az egyik kapcsolón, gyanítom van 20 éve is hogy nem használták ezt a funkciót. A másik meg hogy olyan nagy jelet adtam a szignálgenerátorommal, az x tengelyre, hogy virtuálisan az egész falat beterítette volna széltében. Csatoltam 2 képet, ezek az első próbálkozások
Sziasztok!
Vettem egy szkópot, a CH1 és CH2 bemenetnél rá van írva hogy "250 Vpk MAX". Ezt úgy kell érteni hogy közvetlenül mehet a bemenetre 250 V csúcsértékű feszültség, vagy 1:10-es mérőfejjel 1/10-re leosztva? Köszönöm előre is!
Úgy kell érteni, ahogy rá van írva. 250 V csúcsfeszültséget, (egyenfeszültséget, nem váltó effektív értéket, és nem hálózati feszültséget) lehet ráadni max a közvetlen bemenetre. Ennyit bírnak a bemeneti osztó ellenállásai. Mondjuk sok értelme nincsen, mert ezt már úgysem látod, régen kiment a képernyőről, csak az esetleges túlterhelés miatt adják meg. Az 1:10 -es osztó ezelőtt van, de a feszültséggel ott is vigyázni kell, mert az abban levő ellenállás sem bír sokkal többet. Nagyobb feszültségek vizsgálatánál megfelelő előosztót kell használni.
Egy Hitachi V422-t váltana fel ez a szkóp, ennek a funkcióit jól ismerem, gondolom a 6045 sokkal többet tud, de remélem az is logikusan és könnyen kezelhető lesz.
Tudnál írni pár szót arról, hogy a pl. readout-ot hogyan kell használni, vagy pl. mivel, hogyan mozgathatók a kuzzorok? Főleg a digitális részeinek kelene jól működnie, mert gondolom az a nehezebben javítható - ha probléma volna vele.
Van középen fennt egy nyelves kapcsoló, ezt fel-le nyomogatva mozoghatsz az üzemmódok között. Az üzemmód állást a kapcsoló bal oldalán led jelzi. Alul vannak a kurzoros módok, ha ide belépsz a képernyőn megjelennek a mérővonalak, ezeket a kurzor potival lehet mozgatni, azt amelyiket a kis jelölő háromszög kijelölt. A kijelölést egy a nyelves kapcsoló jobb oldalán levő gombbal lehet változtatni. Egyenlőre ennyit mondok, ezt is nyaralás közben fejből, de kérdezz ha tudok válaszolok.
Köszi, végígpróbáltam mindent a szkópon! Az Y méréshatár kijelzése mindíg 10:1 előosztót feltételezve történik? Vagy ezt is lehet változtatni valahogyan?
Digitális módban, a save funkció hogy működik? Összekapcsolható valahogyan PC-vel a szkóp?
Illetve a PLOT és RECALL gombok funkciója még nem teljesen világos.
Lehet váltani az 1:1 és 1:10 osztó között.
Trükkösen, a nyelves kapcsolót lenyomod (vagy fel, most nem emlékszem pontosan fejből) és ekkor a kurzor potit elfordítod balra vagy jobbra, ekkor lehet váltani az osztást. Az előlapon fekete felirat jelzi.
A save funkció, megnyomod és eltárolja az adott képet. Másik csatorna mérését is el lehet tárolni, összesen így két mérést tudsz tárolni. Recall-al lehet előhívni.
Pc-vel is össze lehet kötni a szkópot, soros porton keresztül. Hátul a megfelelő kapcsoló állást kell beállítani a mikrokapcsolókkal, kell egy adott bekötésű kábel.
A gond a szoftver, ami hozzá van eredetileg, egy nagyon régi DOS alapú szoftver, ez win XP alatt is elindul a DOS ablakban. Én még nem próbáltam hogy a szkóp tud-e komunikálni vele. Létezik egy másik a Print Capture, ez már modernebb XP alapú, egy adott kép kimentésére szolgál. Sajnos fizetős és elég borsos az ára, törést meg nem találtam hozzá.
Köszönöm az infót! Tényleg váltható, (és rá is van írva a szkópra - csak eddig nem tűnt fel) az 1:1 / 1:10 osztó állás!
A PC kapcsolat helyett pedig marad a képernyő lefényképezése ha szükséges
Plot, a soros portra lehet küldeni az adatokat...
Még valami amitre nem jöttem rá eddig:
HOLDOFF MIN > > Ezt lehet állítani a potival, MIN felirat vagy kis háromszögek jelennek meg utána, de mi a funkciója?
Holdoff, jeltartás vagy ilyesmi a jelentése itt.
Ha tekergeted akkor a képernyőn megjelenő jelalak képminőségét lehet változtatni, abba az állásba teszed ami az adott jelnél neked a legjobb minőségű lesz, legkevésbé villog a képenyőn a jelalak.
Mégegyszer köszi, megint tanultam pár dolgot!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |