Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1488 / 2208
(#) puffed válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 20, 2013
A bemenetnél?
(#) tyraw válasza sturbi hozzászólására (») Jan 20, 2013
Értem. Alapvetően gondoltam, hogy kap egy stand by kapcsolót, anód fesz lekapcsolásra, meg egy on/off kapcsolót, amivel hálózátról választom le a készüléket, igy a fűtőszál szépen be tud melegedni, a amikor a katód még nem is kapta meg a -430V-ját. Ilyen esetben egszerűen kihagyható az N1 neon lámpa? Egy kicsit a vegyészmérnöki gondolkodásom megkavarta az a neon indicator... csaknem neon jelzésére használt valami... aztán a google segitett. Ezt gondolom simán ki lehet hagyni, és inkább az egyik fűtés ágra raknék be párhuzamosan két ledet. Persze, ha nincs egyéb szerepe a lámpának....
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
Nálam a meleg ér van a bemeneten az árnyékolás pedig a testen.
Összezavartál hirtelen...
(#) Szpisti válasza puffed hozzászólására (») Jan 20, 2013
Viszont ha azt a test sínet amire mennek az alkatészek és a bemenet is - elszigetelnéd a testen lévő csavaroktól, és csak a vastag vezetékkel kerülne az elkóknál testpotenciálra... lehet hogy javulna a medve-helyzet.
(#) puffed válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 20, 2013
A testsínen lévő csavarok nincsenek összeköttetésben a burkolattal ha erre gondolsz.
(#) marone hozzászólása Jan 20, 2013
Helló !
Egy cső belső ellenállását meg tudom mérni úgy, hogy mondjuk ráadok 50V-ot az anódra, és mérem az áramot. És akkor ugye R=U/I -vel..
Kösz !
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Jan 20, 2013
Katalógusban nézd meg a cső I - U karakterisztikáját. A görbének a meredeksége változik, és ez a belső ellenállása pontról pontra. (U/I)
(#) sturbi válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 21, 2013
Nem csak praktikusságról van szó, ezt is értelmezni kell:
Idézet:
„...ezzel a katód 2,4 V-ra kerül a testhez képest....”
, pl. a dióda nyitó irányba kerülne a 2,4 V és a test közé...és ugrik a rácselőfesz...
(#) sturbi válasza tyraw hozzászólására (») Jan 21, 2013
Jól látod a kérdést, megfelelő bekapcsolási sorrenddel, késleltetésekkel, odafigyeléssel kihagyhatók az erősítő és a hangsugárzó védelmére szolgáló elemek (N1, N2, azért inkább csak kisérlet szakaszban). N3 természetesen bármilyen más módon is megoldható, nincs jelentősége.
(#) Orbán József válasza sturbi hozzászólására (») Jan 21, 2013
Ebben is bozonytalan voltam, ha szimetrikus határolás kell, akkor már 60.-Ft-ra ugrik a költség.
(Ha zenerrel oldanánk meg - 2őt kell szembekapcsolni.)
(#) tyraw válasza sturbi hozzászólására (») Jan 21, 2013
A hangszóró-védő kisülési csövet megtartom, de szerintem akkor az N1 kimarad, és stand by kapcsolós lesz a megoldás. Lassan elkezdem összeirni az alkatrészigényt, és megyek először trafókat rendelni... Ha kész, jelentkezem, dokumentációval, véleménnyel, ha elakodok.. akkor vélemény nélkül jelentkezem....
(#) pucuka válasza tyraw hozzászólására (») Jan 21, 2013
Szerintem az nem a hangszórót védi, hanem a kimenőtrafót. Ti. ha nincs a kimenőtrafó szekunderén terhelés, akkor az ilyen nagy teljesítményeknél úgy átüt mint a pinty.
(#) tyraw válasza pucuka hozzászólására (») Jan 21, 2013
Ez egy OTL kapcsolás.
(#) Orbán József válasza tyraw hozzászólására (») Jan 21, 2013
Azt az N1-et ne hagyd ki szerintem. Nagyon olcsón megvéd drága hibáktól.
Helyigénye minimális, ára abszolúte nem számottevő és azt az első 2 csövet megóvja, bármi van. Hallgatod a zenét, kiszaladsz valamiért, van egy áramszünet és ott vagy, ahol a part szakad. Mondottam ember, küzdj és tedd be azt a nyüves alkatrészt...
(#) tyraw válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 21, 2013
Igenis, értettem, akkor most az N1 ről: miféle legyen?
(#) Orbán József válasza tyraw hozzászólására (») Jan 21, 2013
A Storéban itt van, de én kipróbálnék egy mezei glimm lámpát, hol is gyújt be pontosan, ha nagyjából jó a feszültség, akkor vannak ilyen 230-as visszajelzők, színes búrában, abban vannak ilyen lampionok, egy soros ellenállással. Az meg megmarad, mert nem is kell, a búrába meg tehetsz LED-et, közönséges rizsszem izzót...Végső esetben 2 db, szembekapcsolt zener is jó oda, így mindkét irányban határol, nem érhet meglepi.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
(#) luluzulu hozzászólása Jan 21, 2013
Sziasztok.
Szeretnék egy csöves erősítőt építeni kísérletezéshez. Találtam PCL 82, EF80 csövet ebből mit lehetne kihozni?+
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
(#) Action2K válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 21, 2013
Szia! Kisrádiót.
(#) luluzulu válasza Action2K hozzászólására (») Jan 21, 2013
Rádiót mint vevőt vagy az erősítőjét?
(#) pucuka válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 21, 2013
Mindkettőt. Az EF80 ból megcsinálod a visszacsatolt audiont, a PCL82 -ből meg a hangfrekis erősítőt, kb. 2 W -ost. A Rádió építés a kezdetekből topikban éppen van ilyen projekt.
(#) Action2K válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 21, 2013
Így van, ahogy Pucuka mondja. Ha viszont nem vonz a rádió, akkor pl. egy mini gitár combo-t is csinálhatsz belőle. Egy RFT L3401-es hangszóróval hatalmasat szól 2W-on (102dB).
(#) saraha hozzászólása Jan 21, 2013
Üdv.A 6p43p ekvivalens a 6p14p-vel is meg az EL84-el is meg a 6BQ5-tel is?Tehát ezek csereberélhetőek?
(#) bta válasza saraha hozzászólására (») Jan 22, 2013
A lábkiosztás és a fűtőfeszültség megegyezik, a csőparaméterek azonban meglehetősen eltérőek -> át kell tervezni hozzá a kapcsolást.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) saraha válasza bta hozzászólására (») Jan 22, 2013
Köszi,jó kis oldal.
(#) ARCON hozzászólása Jan 24, 2013
Sziasztok! 3 hónapja szenvedek a csatolt rajzon lévő megvalósított 'A' osztályú erősítő brumm mentesítésével!
Hiba leírása: Csak a bal csatornában, hallható 50 Hz-es brumm, kb. fél hangerőnél, szabad bemenetnél csillapodik alig hallható mértékre. A bal oldali kimenőn kb. 20-30 V(DC)-al nagyobb feszt mérek (2-es pont a kimenőn) mint a jobb oldalon

Megvalósítás:
-Anódtápnál kicseréltem az elektrolit kondikat 100 mikrósra, bár tudom hogy az EZ 81 utáni közvetlen elkót nem szabad 50 mikrosnál nagyobbra cserélni mert a megnövekedett áram jobban igénybe veszi az EZ81-t. (maradt minden a régiben)
-kimenőtrafók a 30 cm széles doboz bal oldalán, hálózati trafó a jobb oldalon
-szigetelt bemeneteket használok
-100k-os sztereó ALPS-ot használok (10%-os együttfutási hibás..)
-nagyfesz táptrafó földje a leghidegebb pont, itt valósul meg a csillagpontos földelés
-hálózati védőföld és jelföld összekötve 4,7ohm/5W-os ellenállással (kiszedve is brummos)
-PCL 86-os csöveket használok, ECL 86 helyett, természetesen dupla akkora fűtésfesszel látom el mint az ECL-eket kéne (13.5V-AC)
-ECL 86-ra átszerelve is megmarad a bal oldali brumm
-a tápegyságet és a végfokot nyák-on valósítottam meg, közöttük huzalozást használok, természetesen ésszerűen kivitelezve
- minden alkatrészt megmértem, értékhelyesek
Minden építő jellegű kérdést, tanácsot szívesen fogadok Tőletek!
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) mayky válasza ARCON hozzászólására (») Jan 24, 2013
Ha felcseréled a 2 kimenőt, a brumm nem cserélődik vele együtt. Ja és kimenőn mért fesz is?
(#) ARCON válasza mayky hozzászólására (») Jan 24, 2013
Ma délután ez lesz a következő hibakeresési feladat
Köszi!
Gondolom ez nyílván azt bizonyítaná hogy hibás a bal oldali kimenőtrafóm? (tekercszárlat?tekercselési elrendezés hiba? szigetelési hiba?) Beépítés elött lemértem az ellenállásait a két trafónak mind a két oldalán, totál egyformák voltak tized ohmra...
Ezt nagyon sajnálnám mert korrektül épített, EI vasmagos, légréssel ellátott gyári utángyártás. na de kiderül...
(#) mayky válasza ARCON hozzászólására (») Jan 24, 2013
Még kérdés lehet a R15, R17 ellenállás értéke ill a C11 C13 kondi kapacitása. Ha nem tudod mérni mondjuk a kapacitást akkor itt is szóba jöhet a két kondi cseréje.
(#) MrBrown hozzászólása Jan 24, 2013
Sziasztok.
Mit tudunk az RSD csövekről, szeretjük őket?
Szereztem két dobozos új ECC81-et ebből a márkából...
köszönöm.
Következő: »»   1488 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem