Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   347 / 782
(#) ati790731 hozzászólása Jan 30, 2013 /

Üdv mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni: elkezdtem építeni cimopata rezonáns kapcsitápját, és a trafót pc tápból tekerném hozzá, viszont nincs rajta feltüntetve az Al érték, és nem találtam adatlapot róla a neten. Van erre valami megoldás? Vagy dobós a mag?
A segítséget előre is köszi!
(#) lorylaci válasza ati790731 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Miért kellene az Al érték egyáltalán?
Csak az Ae kell, azt pedig akár meg is mérheted egy tolómérővel. (de az is jó ha megméred a mag méreteit és belenézel egy EPCOS vagy TDK katalógusba, megtalálod melyik mag az)
(#) Jossz válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Köszi, megpróbálom és majd referálok az eredményről.
(#) emmzolee válasza lacza89 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Na Kipróbáltam a mikrózást. Megint eltörtem 2 PC44 magot. Ez a módszer sem jó. Marha mérges voltam, mert ezek már azért jó cuccok lettek volna. Feszültség lett a mag között lévő ragasztóanyag olvadásával járó hőtágulás miatt. Sajna mindkét magnál az egyik fél eltürt több helyen is. Persze nincs 2 egyforma, hogy örülhessek.
A mikró nem sz.rozik. megolvadt minden. Az egyik magomnál a tekercstest teljesen megsemmisült. A tekercses szikráztak. Húú minden volt. Szerintem lehet 10s-os lépésekben kellett volna melegítenem, hogy a magnak homogénen legyen ideje átmelegedni. Akkor nem lett volna feszültség amitől elpattant.
Ja, és olyan büdös lett a konyhában, hogy az asszony majdnem befonta a fülét.
(#) ati790731 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Köszi értem! Legalább 5-ször olvastam végig a leírást és az Ae-t, Al-nek sikerült benézni
-A mag méretét ugyan úgy kell számolni mint a lemezes trafóét csak ezt mm2.ben kell megadni?
- A frekvenciát milyen mértékegységben írjam a képletbe?
Amúgy az áramkört már megépítettem és úgy néz ki szkóp szerint, hogy minden ok, csak ferrit trafót még nem tekercseltem és ezért nem tiszta a dolog.
(#) lacza89 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Tettél egy pohár vizet mellé? Mert szerintem azt kihagytad! A víz nyeli el az energia nagy részét, így lassan (5-6 perc), de egyenletesen melegszik át a trafó és 100 fok fölé tud kúszni.

Ha túl gyorsan melegszik, a közepe nem enged szét és azért törik el. Már nem merem mondani, hogy próbáld meg még egyszer Egyébként a pillanatragasztó csodákra képes. Még a cséve sérülése előtt szét kellett volna jönnie, mintsem eltörnie.
(#) Jossz válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Lorylaci, kipróbáltam a dolgot, de sajnos semmi sem változott. Lekötöttem az ADS-t a földre, mert a leírás szerint így lehetséges a legnagyobb változtatást elérni: "The maximum delay modulation occurs when ADS is grounded."
Ezután megcsináltam a feszültségosztót a REFOUT - EAP - GND között, de sajnos semmit nem reagál a változtatásra.
No most teljesen tanácstalan vagyok, hogy hogyan lehetne itt fázistolást előidézni...
(#) Ge Lee válasza ati790731 hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

A képletek alapmértékegységekkel működnek (V, Hz, m2, stb.) A PC trafók Al-je egyébként 1500-2200 körül van.
(#) lorylaci válasza Jossz hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Ellenőrizd szkóppal a többi lábat, nézd meg hogy a RAMP megvan -e. Valamint nézd meg az EAP feszültségét is. Lényeg hogy a 6. ábrán lévő dolgokat mérd meg, valamelyik jelalak azok közül hibázik.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Jossz hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Én nagyjából ugyanígy jártam az UC3875-tel. Nem tudtam rábírni arra, hogy egy potival változtassam a fázistolást a két féhíd vezérlő kimenet között. Vagy nulla fok volt, vagy 180. Lehetséges, hogy nyákra kellene tenni, nagyon rövid fóliákkal, hidegítésekkel, stb. Aztán megcsináltam diszkrét alkatrészekből, persze, az már nem ennyire egyszerű.
(#) saraha hozzászólása Jan 31, 2013 /

Helló urak.Na tegnap voltak gondjaim...Mára mérséklődött.Áttekertem a trafót,valami oknál fogva nem tudom lehet sok volt már a tegnapi nap.....a primer menetszámot rosszul tekertem fel,a 30 helyett 38 lett.Viszont a számolt induktivitás így stimmelt..
Most is így tekertem 2x18 primerrel a szekunder meg 8 menet csak tippre.A primér induktivitás így csak 166uH lett,lehet mert más huzalt használtam.Viszont a szórt induktivitás 7uH lett ami elég jó.
A szupresszor 291V,hogy dolgozik-e azt nem tudom.Nem melegszik.Viszont a clamp ellenállók még mindig melegednek rendesen,ha terhelem.
100W/24V-os izzóval próbáltam,kettőt villan bekapcsol és megy.Kérdésem,tekerjek még a primérre.hogy1 80-190uH legyen?
(#) Jossz válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Elkezdtem variálni a dologgal. Minden jel megvan, aminek meg kell lennie, csak a tegnapi próbálkozásomkor az EAP feszültsége alacsony volt szerintem, 2,5 V táján nem nagyon csinál semmit. Láttam egy applikációt, abban az EAP-ra rávezették ugyanazt a PWM jelet, amivel az órajelet is adták neki. Átalakítottam a kapcsolást (nyákon van egyébként, SMD cuccokkal, úgyhogy vakultam rajta kicsit, de ez nem baj), a rajzot mellékeltem. Érdekes lett az eredmény. A rajzon Up pontban mértem a feszültséget, gyakorlatilag ez az EAP feszültsége.
Valahol 4,49 V-nál van egy lépcső, ahogy Katt is írja. Alatta 0 fok a C és D csatorna shiftje az A és B-hez képest. Még lejjebb pedig változtatja az összes csatorna kitöltési tényezőjét (nem semmi...). Felette pedig ugrik 180 fokra, ez már valahol a PWM jel 95%-os kitöltése felett van. A szkópképeket mellékeltem, nézzétek a file címeket.
Azon filózok, hogy talán az EAN és az EAOUT összekötése helyett kellene oda valamit berakni, hogy ezt az átmeneti szakaszt megnöveljük, hogy ne ilyen küszöbjellegű legyen a 0-180 fok átmenet?
Mi a véleményetek?
(#) Jossz válasza Jossz hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Ja, igen és mellékelem abból a megtalált applikációból a kapcsolást és a kimenet szkópképét, ami alapján átalakítottam a kapcsolásomat. Itt szépen látszik, hogy tud ez 90 fokos shiftet is.
(#) lorylaci válasza Jossz hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Sajnos ennél több segítséget nem tudok adni, mert én sem ismerem ezt az IC-t pontosan, és eléggé bele kellene magam rágni az adatlapra, aztán próbazsáoláskat végezni Excelben, hogy az összefüggéseket pontosan lássam.
Esetleg Katt tud segíteni, ha ismeri ezt a családot.

De amúgy a TI-nek van egy újabb szériás IC-je, ami tud szinkronegynirányító vezérlést is pl.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Sajnos nem tudok, pedig kellene vele foglalkozni... de ebben az évben biztosan fogok, nyártól már lesz rá időm. ( remélem... )
(#) pimi9 hozzászólása Jan 31, 2013 /

Be kéne kötni rendesen a Ramp lábat, és akkor működne!
(#) ati790731 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

O.k. Most kb minden tiszta!
Köszi a segítséget!
(#) saraha hozzászólása Jan 31, 2013 /

Na ezt magyarázzátok meg,ha tudjátok.
Adott ez a flyback táp.2x30V szimmetrikus.Egyik felét leterhelem 90W-al szépen megy.Ha a másik felét leterhelem akkor kikapcsol az IC.
Viszont,ha úgy csinálom a rákötést,hogy szépen lassan közelítem a drótót a forrtüskéhez és picit ívet húz és így történik a rácsatlakozás akkor minden gond nélkül megy az is 2x90W.Ez érdekes számomra nagyon.
(#) voodoo válasza saraha hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Szerintem mindenféleképpen szekunder oldalon van a hiba. Tekercszárlat a trafóban, pufferek, de akár a diódák egyike is "ívelve ébred fel"...
(#) saraha válasza voodoo hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Tekercszárlat??Akkor egyből tiltana az IC nem?Vagy füstölne.Amúgy az alkatrészek jók,másik oldalra cserélve működnek.
(#) Jossz válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Ok, én szívesen bekötöm rendesen, csak azt mondd meg, hogy mit jelent az, hogy rendesen. Annyira jól esne, ha működne rendesen...
(#) Jossz válasza Jossz hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Köszönöm, közben megláttam az üzenetet.
(#) voodoo válasza saraha hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Vedd ki a trafót a panelből és csak a primer oldalát kösd be. A két szekundert megfelelően kösd össze, és úgy indítsd be pl: egy égővel. Külön-külön és egyszerre is nézd meg a szekunderek terhelhetőségét. De ha van egy induktivitásmérőd akkor az kideríti a két szekunder közötti különbségeket, elváltozásokat.
(#) Jossz válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

A legutolsó mérésem a fesz. szabályzós módban. A sárga az OUTA, a kék az OUTD és a lila a RAMP jele. Alakul, már 4-5 fokos eltolást tudtam állítani, mielőtt átugrott 180-ról 0 fokra. A RAMP jel még nem elég egyenes, növelnem kell az előtte levő ellenállás értékét.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) pimi9 válasza Jossz hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

*
Ha lineárisra akarod, akkor áramgenerátorral kell tölteni.
Ha jól látom, akkor van ott már 5V-nyi változás, jó lenne tudni emellé azt is, hogy a hibaerősítő bemenetére milyen feszültséget adsz. Illetve a CS és ADS lábakat lekötni a testre, hogy ne a levegőben lógjanak.

Szerk: Rosszul írtam, valóban növelned kell.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) Jossz válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

A CS és ADS lábak le vannak kötve testre, az EAP 4,61 V, az EAN-EAOUT 4,64 V.
(#) pimi9 válasza Jossz hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

És ha csökkented? 0-5V-os tartományban próbáltad?
(#) Jossz válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Persze, ha a PWM kitöltését csökkentem, azaz csökkentem az EAP DC-jét, akkor átugrik 0 fokra, majd elkezdi a kimeneti csatornák kitöltését csökkenteni, de nem tolja el a fázisokat, csak a kitöltést csökkenti.
(#) Saggitarius válasza Jossz hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

SZVSZ nem fog rendesen mukodni, miutan atneztem a belso felepiteset. A SYNC lab ugyanis nem elegendo egymagaban meghajto bemenetkent, mivel a belso oszcillator 2 fazisu jelet allit elo, az egyik fazis maga a Sync, a masikhoz nem fersz hozza es raadasul abbol szarmaztat jopar jelet (clock, reset etc.)

Adatlap: http://www.ti.com/lit/ds/slus157o/slus157o.pdf , belso felepites a 7. oldalon
(#) Jossz válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Bocs, de ellenkeznem kell, mert előállítja a komplementer jelet is. Nézd meg az adatlapban az 1. ábrát, ott láthatod, hogy a SYNC jele rámegy CLOCK vezetékre, majd onnan lemegy az inverz CLOCK vezetékre és az inverterből már a komplementer jel jön ki. A csatornák működnek is, csak a fázistolás módját keressük, de már azt hiszem közeledünk a megoldáshoz...
Következő: »»   347 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem