Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion hs 280 - 282

Témaindító: rolandosss21, idő: Okt 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 23
(#) werstroh válasza werstroh hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy vettem egy Pioneer A-109R típusú erősítőt.
Az eladó azt mondta 4-16 ohm-ot tud. Hittem neki.....
Később néztem meg és hátul 6-16 ohm van ráírva.
Otthoni használat mellett, a hangerőt csak időközönként feltekerve, használható ez így
a hs 280 4ohmos hangfalakkal? Vagy inkább adjam el és vadásszak egy 8ohmos verzióra?
(#) kekedilevi válasza werstroh hozzászólására (») Jan 16, 2013 / 1

Sejtettem, hogy erre a váltóra gondoltál, és közel távon ez az egyetlen megbízható, és hiteles MOD. ezekre az Orionokra. Ennek a váltónak a kiindulási alapja, az a HS 282-es gyári váltójában van, az van egy picit pontosítva, helyretéve. Itt is van a kapcsolás: http://www.avx.hu/forum/uploads/monthly_10_2011/post-19218-03051060...06.jpg
A 4 ohmos HS 282-ő váltóját kell használni és azt is rendbe tenni, tehát a mély marad szűrés nélkül, a középhez soros induktivitásnak jó lesz az eredeti 4 ohmos HS ~0,4-0,5mH-is tekercse, egy soros 4,7-es kondi, ami nem elkó, az ellenállás lehet 5,6R, de megfelel a 4,7R is, középfordítás itt is, a magasnál pedig 2uF, DE! a tekercset oda nem ajánlom. Az eredeti MOD-ot aki tervezte, nem nézte a 0,3mH-is tekercs hatásait ott, így nem tudni, hogy az ott hasznos-e avagy káros. Elég lesz a sima első rendű váltás.

A 6 ohmos erősítő még nem szenved károkat, ha ésszel hajtod vele a hangsugárzókat. Szóval, ha elég egy szobahangerő, akkor nem lesz baja egyik készüléknek sem elvileg.
(#) werstroh válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Köszönöm szépen a gyors választ!
Neki is állok az átalakításhoz
(#) bekeipeter válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Elnézést, az akkori írásomnál elfelejtettem megemlíteni, hogy nem Orion magas volt a dobozokban, hanem Isophon Skk10, amiről az Oriont formailag koppintották. Azt kell csillapítani, mert túlságosan érzékeny a többi hangszóróhoz képest! A Behringer Ultracurve szerint így volt jó.

http://www.kochaudio.de/shop/product_info.php?cPath=657_230_274&pro...d=1974
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
(#) kekedilevi válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Nini....pont beszélgettem erről a hangszóróról egy másik fórumossal tegnap.
De csak formailag sikerült koppintani az Orionnak, a képességeit már valami miatt nem.
Mérföldkövekkel előrébb lehetsz ezzel az Isophonnal, az érzékenységét azt valóban csillapítani kell, valamilyen értékű soros ellenállással kell próbálkozni, de nem mondok semmi bizonytalant, mert magam sem tudom, mi lenne a legjobb ahhoz a hangszóróhoz.
Ez már az a lépcsőfok, amikor mérni kellene.
(#) Doncso válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Mérés híjján azért a fület is lehet használni mint olyan, sokat lehet vele javítani a beállításokon.
(#) kekedilevi válasza Doncso hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Használni azt lehet, meg állítgatni is vele, csak, hogy javulni fog-e az nem biztos. Csak másabb lesz, az viszont biztos.
(#) Doncso válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Én a fülemmel hallgatom a hangfalaimat, nem a műszereimmel.
(#) kekedilevi válasza Doncso hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

No igen, de hallgatni akkor szokás már, mikor összeáll a dolog, a hallgatást pedig az előzetes ismeretek beszerzése, tervezés, építés-mérés, építés-mérés.......előzi meg. Néha hónapok keserves munkája is kell, mire összeáll a dolog egy egész jóra. Ha ezeket a lépcsőket kihagyják, akkor születnek meg pl. a HS párszáz és DC típusú borzalmak.
(#) Doncso válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Ebben teljesen igazad van. De itt most arról beszélgettünk, hogy fülre be tudja állítani a magas sugárzója érzékenységét. Te más komplett hangdoboz tervezésről beszélsz. Azt valóban méretezni, illeszteni, és minőségi munkával megépíteni kell. De itt ilyenről szó nincsen. Ezért is írtam hogy ide elég a füle is.
(#) kekedilevi válasza Doncso hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Pedig nagyon is ide tartozik ez is. Én még nem hallottam olyan fülről amiben dB mérő lenne. Nagyon sokféleképp be lehet állítani füllel azt a magasat, épp ezért ez is a szubjektivitás kategóriájába tartozik. Ezért van szükség a műszeres mérésekre amivel pontosan lehet illeszteni az adott hangszórókhoz. Máskülönben nagyon relatív a dolog, mivel van egy megszokott hangképünk, ami nem is biztos, hogy jó volt igazából, és ehhez próbálunk állítgatni, viszonyítgatni. A fizikából ki kell zárni a szubjektivitás lehetőségét, egyszerűen nincs helye benne.
(#) kekedilevi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Persze, hogy olvastam, és válaszoltam is rá, mégpedig a valóságot.
"A fülre és a műszerrel, szerintem ég és föld"
Ebben teljesen egyetértünk, míg az előbbi megtéveszthető, addig az utóbbi nem.
"Hiába mérsz egy süketszobában, szuper adatokat egy adott rendszerről, ha az én szobámban úgy szól, mint egy náthás veréb. "
Pedig ami műszeresen jól teljesít, az hallgatva is jól fog, az eddigi tapasztalatok ezt mutatják. Az, meg megint lényeges, hogy egy adott hangsugárzót mekkora szobába, hova, merre, milyen körülmények közé helyezed, nagy mértékben közrejátszik a hangban.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
(#) bekeipeter válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Én sem hallgattam, hanem mértem! A Behringer Ultracurve egy automatikus EQ, amely beépített mérőgenerátorral és a saját mérőmikrofonjával "beállítja" a szükséges EQ görbét a lineáris átvitel biztosításához. Ez a kis cucc, fázismenetet is tudott mérni! Azt a váltót az alapján csináltam. De már sem az Ultracurve, sem a doboz nincsen meg. Elvitte UTOLSÓ viktorunk a rokkantnyugdíjammal együtt...

U.I: Amit most vettem HS282 dobozt, kb. harmad akkora hangerővel meglehetősen náthásan piheg, mint a hasonlóan 8 Ohm-os Isophon TS7002.
(#) Romby01 válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Üdvözlök mindenkit, én új vagyok itt, de sokat olvasgattam itt (és máshol is) az orion HS-280 - ról, mivel én is rendelkezem egy pár ilyen, fekete, 8ohm-os változattal.
Nemrég megcsináltattam azt a módosítást kedves "bekeipeter" amit megadtál (én nem értek ehhez). Direkt kértem a kivitelezőt, hogy milliméterre ugyanolyan furatkiosztású, és méretű nyák-ot tervezzen ehhez, hogy nyom nélkül bármikor vissza lehessen alakítani eredeti állapotára. Viszont most olvastam -utólag- hogy nem eredeti Orion magasakkal számoltál a tervezés során. Nekem viszont az van benne. Nem mondom, hogy az eredetihez képest nem javult a hangja, de ezek szerint akkor vagy ki kell cserélnem a magasakat az általad írt Isophon-okra, vagy pedig ki kell iktatni azt az ellenállást belőle, hogy (még) szebb legyen a magasa?
A másik kételyem, akkor merült fel, amikor itt
( http://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangvalto1/ ) ezt olvastam: "...A mélyhangszórónak is megvan az a tartománya, amiben ideálisan szól, felette a frekvencia átvitelben lehetnek olyan anomáliák, amik belerondítanak a hangképbe (a membrán megszűnik dugattyúként mozogni, mindenféle csúnya rezonanciákat produkálhat, továbbá torzíthat is)"

A Teáltalad megalkotott váltónál ennek nem áll fent a veszélye?
(#) Romby01 hozzászólása Jan 26, 2013 1 /

Most találkoztam egy ilyen váltótervvel is: http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2012_11_16_9o1gg9id91.jpg
Nekem ez semmit nem mond. Vélemények?
(#) kekedilevi válasza Romby01 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ezeket a váltókat felejtsd el. Az utóbbi amúgy egy Videoton DC 2540-eshez tervezett sikertelen MOD volt.
Ez jelenleg az egyetlen megbízható váltó, mivel ehhez a hangsugárzóhoz lett tervezve műszeres mérésekkel: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/files/829/hs280l.png
Ehhez annyit még, hogy a magasnál a 0,3mH-is tekercsre nincs szükség, azt el kell hanyagolni.
És itt a frekimenet ezzel a váltónál mérve:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/files/829/hs282l.png
(#) Romby01 hozzászólása Jan 26, 2013 /

Ja és még valami: akkor most jó ha a módosított változatban "fázishelyesen" van bekötve a közép, vagy jobb ha az eredeti fordított polaritásnál maradunk? Merthogy itt olyat is olvastam ahol azt írták, hogy maradjon csak a közép fordított polaritással. Teljesen elbizonytalanodtam... Ráadásul néztem ezeket az Isophone holmit, ami egyrészt nem is kapható jelenleg olcsón, ahol meg mégis ott olyan horror áron kínálják, hogy ha eladnám az Orionom, + annak a pár árából már kijönne mondjuk egy Preludium is... Jó persze szentimentális okok, stb., de a Prelu sem áll messze ettől a feelingtől. Persze elsősorban az Orionjaimból szeretném kihozni a maximumot az eredeti hangszóróival, tehát erre várnék konkrét műszaki megoldást.
(#) kekedilevi válasza Romby01 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Az Isophon SKK-10 valóban drága egy jószág, darabja újan 60-70 euró között mozog, használtan már lehet 30euróért is találni.
A maximum kb. ott van a fenti váltótervvel szemléltetve, ennél többet nem érdemes foglalkozni velük, nem ér annyit az egész hangszórókészlete.

"a Prelu sem áll messze ettől a feelingtől"

De bizony messze áll, mégpedig annyira messze, hogy még az agyonajnározott Heybrook HB1 is tele van konstrukciós hibákkal a B32-höz képest. Ha lehet, inkább vegyél egy Preludium B32-őt, kb. az az egyetlen magyar hangsugárzó, amihez nem kell hozzányúlni és kínlódni a váltóján.
(#) Romby01 válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Köszönöm a választ, tehát akkor csak annyi a tennivalóm hogy azt a 0,3mH tekercset iktassam ki a magastól? De az még mindig kérdés, hogy a közép akkor milyen polaritással legyen bekötve? Ahogy a MOD-on van?
(#) kekedilevi válasza Romby01 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

A 0,3-as tekercs nem kell.
Igen, pont úgy legyen, mint ahogy a MOD-on látod. Különben fordítva ez lenne az eredmény 2 és 8kHz között:
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
(#) bekeipeter válasza Romby01 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Az én váltómból csak a 15 Ohm-ot kell kivenni Orion magasnál, valamint a magas sugárzóban található üreget kell színültig tölteni lazán vattával, vagy valami hasonló anyaggal. De a középsugárzót sem felejtsd el kitömni annyi vattával, amennyi bele megy! Mikor lazán megtelt, a tekercs nyílásánál pár 3-5 csepp pillanatragasztóval rögzíteni kell körben a vattát, hogy ne érhessen a membránhoz! Ezzel a váltóval és a vattázással sem lesz a hangsugárzónk tökéletes, de legalább hallgatható lesz!
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
(#) bekeipeter válasza Romby01 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Az Isophon nem sok hangdoboz típust, gyárt/ott. De azok mind meg voltak csinálva becsületesen! Viszont sok cég gyártatott velük: ReVox, Nordmende, Saba, Telefunken, Hitachi, Siemens, valamint nagyon sok cég használta az Isophon hangszóróit a saját hangsugárzóik gyártásához. Jópár RFT (NDK) hangszóró nagyon erős hasolóságot mutat egyes Isophon típusok irányába. Kosár, kónusz méretei és alakja, valamint a papír színe. De a paraméterek, az már más kérdés....
(#) Romby01 válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Miután olvastam a hozzászólásod, akkor vettem észre hogy igencsak összekavarodtam, ugyanis összekevertem a Te hangváltó tervedet azzal a másikkal ahol az a 0,3mH tekercs (vagy mi) van a magasnál. Na de szóval arra gondoltam, azzal találkoztam anno, így az lett megépítve. Valószínűleg többet már kísérletezek vele (mármint a dobozzal), még ezt az uccsó lépést kipróbálom, aztán gondolom hogy már elkerülhetetlen volna a hangszórócsere (mint ahogy Te is írtad az Isophonról). De az már tényleg nem lenne Orion. (Már így sem 100%-ig az, de ezért is csináltattam úgy, hogy szakszerűen legyen megépítve minőségi alkatrészekből, de bármikor nyomtalanul -tehát egyetlen plusz csavarnyom nélkül- vissza lehessen alakítani). Való igaz hogy nem egy "hájgend". De az is, hogy aki kellemes nosztalgiával gondol vissza a gyermekkorára, annak ezek a cuccok (Orion, Videoton). Mint ahogy Pelikán elvtárs mondta a Tanú-ban, a Magyar narancsról: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk.
(#) kekedilevi válasza Romby01 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

"Az én váltómból csak a 15 Ω-ot kell kivenni Orion magasnál, valamint a magas sugárzóban található üreget kell színültig tölteni lazán vattával, vagy valami hasonló anyaggal. De a középsugárzót sem felejtsd el kitömni annyi vattával, amennyi bele megy! Mikor lazán megtelt, a tekercs nyílásánál pár 3-5 csepp pillanatragasztóval rögzíteni kell körben a vattát, hogy ne érhessen a membránhoz! Ezzel a váltóval és a vattázással sem lesz a hangsugárzónk tökéletes, de legalább hallgatható lesz! "

A membrán mögé nem kell semmiféle vatta, nem használ semmit, mellesleg ha hozzáér a membránhoz bárhol akkor katasztrófába torkollik a helyzet. De ezt egyszer már Shalafi66 is megírta valahol, nem kell kísérletezni ilyen kétes, hasztalan dolgokkal. Ha a hangszórókhoz akarunk nyúlni már ennyire, akkor másképp kell megközelíteni a dolgot, pl más, jobb anyagból készült alkatrészeket kell tenni a régiek helyére, kicsit másképp összerakni.....stb
(#) bekeipeter válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

A vattás dolog bevállt eszköz. Azért csináltam, mert az egyik magas valahol 11-12kHz között elhallgatott egy frekvencián, a másik meg valahol 10kHz körül. Nyilván való, hogy ez állóhullámok jelenlétére utal. A vasmag közepébe esztergált furat vattával való kitöltése után ez a probléma megszűnt.
Ahogy a hozzászólásomban is írtam, pár csepp ragasztóval ragaszuk meg a vatta széleit. Ezzel elkerülhetjük a membrán és a vatta kellemetlen találkozását.
Ezt a csillapítási módszert számtalan gyártó alkalmazza!
(#) doktor válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Obiból öntapadós filcek 22 és 17 mm méretben, széle igazitva tökéletes.
(#) bekeipeter válasza doktor hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Az is jó, csak én 30km-re lakom a legközelebbi OBI-tól
(#) Romby01 válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Kipróbáltam 0,3mH tekercs nélkül is, de lényegi változást nem tapasztaltam. Söt majdnemhogy semmit. Bár az hozzátartozik, hogy csak az egyik lábát kötöttem ki a tekercsnek az egyik dobozban a próba kedvéért. De akkor ez gondolom olyan mintha kivettem volna teljesen nem?
Nah, sebaj, a lényeg, hogy ahhoz képest ahogy eredetileg szólt, sokkal másabb már így is a hangja.
(#) kekedilevi válasza Romby01 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /

A párhuzamos tekercs adja a másodrendű váltást, egy kondenzátorral önmagában 6 dB/oktáv a vágási meredekség, a tekercs-el 12 dB/oktávos lesz, meredekebben vág (konyhanyelven, intenzívebben vágja az alsóbb frekvenciákat) na* mármost a mérések tekercs nélkül születtek, és ennél az egyszerű ki váltónál nem volt szükség másodrendű váltásra sehol. Meg lehet próbálni a magas elé, csak nem tudni milyen következményekkel jár, esetleg fáziseltolás, problémák a keresztezi frekvencián, nem tudni.

"Kipróbáltam 0,3mH tekercs nélkül is, de lényegi változást nem tapasztaltam."

Ezért hangsúlyozom, hogy füllel "méregetni" nem sokat ér.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
(#) Romby01 válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 29, 2013 /

Aha. Köszi a választ, sokat tanulok Tőletek, ezért is jöttem ide, mivel nekem (is) a hifi és a zene a hobbim - persze csak ameddig tudok nyújtózkodni. Bocsánat, ez OFF lesz, de ha már itt tartunk: egy Preludium BC1 vagy 2 és -mondjuk- egy Bang&Olufsen között van akkora különbség mint egy HS 280 és a Prelu között? Lehet hogy ebben a formában ez így hülye kérdés, csak egyszer már volt szerencsém B&O - t hallanom, és hát mit mondjak, gombóc volt a torkomban... csak sajnos az nekem megfizethetetlen, így -mivel most akarok aktív mélynyomót venni-, gondoltam a front Orionokat is le kellene cserélnem (persze megtartom őket, már csak tiszteletből is, hisz 30év az 30év). Viszont a 280-as középben és magasban gyenge igazán - még egy Videotonhoz képest is... így egy Preludiummal szemezek, mivel meggyőzött a HIFI magazin anno... Ezért kérdeztem hogy egy Preludium mennyivel szól tisztábban, főleg az említett tartományokban? Vagy van jobb javaslatotok akár konkrét típusban ebben az árfekvésben? (Jó tudom Heybrook BC1 csak az ritka mint a fehér holló)
Következő: »»   9 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem