Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség szabályozó

Témaindító: zoz11, idő: Okt 29, 2006
Lapozás: OK   9 / 13
(#) proli007 válasza pityu_18 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Hello!
Két másfél voltos elemet javasolnák, sorba..
Mert nagyon nem mindegy, mekkora és milyen nemű feszültség amiből szeretnéd előállítani, és mekkora lesz a terhelőáram..
De választék pld. itt azért van bőven..
üdv! proli007
(#) pityu_18 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Köszönöm.Most készítettem egy kapcsolást ami 5V és 12V állít elő de akadt egy kis problémám vele.Tehát van egy középkivezetéses trafóm ehez készítettem egy kétutas egyenirányító kapcsolást az így kapott egyenirányított feszültséget rákötöttem a feszültségszabályzómra.Az a gondom vele hogy ha a testeket összekötöm mindenhol csak a 12V jelenik meg az 5V ot sehol nem tudom kimérni( ha a két test nincs összekötve van 5V és 12V is de sajnos a panelon amire ez kell nem tudom ezt kiküszöbölni).Mi lehet a gond?
(#) pityu_18 válasza pityu_18 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Szerkeszteni sajnos nem tudtam már az előző hsz-t

Igazából az kellene hogy elég legyen egy test és ehez képest legyen 5V és 12V.Köszönöm.
(#) proli007 válasza pityu_18 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Hello!
Elég értetlenül állok az előtt amit írsz. Ennél az áramkörnél a GND eleve közös, és nem is lehet semmi probléma. Az egyenirányított tápfeszültségből, a 7812, 12V-ot állít elő. Majd ezt a 12V-ot kapja meg az 5V-os stabilizátor. Annak kimenetén, már 5V-nak kell lenni. Min ez a GND ponthoz képest, ami csak "átfut" a panelen.
Az 5V-os stabilizátor kimenetén csak akkor lehetne 12V, ha a stabilizátor GND lába nem lenne bekötve, mert akkor csak "átmegy rajta" a feszültség. Másik eset, ha az 5V-os stablizátor be és kimenete között, a panelen zárlat van. Mert ekkor gond nincs, csak a stabilizátor belül leszabályoz, és a kimenetén megjelenik a 12V.
(Ezt a "két testet" nem értem,mert itt csak egyetlen GND van..)
üdv! proli007
(#) pityu_18 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Köszi,zárlat volt.
Találtam a környékemen egy boltot ahol van 3.3V os feszültségszabályzó, LF33CV.Az lenne a kérdésem hogy a be és a kimenetre milyen kondenzátort rakjak?Kövessem az adatlapban leírtakat?
(#) proli007 válasza pityu_18 hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Hello!
A kapcsolásban teljesen korrekt módon minden benne van. Nem kell változtatni semmit. Egyébként mindig irányadó az adatlap! De azt tudni kell, hogy az mindig a szükséges minimumot fogja ábrázolni..
üdv! proli007
(#) zitzaki hozzászólása Ápr 15, 2012 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy egyszerű "feszültségszabályzót" aminek csak annyi lenne a lényege hogy kb 20-25 volt alatt tartsa a feszültséget azért hogy tudjam használni a fesz stabilizátorokat mert azok kb 40 voltig bírják de itt nagyobb gázadásnál könnyen felmegy 60-70 voltra is persze váltóban. Ez egy simson töltőtekercs aminek 2 kivezetése van itt jelenik meg a fesz alapjáraton kb 17 volt. Azt kellene megoldani valahogy kb 20-25 volt legyen a max ami kijön. (Próbáltam már sok feszabot robogókét)
A választ előre is nagyon köszönöm.
(#) oroszbence hozzászólása Ápr 24, 2012 /

Sziasztok
Egy ledsorhoz szeretnék feszültség szabályozást késziteni.
12 voltrol üzemel
0,52 ampert és 10,4 watott használ
kérem konyha nyelven szájbarágósan egyszerűen.
és ha lehet azt is mondjátok meg mit vegyek?
(#) pucuka válasza oroszbence hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

LED sorhoz áram szabályzót (áramgenerátort) kellene készítened. Inkább a LED -es topikokban kellene kutakodnod.
(#) kaszas19 hozzászólása Máj 28, 2012 /

Sziasztok ma át alakítottam 1 ATX-es tápot úgy hogy sorkapocsra kivezettem a 3,3V-tot az 5V-tot és a 12V-tot a táp bekapcsoló vezetékét pedig 1 kapcsolóval oldottam meg.
De szeretnék olyat csinálni még hogy a 12V-tot tudjam szabályozni 12-6V között potméterrel 1V-tos feszültség csökkentéssel egyszóval az 12V-tos ágat lehessen 1V-ttal csökkenteni egészen 6V-tig.
Ebben kérnék tőletek segítséget hogy milyen alkatrészeket használja hozzá???Így alakítottam át.
(#) Moderátor hozzászólása kaszas19 hozzászólására (») Máj 29, 2012

Kicsit olvass vissza, légy szíves, minden kérdésedre találsz választ a topicban. Javaslom még elolvasásra ezt a cikket is.
(#) qvad1000 hozzászólása Aug 17, 2012 /

Sziasztok! Szeretnék segitséget kérni egy hozzáértőtöl! Egy fűnyirótraktor töltésének bekötéséről.Dobok fel képet róla,hogy jó-e igy vagy sem! Ha nem kérlek segitsetek benne. Sajna csak mtz feszültségszabájzóm volt ithon pp-362 es tipus a tetején van egy kapcsoló,hogy azt merre kell kapcsolni,ha egyálltalán kell-e?Egy 5-ös csavar van rajta,illetve egy hatos,nem tudom jól-e kötöttem be,lessz-e igy töltésem? Aksi pozitivját rákötöttem a 6-os csavarosra,onnan,meg egy nyomogombra,a nyomogombot meg az öninditóra,mivel az öninditón egy kivezetés van. Az 5-ös csavarost,meg rákötöttem a motorból kijövő szálra,2db jön belöle ki,az egyik a világitás a másik a töltés.Jó ez igy? lessz-e töltésem vagy sem?Ha nem jó kérem valaki lásson el tanáccsal.Előre is köszönöm! Ám a motor egy 12le-ös Briggs.
(#) sytex hozzászólása Szept 12, 2012 /

Sziasztok!

Teljesen elakadtam a témában, órákat töltöttem a google-n kereséssel de semmi.
A feladat: egy 1k-s potméter (A valóságban inkább 1k2 1k3) helyzetének megállapítása, egy mikrovezérlő ADC lábán ami 5V-ig tud jelet fogadni.
Magyarul egy olyan kapcsolásra lenne szükségem aminek része ez a potméter, a bemenete 11 és 15 volt között változik (akkus táplálás), a kimenete pedig ennek a potméternek a függvényében 0-5V között mozog (minél nagyobb az eltérés a két végállás között, annál pontosabban tudom meghatározni a helyzetet). Ami a lényeg: lineárisan változzon a kimenet, tehát pl. potméter félállásnál (Umax+Umin)/2 legyen.
Ami még csavar az egészben hogy kb 12méter vezetéken lóg ez a poti a mikrokontrollerhez képest.
Gondolom valami műverősítővel kéne, de azokhoz nem értek.

Köszönök mindennemű segítséget.
(#) sytex válasza sytex hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Egyelőre úgy néz ki megoldódott a dolog. Fogtam egy LM317-et és a gyárilag ajánlott 240ohm-os ellenállást kicseréltem 440ohm-ra. Így 4,8V a maximum, és ami fontosabb, teljesen lineárisan változik. (Remélem nem okoz nagy galibát ez a csere, de majd kiderül)
(#) proli007 válasza sytex hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Hello!
Ezek szerint az LM317-et, áramgenerátorként használod, a poti, pedig egy változtatható ellenállás? Mert ezt mondjuk nem írtad le.
Mert ha feszültségszabályzóként használod az LM-et, akkor hogyan mész le 0V feszültségre? Számításaim szerint, így 1,2..4,75V a feszültség. A mikrovezérlő bemenetére tegyél védelmet, mert ha a poti megszakad, akkor a fesz felugorhat 12V-ra is.
Vagy az LM317-et stabilizátorként használod, és a poti feszültségosztóként?
üdv! proli007
(#) sytex hozzászólása Szept 13, 2012 /

Szia!

Előre is elnézést a t*ketlenkedésért, és asetleg a nem megfelelő szakkifejezésekért, ez nekem hobbi, nem szakma.

Szóval fogtam az lm317 adatlapján található példakapcsolást, a poti ott vált. ellenállásként van kötve, és azt a 240ohmot ami a kimenetet összeköti a "common" lábbal, kicseréltem 440ohmra. Így 1.25-4.8 a kimenet. (Sehogy nem kell 0-ra mennem, 0-5v a mérési tartománya a mikrokontrollernek, tehát jó közte bárhol. De minél tágabb a tartomány annál pontosabb a mérés)
De vaklárma volt az egész, a linearitást Multisim-ben próbáltam. Megépítettem a cuccot, 1.25-4.06 a tartomány, de egyáltalán nem lineáris a dolog sajnos.

Szóval ötleteket továbbra is várok. Legvégső esetben kap az egész egy 7805-t, és a potmétert bekötöm feszosztónak, az legalább lineáris. Csak félek hogy a 12 méter vezeték (oda12 vissza12) után semmi fesz nem marad a végén
(#) Tomi111 válasza qvad1000 hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Üdv!

Szerintem nem lesz jó, bár már biztos kiderült azóta. Ez a szabályzó generátorhoz való szerintem. Pontosan nem ismerem, de gondolom egyik pontjára a akku pozitívja megy, másikra meg a generátor gerjesztőtekercse. Így biztos nem működik. Valószínű a briggs motorban csak egy tekercs van, amit csak egyenirányítani kellene és korlátozni a feszültséget 14V-nál.

Hello!
Már pedig annak illik lineárisnak lenni. Nézd meg a Vout képletét. Ott a poti értéke a számlálóban van, vagy is annak változása a kimenti feszültségre lineáris.
Persze illene tudni mit is nevezel "lineárisnak", vagy is mennyi hiba engedhető meg.
üdv! proli007

Hello!
Ha aggódsz a vezeték ellenállás miatt, akkor áramgenerátort kell használni. Az nem tud elfogyni. Az AD bemenetén a vonalat lezárod 240ohm-al, és kapod a 0..5V feszültséget.
(Az AD feszültségvédelméről gondoskodni kell!)
üdv! proli007
(#) sytex válasza proli007 hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Szia!

Két régi 1000éves analóg antennaforgatóból készítek számítógépről vezérelt AZ/EL forgató rendszert. Sajnos most 10-20 fok eltéréssel dolgozik

Kipróbálom a kapcsolást amit küldtél, csak be kell szereznem hozzá pár dolgot.
(#) sytex hozzászólása Nov 6, 2012 /

Újra itt, és újra elakadtam teljesen.

Mostanában volt időm foglalkozni a feladattal, ezért megépítettem a fent becsatolt kapcsolást. (TL431 TL071 IRF9520). A potméter alsó tartományaiban tökéletesen működik, de amint a kimenet eléri a kb 4 V-ot (potméter is kb 80%-on áll), akkor ez jelenik meg a kimeneten. (lásd csatolt kép)
Ekkor fogom leválasztom a kimenetről a mikrokontrollert, csak a scope marad rajta, ekkor szépen kisimul a dolog a kívánt értéken. De amint megmozdul a potméter bármerre, akkor ismét ezt a jelet kapom.
Ha feltekerem a potmétert, bejön a csatolt kép, és visszatekerem 80% alá akkor ismét az egyenfesz. van a kimeneten.
Ötlete valakinek?

A változás annyi volt hogy a lezáró 240ohm-ot lecseréltem 220ohm-ra, így a maximált fesz. kicsivel 5V alatt van. De mindkét értékkel csinálja ezt a hibát.

IMG041.jpg

(#) proli007 válasza sytex hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Hello!
Ez valami gerjedés lesz. De nem írtál semmit hogyan van a kontrollere rákötve. Ha árnyékolt kábel, köss a Fet kimenetre egy soros ellenállást. (pld. 100ohm-ot). A mirokontroller bemenetén egy soros 1kohm, utána egy 100nF-os kondi a földre. A 240ohm a kontrolleres panelnél legyen.

De mindenek előtt az IC táfeszültségére, egy 10µF-os és egy 100nF-os kondit szűrésnek. Mert én csak a minimálisan szükséges dolgot rajzoltam a szimulátorba.
A szkóp ábrával, nem lehet sokra menni, ha sem az Y csatorna V/Div értéke, sem az X csatorna sec/Div értéke nincs megadva. Részemről ez a hullámzó Balaton is lehet.
üdv! proli007
(#) sytex válasza proli007 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Köszönöm a választ!

A táp meg van szűrve.
1 V/Div volt a fényképnél az osztás, a X-re nem emlékszem. (kb. 6V az amplitúdó, ha a képen nem látszana)
Nem árnyékolt a kábel, hagyományos szürke szalagkábel.
Holnap kipróbálom ha az ellenállásokat és a 100nF-t berakom milyen lesz.
A 240 ohm ezek szerint a rossz oldalán van a dolognak, javítom ezt is.
Jól sejtem, hogy a 240 csökkentésével tudom a max. feszültséget csökkenteni?
Illetve a 10nF kondi a műveleti erősítő kimenete és az invertáló bemenete között mi célt szolgál?

Köszönöm!
(#) proli007 válasza sytex hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Hello!
- A 10nF pont a gerjedés ellen van. De jó hogy említed,mert így elég hatástalan. Tegyél be az R3 és a C1 közé, egy 10kohm-os ellenállást. Esetleg a kondit is növelheted 100nF-ra.
- A kép nem lehet 1V/Div mellett 6V amiltudójú jel, mert akkor 6 kockának kellene lenni a jelnek.
- Jól gondolod, mert ez egy feszültség vezérelt áramgenerátor. Az IC a potin beállított feszültséget állítja be az R3 ellenálláson. (Addig nyitja-zárja a Fet-et, míg be nem áll az egyensúly.)
- A potin 0..2,5V állítható be,mert a TL431-nek ennyi a belső referenciája. 2,5V/120Ohm=20,8mA. Ez a kimenő áram alakul feszültséggé, az R4-en. 20,8mA*240ohm=5V. Ha az R4 ott van ahol mérünk, akkor a rajta eső feszültség pontosan 5V. Mert ha az áram állandó, akkor U=I*R alapján a feszültség is állandó. Ezért kell a 240ohm-nak a proci bemeneténél lenni. ekkor nem számít, hogy az áramkör megtáplálásánál a GND vezetéken esetleg feszültség esik, és az mennyi. (Ezért használunk kimenő áramot és nem feszültséget.) Ha a 240ohm a jeladónál van, akkor a kábelen nem az áramot vittük át, hanem a 240ohm-on eső feszültséget.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) sytex válasza proli007 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Köszönöm szépen a segítséget és a magyarázatot.

Processzor lábán sorban 1k, 100n hidegítés, és a 240 (nálam 220) áthelyezése megoldotta a problémát!
(#) Internet2 hozzászólása Dec 3, 2012 /

Sziasztok!
A problémám a következő: 12V (200mA) egyen tápból 0-6V között állítható feszültséget szeretnék előállítani. 0-6 között kis léptékkel kellene szabályozni ( 0,005V ). A kimeneti jelet egy érzékelő fogadja.
(#) proli007 válasza Internet2 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Hello üdv. a fórumon!
Alapvetően nem gond megoldani, de..
- Nem írtad, hogy a kimeneti áram mekkora lenne
- Fix, vagy változó áramkorlátot szeretnél és ha igen milyen tartományban
- A lépték, nem azonos a pontossággal, és a minimális feszültséggel. De 5mV-tól 6V-ig az 1:1200 tartományú átfogás. Azt mivel szeretnéd állítani?
- Ráadásul a "mezei IC-k offset tartománya is ebbe a nagyságrendbe tartozik.
- Ennek erősen kalibrátor szaga van. De azt máshogy szokták elkészíteni, áramgenerátorral egy kisértékű ellenálláson állítják be a feszültségeket a mV-os tartományban.
- Ha meg tényleg kalibrátor kell, azt venni szokták, nem az asztal sarkán tákolni..
(Érzékelő alatt, általában azt a eszközt értjük, a mi a fizikai-kémiai paramétert villamos paraméterré alakítja át. Így érzékelő általában nem szokott jelet fogadni, hanem adni..)
üdv! proli007
(#) Internet2 hozzászólása Dec 3, 2012 /

Köszi Proli007!
valószínű kalibrátor lesz, és veszem. Esetleg tipp milyent és hol érdemes venni.
Előre is THX!
(#) proli007 válasza Internet2 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Hello!
Igazából ez igény és pénztárca kérdése. Valaha Yokogawa és Druck kalibrátorokat használtunk. A Yokogawa-ból egy asztalit (ami szerintem ma már nem kapható, pedig hálás eszköz), Druck-ból hordozhatót. Az első feszültség és áramforrás kalibrátor, az utóbbi képes RTD vagy hőelem szimulálására is. Vagy is nem szükséges táblázatokat forgatni, a típus beadása után hőfokértéket kell megadni. De nézd meg kb. a kínálatot itt. Ma már élebe lépett a digitális kommunikáció is, úgy hogy meglehetősen "elvadult a helyzet". "Menet közben" és távolról is lehet kalibrálni, "ön-kalibrálni" naplózni stb.. De van FLUKE, KEITHLEY, HP (Agilent), amit akarsz, csak győzd kifizetni.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) hbe hozzászólása Jan 20, 2013 /

Üdvözlök mindenkit!

Felmerült egy olyan probléma amire eddig még nem találtam megoldást!
Vettem egy LM1084 IT-3.3 feszültségszabályzót, gyári adatlapja szerint
3,3 V/5A tud. Az eszközhöz amihez használnám fesz.szabályzásra, elvileg 3,3 V-ot
és 1A vesz fel, amivel működik is. De a probléma az, hogy felforrósodik a tranzisztor, de úgy is hogy rácsavarozom egy kisebb hűtőbordára. Ha egy jóval! nagyobb bordára csavarozom akkor elfogadható a hőmérséklete, de ez már így sok helyet foglal sajnos. A kérdésem az lenne hogy ha egyszer 5A tud a szabályzó, akkor miért forrósodik fel, ha elvileg csak 1A használ vagy esetleg egy kicsit többet!? Van erre valami féle megoldás, hogy hogyan csillapítsam a hőmérsékletét hatalmas hűtőborda nélkül? Egyébként egy műholdvevő 3,3 V-os részéhez használnám az ic-t szabályzásra, egy 12V/7A akkumulátorról. A fesz.szabályzó ic-t simán kötöttem be, kondi és egyéb alkatrészek nélkül. Esetleg ez okozhatja a problémát?

Köszönettel!
hbe
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
Következő: »»   9 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem