Fórum témák
» Több friss téma |
Megnyugodtam. Most vettem 10 db-ot ebből a típusból.
Szia!
Így bekötött C1, C3, C4, C5 -nek nincs sok értelme. A kondenzátorok minkét kivezetését ugyan arra a vezetékre kötötted. Helyesen a C1 egyik kivezetését a PIC 5., a másikat a PIC 14. lábára, a C3 egyik kivezetését az oszcillátor Vdd, a másikat az Vss lábára kell kötni. C4, C5 elhagyható.
Ha venni kellene, akkor a PIC16F1827, 16F1847 -et választanám...
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Most már én is. Kicsit elkapkodtam Szerencsére ócó volt. 1$ sem volt darabja.
Frekimérőnek, motorgyújtásnak, stroboszkópnak, riasztónak jó lesz. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Szia!
A VREF+ lenne a 2,56-os feszültség! 5V-nál több nem is fog rá kerülni. Engem csak az érdekelne hogy ha a referencia feszültségnél nagyobb feszt kapcsolok rá akkor az a programban mit fog eredményezni?
Túlcsordulást ?!
Idézet: Végkitérést. 10 bites ADC-nél 1023-at... „ha a referencia feszültségnél nagyobb feszt kapcsolok rá akkor az a programban mit fog eredményezni?”
Szeretnék kérni egy kis segítséget, akinek van feltelepített HI-tech C -je, készítsen nekem egy gyors hex-et, ebből: Bővebben: Link
Előre is köszönöm!
Üdv!
Az alábbi ASM programhoz kérnék segítséget. Egy változó bájtjainak beolvasását kellene ciklusban megvalósítani.
Ááá köszönöm. Nem mondom hogy nagy elektronikai guru vagyok, de ezt most lányos zavaromban kötöttem be így.
Esetleg más hibát is felfedeztél?? Csak mert kijavítottam de sajnos így se müködik, én arra gyanakszom hogy az oszcillátor környékén van valami hiba
Ha a lite verzióval készült is megteszi akkor a mellékletben itt van. 5 helyen javítani kellett, a javított forrását is mellékeltem (a nT1SYNC definíciót a HI-TECH is elronthatta, de ha egyszer ez van az include-ban). A lite nem tudja a konfigurációs biteket, ezért azt manuálisan állítsd be.
Üdv!
Szeretném kérdezni (nem vagyok hozzáértő), hogy valaki ismeri-e a Genius G540 programozót? Ilyenem van és nem tudom, hogy mindent jól csinálok-e? A problem az, hogy az LCM3 nevű műszert építettem meg és PIC 16F690 van benne - persze nem indul. A programozó töröl, üres, másol, kikódol, ellenőriz funkciót csinál. Mit jelent a kikódol? A hex fájlt bemásolom a pic-be és kész vagy valami mást is kell tenni? Ugyanez a gondom a tranzisztor teszterrel is, abban atmega8 van. Lehet tök buta a kérdés: csak hex fájlt kell írni a kontrollerbe vagy más kiterjesztésűt is? Sokszor látom, hogy egyéb fájlkokat is mellékelnek azok, akik írták a programokat. Szóval ilyen felhasználói szintű ffelvilágosítás jól jönne... Köszönettel
Szia!
PIC Idézet: „Mit jelent a kikódol?” A kiolvasásvédelem feloldását jelethedi, de az csak a tartalom teljes törlésével lehetséges a PIC -eken. Mivel a hex -ben a kiolvasás védelem be van állítva, ezért a töröl, üres, másol (beprogramoz) sorrendnek jónak kell lennie. Az ellenőrzés a kiolvasás védelem miatt nem lehetséges, csak a konfigurációs szavak beprogramozása előtt. Nem tudom pontosan, mit is csinál ez a programozó. AVR Idézet: „csak hex fájlt kell írni a kontrollerbe vagy más kiterjesztésűt is?” A hex és az eep kiterjesztésűt valamint a fuse biteket...
Ismét csak köszönöm szépen a sokadik segítségedet!
Sziasztok!Tud valaki egy drivert USB-s Pic égetőhöz?Nemrég vettem egy hardvert,de nem kaptam hozzá szoftvert.
Ha elmondanád, hogy milyen az a hardver, akkor lehet, hogy tudunk segíteni. Enélkül a kérdésed kb. olyan, hogy vettem autót, tudtok-e hozzá gumit adni. Anélkül, hogy tudnánk a szükséges gumi méretét.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, végül is nem én voltam a béna hanem az oszcillátor volt hibás és az szívatott.... Kicseréltem és most már működik minden!
Azt szeretném még kérdezni, hogy az OshonSoft PIC SIMULATOR IDE program mennyire fedi a valóságot, ha ott működik a programom mennyire valószínű hogy a PIC-en is menni fog??
pontosan nem tudom,olcsó volt,csak egy képet tudok küldeni róla.már egy drivert találtam neten,de nem települt fel.
Ha ilyen kártyát vettél, akkor próbálkozz a fenti oldalon található linkekkel!
A driver egyébként valószínűleg a gyártő az IC gyártő (Prolific) honlapjáról is letölthető. Úgy látom, PL2303HX USB-UART protokol konverter van beépítve. Idézet: és híg a leve... „olcsó volt”
Kiegészítés: Az általad vett kártya valószínűleg a kitsrus.com K150 programozójának egy koppintása. Ami szembetűnő különbség: a fenti címen található K150 FTDI USB-UART protokol konvertert tartalmaz, az "olcsó kártya" pedig PL2303HX-et. Ezért más driver kell hozzá. A PIC16F628A-ban lévő firmware és az égetőprogram elvileg lehet ugyanaz, mint a K150-höz való.
Egy tanulságos olvasmány a Microchip fórumán: http://www.microchip.com/forums/m668494.aspx
Ép most szidta egy társunk, mert nem tudta programozni a 16F886 -ot (ha jól emlékszem). Ha programozza a 18F2550 -et, akko rmegnyílt a lehetősége egy PICKit2 klón összerakásának.
Sziasztok!
Egy kis felvilágosítást szeretnék kérni a timer-ekkel történő késleltetésekkel kapcsolatban. PIC18F2550-et használok 20MHz-en, a TMR0-t indítanám be 16bit-be. 0.1sec-ra lett elvileg beconfigolva. Ez lenne a kód:
Idézet: Ha a PLL be van kapcsolva, akkor a CPU frekvenciája nem egyezik meg a kvarc frekvenciájával. Tehát mennyi is az annyi? (A Timer számláló bemenetére egyébként az utasításfrekvencia jut, ami Fosc/4, tehát legfeljebb 12 MHz lehet...„PIC18F2550-et használok 20MHz-en” Idézet: Ha ilyet csinálsz, akkor:„while(!INTCONbits.TMR0IF)” 1. Ne engedélyezd a megszakítást! 2. Szoftverben töröld a megszakításkérő bitet, mielőtt a Timert indítanád! 3. Nincs szükség az isr() függvényre (úgysem jut szóhoz). Ha ugyanis hardveres megszakítást használsz (és abban értelemszerűen törlöd a megszakításkérő bitet), akkor a while(!INTCONbits.TMR0IF) ciklusból nem fogsz tudni kilépni.
Külső kvarcom van 20MHz-es. Ez a "while(!INTCONbits.TMR0IF)" számomra "újdonság" volt. Egy PIC16F627-be így használtam:
Ezzel a módszerrel szépen léptetett óránként, de sehol nem láttam ilyen megvalósítását, ezért gondoltam, hogy lehet még se olyan jó. Emiatt próbáltam amazt. Szóval, ha 20MHz-es kvarcom van, akkor 20MHz / 4 = 5MHz lesz, vagy ha kvarcot használok, akkor megint változik valami, mint pl. a PPL-nél? Igazság szerint azt szeretném beállítani, hogy 5sec-ig nyomok egy gombot akkor történjen valami. Idézet: Nem egyértelmű a kvarc és a CPU frekvencia közötti összefüggés, ha nem tudom, hogy hogy van az órajelgenerátor konfigurálva (előosztó, PLL, utóosztó).„Szóval, ha 20MHz-es kvarcom van, akkor 20MHz / 4 = 5MHz lesz?” Idézet: Ehhez mit használ a késleltető függvény?„Igazság szerint azt szeretném beállítani, hogy 5sec-ig nyomok egy gombot akkor történjen valami.” Kelts inkább periodikus megszakításokat! A megszakításokban nézz rá a nyomógombra! Ha le van nyomva, akkor növelj egy számlálót, s ha az elért egy kritikus értéket, akkor billent be egy jelzőt, ha pedig nincs lenyomva a nyomógomb, akkor nullázd a számlálót! A főprogramban csak azt nézd (vagy várd), hogy be van-e billentve a jelző (felhasználás után nullázd!).
Köszi szépen, igazad van. Megpróbálom összehozni.
5ös lábra kötött 100nf kondinak nincs értelme.
Sziasztok!
Szeretnék egy kis útbaigazítást kérni. Hol lehet fellelni a C programozás anyagát pic-ekhez? Nem C-s anyag kell. Csak nem tudom, hogy ha pic-re hogy kell írni a programokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |