Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem én tüntettem fel nem egyértelműen a mérés eredményét... Nem írtam oda,hogy a dióda előtt,vagy után annyi a mért eredmény.Nem tudtam,hogy a zener diódát nem úgy kell értelmezni,mint a többi diódát.. Itt a félreértés. Szerintem..
Ok!
Tesztelésre még egy egyszerű elemes hanggenerátor is megteszi. Találsz egyszerű kapcsolást a fórumokon. Üdv: Gábor
Az jó,ha van,de nekem nincs elfekvő készletem,hogy elkészítsem.. Ha kell 1db ellenállás,elmegyek vásárolok 4db ellenállást.. És van tartalékba 3db,ha ismét hamvasztani támad kedvem.
Ok.
Nem bántani akarlak de ha ilyen felkészültséggel állsz neki egy erősítőt javítani elég necces az eredmény. Némi felkészültség és műszerezettség nem árt a javításokhoz. Kevés a fiatalos lendület. Így ez csak tapogatózás marad a sötétben. Üdv: Gábor
3éve építem.Cirka + - 1év már nem számít.Ez csak a sokadik hobbim.. mikor hideg van kint.Eredetileg diszkoszhalakat tartok és tenyésztek.
Ha nem fordítasz még egy kis időt az elektronika alapjainak elsajátításának, ez a projekt még el fog tartani pár évig.
Üdv: Gábor
3 éve Alkotó ugyanezt mondta.Elvette a kedvem 3évig az elektronikától. Nem napi 12órát szögelem az erősítőmet.Az elmúlt 2 hétben max 8órát fordítottam rá,ebben benne volt a mai napi 6 óra is.Az alapismeret megvan,megvolt.Egy quad már volt a háznál,azt eladtam sajnos.. De most ezt megépítem,és ez megmarad.Kihívás... ennyi.. Minek tartalékoljak? Kilépek az ajtón,és 15perc alatt kettő elektronikai bolt van a közelemben...
hát 100ohm nem volt,csak 47ohm.. abból is csak egy.. azt sorba a hangszóróra.. adtam neki jelet a telefonról,megszólalt,5 másodpercig ment,aztán kikapcsoltam. Szóval ez a panel eddig jó. Holnap elkezdem a másik javítását,és ha ugyanitt tartok a hamvasztott panellel,akkor dupla öröm.Kicserélem az eldurrant tranzisztort az ellenállást,veszek egy műveleti foglalatot,egy normális műveletit,és indul a méregetés. Beszámolok holnap mire jutottam.
Micsoda öröm! Ha a másiknak a kimenetén is 0V-ot fogsz mérni, valamint fel tud futni a táp +/-40V környékére akkor azt is nyugodtan próbálhatod. Gond esetén a mellékelt rajzba írd be a tranzisztor feszültségeket! Az IC-nek csak a 2,3,4,6,7 lábai érdekesek. Az IC számozása: a pontnál van az 1-es, onnan körbe az óramutató járásával ellentétesen nő a számozás.
Köszi! Írtam a kérdezőnek egy kis útmutatót a lábszámozásról.
Hello!*
*Törölve van aprónk, ott a helye! A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
Tehát, hozzájutottam egy pár rossz QUAD 405 ös panelhez, amiben a végfok tranzisztorok tönkrementek, de meglepődve tapasztaltam, hogy a tranzisztorok amik bennevannak, nem oylan típusúak mint a gyári kialakításban, ahol NPN tranzisztornak kellene lennie ott PNP tranzisztor van, ahol pedig PNP nek kelene lennie ott NPN típusú van.
Csatolok képet a módosításokról. A kérdésem a következő: Ha a végtranzisztorok alapból el vanank szállva érdemes e meghagyni így a módosított konstrukciót, vagy érdemes inkább ácserélni az eredeti kapcsolás szerinti tranzisztorokra? A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
Szia! Az IC bekötést is módosítanod kéne. A PNP végtranzisztorok gyakran nagyobb bétájúak az NPN párjuknál, ami előnyös a Quad számára. Csak a hibás alkatrészeket cserélném.
A panel ugyan az csak vezetékkel át van kötve két láb vezetékkel. Akkor ezekkel a tranzisztorokkal végül is semmiben nem szenved hátrányt ?
Üdvözlet. A 2. számú panel adatai. 0 - "+" 25,6v 0 - "-" 41,7v 0 - "out" 23,6v Ami bemegy,az ki is jön rendesen. Gyakorlatilag az összes bc560c lábán mérem a 23,6v - 25,6v közötti értéket. Szerintem agyhalott.. A műveleti erősítőt is kicseréltem.A diódákat nem mértem még ki,majd holnap.Szerintem míg nem cserélek ezt azt,addig nincs értékelhető eredménye a mérésnek.
Ugye nincs hangszóró rákötve?
Amíg nem mondod meg a BC tranzisztorok (meg a többi) feszültségét, hogyan állapítsuk meg melyik a hibás?
Nincs rákötve.. Holnapra tudom prezentálni a kapcsolást,mivel nem tudom merre vagyok éppen agyban.. A BD242-t kimértem.. azok jók.Három lépésben tudtam kimérni,mivel fűtött rendesen.
Ez így kevés információ. Ne azt írd, hogy BD242, hanem azt, hogy T7 vagy T8 mert ugye kettő van belőle. Melyik melegszik, melyik nem? Innen már lehetne tanácsot adni.
Nem látok már.. Szóval remélem elírtam,elnéztem,és holnap újra neki kell esnem.. Az ic 7 lába az + akar lenni,nem mínusz.. Csak szerintem fordítva fogtam a műszer kábelét..
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
Kicsire nem adunk Lehet ezt értelmezni
Tr4 jó eséllyel zárlatos. Az R23 1,2k ellenálláson folyó 20mA áram nyitja a Tr7 tranzisztort, ezért van a nagy melegedés. A Tr4-et forraszd ki és nézd meg dióda-vizsgálóval. Még beültetett állapotban is mérhető C-E zövidzárat tippelek.
Oké,holnap megnézem,és mondom mi a végeredmény.Mára végeztem.Jó éjszakát,mennem kell aludni. Sziasztok!
tr1,tr3,tr4,tr5,tr6 beültetett állapotában mérhető érték diódavizsgálóval,670 és 1120 között. C-E,E-C között mértem,felváltva piros-fekete mérőkábelt.. a tr2 nem mutat értéket,csak egy irányban.. Most már tényleg megyek..
Holnap frissen, pihenten majd mérd meg közvetlenül Tr4 B-E feszültségét. Ha az kevesebb mint 0,6V és mégis 1V esik az R22 (270 ohm ) ellenálláson akkor azt a tranzisztort ki kell cseréni.
Szia.Itt vagyok,de nem sok időm van.Este megpróbálok ránézni.
Szervusztok.
Még mindig a tervezési szakaszban járok a QUAD-ommal. Konkrétan még a táp kialakításán töprengek.Vettem egy 330W-os toroid trafót,de félek nem lesz elég a leadott árama a két végfoknak.Mellékelek egy képet ugyan ilyen trafót vettem.Már korábban írtam,hogy szeretnék még két szekundert rátekerni az elő fok és a hűtés meghajtására,de nem merek belefogni,mert lehet csak idő és pénz pazarlás lenne,mert a végén kiderül,hogy az egészet át kéne tekertetni.36,5V-0V-36,5V állásban használnám értelem szerűen,de a leadható áramokat keveslem.Több leágazása van a trafónak és a baj,hogy a közepén csak 1.4A ad le elvileg. Néztem Skory honlapját és ott az egy trafós kialakítás minimum 400W-ost ajánl és +- áganként 4A-es biztit.Ebből gondolom hogy lehet ez a trafó kevés lesz hozzá.A másik dolog,hogy elnézvén a fórumot a 200W-so Quad-oknál látok 4A-es biztiket.Mennyi áram felvételre lehet számítani egy 2x100W-os Urbános Quad-nál? Mit javasoltok?Jó lesz ez így is vagy jobb lenne áttekercseltetni?
Ezt a trafót én is néztem egy aukciós oldalon. Sajnos a 36,5V-nál kevés a leadott árama. Ha ki akarod venni az erősítőből tartósan a 2x100 wattot akkor érdemes lenne a trafó összes szekunderét lebontani és tekerni rá 2x36 voltot vastagabb huzalból és az előfoknak, védelemnek külön tekercset.
Itt is folyik egy beszélgetés, hogy miként kell a címkén közölt adatokat értelmezni, kísérjétek figyelemmel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |