Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   346 / 782
(#) samu1000 válasza Gyimate hozzászólására (») Jan 29, 2013 /

Helló!
Esetleg átütési probléma lehet ,ezt nem tudod kimérni csak ha működik a tápod.
műszerrel mérve jók a szigetelések,de a nagyfreki nagyfeszen az átpattanhat nyom nélkül./Nem anyagi nyom nélkül/
A leválasztó trafóról köss rá mind a két kimenetéről 470 k ellenállást a táp védőföldjére és nézd meg rajtuk működés közben a fél feszen kívül van e valami.
Rossz esetben így is elszállhat, de ha ilyen probléma van a teljesítmény fetek sziggyűrű stb körül nézelődj.
(#) samu1000 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 29, 2013 /

Idézet:
„[/quote]
Nem siklottam el felette,de szerencsére a skóp elé kötött osztó okozta amiben elfáradt a 27 pf .
A berezgéseket a holtidő okozza ,mivel kicseréltem az IR 2153 -mat 2531-re és a két képen látható a különbség.
Semmit nem változtattam egyébként.
A táp működik és terhelhető.
Amit nem látok teljesen jónak a meghajtó ic-k kimenőjelén a tüske,de ez csak a saját kis paneljükön külső tápról is ilyen.
Arra vagyok kíváncsi miként befolyásolja a rezonáns tápok terhelhetőségét a reaktancia.
1,2 kw és 2,5 kw tápoknál 400 nf rezonáns kondikat látok.
Így 80 kHz esetén a szórt kapacitás 10 uH és a reaktancia 5 Ohm.
[quote]”

Ok! De árkülönbség nincs a két eszköz között viszont én nem szeretném,hogy a tápom letiltson működés közben csak rövidzár esetén.
Ha meg tudom fogni mondjuk 30 A körül az áramot nem mindent az igbt-nek kell eldisszipálni mert a trafónak a diódáknak a vezetékeknek stb van ellenállása .
Az igbt-nek fetnek azt az időt kell kibírni amíg valamilyen nem nem egy hullámon belüli tiltás letilt.
Az ígbt-k ugyanabban az árkategóriában 3x 5x nagyobb áramokat tudnak és ha a két grafikont megnézed a fet sokkal meredekebb nem védhető zenerrel olyan precízen mint az igbt.
Ha túl gyors a tiltás sok rosszul beállított passzív crossra letilt az erősítő és nem a ládában fogják keresni a hibát annak ellenére, hogy az impedanciájának mérésekor esetleg nem egy helyen is 0 lesz az impedanciája.
A tápon belül nem hibásodhat meg semmi,ez ellen nem kell védeni a tápot ha ott megy el valami az úgysem indul el újra.
is van ellenállása a diódáknak is -nem is kicsi-a kábeleknek stb.
Ha nem a rezonancia frekin van a rövidzár ha a oszcillátor frekvencia magasabb vagy alacsonyabb hogyan befolyásolja a zárlati áramot ?
Ezeken csak gondolkodom még nem próbálgatom és ami eddig tönkrement az a szerelési vagy tervezési problémák miatt volt .

Az idézetet nem igazán sikerült használni de majd rájövök!!
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
(#) lorylaci válasza samu1000 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /

Idézet:
„Nem siklottam el felette,de szerencsére a skóp elé kötött osztó okozta amiben elfáradt a 27 pf .”

Az nem okozhat ilyeneket.
Idézet:
„Amit nem látok teljesen jónak a meghajtó ic-k kimenőjelén a tüske,de ez csak a saját kis paneljükön külső tápról is ilyen.”

Ellenben ezt az okozza, ha nem jó az osztókompenzálás.
Idézet:
„Arra vagyok kíváncsi miként befolyásolja a rezonáns tápok terhelhetőségét a reaktancia. 1,2 kw és 2,5 kw tápoknál 400 nf rezonáns kondikat látok. Így 80 kHz esetén a szórt kapacitás 10 uH és a reaktancia 5 Ω.”

A rezonáns tápok terhelhetésgot maga a rezonáns eremek, illetve azok reaktanciája,é így a rezonánskör minőségi tényezője állítja be.

Idézet:
„Az ígbt-k ugyanabban az árkategóriában 3x 5x nagyobb áramokat tudnak”

De 30-50x lassabbak! Az LLC konverter léynege, hogy a ZVS működéssel a !!!FETEK!!! kapcsolási frekvneciáját akár egy jó nagyságrenddel feljebb vihetjük, ezzel a méret (és súly és ár) nagymértékben csökken.

IGBT-k működési frekvenciáját nem tudja az LLC konverter feljebb vinni. Ezek után:
- vagy mi a rákért akarsz LLC konvertert csnálni az IGBT-idre
- vagy mi a rákért akarsz IGBT-t rakni az LLC konverterre
Az alap koncepciód nem jó.

Könyörgöm akkor csinálj egy ZCS kvázirezonáns félhidas (vagy akár egészhidas) konvertert. Lásd Ge Lee cucca ZCS-re belőve. A ZCS félhidas rezonáns konverter is jó megoldás, az még sokkal jobban szabályoztható mint az LLC!

Idézet:
„nem védhető zenerrel olyan precízen mint az igbt”

Zénerrel csakis lineáris módban korlátozunk áramot. Kapcsolóüzemben zénerrel nem korlátozunk.

Idézet:
„A tápon belül nem hibásodhat meg semmi”

Hajaj de igen, még ha őnagysága SPAFI tervezi meg, akkor is, ha én aztán akkor végképp, ha meg te, akkor tutira (már bocs).

Idézet:
„Ha nem a rezonancia frekin van a rövidzár ha a oszcillátor frekvencia magasabb vagy alacsonyabb hogyan befolyásolja a zárlati áramot ?”

LLC konverteres cikkem első oldal, ábra. Ha nem látod erről, akkor tényleg igazolódik az a sejtésem, hgoy halvány gőzöd sincs arról mi is az az LLC konverter és MIRE JÓ.

A félhidas áram szkópábráidat már többször felraktad. De ahogy mondtam alsó FET gate jelét ÉS a félhíd feszültsége kell (lehetőleg egymás felett) üresjártban és terheléssel, hogy a holtidőt és a ZVS működést belőjük. (de mondjuk egy IGBT-re minek is lőjjünk be ZVS működést...)
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
(#) proksa1 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Bontottam egy CM6502 pfc vezérlő és egy CM6901 LLC vezérlő IC-t, gate trafóval együtt egy 600Wos ipari tápból. Az ajánlás szerint is együtt használandó a két vezérlő, de a CM6901-et használhatom akár a PFC nélkül is szerintetek?

CM6502 - CM6901
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
(#) lorylaci válasza proksa1 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Nagyon príma IC-k, meg is néztem az LLC vezérlő adatlapját. A CM6502 ahogy én látom egy transition módú PFC vezérlő.

Használhatod PFC nélkül is, csak ekkor lehetőleg a rezonáns elemekt széles bementi feszütlség tartományra (290-330V mondjuk) tervezd.

Nagyon jó, hogy van benne szinkronegyenirányító hajtás is. Nagyon kicsi terhelések esetén pedig burst mód helyett PWM-et alkalmaz, amit külön tanulmányozni is fogok.

Megnéztem, de nem találtam egy helyet se ahol lehetne kapni. Lesz még belőle néhány darabom, ha akarsz játszani vele akkor szívesen küldök 1-1 darabot.

STW20NM60 feteket hajtott, a PFCben egy infineon 35N60C3 fet volt, az egyenirányítást pedig 2db IRFP4668 végezte.
(#) Jossz hozzászólása Jan 30, 2013 /

Sziasztok Urak, kis segítség kellene, ha valaki jobban ismerné a Texas UCC3895 fázis-shiftelős PWM controller "lelkivilágát".
A tesztkapcsolásomat mellékeltem, annyi a gyakorlati különbség, hogy a CT kondi és az RT ellenállás nincs bekötve, hanem a SYNC lábon kap egy szép külső 50%-os kitöltésű 30 kHz-es PWM jelet. A kimeneteken szépen meg is jelennek a komplementer jelek (szkóp képet is mellékeltem), csak arra nem tudom rávenni jelenleg, hogy a C-D kimenetet shiftelje az A-B hez képest 90 fokot. Én az adatlapból úgy értelmeztem, hogy a bemeneti SYNC jel kitöltésével tudom változtatni a shiftelést, de arra nem reagál. Az adatlapon (szintén mellékeltem) a belső struktúra rajzból és leírásból még azt olvastam ki, hogy az ADS lábbal lehetne a shiftelést vezérelni, de nem tudom, hogy miképpen. Nagyon megköszönném, ha lenne valakinek megoldása, vagy ötlete, mert már 1-2 napja szívok vele...
(#) lorylaci válasza Jossz hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Menj az adatlap 13. oldalára és ott nézd a 6. ábrát. Ezen látható, hogy a fáziscsúsztasá független a clocktól (ami a SYNC), azaz az csak az órajelet adja.
Az ADS láb pedig csak a módulációs határokat szabja meg. Ahogy nézem földve rántva fix marad a fáziscsúsztatás, ha pedig tápra rántod akkor 0-180 fog (de ezt még nézd meg).

Ellenben ha megnézed az 1. oldalon a mintakapcoslsát, akkor az otó az EAP lábat szabályozza, ami 6. ábrán COMP néven szerepel, és a fázistolás ezzel függ össze.

Ezek alapján a SNYCbe küld az órajelet, az ADS-t lődd be úgy, hogy legyen egy normális modulálási határ, majd az EAP lábat szabályozzad, és ekkor látnod kell majd a fázistolást.

(legalábbis az adatlap alapján én ezekre következtettem)
(#) Jossz válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Aham, köszönöm, rá nem jöttem volna, hogy a COMP azaz az a ferde vonal a RAMP "mögött" az az EAP feszültségét jelenti a 6. ábrán. Végül is logikus a struktúra rajzból (most már, hogy így elmondtad... ). Ezek szerint, ha csökkentem a REFOUT és az EAP közötti 10k ellenállást, akkor növekszik a fázistolás, igaz?
(#) lorylaci válasza Jossz hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

A mintakapcsoláson egy ellenállás és az optó képez egy feszültségosztót a referenciafeszütlségből (REF). A comparátor ezt a fezsütséget hasonlítja össze a rámpafeszültséggel (a rámpát az órajelből SYNC generálja).

Nem az ellenállást kell csökkentened, hanem rakj be egy potit, aminek a középpontja megy az EAP-ba! Így le tudod szépen tesztelni a fázistolást.
(#) saraha hozzászólása Jan 30, 2013 /

Üdv.Tud valaki segíteni?Megint van egy kis problémám egy újabb flyback táppal._vl_ tegnap ajánlott egy gyári programot (TOP család) azzal számoltam,de valami mégsem ok.Mellékelem a rajzokat.A probléma szinte,mint a múltkor.A 200V-os szupresszort kinyomkodja,400V-ossal megy de iszonyúan melegszik a szupresszor is meg a clamp körben lévő nagyobb teljesítményű ellenállások is.Az ellenállók még terheletlenül is melegednek igaz nem veszélyes módon.
Merre kéne megindulnom?
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Kezdjük úgy, hogy megméred a trafód szórt induktivitását!
A primer induktivitást gondolom beállítottad légréssel 182uH +/- 10%-ra, miután megtekerted a 30 menet primert.
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

ŐŐ,hát azt nem mértem meg.Csak az Al értékét az 188nH.Ebből azt gondoltam,ha a progi 178-at dobott ki akkor zu neki mehet,de tévedtem.Gyárilag 2mm légrés van a ferritbe(2x1mm).
Hogyan kell mérni a szórt induktivitást?Jelenleg a primer induktivitása 206uH.Ezt állítsam be a légréssel 182-re?

A 206uH jó lesz (a számolótábla is 182uH-t ír +/-10% tűréssel).

A szórt indutkvitiás mérése nagyon egyszerű. Rányomod az induktivitásmérőt a primerre, ekkor látod ugye a 206uH-t. Na most fogsz egy krokodillcsipeszes mérőveztéket és rövidre zárod vele a szekundert (brámiylen más drót is jó). Na most mennyit látsz?
Ekkor le fog csökkeni a mérő által mutatott induktivitás. Az a jó, ha minél kisebb.

A szek-et zártam rövidre így:36uH
Ja,hogy minden tekercset össze kell zárni?Na úgy csak 16uH.

Azt a szekudnert zárt rövidre, amit terhelni fogsz.
A 36uH nagyon nagy érték, még a 16uH is.
Itt egy gyári trafó a Coilcrafttól, nézd meg!Itt 162uH primer induktivitáshoz mindössze 5,9uH szórt induktivitás tartozik.
A szórt induktivitásban tárolt energia nem kerül át a szekunderre, hanem szép kis tullövéseket csinál, és ez melegít!

Ha megnézted úgy kell tekerni, hogy primer fele - szekunder - primer fele, szendvicsben. Most hogyan tekerted?

u.i.: Most néztem hogy ez még ráadásul kvázirezonáns flybackhez van, ahol a szórt induktivitásban tárolt energitá a FET Coss áttöltésére használja, szóval még ez a 5,9uH is soknak számít egy keménykapcsoló flybacknek.

Szoros csatolásba.Első sor Pr. első fele 15 menet 7-8 részre osztva légrésnél kihagytam a helyet.Második sor Szek.7 menet 3-4 részre osztva itt is kihagytam a légrésnél a helyet.Harmadik sor a primernek a második fele ugyanúgy.Negyedik sor segédtáp 3 menet.

Próbáld meg a szekundert minél szélesebben megtekerni. Ha sodrott huzalt használsz, akkor lapítsd el kézzel finoman, és úgy tekerd, hogy a cséve telejs szélességét lefedje.
(a primereknél is hasonlón kellene eljárni)
A flybacknél ritkán hagyják ki a gyári trafóknál a légrésnél, most nagyobb probléma a szórt induktivtiás, mint az eddy féle örvényáram.

Ha csak a szekundert zárom rövidre amit használni akarok az 17uH-t eredményez a priméren ami ezek szerint rengeteg.
Olyan kicsi szórt induktivást nem fogok tudni csinálni.Ennél szorosabb csatolást hogyan csináljak?Vagy tekerjem litzéből a primert, a szekundert meg oldjam meg fóliából?Nem tudom...

Rendben, megpróbálom úgy ahogy mondod.

A szórt induktivitás úgy modellezhető, hogy a vasmag részt, ami felett tekercsnek van, légrésnek képzeled. (ekkold alapján) Nekem ez a közelítés eddig bejött.
Szóval ha a primert és a szekundert elszélesíted, akkor több rész képzelhető légrésnek, így csökkeni fog a szórt induktivitás.

(más dolog, de pl ha osztott csévére tekersz, akkor a képzelt légrés csak a tekercselési keresztmetszet fele, vagy kevesebb, így lesz nagy a szórt induktivitás osztott csévénél)

Lehet,hülyeség amit most kérdezek de mindegy...Van ilyen ónszívó harisnyám az is litze csak nincs szigetelve.Szóval,ha a kivezetéseit leszigetelem és úgy tekercselem,hogy nem érnek össze akkor jó ötlet vagy badarság?Van nagyon jó kis gyári szigetelőszalagom az a sárga vaj színű direkt erre a célra vettem még Pafitól annó..Csak azért kérdem mert az lapos könnyebb lenne tekercselni.
(#) Ge Lee válasza saraha hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Nem olyan rossz az a szórás. A TNY-hez rendelhető lomex-es kistrafók szórása 23uH, a PC standby trafóké pedig 30-52uH, és mindkettővel szépen megy az IC (sőt még a monitor táptrafóval is), a dióda és a szupresszor sem melegszik. Szerintem ott valami más baj van.

Mekkora az a trafó, működött valaha? Nekem gyanúsan nagynak tűnik az a légrés.
(#) saraha válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Értem.Ötleted lenne esetleg mi okoz ilyen problémát?
Most már nem teljesen a kapcsirajz alapján van a nyák mert módosítgattam.A clamp ellenállások most 2x22k/5W paralel,a szumm.8k helyett.FR 257 helyett BYV26C van.Esetleg a végén a bifláris tekercs (ha rosszul van tekerve) okozhat ilyen problémát?

Vadi új a trafó.Még régebben csináltam egyet E42-es ferritre annak meg 3mm volt a légrése.Az meg azóta is megy vígan.Ez meg ilyen
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Igen, de azok sokkal kisebb teljesítméynre vannak, így az össz induktivitás is sokkal több. Sokkal kisebb az áram, és így a szórt induktivitásban tárolt energia is.
Saraha 210W-ot akar kivenni.

Azért fura mert szétbontottam már jópárat, a kisebbekben 0,5-0,8mm, a nagyobbakban (EE44 TV táptrafó) pedig 1-1,2mm van. Csináld azt amit én szoktam (már ha van hozzá tápod, és alkalmas rá az IC), hogy elkezded feltekerni a betápfeszt nullától, és közben figyeled a felvett áramot amikor elindul az IC, vannak típusok (illetve más flyback kapcsolások) amik már 40V környékén elindulnak, és akkor tudsz mérni a primer, illetve a snubber körben.
Illetve a szekunder körre (és a visszacsatolásra) is oda kell figyelni, ha valami nem jó vagy nincs a helyén, máris füstöl valami, vagy tilt az IC.

Ekkora teljesítményre csinálj inkább forward-ot, 3-400W-ig arra is elég a snubber 5W-os ellenállásból, meg egy 3A-es műanyag dióda méretű szupresszor.

Ja van nekem is itthon egy csomó olyan trafó.Én meg direkt azért vettem ilyet mert ennek meg nagyobb a légrése.
A fura az az egészben,hogy ez a nyák dettó olyan mint a másik.A kapcsolás jó mert működik csak melegszik nagyon.Ha valami nagyon rossz lenne be se indulna az IC.Én is a trafóra gyanakszom inkább..,de kipróbálok most már minden eshetőséget nem adom fel.
Folyamatos 100W-ra kellene,de időnként kell a tartalék azért akarok kiszedni belőle max.200W-ot.
Következő: »»   346 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem