Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Témaindító: Thomas10100, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
Üdvözletem mindenkinek!
Még sosem volt dolgom dupla tekercses hangszóróval ezért lehetséges, hogy nagyon amatőr kérdéseim lesznek. Szóval: Adott egy VPRO 9000. Mi módon lenne érdemes egy ilyen DLD hangszórót rákötni? Az erősítő (papír szerint) hídba kötve 4Ohm-on 600W-ot tud. Na most első kérdésem az, hogy a dupla tekercses hangszórókat lehet-e úgy használni, hogy a két tekercset sorba kötjük? Így ugye 4Ohm lenne és hídba kötve lehetne használni az erősítőt. Vagy a másik módszer amire gondoltam, mivel az erősítő 2x2Ohm-on is képes üzemelni (2x350W) mindkét tekercset külön kimenetre kapcsolnám. Ez így megoldható? Ezenkívül van ennek a hangszórónak egy 4Ohm-os változata is. Sejtésem szerint ehhez az erősítőhöz az alkalmatlan (vagy hídba kötve jó lehet csak az egyik tekercset rákötve?). Jól gondolom? Előre is köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Szia!
Bár félig hangszórós kérdés... Ámde: Lehet sorba kötni a két tekercset! Miért is ne lehetne... A csak egy tekercs hajtásánál a másik tekercset egy ellenállással terhelni kell, mert az ott indukálódó feszültség hangzásbeli problémákat okozhat! Kösd csak sorba, és kakaó! (Még az a jó, hogy a SAL pont annyira 600W, mint amennyire 1000W a DLD!) Pityu
Szia!
Szerintem két külön végfokra nem köthető rá a hangszóró két tekercse. Marad a hidalás és a sorba kötött két 2 Ohm -os tekercs, vagyis 4 Ohm. Akkor lenne értelme a 2x4 Ohm -os hangszórót megvenni, ha az erősítő hidalva 2 Ohm -mal terhelhető lenne, mert akkor párhuzamosan lehetne kötni a két tekercset. De az erősítő hidalva min. 4 Ohm -mal terhelhető, úgyhogy marad a 2x2 Ohm -os hangszóró... A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Köszönöm szépen!
![]() A két tekercs külön kimenetre való kötésére mit mondasz? A teljesítménnyel kapcsolatban azért is írtam: "papír szerint" ![]()
Neked is köszi!
Igen én is ezért gondoltam, hogy inkább a 2x2Ohm-os változat lesz a nyerő.
Sokkal nehezebb, pont egyforma hangerőre hangolni őket...
A hidalás jobb!
Okés, akkor a 2x2Ohm-os változat lesz sorba kötve, hidalva.
Köszönöm még egyszer mindkettőtöknek! ![]()
Szia!
Még csak most álltam neki, mert ráért a dolog. Az segített, amit mondtál: a sub végfokokban 1-1 IRF 540N rossz volt! Négyet vettem a biztonság miatt. Beforrasztás után azonnal működött! Köszi a segítséget!
Helló.
segítség kellene. Javitok egy Sony xplod Xm754sx autós erősítőt.Az a baja hogy bekapcsolás után furán szól recseg és torz.A tápja,kattog ki-be kapcsolat.Mindkét oldalon a 4 végfetből 2-2 nagyon melegszik. mi lehet a gond? Van valakinek ötlete? köszi a segítséget.
Tápfeszültség, tápáram mérés, és kiderül miért kapcsolgat. A túl nagy áramfelvétel miatt valószínűleg. Melegedő FET-eket is ki kellene mérni, ill. a melegedésnek az okát megkeresni. A hibát mérésekkel lehet behatárolni.
Hello
Méregettem a tápfetek jók és az összes tranzisztor meg végfet is.Ami nem smd.Az a probléma hogy a panel túloldalán smd cuccok vannak és azokon nincs semmilyen jelzés.Most már tudom hogy kis hangerőn szépen szól csak mikor hangot adok rá akkor kapcsol le a tápja.Főképp mikor a mélyet kellene adnia.Csináltam pár képet be tudná valaki jelölni hogy a ilyen hibánál hol keresgéljek.És az smd alkatrészeket hogy lehet beazonosítani ha nincs rajta egy szám se? előre is köszi a segítséget.
Lehet, hogy hülye kérdések:
- Így, kiszerelve kapcsoltad be? - Miről javítod, bírja a tápod, amiről javítod? Kiszerelve nincs elég hűtése a tranzisztoroknak, a nagy mélyekhez pedig nagy áramok kellenek, nem biztos, hogy bírja a tápod. Totál kihajtva csúcsban kb. 40 Amper az áramfelvétele a 12V -os tápfeszültség ágon, ha hidalva van a két végfok és 4 Ohm -ra szól. Ja, meg így kibontva nem biztos, hogy minden pont GND -re kerül, aminek azon kellene lennie, úgyhogy még gerjedhet is. Az Elektrotanyán van hozzá szervízkönyv. Csak pontosan azonosítsd be, mert 3 verzió volt ebből a tipusból. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
A tápellátásod milyen? 12V hány A? Szerintem az zuhan be a terheléstől. Mérted a 12V-os tápodat, hogy terhelés alatt mennyit esik vissza?
köszi az ötletet.Lehet hogy az a probléma.Mértem a feszt és 8.5 volt nál kapcsol le.Lehet hogy én vagyok hülye
![]() Ennyire egyszerű lenne?Van egy kb 600 as trafóm megnézem azzal.pedig javítottam már ezzel a kis trafóval toxic tx1600 n et is és elindult vele.na mindegy. Köszi mindkettőtöknek,megírom mire jutottam.
Üdv! Megint én, megint itt
![]() Kaptam egy Sinus Live 504 erősítőt, nem működő állapotban, szerencsére nem próbálta még előttem senki javítani. Neten nem sok infót találtam róla, szerencsére a belsejéről fotókat igen. Képek Az enyémben 4db IRFZ44A fet szolgált amíg el nem haláloztak, de a linken levőn látszik hogy 6 db-nak van hely. Hestore-on csak 44N-t találtam, viszont azok kisebb teljesítményűek. Ha beleteszek 4db 48n-t, azzal okozhatok valami problémát? A44a-nak 24mOhm, a 48N-nek 14mOhm drain-source ellenállása. A fetek halálát valószínűleg az egyik BD911-912 páros okozhatta, teljesen zárlatosak voltak. A panelba nagyobb tokozású tranzisztorok is elférnének, gondoltam ha már javítok, akkor legyen egy kis tuning is, nem bánnám ha erősebb, de főleg jobb hangú, kisebb zajú darabokra cserélhetném az összeset. Ehhez tudtok tanácsot adni? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
A kisebb D-S ellenállású fet jobb a kapcsolóüzemű tápba, mert nem esik rajta akkora feszültség, vagyis nem marad akkora teljesítmény rajta.
Szerintem jobb lesz bele, cseréld ki nyugodtan.
Na igen ám, de a kisebb Rds ellenállású fetek gate kapacitása sokkal nagyobb. Lehet tüskésedni fog a jelalak. Mérj rá szkóppal. Ha nem okoz gondot, akkor minden rendben lesz vele. Most tettem be egy Mac Z4200-ba a 44-ek helyett 48-akat és minden rendben volt. Mondjuk abban van fet meghajtó driver tranyókból.
A tápod nem azért ment tönkre, mert gyenge volt. A leégett végtranyó rántotta magával. A végtranyó meg a telhetetlenség áldozata lett. Valaki nem tudta mennyi az elég. Ha erősebb lesz a végtranyó, attól nem lesz a cucc hangosabb. Ahhoz a táphoz is kell nyúlni.
Értem, köszönöm! Most már csak azon gondolkozom, hogy 4 vagy 6 db legyen benne. Javít a stabilitásán, vagy a teljesítményén ha 3db van félhullámonként 2 helyett?
Már csak pár darab 680 Ohm 1w szénréteg ellenállat fog kelleni. Azt viszont nem láttam itt a boltban. Végfok tranzisztorok úgy döntöttem maradnak.
Sajna nincs szkópom, annyira nem vagyok pro műszerész. Ebben egy kia494p a feszültségszabályzó, és két 2sa1023 tranzisztoron keresztül kapcsolja a feteket.
Nézd meg légy szíves az adatlapokat, hogy ezek szerint melyikkel tudnám helyettesíteni. Ahogy én látom a 44a kapacitásértékei magasabbak a 48n-énél. irfz44a irfz44n irfz48a Nem is mondtam sehol, hogy azért ment tönkre, mert gyenge. A tranzisztorokat mondtam én is. Amúgy linkeltem egy oldalt képekkel az első hozzászólásomban.
Sajna lejárt az időm módosítani, az ST cross reference ezt dobta helyettesítő alkatrésznek:
stp55nf06
Szia!
Nyugodtan tedd bele a 44N-eket, az a "papíron" 1A különbség nem oszt, nem szoroz... Így is 3X-osan túl van méretezve a táp! ( Egyszerre 2 FET kapcsol, max 98A-áramot, 30A-es biztivel...) Az N-nek a kapacitás értékei is sokkal kisebbek az A-nál! Viszont, csak áramkorlátozással (soros izzó) indítsd, ha mindent kicseréltél, mert szkóp nélkül, csak a multi marad, azzal meg csak annyit tudsz mérni, hogy 1A körüli-e az üresjárati áramfelvétele az erősítőnek a 12V-ból... Ha igen, nagy valószínűséggel jók a jelalakok... Pityu
Szia!
A BD911-912 talán az egyik legerősebb TO220-as tokozású tranya, ami kapható, szerintem nem kell erősebbnek látszó tranzisztor oda! Nem tudom, hogy mekkora feszkóról megy a sinus live, de 2ohm/csatornánál kisebb terhelést úgysem tehetsz rá, akkor meg minek? 30A-ből jó ha 300W összteljesítményt tud, ami 4x75W 2ohm-on... Az a 75W, az k.b. 12,5Veff, ami hatására éppen csak 6-6,5A folyik 2ohm-os terhelésen! Még a BD243-244C is elbírná a csúcsokban! 2ohm-nál kisebbet meg úgysem köthetsz rá, mert akkor meg a tápod ég szénné! Azt a 6db irfz-t meg gondold meg, szkóp nélkül nem kéne! Ecopityu
Üdv!
Elnézést, ha szakmailag igen az alján tartok, gondoltam, hogy megtuningolni nem csak annyit tesz, hogy kicserélek pár dolgot nagyobbra, de pár dolgot nem értek: Miért rosszabb 6 fet mint 4? Gyárilag akkor minek hagytak helyet neki? A végfok tranzisztoroknak is hely van hagyva hogy ne csak to220 férjen bele, hanem nagyobb is. Mást is módosítani kellene, hogy működjön, és teszem azt ne 30A legyen a csúcs, hanem esetleg 40? Vagy hagyjam az egészet és rakjam össze úgy ahogy volt? Zoli
A régi vidi erősítők mesélhetnének hogy a BD243-44 mit bír
![]()
A tuning ott kezdődne, hogy hozzányúlsz az impulzustrafóhoz, de ehhez előbb olvasd át az egész topicot ha van időd. Gyakorlatban nálam a nagyobb méretű tranyók jobban hűthetőek, érdemes megnézni egy régi nagyobb amerikai vasat (ne pont a Rokit) azokban nem hemzsegnek a TO220-as tokozású cuccok még a tápban sem (a tömeggyártás mindent visz
![]()
Szóval ha jól veszem ki annak nincs értelme, hogy nagyobb tranzisztorokat és erősebb feteket teszek bele.
Ezt szerettem volna tudni. Egy sima toroid van benne (lásd tegnapi első hozzászólásom), elvileg nem lenne nehéz áttekerni, de ehhez nem értek. Azt sem tudom mekkora feszültségen megy a cucc.
Egyszer már leírtam neked.
![]() Idézet: „Ha erősebb lesz a végtranyó, attól nem lesz a cucc hangosabb. Ahhoz a táphoz is kell nyúlni.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |