Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Szervusz!
Mint arra már Te is rájöttél nem megy az oszcillátor! A 10 MHz-es szkópon még csökkent jelszintel, de látszania kell a jelnek. (A mérőfejet 1/10 állásba kell kapcsolni, hogy a kapacitása ne terheljen nagyon be) A furcsa teszt frekvenciák is attól vannak, mert a belső 8 MHz-es oszcillátorról megy a PIC. Nézz szét a kvarc környékén: zárlat, szakadás, a 22p értéke, kvarc?
F0=493,2KHz FCAL=352,0KHz +/- 20%-on belül kellene lennie normál állásban.
Az EEprom utolsó két sorában lehet csak változás. A pic 2-es lábán 0.6V a 3-as lábán 2.4V van Gnd-hez képest szkóppal mérve. Másképp nem tudom megmérni /vagy csak nem tudom, hogy hogyan kell/ mert csak Dso Nanom van. Nálam nagyon lassan indult, a kvarc lábinál volt forrsztási gond.
Üdvözöllek!
A honlapomon www.econ.5mp.eu összeszedtem a lehetséges hibákat! A műszer leírásában megtalálható, hogy melyik mérési módban, melyik alkatrészek a meghatározóak, ebből ki lehet indulni! Gyakori a tantál kondiknál, hogy hosszabb lábbal ültetik be mint ahogy kellene és a kapcsoló behelyezésekor kitörik, így össze vissza változik a freki. Az áramkör nem bonyolult, csak az felhasználók teszik azzá! A vezetősávok épsége, és a köztük lévő zárlat a PIC eltávolítása után ( precíziós foglalt) könnyen elvégezhető! A tantál kondik lábát elég megmelegíteni, ha a nagy nyomás hatására a fólia a forr szemnél elengedett, azt láthatóva teszi! A nyákokat épp az az ember készíti, aki Vaterán futó darabokhoz is! Azt már le se nagyon merem írni, hogy én nekem még egy se volt, hogy ne ment volna küllőre! egyszer az egyik kijelző volt gyári hibás! Kapcsolót főztem már meg, mert siettem, erre rá kell szánni az időt! De azt szerintem lehet érezni, mert nehezebben vált! Leiszt Jani
Utolsó 3 sorban van eltérés, EF-től kezdve. Kép csatolva. DSO Nano azt hiszem nem megy fel ekkora frekire.
Nálad másik verzió lehet a picben /nálam 1.32/azért van a 3-ik sorban is más tartalom. Ha máshol nincs hiba akkor biztos hogy jó az írás.
Mégis megy, csak a mérőfej leállította. 10es osztásban már látszik, átszámítva 3V pp a 20 MHZ jel. Szép lassan válaszolok mindenki írására, amint végigpróbáltam az olvasottakat.
1.2-es alap verzió, amivel kaptam. Szándékosan nem akarok mást beleírni, ha már flottul megy a készülék, akkor frissítek, hogy elkerüljem az égetésnél jelentkező hibákat.
Olvastam a honlapodon a jelzett írást, de még nem akadtam rá arra, ami nálam is jelentkezett. A panelt már végignéztem nagyítóval. Tantál kondik épek, nem sérültek meg. L/C kapcsolót cserélte, és mindkettőt megmértem, rendben vannak.
Meg tudjátok mondani, hogy induláskor mennyi ideig van meghúzva a relé? Mert tettem a tekerccsel párhuzamosan egy LEDet előtéttel, de nem láttam, hogy villanna.
Ha nár van szkópod, megnézheted a kvarcon, hogy bekapcsoláskor azonnal elindul-e a rezgés, és az 20 MHz?
Másrész az LC bementen is megnézheted milyen frekvenciát mérsz üzem közben, (nem kell közben kapcsolgatni), és akkor ha az elkó bemenet rövidre zárod?
Rezgés indulását még megnézem.
LC bemeneten semmi, rezgőkörön semmi, PIC 6, 17 lábán kb. 5MHz négyszög, C5 kiforrasztva, mérve jó.
5 MHz 250 mV pp háromszög kb. 2.5V DC-n.
Ellenőrizd a C4-et! Vagy a C4 szakadt, vagy a nyák föld hozzávezetés, vagy forrasztás hiba.
Bingo!
Szerintem a NYÁK lehetett a probléma mert a forrasztás szemre (nagyítóval jó volt) Végignéztem az összes forrasztást, szándékosan ráérősen szereltem össze, ahogy korábban javasolta lhanzi. Viszont C4 kiforrasztásakor feljött mindkét pad. Mondjuk a panelon nagyon vékony néhány vezetősáv ill. a tantálok forrszeme. Én cserélni szoktam legalább 2 mm-esre. Meg is jelent a gyönyörű színusz a rezgőkörön, F0 500 kHz, sajnos az Fcal is. Relé húz, ha a PIC-et kiemelve 5V-ot adok a 12-es lábra. Erre van ötleted?
- Ha PIC nélkül teszteled 5V ról mekkora áramot vesz fel a relé?
- Ha 80-100 ohm-ot sorbakötsz vele akkor is behúz 5V-ról? - Mi a relé típusa, nincs véletlen benne védődióda? - A relé meletti külső védődióda nincs fordítva beépítve? - Mérve mennyi a relé ellenállása?
Ma sokat méricskéltem induktivitásokat,érték szerint rendezgettem és közben találtam egyet ami kifogott az LCM3 műszeren.Először azt hittem valami érintkezési gond van,nulláztam is,de továbbra sem tudta megmérni a műszer.Mellékelem a képet,még annyi hozzátartozik,hogy a mutatott érték (mindkettő) folyamatosan változik,néha megáll.Csak mint érdekességet említem meg s ez semennyit nem csökkenti a műszer nagyszerű mivoltát.Egyébként a tekercs 745uH ,legalábbis egy másik műszer szerint.
Szervusz Gábor!
Nullázd "L" állásban rövidrezárva, és utána mérd meg ismét! A negatív értékböl arra következtetnék, hogy véletlen előtte egy nagyobb induktivitással a bemeneten nullázva lett, és ahhoz képest mér azóta. Ha nem így van az tényleg érdekes...
Szervusz István!
Természetesen nulláztam L állásban rövidrezárt mérővezetékekkel,utána is ezt mutatta.Még egyszer meg fogom ismételni majd a mérést,utána újra referálok,hátha benéztem valamit.A műszerben még az első (1,06 ??) program van,egyébként teljesen elégedett vagyok a műszerrel.
Áram 10.5 mA, 100 ohmmal is húz, megmértem. Relé pontos típusát nem tudom, lhanzi-tól származik. Külső dióda a helyén van, 460 ohm a tekercsellenállás. Szerintem a PiCben van a zűrzavar. Ha nincs más, írok egy programot, ami a 12es lábat kapcsolgatja.
Elöfordul hogy egy a PIC egy lába beteg gyárilag vagy külső hatásra.
Elég szomorú lenne, ha "elöfordul hogy egy a PIC egy lába beteg gyárilag".
Én még ilyen PIC-el nem találkoztam. Az elfordulhat, hogy külső haásra tönkre megy, pl. statikusan feltöltve megfogja az ember.
A világ tele van szomorú dologgal... bár az, hogy a meghibásodás okai közül melyik a valószínűbb ok, az mennyiben visz közelebb a konkrét probléma megoldásában?
Sziasztok.
Megtetszett nekem ez a műszer és megszeretném épiteni.Alkatrész lista Ezzel a két kondival meggyűlt a bajom. Idézet: „C8 (1) 33nF, kis veszteségű lehetőleg stiroflex, esetleg poliprop. (jó MPK) kondenzátor C9, C10 (2) 1nF, 1%, kis hőfokfüggő, lehetőleg stiroflex kondenzátor” Az 1nF-ost találtam is a lomex-ben de ez sajna 5%-os (cikkszáma: 07-09-11 ) A 33nF-ost nem sikerült kritériumok szerintit megfelelőbbet találni (cikkszáma: 07-09-40 ). Ezek a kondenzátorok menyire lesznek megfelelőek? Előre is köszönöm a segítségeteket. Üdv Tamás
Szia!
Az 1 nF 1 %-os kondenzátor a fórumban 1 hete volt utoljára téma, a Farnellnél beszerezhető, de más lehetőségről is írtam akkor: "Ha van budapesti ismerősöd akkor rendelj az ő címére az FDH Kft-től. Ingyen házhoz szállítják és a budapesti ismerős már levélként olcsón eljuttathatja hozzád. De keresheted Leiszt János ( "lhanzi" ) fórumtársat is, lehet, hogy van neki készleten. Ő az LCM3 alkatrészeit is forgalmazza." Sajnálom, hogy a műszert megépíteni kívánók nem olvassák el a fórum hozzászólásait. Üdv.: Feri
Nagyon szépen köszönöm!
Köszönöm hogy felhívtátok a figyelmemet FDH KFT-re. Bocsánat most valamiért fel sem vetődött bennem a fórumban keresés
Te tudsz ott vásárolni? Nem vennél nekem is 1-1 db-ot?
Szerintem fogok tudni.
Lehet akkor többen is összeállhatunk. Én most még szemezgetek, mert kell pár más alkatrész is nekem. Meg 10.000Ft határt is el kellene érnem. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |