Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Értem. Alapvetően gondoltam, hogy kap egy stand by kapcsolót, anód fesz lekapcsolásra, meg egy on/off kapcsolót, amivel hálózátról választom le a készüléket, igy a fűtőszál szépen be tud melegedni, a amikor a katód még nem is kapta meg a -430V-ját. Ilyen esetben egszerűen kihagyható az N1 neon lámpa? Egy kicsit a vegyészmérnöki gondolkodásom megkavarta az a neon indicator... csaknem neon jelzésére használt valami... aztán a google segitett. Ezt gondolom simán ki lehet hagyni, és inkább az egyik fűtés ágra raknék be párhuzamosan két ledet. Persze, ha nincs egyéb szerepe a lámpának....
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
Nálam a meleg ér van a bemeneten az árnyékolás pedig a testen.
Viszont ha azt a test sínet amire mennek az alkatészek és a bemenet is - elszigetelnéd a testen lévő csavaroktól, és csak a vastag vezetékkel kerülne az elkóknál testpotenciálra... lehet hogy javulna a medve-helyzet.
A testsínen lévő csavarok nincsenek összeköttetésben a burkolattal ha erre gondolsz.
Helló !
Egy cső belső ellenállását meg tudom mérni úgy, hogy mondjuk ráadok 50V-ot az anódra, és mérem az áramot. És akkor ugye R=U/I -vel.. Kösz !
Katalógusban nézd meg a cső I - U karakterisztikáját. A görbének a meredeksége változik, és ez a belső ellenállása pontról pontra. (U/I)
Nem csak praktikusságról van szó, ezt is értelmezni kell:
Idézet: , pl. a dióda nyitó irányba kerülne a 2,4 V és a test közé...és ugrik a rácselőfesz... „...ezzel a katód 2,4 V-ra kerül a testhez képest....”
Jól látod a kérdést, megfelelő bekapcsolási sorrenddel, késleltetésekkel, odafigyeléssel kihagyhatók az erősítő és a hangsugárzó védelmére szolgáló elemek (N1, N2, azért inkább csak kisérlet szakaszban). N3 természetesen bármilyen más módon is megoldható, nincs jelentősége.
Ebben is bozonytalan voltam, ha szimetrikus határolás kell, akkor már 60.-Ft-ra ugrik a költség.
(Ha zenerrel oldanánk meg - 2őt kell szembekapcsolni.)
A hangszóró-védő kisülési csövet megtartom, de szerintem akkor az N1 kimarad, és stand by kapcsolós lesz a megoldás. Lassan elkezdem összeirni az alkatrészigényt, és megyek először trafókat rendelni... Ha kész, jelentkezem, dokumentációval, véleménnyel, ha elakodok.. akkor vélemény nélkül jelentkezem....
Szerintem az nem a hangszórót védi, hanem a kimenőtrafót. Ti. ha nincs a kimenőtrafó szekunderén terhelés, akkor az ilyen nagy teljesítményeknél úgy átüt mint a pinty.
Azt az N1-et ne hagyd ki szerintem. Nagyon olcsón megvéd drága hibáktól.
Helyigénye minimális, ára abszolúte nem számottevő és azt az első 2 csövet megóvja, bármi van. Hallgatod a zenét, kiszaladsz valamiért, van egy áramszünet és ott vagy, ahol a part szakad. Mondottam ember, küzdj és tedd be azt a nyüves alkatrészt...
Igenis, értettem, akkor most az N1 ről: miféle legyen?
A Storéban itt van, de én kipróbálnék egy mezei glimm lámpát, hol is gyújt be pontosan, ha nagyjából jó a feszültség, akkor vannak ilyen 230-as visszajelzők, színes búrában, abban vannak ilyen lampionok, egy soros ellenállással. Az meg megmarad, mert nem is kell, a búrába meg tehetsz LED-et, közönséges rizsszem izzót...Végső esetben 2 db, szembekapcsolt zener is jó oda, így mindkét irányban határol, nem érhet meglepi.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
Sziasztok.
Szeretnék egy csöves erősítőt építeni kísérletezéshez. Találtam PCL 82, EF80 csövet ebből mit lehetne kihozni?+ A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
Mindkettőt. Az EF80 ból megcsinálod a visszacsatolt audiont, a PCL82 -ből meg a hangfrekis erősítőt, kb. 2 W -ost. A Rádió építés a kezdetekből topikban éppen van ilyen projekt.
Így van, ahogy Pucuka mondja. Ha viszont nem vonz a rádió, akkor pl. egy mini gitár combo-t is csinálhatsz belőle. Egy RFT L3401-es hangszóróval hatalmasat szól 2W-on (102dB).
Üdv.A 6p43p ekvivalens a 6p14p-vel is meg az EL84-el is meg a 6BQ5-tel is?Tehát ezek csereberélhetőek?
A lábkiosztás és a fűtőfeszültség megegyezik, a csőparaméterek azonban meglehetősen eltérőek -> át kell tervezni hozzá a kapcsolást.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
Sziasztok! 3 hónapja szenvedek a csatolt rajzon lévő megvalósított 'A' osztályú erősítő brumm mentesítésével!
Hiba leírása: Csak a bal csatornában, hallható 50 Hz-es brumm, kb. fél hangerőnél, szabad bemenetnél csillapodik alig hallható mértékre. A bal oldali kimenőn kb. 20-30 V(DC)-al nagyobb feszt mérek (2-es pont a kimenőn) mint a jobb oldalon Megvalósítás: -Anódtápnál kicseréltem az elektrolit kondikat 100 mikrósra, bár tudom hogy az EZ 81 utáni közvetlen elkót nem szabad 50 mikrosnál nagyobbra cserélni mert a megnövekedett áram jobban igénybe veszi az EZ81-t. (maradt minden a régiben) -kimenőtrafók a 30 cm széles doboz bal oldalán, hálózati trafó a jobb oldalon -szigetelt bemeneteket használok -100k-os sztereó ALPS-ot használok (10%-os együttfutási hibás..) -nagyfesz táptrafó földje a leghidegebb pont, itt valósul meg a csillagpontos földelés -hálózati védőföld és jelföld összekötve 4,7ohm/5W-os ellenállással (kiszedve is brummos) -PCL 86-os csöveket használok, ECL 86 helyett, természetesen dupla akkora fűtésfesszel látom el mint az ECL-eket kéne (13.5V-AC) -ECL 86-ra átszerelve is megmarad a bal oldali brumm -a tápegyságet és a végfokot nyák-on valósítottam meg, közöttük huzalozást használok, természetesen ésszerűen kivitelezve - minden alkatrészt megmértem, értékhelyesek Minden építő jellegű kérdést, tanácsot szívesen fogadok Tőletek! Segítségeteket előre is köszönöm!
Ha felcseréled a 2 kimenőt, a brumm nem cserélődik vele együtt. Ja és kimenőn mért fesz is?
Ma délután ez lesz a következő hibakeresési feladat
Köszi! Gondolom ez nyílván azt bizonyítaná hogy hibás a bal oldali kimenőtrafóm? (tekercszárlat?tekercselési elrendezés hiba? szigetelési hiba?) Beépítés elött lemértem az ellenállásait a két trafónak mind a két oldalán, totál egyformák voltak tized ohmra... Ezt nagyon sajnálnám mert korrektül épített, EI vasmagos, légréssel ellátott gyári utángyártás. na de kiderül...
Még kérdés lehet a R15, R17 ellenállás értéke ill a C11 C13 kondi kapacitása. Ha nem tudod mérni mondjuk a kapacitást akkor itt is szóba jöhet a két kondi cseréje.
Sziasztok.
Mit tudunk az RSD csövekről, szeretjük őket? Szereztem két dobozos új ECC81-et ebből a márkából... köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |