Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
15éves lehet. Nem lehet valami mágnessel odarakni a nyakához és akkor elhúzná a vezetékeket amik összeérnek mer én tutira nem fogok belenyúlni a több kv os tekercsekbe hogy ott rátekerjek három menetet aztán lesz ami lesz , szóval nem tudom megcsinálni ,de ha meglehetne mágnesezni akkor odaragasztanék jó erős mágneseket az úgyis van bőven. Amúgy meg kuka.
Bár kikapcsolt állapotban belenyúlhatnál, de vigyázni kell a képcsőre, mert engem még a kiszerelés után 1 nappal is jól megütött. Mágnesről szó se lehet, mert azonnal foltos lesz a kép, és amúgy se mennél vele semmire.
Ha nem szeretnéd javítani, akkor se dobd ki, add oda egy szerelőnek, vagy akinek alkatrészbányára van szüksége.
Szia!
A mágnes eltéríti az elektronsugarak útját és amúgy sem oldaná meg a problémát,ezért ezt felejtsd el! És mielőtt foglalkoznál a képcsővel,előbb inkább a video végfokozatot kellene átnézni,lehet csak egy banális kontakthiba áll a dolgok hátterében. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
egyébként ilyen 3hz es pattogó zaj jön ki a képcső azaz a tv hátuljából ,olyan mintha kis szikrák ütnének át . De most hogy megütöttem a képcsőt már egy ideje jó
Visszafutási csíkokat a túl nagy sugáráram is előhozhatja.Ezt egyes esetekben szikrakisülések is szokták kísérni a képcsőpanelon lévő túlfesz védő szikraközökben,lehet ezt hallod Te is.Azonban ez nem ad magyarázatot a kék háttérre.Nézd meg pontosan,hogy hol szikrázik!
nézném én de olyan torxkulcs kell a burkolathoz amim sajnos nincs. De szerintem ez az első megoldás a zárlat lesz mert tényleg ha megütöm néha megjavul .kicsit játszottam mágnessel de semmi csak a képernyő pirosodott be . és kék a képernyő nem csak csíkos.Lehet hogy a piros zöld sugár megy ilyenkor ki de sztem ez tényleg nem javítható.
A kék ágyú nem kap lezárófeszültséget (vezérlést), ezért kék a kép és mivel a kék ágyún nincs sorkioltás, még a sorvisszafutási csíkok is látszódnak. Valami egyszerű forrasztáshiba lesz a képcsőpanelen.
na jó jó de egyszerű forrasztási hiba? Eddig működött 15 évig ,és amúgy is egy hitek cucc (volt valamikor) német telefunken márkájú ezerfajta csatlakozóval meg menükkel , még a mágneses képernyőhuzogatásom nyomát is egyből letörölte magának, és amikor jó a képe akkor olyan éles és színhelyes mintha tegnap gyártották volna. Vagy a rengeteg por? mert az is van benne ahogy betudtam nézni a rácson,esetleg az okoz zárlatot . inkább olyan 4hz es szikrakisülést lehet hallani.
Hali !
A képcső katódon RK...GK...BK...kell lenni legalább 80- 100 voltnak, ennek hiánya okozza a nagy fényerőt, vagy a képcső zárlatos, - húzd le a képcső foglalatot, hogy ne kínozza a nagy fényerő a képcsövet, -így is mérheted, ha nem a képcső zárlata okozza a hibát, ha visszateszed lemegy a 100 volt akkor a képcső megadta magát A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
A nagyfrekvencia és a hullámforrasztás miatt idővel "elkopik" a cín a panelról.
Ez van hogy 10 évig nem jelentkezik, utána meg csőstől okozza különféle problémákat. Én átforrasztanám azt a tv-t és átnézném nincs e kontakt hiba!!! Működés közben hosszú fakanállal !óvatosan! meg szoktam kocogtatni a paneleket és ha kontakthibád van, akkor az valószínűleg elő fog jönni!
ez jó ötlet mostmár csak egy csavarhúzó kéne és lehet látnám is a forrasztást. De te konkrétan a cső végén lévő nyákról beszélsz? ez jó lenne mert forrasztani még én is tudok főleg ha megvan a nyoma. én eddig csak egy szívószállal tudtam benyúlni de az sem érte el a képcsövéget. Kissebb nagyobb rezgésekre megjavul a dolog . Azt hiszem kell egy fakanál.
Sajnos bárhol lehet az a kontakthiba!
Ilyenkor a cső végén lévő nyák a leggyanúsabb.
Ez igen....nem semmi füled van ...ez már lokátor....3Hz. Már a 4Hz..is hááááát.
Egyébként amire kadarist utalt, neked a forrasztási hiba címen az egy igencsak létező dolog, mivel automata illetve hideg forrasztás a zöme, és soxor nem is látod, mégis forrasztási hiba.. Én a helyedben megfogadnám kadarist javaslatát, a különböző idegen szÍn beszűrődés pedig a demagnetizálás hibája, "az a kis doboz" amiről már az elején szó volt, ideiglenesen javítható is, és a mágnest meg hm...hm... meg se láttam, mert az meg mindennek a teteje. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
A katódzárlat amit itt az olvasottak után én is gondolok, meg 2 dolgot lehet csinálni vele.
Képcsőcsere, vagy leégetni, a katódról a rácsot, Illetve valójában fordítva a rácsról a katódot. Sok esetben járható és megoldja a problémát, de nem mindig, és nagyon pontosan kell végrehajtani.
Jelentem ne kiabáljuk el de megjavult. Kiporszívóztam és fogkefével letisztítottam a hűtőbordákat mindenütt. A cső végi nyák oda van forrasztva és úgy néztem hogy atombiztos ,semmi jele sem elkorrodálódásnak. Amit viszont észrevettem hogy a két szalagkábel ami ide jön ,a műanyag bepattintós része jócskán lötyög mint ha el lenne öregedve a hőtől , eddig semmi mást nem csináltam mint alaposan átmozgattam ezt a kontaktust+kiporszívóztam. A szalag helyzetéből ítélve amikor megütöttem a tv dobozát vagy képernyőt pont úgy mozgott hogy kicsit megmozgatta ezt a csatlakozási pontot,(szerintem ezért javult meg). Egy fél órát járattam és semmi hiba, olyan durva képe van az lcd monitor bámulás után mint egy super amoled kilyelzőnek leszámítva a vibrálást. A meglepő hogy sem élességet sem geometriát nem kell állítani ,ez tényleg jó márka lehetett mert semmi színátfolyás vagy kép torzulás nem látszik, ja és a neodimium mágnespróbát is kiállta mivel ahogy írtam magától leszedi a foltokat ,nem úgy mint a másik ittnokia tv m.
Ennyi a helyzetjelentésem ,azért jók voltak a segítségek is de remélem válnak be azok a hibák későbbiekben. A jó 4hz es fülemre csak annyit hogy nem sinus hullámot hallottam hanem pattogó tüskéket azt te is meghallod.Erre hittem azt hogy szikra de már nem hallatja magát
Na akkor összefoglalom.....
Hiába ütötted volna agyba főbe a képcsövet semmiértelme nem lett volna. A katódzárlat meg egyenlőre nem létezik (nem azt jelenti, hogy bármely percben nem lehet majd olyan ) Igaz kadarist, már sok bejegyzéssel előbb leírta a forrasztások átvizsgálásával kapcsolatos gondolatát, ami szerintem helytálló, még az "ilyen extra csúcs minőségű fene tudja hol gyártott " darabnál is. (tekintettel a sok éves korára), és közben majdnem képcsőcsere lett a vége, meg g2 FESZŰLTSÉG elszabályozása ,(megjegyzem, hogy hozzávetőleg a max sugáráram 100uA körüli)( ebben az esetben a g2 vel nem áramot, hanem feszültséget szabályzunk) A mágnes... szóval azért nem célszerű, mert a képcsőben sok olyan anyag van, ami erős mágneses hatására, hosszú ideig rendelkezni fog permabilítással, és az téríti el az elektron sugarakat, a kívánatos irányból. Ezért kell demagnetizálni. Tehát a FOLTOKAT nem magától szedi le, hanem a demagnetizálás létesít semleges mágneses teret. Megj: mindíg tisztítással, mozgó kontaktusok ellenőrzéséve, és forrasztások ellenörzésével kezdjél neki egy tv nek, miután kihúztad a konektorból. mert rengeteg felesleges munkát lehet megtakarírani vele, és csak utána "bele a baltát"... Ha meg a 4 Hz nem színusz ..hát kérem .... nem semmi. Az emberi fül, (az átlag) 20-15Hz az átlagon felüli (15-13 Hz) akkor a tiedet infrafülnek hívnám, mert az már majdnem infrahang tartomány. D e ennek ellenére GRATULÁLOK... A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
Sziasztok!
Egy kis segitségre lenne szükségem. Van egy panasonic tx-21jt1p modelü tv Z7-es saszi. Az a probléma vele, hogy mikor bekapcsolom egyből kikapcsol (hallatszik ahogy a relé lekapcsol) és a standby led egyfolytába villog. Merre keressem a hibát?
Hello: A készüléket a szomszédom ki akarta dobni, így került hozzám. Az R és B katód rendben volt, a G-n 22 Voltot mértem. Zárlat volt a G, és a G1 között. sikerült a zárlatot leégetni. A három katódon most a következő feszültségek vannak: R, B 172 V. G 175 V.
A képernyő 0 telítettségnél majdnem tökéletes fekete fehér képet mutat. Viszont egy pici zöld árnyalat van benne. Színes képnél nem lehet észrevenni, de én tudom, hogy nem tökéletes, és bosszant. Ezért érdeklődöm, hogy a menűben lehet e ezt korrigálni? A segítséget nagyon köszönöm.
Anélkül, hogy sokat gondolkodnék, és mielőtt előbányászom a rajzát....a táp nem indul, (mert valószínű, hogy a stand by-nak külön tápja van...de tévedhetek, mert a rajz még nincs előttem).....tehát primer táphiba, vagy tápszekunder zárlat, illetve túlterhelés. kis türelem, míg előkerítem a dokumentációját. (akkor már pontosabb leszek 1 kicsit)
Kibontással kezdődik, és megnézni, hogy egyben van-e az str5r041a, és el jut-e 3-as lábára a táp.Az az hány volt van rajta..Rajzról ki tudsz igazodni,? Mert akkor elküldöm. Vagy regényhez készüljek?
Az str egyben van, a 3-as lábon folyton csökken (gondolom ahogy a kondi kisül) 94 voltrol lefele.
Egyenlőre forraszd ki a q551 sorvégtranzisztort, hogy vizsgálni lehessen az str-t, de minden műveletet kihúzott konektornál, Ez után mérd meg az (npn) tranzisztort, hogy nem-e totál zárlatos, ami valószínű. Ha nem zárlatos akkor még ne rakd be, mert mérni fogunk. Ha zárlatos akkor se cseréld, mert mérni fogunk előtte. Ha edíg eljutottál jelezd.
Menet közben a tápban egy ellenállást ellenőrizz....Az R805-ös áramkorlátozót, hogy nem-e szakadt.
Kiforrasztottam a sorvégtranzisztort a B és E lábak zárlatosak.
Akkor ez már csereszabatos dolog lesz.
Most mérünk. Műszert a test, és a kiforrasztot tranyó kollektor forcsúcsára, és bedugás, ill bekapcs. Rövid ideig csinálni a művelete, és gyorsan mérni....kérem az eredményt. (egyenfeszültséget mérünk, várhatóan 200v -ig) A sortranyót helyettesítheted s2000 AF, Bu508AF , vagy elvileg nem válogatós a tv, valamilyen npn sorvégtranyóval. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
Szia!
A TV típusa: Nordmende Spectra S72 VT. Kapcsolási rajzot sajnos nem találtam hozzá. El tudnád valahogy magyarázni, hogy hol találom azt a tranzisztort?
0 volt és sipolás, majd a relé lekapcsol. R805 rendben.
A következő mérés:
Konektor kihúz, műszer eggyenfesz állásba, méréshatár 1000v a műszer (-)ja a sortranzisztor helyének emitterére, a (+) a collektorhelyre, és bedug bekapcs, és a folyamat alatti legnagyobb feszt kérem. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
Köszönöm. Ha jól értelmezem a rajzot akkor ezt a képcső csatlakozó 3, 7, 9-es pontjain kell mérnem? Ma már nem szedem újra elő, de holnap meglátom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |