Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   749 / 1273
(#) kasas válasza kérdező hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

15éves lehet. Nem lehet valami mágnessel odarakni a nyakához és akkor elhúzná a vezetékeket amik összeérnek mer én tutira nem fogok belenyúlni a több kv os tekercsekbe hogy ott rátekerjek három menetet aztán lesz ami lesz , szóval nem tudom megcsinálni ,de ha meglehetne mágnesezni akkor odaragasztanék jó erős mágneseket az úgyis van bőven. Amúgy meg kuka.
(#) kérdező válasza kasas hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Bár kikapcsolt állapotban belenyúlhatnál, de vigyázni kell a képcsőre, mert engem még a kiszerelés után 1 nappal is jól megütött. Mágnesről szó se lehet, mert azonnal foltos lesz a kép, és amúgy se mennél vele semmire.
Ha nem szeretnéd javítani, akkor se dobd ki, add oda egy szerelőnek, vagy akinek alkatrészbányára van szüksége.
(#) Hodinka válasza kasas hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Szia!
A mágnes eltéríti az elektronsugarak útját és amúgy sem oldaná meg a problémát,ezért ezt felejtsd el! És mielőtt foglalkoznál a képcsővel,előbb inkább a video végfokozatot kellene átnézni,lehet csak egy banális kontakthiba áll a dolgok hátterében.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
(#) kasas válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

egyébként ilyen 3hz es pattogó zaj jön ki a képcső azaz a tv hátuljából ,olyan mintha kis szikrák ütnének át . De most hogy megütöttem a képcsőt már egy ideje jó
(#) Hodinka válasza kasas hozzászólására (») Jan 19, 2013 / 1

Visszafutási csíkokat a túl nagy sugáráram is előhozhatja.Ezt egyes esetekben szikrakisülések is szokták kísérni a képcsőpanelon lévő túlfesz védő szikraközökben,lehet ezt hallod Te is.Azonban ez nem ad magyarázatot a kék háttérre.Nézd meg pontosan,hogy hol szikrázik!
(#) kasas válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

nézném én de olyan torxkulcs kell a burkolathoz amim sajnos nincs. De szerintem ez az első megoldás a zárlat lesz mert tényleg ha megütöm néha megjavul .kicsit játszottam mágnessel de semmi csak a képernyő pirosodott be . és kék a képernyő nem csak csíkos.Lehet hogy a piros zöld sugár megy ilyenkor ki de sztem ez tényleg nem javítható.
(#) kadarist válasza kasas hozzászólására (») Jan 19, 2013 / 1

A kék ágyú nem kap lezárófeszültséget (vezérlést), ezért kék a kép és mivel a kék ágyún nincs sorkioltás, még a sorvisszafutási csíkok is látszódnak. Valami egyszerű forrasztáshiba lesz a képcsőpanelen.
(#) kasas válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

na jó jó de egyszerű forrasztási hiba? Eddig működött 15 évig ,és amúgy is egy hitek cucc (volt valamikor) német telefunken márkájú ezerfajta csatlakozóval meg menükkel , még a mágneses képernyőhuzogatásom nyomát is egyből letörölte magának, és amikor jó a képe akkor olyan éles és színhelyes mintha tegnap gyártották volna. Vagy a rengeteg por? mert az is van benne ahogy betudtam nézni a rácson,esetleg az okoz zárlatot . inkább olyan 4hz es szikrakisülést lehet hallani.
(#) kislacikahu válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Hali !

A képcső katódon RK...GK...BK...kell lenni legalább 80- 100 voltnak, ennek hiánya okozza a nagy fényerőt, vagy a képcső zárlatos,
- húzd le a képcső foglalatot, hogy ne kínozza a nagy fényerő a képcsövet,
-így is mérheted, ha nem a képcső zárlata okozza a hibát, ha visszateszed lemegy a 100 volt akkor a képcső megadta magát
(#) 1984white válasza kasas hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

A nagyfrekvencia és a hullámforrasztás miatt idővel "elkopik" a cín a panelról.

Ez van hogy 10 évig nem jelentkezik, utána meg csőstől okozza különféle problémákat.

Én átforrasztanám azt a tv-t és átnézném nincs e kontakt hiba!!!

Működés közben hosszú fakanállal !óvatosan! meg szoktam kocogtatni a paneleket és ha kontakthibád van, akkor az valószínűleg elő fog jönni!
(#) kasas válasza 1984white hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

ez jó ötlet mostmár csak egy csavarhúzó kéne és lehet látnám is a forrasztást. De te konkrétan a cső végén lévő nyákról beszélsz? ez jó lenne mert forrasztani még én is tudok főleg ha megvan a nyoma. én eddig csak egy szívószállal tudtam benyúlni de az sem érte el a képcsövéget. Kissebb nagyobb rezgésekre megjavul a dolog . Azt hiszem kell egy fakanál.
(#) 1984white válasza kasas hozzászólására (») Jan 19, 2013 / 1

Sajnos bárhol lehet az a kontakthiba!
(#) kadarist válasza kasas hozzászólására (») Jan 19, 2013 / 1

Ilyenkor a cső végén lévő nyák a leggyanúsabb.
(#) kocici17 válasza kasas hozzászólására (») Jan 19, 2013 / 1

Ez igen....nem semmi füled van ...ez már lokátor....3Hz. Már a 4Hz..is hááááát.
Egyébként amire kadarist utalt, neked a forrasztási hiba címen az egy igencsak létező dolog, mivel automata illetve hideg forrasztás a zöme, és soxor nem is látod, mégis forrasztási hiba.. Én a helyedben megfogadnám kadarist javaslatát, a különböző idegen szÍn beszűrődés pedig a demagnetizálás hibája, "az a kis doboz" amiről már az elején szó volt, ideiglenesen javítható is, és a mágnest meg hm...hm... meg se láttam, mert az meg mindennek a teteje.
(#) kocici17 válasza kasas hozzászólására (») Jan 19, 2013 / 1

A katódzárlat amit itt az olvasottak után én is gondolok, meg 2 dolgot lehet csinálni vele.
Képcsőcsere, vagy leégetni, a katódról a rácsot, Illetve valójában fordítva a rácsról a katódot.
Sok esetben járható és megoldja a problémát, de nem mindig, és nagyon pontosan kell végrehajtani.
(#) kasas válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Jelentem ne kiabáljuk el de megjavult. Kiporszívóztam és fogkefével letisztítottam a hűtőbordákat mindenütt. A cső végi nyák oda van forrasztva és úgy néztem hogy atombiztos ,semmi jele sem elkorrodálódásnak. Amit viszont észrevettem hogy a két szalagkábel ami ide jön ,a műanyag bepattintós része jócskán lötyög mint ha el lenne öregedve a hőtől , eddig semmi mást nem csináltam mint alaposan átmozgattam ezt a kontaktust+kiporszívóztam. A szalag helyzetéből ítélve amikor megütöttem a tv dobozát vagy képernyőt pont úgy mozgott hogy kicsit megmozgatta ezt a csatlakozási pontot,(szerintem ezért javult meg). Egy fél órát járattam és semmi hiba, olyan durva képe van az lcd monitor bámulás után mint egy super amoled kilyelzőnek leszámítva a vibrálást. A meglepő hogy sem élességet sem geometriát nem kell állítani ,ez tényleg jó márka lehetett mert semmi színátfolyás vagy kép torzulás nem látszik, ja és a neodimium mágnespróbát is kiállta mivel ahogy írtam magától leszedi a foltokat ,nem úgy mint a másik ittnokia tv m.

Ennyi a helyzetjelentésem ,azért jók voltak a segítségek is de remélem válnak be azok a hibák későbbiekben.

A jó 4hz es fülemre csak annyit hogy nem sinus hullámot hallottam hanem pattogó tüskéket azt te is meghallod.Erre hittem azt hogy szikra de már nem hallatja magát
(#) kocici17 válasza kasas hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Na akkor összefoglalom.....
Hiába ütötted volna agyba főbe a képcsövet semmiértelme nem lett volna. A katódzárlat meg egyenlőre nem létezik (nem azt jelenti, hogy bármely percben nem lehet majd olyan )
Igaz kadarist, már sok bejegyzéssel előbb leírta a forrasztások átvizsgálásával kapcsolatos gondolatát, ami szerintem helytálló, még az "ilyen extra csúcs minőségű fene tudja hol gyártott " darabnál is. (tekintettel a sok éves korára), és közben majdnem képcsőcsere lett a vége, meg g2 FESZŰLTSÉG elszabályozása ,(megjegyzem, hogy hozzávetőleg a max sugáráram 100uA körüli)( ebben az esetben a g2 vel nem áramot, hanem feszültséget szabályzunk)
A mágnes... szóval azért nem célszerű, mert a képcsőben sok olyan anyag van, ami erős mágneses hatására, hosszú ideig rendelkezni fog permabilítással, és az téríti el az elektron sugarakat, a kívánatos irányból. Ezért kell demagnetizálni. Tehát a FOLTOKAT nem magától szedi le, hanem a demagnetizálás létesít semleges mágneses teret.
Megj: mindíg tisztítással, mozgó kontaktusok ellenőrzéséve, és forrasztások ellenörzésével kezdjél neki egy tv nek, miután kihúztad a konektorból. mert rengeteg felesleges munkát lehet megtakarírani vele, és csak utána "bele a baltát"...

Ha meg a 4 Hz nem színusz ..hát kérem .... nem semmi.
Az emberi fül, (az átlag) 20-15Hz az átlagon felüli (15-13 Hz) akkor a tiedet infrafülnek hívnám, mert az már majdnem infrahang tartomány.

D e ennek ellenére GRATULÁLOK...
(#) zoltansz hozzászólása Jan 19, 2013 / 1

Sziasztok!
Egy kis segitségre lenne szükségem. Van egy panasonic tx-21jt1p modelü tv Z7-es saszi.
Az a probléma vele, hogy mikor bekapcsolom egyből kikapcsol (hallatszik ahogy a relé lekapcsol) és a standby led egyfolytába villog. Merre keressem a hibát?
(#) boros.karoly0923 válasza Medve hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Hello: A készüléket a szomszédom ki akarta dobni, így került hozzám. Az R és B katód rendben volt, a G-n 22 Voltot mértem. Zárlat volt a G, és a G1 között. sikerült a zárlatot leégetni. A három katódon most a következő feszültségek vannak: R, B 172 V. G 175 V.
A képernyő 0 telítettségnél majdnem tökéletes fekete fehér képet mutat. Viszont egy pici zöld árnyalat van benne. Színes képnél nem lehet észrevenni, de én tudom, hogy nem tökéletes, és bosszant. Ezért érdeklődöm, hogy a menűben lehet e ezt korrigálni?
A segítséget nagyon köszönöm.
(#) kocici17 válasza zoltansz hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Anélkül, hogy sokat gondolkodnék, és mielőtt előbányászom a rajzát....a táp nem indul, (mert valószínű, hogy a stand by-nak külön tápja van...de tévedhetek, mert a rajz még nincs előttem).....tehát primer táphiba, vagy tápszekunder zárlat, illetve túlterhelés. kis türelem, míg előkerítem a dokumentációját. (akkor már pontosabb leszek 1 kicsit)

Kibontással kezdődik, és megnézni, hogy egyben van-e az str5r041a, és el jut-e 3-as lábára a táp.Az az hány volt van rajta..Rajzról ki tudsz igazodni,? Mert akkor elküldöm. Vagy regényhez készüljek?
(#) zoltansz válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Az str egyben van, a 3-as lábon folyton csökken (gondolom ahogy a kondi kisül) 94 voltrol lefele.

Egyenlőre forraszd ki a q551 sorvégtranzisztort, hogy vizsgálni lehessen az str-t, de minden műveletet kihúzott konektornál, Ez után mérd meg az (npn) tranzisztort, hogy nem-e totál zárlatos, ami valószínű. Ha nem zárlatos akkor még ne rakd be, mert mérni fogunk. Ha zárlatos akkor se cseréld, mert mérni fogunk előtte. Ha edíg eljutottál jelezd.

Menet közben a tápban egy ellenállást ellenőrizz....Az R805-ös áramkorlátozót, hogy nem-e szakadt.

Kiforrasztottam a sorvégtranzisztort a B és E lábak zárlatosak.

Akkor ez már csereszabatos dolog lesz.
Most mérünk.
Műszert a test, és a kiforrasztot tranyó kollektor forcsúcsára, és bedugás, ill bekapcs.
Rövid ideig csinálni a művelete, és gyorsan mérni....kérem az eredményt.
(egyenfeszültséget mérünk, várhatóan 200v -ig)
A sortranyót helyettesítheted s2000 AF, Bu508AF , vagy elvileg nem válogatós a tv, valamilyen npn sorvégtranyóval.
(#) dog18 válasza kislacikahu hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Szia!

A TV típusa: Nordmende Spectra S72 VT.
Kapcsolási rajzot sajnos nem találtam hozzá.
El tudnád valahogy magyarázni, hogy hol találom azt a tranzisztort?

0 volt és sipolás, majd a relé lekapcsol. R805 rendben.

A következő mérés:
Konektor kihúz, műszer eggyenfesz állásba, méréshatár 1000v a műszer (-)ja a sortranzisztor helyének emitterére, a (+) a collektorhelyre, és bedug bekapcs, és a folyamat alatti legnagyobb feszt kérem.
(#) zolika60 válasza kislacikahu hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Köszönöm. Ha jól értelmezem a rajzot akkor ezt a képcső csatlakozó 3, 7, 9-es pontjain kell mérnem? Ma már nem szedem újra elő, de holnap meglátom.
Következő: »»   749 / 1273
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem