Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   343 / 782
(#) Ge Lee válasza cimopata hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Nem dokumentáltam le belőle semmit, de amennyire emlékszem az RC szűréstől csak rosszabbul viselkedett minkét optós megoldás. Ha kondit teszek a DT-re valóban lassabban fog visszakapcsolni, de be is, mert hát a kondinak fel is kell töltődni. És szerintem kész is lenne a pukk, ezért ezt ki sem próbáltam. Pedig az 555 lenne a jó megoldás, mert azzal el lehetne intézni hogy ilyenkor lecsökkentse a bekapcsolások számát. Csak azzal is kísérletezni kellene, mert ha meg túl kevés, akkor nem fog tudni bekapcsolni sem a táp. Vagy vissza kell tenni bele a 494 helyett az UCC-t, és azt a pár másodperces max. áramot meg kibírják a kábelek amíg a táp teljesen lekapcsol.
(#) lacza89 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ha komolytalanul gondoltam volna, nem tettem volna fel a kérdést.

Igaza van Cimopata-nak, a 6N137 gyors jelátvitelre való, nem pedig szabályzáshoz. Rövidzár védelmet lehet vele kialakítani, ami nem üzemi használat esetén lép életbe, hogy megvédje a kapcsolóelemeket.

Tartós rövidzár elleni védelmet 494-el sosem fogsz tudni kialakítani, oda áram módú szabályzás kell. Ezért tettem fel a kérdésem, hogy miért van erre szükség erősítőhöz?
(#) cimopata válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Már az is kisebb csoda hogy ezekkel az 50ft-os 10us-os optókkal lekapcsolt a védelmed a túláramnál.

A DT lábnál nem másodpercekre kell méretezni a lágyindítást hanem mondjuk 10ms-ra.
Ahhoz nem kell nagy kondi, az optó tranyója pedig ki tudja sütni kondit, de ha úgy érzed nem eléggé gyorsan akkor be kell kötni darlingtonba az optót egy külső tranyóval.
(#) samu1000 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Erősítőhöz korrekt módon szerintem ezt a következő módon lehet kiszámolni:
Bekapcsolunk egy olyan erősítőt amire használni szeretnénk.
Kikötjük a rövidzárvédelem elemeit ha van, hogy a kimenő áramot csak a terhelés befolyásolja.
Fele impedanciára terheljük mint a használat során lehetséges. /4 Ohms helyett 2/
Meghajtjuk egy ütős zenével +6 Db-s jellel. /0,7V helyett 1,5V Eff./
Áramváltóval meg kell mérni mennyi áram folyik max értéken a fetek vagy igbt-kimenetén a trafóba. Ezt folyamatosan korlátozás nélkül kell vállalnia a tápnak.
+ ????? kb 30 %-nál kapcsoljon le.
A max és a + 30 % között kell korlátozni az áramot de egy nagyon rövid idő után be kell következnie a tiltásnak.
Őszintén bevallom ennek a matematikai modellezésénél egyszerűbbnek találom ezt megcsinálni,de ha valaki kiszámítja ezt én örülök.
(#) samu1000 válasza samu1000 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Közben tovább nézegettem a szerkezetet.
A szkóp földje a virágcserépbe volt dugva,kb. ézért voltak az idétlen fotók.Nem kell éjjel szerelni.
Normálisan működik a táp .A nullátmenet környezetében lévő berezgéseket fetek vagy igbt-k 4-5V nyitófeszültsége okozza vagy a holtidő vagy mind a kettő.
Ez csak a rezonáns tápnál léphet fel itt van idő a nullát menet alatt.
Kicseréltem a meghajtót Ir21531re re a felesleges rezgés kisebb lett.
A holtidő is itt keveri a ..meg a nyitófesz is.
Mégis együtemű tápot kell rezonánsá tenni.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013

áram.JPG

(#) lorylaci válasza samu1000 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Samu1000 elsiklottál azon a tény felett, hogy a meghajtói jeleid zagyvák, a félhíd jeled értékelhetetlen. Egy normális ember, aki kicsit is konyit hozzá, először szkóp jelet néz, és ha olyat lát, amire nem tudja hogy mi a rák lehet, akkor leáll és megnézni, hogy mi a szar.
Virágcserép meg minden... Küld már el a képeket ha most már szereinted jók

Én ránézésre megmondom, hogy a hotlidőd elég, kevés vagy sok. (gate jel és félhíd kimeneti jel, legjobb ha kétcsatornásan egymás felett vannak).

LLC kovnerterbe NE RAKJ IGBT-t, pláne ha ZVS-re lövöd be.
MOSFET -> ZVS
IGBT -> ZCS
ENNYI!

Most dobálni fogsz ki egy rakat alkatrészt, bénázol. Hallgass már légyszives azokra, akik értének is hozzá, és neked akarnak jót, hogy ne fizáss rá sokat, és értelmes dolgokat csinálj.

Ha neked meg több kW kell, akkor csinálj egy fázistolálos egészhidas ZVS konvertert. Az való arra.

Mindennek megvan hogy mire jó. Ahogy flybacket őrültség csinálni 500W-ra, úgy egy LLC kovnerter örültség 50A-es cuccokkal...
(#) voodoo hozzászólása Jan 26, 2013 / 1

Ha egy grafikonnal ábrázolni lehetne, akár számokkal 0-100% skálán ki mennyire ért a kapcsitápokhoz, hogyan értékelnétek magatokat is beleértve? Ahogy észre vettem vagytok igazán jó szakértők vagy hatan-nyolcan. Jó néha fel-fel bukkan egy-egy ismeretlen magányos hacos aki tényleg hasonóan mélyen benne van a témába és igazán jókat tud mondani, de ettől függetlenül szivesen néznék egy ilyesmi "vetélkedőt", fület birizgálóan jó kérdésekkel és válaszokkal, persze csak is SMPS fanoknak...
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ez a fórum nem erről szól...
(#) polymath hozzászólása Jan 27, 2013 /

Üdv: Át olvastam a topikot de lehet át siklottam rajta, de akkor végül is sikerült egy olyan tápot alkotni ahol a 2x-xxV pl2x40v) 300-400W körüli táp megbízhatóan működik?
Ha igen melyik az a kapcsi rajz? THX
Láttam ugyan a TL494 el de végül nem derült ki számomra hogy stabil e!
Ezzel az ic-vel szeretnék én is ez van pár darab..
(#) lorylaci válasza polymath hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Ha tényleg átovlastad volna a topicort, akkor azt is tudnád, hogy a kapcsolási rajz kevés. kapcsolóüzemnél a nyákterv is soakt számít, és persze ott a trafó kérdése..

Arról nem beszélve, hgoy van egy részletes cikk:
Cimopata cikke (és ennek itt van 1.1 verziója is, ha keresel megtalálod)
Van egy egyszerű, áltlaam készített cikk is
És van persze egy nehezebb, de profibb cucc is

És persze volt mgé iott sok terv pl emmzolle-tól, cimpoata is rakott fel párat...
(ajánlom a keresésnél csak a képek listázását).

ÉS persze ezután még van a szokásos kérdések:
- mennyire érted az elektronikát?
- mennyire érted a kapcsolüzemű dolgokat? meg tudsz különböztetni egy flybacket egy forwardtól? Vagy egy keménykapcsoló félhidat az LLC konvertertől?
- Milyen műszered van? Van szkópod?

Ha neked egy kész cucc kell, ami lépésről lépésre elmondja mit csinálj, akkor cimopata cikkét ajánlom. De akkor csinálj mindent pontosan ugyanúgy, persze gondolkozz is közben.
(#) polymath válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Üdv: igen ezeket is olvastam.
Bár ezek nem Tl494 vannak, és nincs opto csatolós védelem,.
Építettem pár hasonló jellegű tápot rajzról már, csak azok kis áramúak voltak PL: 12v 1.5A
gond nélkül működtek, na de nagy áramnál, és főként hogy rángatja is az áramot a power, azért más, azaz nem konstans..
Mivel nekem is arra kellene hogy a 2x100w power, 320VA trafóját ki váltsam ezzel a technikával, mivel az arcátlanul drága, lett!
De hozzá teszem nem vagyok azért ebben nagyon gyakorlott!
úgy mint a saját tervezett végerősítökbe (Európai csúcs kategória!). "Gold HIFI urkunde!"

Nos a flyback ot a nagyfeszültségű (50...160.000V) áramköreimnél használtam, evidens nagyobb a trafó is.
LLC-rezonáns, nyilván az ilyen alapokat ismerem.

Szóval ezért kerestem egy már alkalmazott és bevált tápot erre a célra 494-el..
THX

Idézet:
„Építettem pár hasonló jellegű tápot.. kis áramúak voltak.
De hozzá teszem nem vagyok azért ebben nagyon gyakorlott!”

Az hogy már építettél, de kisebb teljesítményű tápokat, az elég.

Idézet:
„úgy mint a saját tervezett végerősítökbe (Európai csúcs kategória!). "Gold HIFI urkunde!"”

Nem tudom ebből mennyi igaz, de ha hasonlóan jó dolgot akarsz, akkor felejtsd el a TL494-et, ami egy PWM vezérlő. Sok minden építhető belőle (félhidas, egészhidas...), de ha te PWM szabályzott cuccot akarsz, akkor audiora csakis a kvázirezonáns flyback (300W-ig), és a ZVS fázistolásos teljeshíd (1-2 kW felett) jöhet szóba, amire a TL494 meg nem alkalmas. A kvázirezonáns flybackre pl jó az UCC28600 a TI-től.

Keress valami jobb, modernebb dolgot. Nem kötelező az IRS2795x, de ha LLC rezonáns akkor IRF-en kívül az ST-nek és a Farichildnak is vannak jó vezérlői, meghajtóval. (a fairchild talán a legolcsóbb). A TI meg gyártja az UCC25600-at, ami jó, de gate trafóhoz tervezték, és a TI engineering fórumán eddig szinte mindenki jobb eredményt ért el ha IR2110-zel vagy hasonló meghajtóval használta.

Idézet:
„2x100w power, 320VA trafóját ki váltsam”

Számodra akkor tökéletes megoldás ez az LLC konverter.
Egy ETD29 maggal, akár a sok helyen kapható N87 anyagúval, könnyen át tudsz vinni 320W folyamatos teljesítményt, és kb 500W-ot csúcsban.

Idézet:
„nincs opto csatolós védelem”

Az opto az nem védelem! Az a visszacsatolás, és az oldja meg a szabályzást, hogy a kimeneti feszültség fixen maradjon. Az LLC-konverternél a frekvnciát szabályozza, egy TL494-es tápnál pedig a kitöltési tényezőt.
(#) Ge Lee válasza polymath hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Ha egy 2x100W-os végfokot akarsz hajtani, akkor értelmetlen bonyolítani (és drágítani) a dolgot. Skori féle önrezgő, gyakorlatilag a fiókból összerakható ha van diac-od, meg egy rossz kompaktcsöved. Nekem eleinte a 2x300W-os végfokok is ilyenről jártak, gond nélkül.
(#) polymath válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Üdv: Na igen ezzel én is szoktam így lenni, (minek bonyolítani) ha ez a stabilitás és megbízhatóság kárára nem megy, na és igen az ár lényeges szempont, és igen én is szemezgettem a skori 2 es táppal annó,
na igen olyan cuccok vannak amik a tápokba szoktak lenni, a DIAC nem rémlik bár az nem drága, és igen mindenféleképp azokat akarom alkalmazni ami a pc tápokból ki termelhető van jó pár DB, gondolok itt a magokra meg a dióda és fettekre igbt ékre...
Te melyikre is gondolsz, melyiket építetted meg? 2x300W hoz kell már cufla...
Nálam úgy is az dönti majd el hogy kedveli e az erő gépem, mivel nem egy mezei power, még azt se tűrte hogy egy potit tegyek a bemeneti jel útjába, Romlott a minősége), de ez hosszú sztori, a lényeg hogy cső-optó szabályzású lett..
Persze ezek nem mai dolgok már! akkor készült mikor számított még a minőség.......
LORYLACI- igaz nem is védelmet akartam írni hanem biztonságit!
Látom ritka icék ezek a IRSxxxx típusok sőt az általam elérhető távba nincs is. mikkel lehetne helyettesíteni ami kapható is az IRS2153 is amit szerettem volna az sincs sehol.
Kicsit át tanulmányoztam és igen én is úgy látom ez egy jó fajta táp alap, kis módosítással vonzó lehet, persze a végén a power döntene
És köszi az útba irányítást, ne kételkedj a végfokom mibenlétében, nem mai dolog de még mindig a legjobbak között van mint (Mark Levinson, konrad johnson stb) nem mint manapság emlegetett kamu csúcskategória, de ez nem a topik téma
Valószínűleg majd mindkettőt ki probálom THX
(#) granpa válasza polymath hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Itt úgy írjuk: köszönöm! Lmf.

Stabilitás alatt te mit értesz? Mert én azt hogy a kimeneti fesz stabil.

Ha te is ezt érted, akkor az önrezgő neked nem lesz jó, mert az nem stabilizált kimenetű.
Ha neked nem kel stabilizált kimenetű, akkor a félhidas önrezgő táp a legegyszerűbb és jó megoldás. Skory oldalán rengeteg hasznos dolgot találsz.

IRS2795x kapható a Farnellnál és a TME-nél (utóbbinál nagyn jó áron). Sok bolt rendel a TME-től (mint a HR elektornika, Elektrokontha, vagy Baji elektronika), így kérésre hoznak neked.
Ahogy írtam több gyártónak is van LLC kovnerter vezérlője, egy rövid lista Ti - UCC25600, ST - L6598, L6599 L6599A, L6699, Farichild - FAN6721... és még sorolhatnám.
Idézet:
„sehol”

Az IRS2153 először is nem helyettesíti az IRS2795x-et. Az előbbivel nem tudsz váltakozó frekvencia hajtást csinálni (max lépsőcset, vagy asszimetrikus félhíd konvertert), mert telejsen más az oszcillátora.

Granpa azon javaslatán kívül, hogy kerüld az angol szlenget, és fogalmazz magyarul, én azt javasolnám, hogy a gondoltaidat szedd össze, mert most nagyon sok kavart írtál ide le. És kerüld a kamut, meg a blabla-t, mert nagyon gyorsan átlátszik a dolog...
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Mitől van az hogy a tápon csak egy pillanatra ha rá érintem a +20Vac-t a primer oldalra, hogy végülis próba képp beinduljon és átnézzem zárlat van és akkor töltődnek a primer oldali kondik, ha megszakítom ismét egy pillanatra? De aztán azonnal le is merülnek.
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Azonnal?
Nálam 2x680µF primer oldali kondi kb fél percig tartja magát, ha a szekunderen nincs terhelés. (a nagy tápban)
Persze ekkro afeszütlségen még nem sok energiát tárolnak, de gyanúsan valahol nagyon nagy a veszteség.
(#) voodoo válasza voodoo hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Igen, ha a graetz kocka lábaihoz odaérintem a kis 20V váltót, akkor nincs semmi a primer kondikba 0V mérek, de ha elveszem onnnan akkor felmegy a fesz 20V-ra. De a kondikba továbbra is 0V marad. Érdekes.
(#) emmzolee hozzászólása Jan 28, 2013 / 1

Hello

Össze hegesztettem egy táp tervet. Milyen lesz így szerintetek?
A kicsi CNC-met fogja táplálni. X,Y,Z tengely motor vezérlőknek 35V2A/db, 5V 3A stab a TTL cuccoknak és 12V 3A stab a ventinek.

ETD N27 anyag elég lesz. Nem?
A primert és szekundert le fogom választani. Így a biztonság is meg lesz és a szórási induktivitás is.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Nem hiszem el hogy nincs egy áramkorlátos tápod (ha nincs akkor dobj össze egyet). Erről adjál 25-30V egyenfeszt a primer kondikra, miközben megy a vezérlés (a főtrafó szekundere lógjon a levegőben, tehát ne lásson terhelést). Mérd meg a hídba folyó áramot a 25-30V-os egyenfesz ágban. Ez nem lehet több 20-25mA-nél (esetemben 15mA 30V-on). Ha kicsivel több akkor nagyobb a trafó gerjesztése, ha pedig sokkal több, akkor megint elkötöttél valamit. Illetve ilyenkor a főtrafód szekunderén (az arányosan leosztott) szimmetrikus négyszögjelnek kell lenni.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Ahogy összeszámoltam 100W körüli teljesítményt szeretnél. Az N27 sajnos elég régi, veszteséges anyag. Ha a frekvenciát leviszed kb 40kHz-re, és alacsony indukcióra (kb 0,15Tesla) tervezel, akkor jó lesz a dolog, nagy melegedés nélkül is.
(Az Epcos ajánlás szerint az ETD34 N27 25kHz-en 150W-ot visz át)

A nyákterven egy részt nézz azért meg: a "segéd táp 7n" felirat alatt elég a primes-szekudner távolság? MIndenhol biztosan megvan kb 7mm, de itt neccesnek látom.
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Én úgy vettem ki,hogy tengelyenként 35v/2A,szóval több lesz ez,mint 100W.
(#) JZoli hozzászólása Jan 28, 2013 /

Sziasztok. Már régebb óta figyelem ezt a fórumot is, sok hasznos dolgot olvasok itt, meg sok olyant is ami teljesen új nekem, de pont ezért hasznosak az ilyen oldalak. Most viszont lenne egy kérdésem. Sikerült szereznem jópár darab 5W-os power LED-et. Ezeket most az otthoni világítás korszerűsítésére szeretném használni, mennyezeti (UFO) lámpákba.Nem tudnátok valamilyen hálózatról működő meghajtóáramkör rajzát (áramgenerátor) "megadni" nekem? Láttam pár cél IC-s rajzot, de azok szinte beszerezhetetlenek. De ha ilyent tudnátok ami itthon beszerezhető az is jó lenne. Szinte bármilyen megoldás érdekelne. Most Skori féle kapcsolóüzemű áramgenerátorral hajtok 3 darabot, ez 10-18V-ról működik, de így trafó is kell bele. Jó lenne valamilyen kisebb helyfoglalású áramkörrel megoldani. Ja a paraméterek: 6,5-7,2V esik a LED-eken és 700mA kell nekik.
(#) Zupp87 válasza JZoli hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Szerintem Sprofan kolléga cikke kielégítő és egyszerű megoldást ad számodra. Ha nincs kéznél ilyen TOP IC, olcsón be is lehet szerezni akár a lomexnél is úgytudom. Illetve vannak a Lomexnél Fairchild (KAXXX..) PowerSwich IC-k, illetve egyéb Power Integrations (TNY) IC-k is. A PC táp készenléti trafó mindenesetre elegendő lesz. Maximum annyit lehet variálni a vezérlésen, hogy ne feszültség, hanem áramszabályzós legyen a táp (Ja hogy ez ott is van a cikk végén.. nem láttam )

Bővebben: Link
(#) JZoli válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Tudtam, hogy láttam már valahol, csak azt nem, hogy hol. Köszi, ez jó lesz nekem, kis helyigényeva, és elég elfogadható áron beszerezhető ez az IC.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

50KHz lesz a freki a tápnak. A teljesítmény meg 3X70W+36W+15W azaz 260W.

Lehet erősebb anyag kellene? Megnézem van-e M2TNC-ből itthon. Nincs kedvem át tervezni a nyákot ETD44-re.
(#) _vl_ válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

RET-nél/FDH-nál kapsz N87-et, azzal boldogabb leszel.
(#) emmzolee válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Köszi. Ismerem a ret-et. Van itthon rengeteg bontott magom. Abból kéne összehozni. ETD49-ből lenne sokkal jobb minőség is, de ebbe az nagy. Körülnézek és kiderül.
(#) _vl_ válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Hm. Bontott magok: honnan lehet tudni, hogy az adott bontott trafó milyen ferrit anyagból van?
Következő: »»   343 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem