Fórum témák
» Több friss téma |
Valóban jónak tűnik a leírás, annyit tennék hozzá, hogy minden elérhető kész csomagként (felesleges a scriptekkel bíbelődni). A következő parancsok kellenek:
És ami még fontos: jogosultsági problémák miatt alapból csak rootként érhető el a Launchpad (/dev/ttyACM0), tehát az mspdebughoz is mindig kell a "sudo". Ez megoldható egy udev szabály létrehozásával. Ehhez segítéget itt találhattok: http://elabz.com/msp430-in-64-bit-ubuntu-12-04-linux-the-arduino-way/. Amúgy a fenti leírás az Energia telepítését tárgyalja (már ha valakinek ilyen "perverziója" lenne) és kipróbáltam - működik. Rájöttem hogy nem szeretem... A leírás végén van az udev szabály létrehozásáról szóló rész. Ötletadónak mellékelek egy shell scriptet én kb. így szoktam fordítani és programozni az MCU-t. A "fejlesztőkörnyezetem" egy szövegszerkesztőből (gedit) és egy parancssorból áll
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Hopp, az udev dolog az általad linkelt oldalon is szerepel. Úgy látom, ugyan az van mindkét oldalon.
IAR EW MSP430 5.50.2 30 napos verzió.
Valaki találkozott már ezzel a hibával? Idézet: „Error[e24]: Segment DATA16_AN (seg part no 2, symbol "UCA0TXBUF" in module "24lc512", address [67-67]) overlaps segment DATA16_AN (seg part no 38, symbol "_A_UCA0TXBUF" in module "main", address [67-67]) ” Valahol olvastam, hogy a Linker optioknál kell valamit állítani, de nem találom a leírást.
Délben beküldtem egy kérdést, de eltűnt valahol a süllyesztőben, ezért beküldöm mégegyszer:
Tudja valaki, hogy pl. az Energia hogyan (milyen paraméterekkel futtatja) az mspdebug programot? Valahogy Windows alatt is le tudja tölteni vele a lefordított programot, a gyári Launchpad driverek esetén is. Nekem viszont parancssorból külön indítva még sohasem sikerült működésre bírnom az mspdebug-ot.
Helló.Az lenne a kérdésem hogy az msp 430 g2231-es processzrral lehet-e egy 1X16 karakteres hd44780a00ic-vel felszerelt LCD-re órát készíteni?Már hozzá van kötve az LCD a processzorhoz csak hogy hogy lehetne még az időt is beállítani?A segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Egyszer, valamiért már próbáltam az mspdebug programot, de igazából nem foglalkoztam vele. Akkor az "mspdebug -d TIUSB tilib" parancsot futtattam. Ezen belül a "hexout"-al olvastam ki a szükséges információt. De lehet, hogy nem is ezt keresed.....
Most kipróbáltam, működik win7 x64 alatt. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Nagyon köszönöm, így tényleg működik! De a help alapján sohasem jöttem volna rá, hogy ez a nyerő kombináció...
Idézet: „De a help alapján sohasem jöttem volna rá” Én se. Az mspFlasher segített, amikor a windows-os TI drivernek, ezt a nevet adta: " Initializing interface on TIUSB port...done " ..... /* ... * Interface : TIUSB ... */
Vagy eggyáltalán lehetséges ezt megoldani eggyetlen g2231-es mikroprocesszoral?Mármint a kijelző vezérlését és még az időt beállító gombok lábait ezzel az egy ic-vel vezérelni...
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
Persze, hogy lehetséges.
Mennyi I/O-t foglal az lcd?
P1.4-1.7-portig +külső órajel in-out...ezeket foglalja.p1.0-tól 1.3-ig van még üres.Ezzel így még megoldható?
Persze, így 4db gombot rakhatsz rá, ha nem akarsz mást rátenni a mikrovezérlőre. Persze arra figyelj, hogy külső kavics nélkül, nehéz pontos órát csinálni!
Én, most a többfunkciós gombkezelő rutin írásánál vettem észre, hogy a VLO freki 12kHz helyett 13kHz, alapbeállításnál. (több műszerrel is mértem) Igaz még a VLO-val nem foglalkoztam, ezért a pontos beállítását sem tudom.
Hát még egy csipogót akartam volna rákötni ami 5 percenként kettőt csippan.Még szerintem így is megoldható mert akkor maradna egy setting-gomb és a többi kettővel meg lehetne először megválasztani azt hogy az órát vagy a percet módosítom és aztán annak a gombnak a lenyomásával lehetne módosítani.De ehhez kéne egy alapvető program amibe a csipogót bele tudom írni,mert még annyira nem vagyok jártas a programzásban.
Mivel az LCD az adatvonalakat nem használja folyamatosan, megteheted, hogy gombokat teszel velük párhuzamosan a föld felé, egy kisebb ellenálláson keresztül (pl. 1k). Amikor nem írsz a kijelzőre, bementre állítod a megfelelő lábat, és bekapcsolod a felhúzó ellenállást, így kapsz egy active-low gombot. Amikor a kijelzőre akarsz írni visszakapcsolod a port puffert (azaz kimenetnek állítod) és küldheted az adatokat a kijelzőnek. Ha eközben meg is nyomják a gombot, nem fog zavarni, mert a totem-pole kimenet könnyen elbírja a +1k terhelést.
Persze az efféle multiplexelés bonyolultabb szoftvert kíván, de valamit valamiért.
Hát ennyire azért nem értek hozzá...nekem alapból kéne egy alapszoftver amin fut az óra és azt még ki tudnám egészíteni az 5 percenkénit csippanásokkal.A fennmaradó 3 láb nem használható úgy ahogy leírtam?
Idézet: „A fennmaradó 3 láb nem használható úgy ahogy leírtam?” De igen. Vagy rakhatsz rá rotary encodert. Az is csak három bemenetet használ. Itt van egy óra program, és még csipogó is van benne. De szerintem jobban jársz ha írsz egy sajátot. Ezek, és más programok általában egyedi kivitelezésűek, és nem egy "sémára" épülnek. (Ha így lenne nem kéne megtanulni programozni.)
Ezt a programot már egyszer próbáltam letölteni,de nem sikerült mivel IAR Embended Workbench-et használok és az nem ismerte fel.Mármint amit sikerült egy-két helyről letölteni.Az meg hogy annak a kijelzőnek eggyzenek az adatvonalai az LCD-vel?Mert ez így már jó lenne a csipogással meg időbeállítással eggyüt.
Idézet: „Az meg hogy annak a kijelzőnek egyeznek az adatvonalai az LCD-vel?” Nem, mert azon 4db 7 szegmenses kijelző van. Itt fent van a CCS forráskód is, és részletes leírás.
És ezt a program átírásával lehet illeszteni LDC-hez?Ha lehet akkor kb mit kell megváltoztatni benne,mert még annyira nem értek hozzá....ahogy már az alábbiakban is leírtam.A forráskódot letöltöttem már csak az átírás hiányzik.
Idézet: „Ha lehet akkor kb mit kell megváltoztatni benne” Nem akarlak elkeseríteni, de úgy kb. az egész programot át kell írni. Idézet: „mert még annyira nem értek hozzá....ahogy már az alábbiakban is leírtam.” Ezt értem, de akkor miért nem "próbálkozol" kis lépésekben előrehaladni? - Pl. Van egy uC-d rajta egy lcd, ami működik, nemde? - Ha már órát akarsz csinálni, a következő lépésként próbáld meg az egyik Timer modult elindítani, és kb. minden "másodpercben" kiíratni egy számláló eredményét. Ez nem olyan nagy feladat, mert Icserny fórumtársunk remek cikkeiben minden megvan hozzá. (könnyítés: 2. cikk Timer) - Ha mindez meg van, jöhet a gomb kezelése. Elsőként csak annyit próbálj meg elérni, hogy az eddig megírt kis számlálót törlöd (lenullázod). Ehhez szintén a már említett cikkek tudnak segítséget nyújtani. - Ezután megpróbálhatsz valamilyen hangot előállítani (de ne a kalapács hangja legyen, ahogy szétvered a launchpad-et) akár egy Timer modullal, WDT-vel, vagy szoftveresen. Ha jól emlékszem, én raktam ide fel egy egyszerű hangkeltő programot, kapcsolással együtt. Ha nem találod, szólj, felteszem. - Ezután beillesztheted a hangkeltő rutint a számlálóba, hogy bizonyos időközönként adjon hangot. - Ha mindezt sikerül megcsinálnod, és tanultál is belőle, akkor már csak egy karnyújtásra leszel egy egyszerű óra elkészítésétől! Ezenkívül ha elakadsz valahol itt biztos segít valaki, de azt ne kérd/várd senkitől, hogy helyetted megírja a programot. Azt meg csak jó tanácsként "mondom", hogy ha más programját átveszed/használod, ugyanúgy tudni kell az alapokat, vagy még sokkal többet, hogy eligazodj benne, és tudd mit-hogyan és miért, csinált az illető. Remélem tudtam segíteni, és nem érzed sértőnek/lekezelőnek a mondanivalómat. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
Igazándiból én már csináltam órát ilyen MCU-val. A különbség annyi, hogy 74hc595-ön keresztül hajtok hétszegmenses kijelzőket. Persze hogy kb. hogy néz ki egy ilyen program, azt látni lehet benne. Ha pedig megérted, hogy mi miért van és miért úgy ahogy, akkor már könnyen tudsz hasonlókat csinálni. Ha a kijelzést átírod LCD-re akkor ez jó lehet neked. Amennyiben érdekel ez a forráskód szólj.
Persze amit szitko írt azt gondold át. A programozás pont nem az a műfaj, hogy hip-hopp egyből megy az embernek. Gyakorolni, kisérletezni kell sokat... és lesz sikerélményed, ha szépen fokozatosan lépésről lépésre haladsz tovább (kis lépések!). Kell a sok kitartás, de megéri!
Hát a forráskódra igényt tartanék mivel nem találtam meg...meg van az iskolámban tanár akivel az átírást megoldhatnánk.Legalább még tanulnék egy kicsit erről is.
Sziasztok!
Visszatérnék egy korábbi kérdésemre. Miután "rendbe tettem" a programocskámat, megszakításban minimális az időtöltés, nincs blokkoló rutin, stb.., értelmét vesztette, hogy egy Timer megszakításban töröljem a WDT-t. (amúgy sem volt sok értelme). De szeretném használni az "őrkutyát"! A kérdés, hogy a kb 2000 soros programban, számoljam ki, hogy hol kell törölni a WDT számlálót és oda tegyek be egy törlő rutint? Ez így szerintem őrület lenne. Van erre valami egyszerű megoldás? Vagy inkább hagyjam az egészet.
Én is a napokban csináltam egy hasonló programot és a programba több helyre tetem be a WDT számláló törlőt. Engem is érdekelne ha lenne valami egyszerűbb megoldás.
Sziasztok.
Egyenlőséget szeretnék vizsgálni. Az alábbi esetben a számokat változóba kéne tegyem? Mert így nem megy.
Idézet: „if(x != 4) && (y != 1))” Az if után kimaradt egy zárójel.
Köszi.
Igazából itt most nem ez a lényeg, hanem az, hogy csak egyszer fut le a feltétel, holott kétszer kéne. Idézet: Most én is nekiálltam próbálkozni vele (eclipse-cpp-indigo-SR2-incubation-win32.zip + MSP430 Plugin + msp430-toolchain-win-x86-3.0). Viszonylag gyorsan (1/2 óra) eljutottam odáig, hogy egy ledvillogtató lefordult és az Eclipse MSP430/Upload to target menüpontban szépen le is töltődik a lefordított program (a P1DIR és egyéb szimbólumokat addig nem ismerte fel, amíg mégegyszer újra nem indítottam az Eclipse-t). „Tegnap volt egy kis időm foglalkozni az Eclipse-el.” A Debugger-t viszont nem tudom beállítani, mert gőzöm nincs, hogy az Eclipse Run/Debug Configuration meüjében hová mit kell írni. Ebben tudsz valami tanácsot adni?
Bocs, nem aktuális a kérdés, mert letöröltem az egészet. Találtam több leírást is, de annyira zavaros a konfigurálás, hogy nem látom semmi értelmét, hogy időt vesztegessek rá.
Azért pár sorba leírom, ahogy nálam ment, hátha valakinek kell.
Idézet: „hogy az Eclipse Run/Debug Configuration meüjében hová mit kell írni.” Igazából semmit nem kell írni sehova. - Elindul az Eclipse. - Új C Projekt, itt az "MSP430 - üres projekt" kiválasztása, projekt név megadása, -> (next) - Debug, Release, pipa -> (next) - MCU kiválasztása -> kész - Projekt névre jobb klikk, -> tulajdonságok -> MSP430 -> driver kiválasztása. (USB) - Újra jobb klikk -> új fájl -> "main.c". - RUN/Debug Configurations... -> MSP430 Debug -> jobb klikk -> New, itt a névnél a projekt nevének kell lennie, -> Debug gombra klikk. Ha fenn van a driver, akkor mindent szépen megcsinál és működik a debug is. (legalábbis nálam ment.) Ha nincs, a könyvtárakat, és a beállításokat akkor is megcsinálja, csak ad egy hibaüzenetet, hogy nem találja a drivert. Idézet: „Viszonylag gyorsan (1/2 óra) eljutottam odáig,” Nekem azért tartott kb. 1 napig, 1. mert az angol tudásom, még csak a kezdő szintet érte el. (de már ennek is örülök, pláne annak, hogy nem kell mindig a google fordítóval vacakolni!) 2. próbáltam a TI driverét beilleszteni, hogy ne kelljen új drivert telepíteni, de nem jött össze. 3. fogalmam se volt, hogy milyen header fájlokat használ a program, és, hogy hol találom ezeket, vagy hogy egyáltalán mi a pl. P1.0 portláb neve. De a végén csak sikerült minden! |
Bejelentkezés
Hirdetés |