Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Témaindító: Thomas10100, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
Oké oké, azt gondoltam naivan, ha a feteket megszaporítom akkor erősebb lesz a táp.
![]()
Na még egy hasbaakasztós keresztkérdés: Ha a teljesítményen nem is, a hangminőségen tudok javítani másfajta végfoktranzisztorok használatával?
Na ez már jó téma.
![]() Keress nagyobb határ frekvenciával tranyókat. A japánok között sok jó van. A paramétereiben ne nagyon térj el. Tuningnak számít, ha a vég és előfokból kidobod az összes gagyi szénréteg ellenállást és helyette fémréteget teszel. Jó lenne válogatni mindent. Na meg a poti kidobása. Rengeteget segít! Helyettesíteni kell valami jóval, vagy 2 ellenállásból össze rakni a poti helyett.
Elvileg találtam is, 2sa1941/2sc5198 páros gondolom már egy jobb kategória.
Amúgy érdekes, hogy ebben a Sinus Live-ban nincsenek emitter ellenállások, nem úgy mint a másik 4 csatornás Ground Zero 4100XII-mben. Mondjuk azok Sanken 2sa1720-2sc4512 párok. Melyik a jobb konstrukció? Táptrafó tuningnak mi számít? ahogy néztem a primer-szekunder arány 1:2, elég vastag lakkozott tömör huzalból. Huzalellenállások is jók? A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
Elnézést, nem régóta vagyok jelen, használni fogom!
![]() Ja előző hozzászólásomban hülyeséget írtam, a sinusban is vannak kockacukrok, csak nem tranzisztoronként, hanem páronként egy 0,15k 5w-os.
1,5 Ohmosak kimérve, a felirat rajtuk 5W0.15VΩK. A két tranzisztor emittere páronként direktben össze van kötve, és ezeken az ellenállásokon keresztül megy a hangszórókimenetre. Utánaolvasva azt láttam, hogy elvileg minden tranzisztornál külön kellene lennie. Érdekes kis erősítő.
Egyelőre úgy döntöttem nem piszkálom, olyan alkatrészeket rendelek bele amik benne is voltak, aztán meglátjuk később.
Sziasztok!
A kezdő topikban volt előzetese a kérdésemnek. Röviden összefoglalva van egy Blaupunkt MPA3-s erősítőm itthon,amivel 2-4ohm-s Videoton hangfalat akarok meghajtani és a táp ellátást egy PC-s 350W-s táp vinné. Később lehetne ezt bővíteni akár 500W-ra, de amíg nem tudom, hogy működik,addig nem akarok rá költeni. Szóval az lenne a kérdés, hogy a 350W-s táp 12 voltra kötve meghajtja-e és ha meghajtja nem sül-e le a tápom rövid idő leforgása alatt? Egyelőre egy hangfalat raknék rá, hogy azzal mi történik. ISO 350W-s táp, szal noname táp, de úgy gondoltam erre a kísérletre esetleg jó lehet... Egy kis leírás az erőlködőről A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
Üdv!
Van egy MTX Thunder 280 típusú erősítőm, az a problémám vele, hogy a + táp lába véletlen hozzáért az erősítő házához(gondolom rövidzár volt) és azóta az egyik tápegység fet veszettül füstöl, ha rákötöm 12 voltra. Próbáltam hogy a hibás fetet (IRFZ44) kicseréltem, de a helyzet ugyan az: mihelyt rákötöm a 12 volt mellett a remote ágra a feszültséget, elkezd füstölni, és tönkreteszi a fetet. Mi lehet a problémája?Tápegység ic? Kondi?
Üdv!
Jó hír emberek, megjöttek az alkatrészek, beindult a masina. Méregettem is benne, alapjáraton 0,4 A-t vesz fel, 39,6 kHz az oszcillátor frekvenciája, és +-21,8 V a tápfeszültség a diódák után mérve. Minden hideg, kivéve két 1N4744 zenert, ami az előerősítőnek vágja le a tápfeszt, azokat még ki akarom cserélni ZY15-ökre. Még agyalok a tuningon, bár 4ohmon szeretném használni. A KIA494P elvileg ugyanaz mint a TL494, szóval +-40 V-ot elbírna, a feteknek 55V a felső határa, a BD911/BD912 tranzisztorok adatlapján 100V szerepel, viszont 30V-ig ajánlják őket. Gondolom a végfoktranzisztoroktól függ meddig emelhetnék a trafó feszültségén. Nézegettem párokat, csak dönteni nem tudok, melyiket lenne célszerű használni. Itt a hestore-en a következőket nézegettem: TIP3055/TIP2955 (3MHz hifi) TIP35C/TIP36C 2SC5200/2SA1943 (30MHz hifi) BD249C/BD250C 2SC5198/2SA1941 (30MHz hifi) A táp mint írtam helyt adna 2x 3db fet vezérlésének is, láttam is neten pár olyan erősítőt ahol ilyen bekötésben voltak, a 68Ohm gate ellenállások elvileg stimmelnének, a drain lábak csak össze vannak kötve. A két 3300µF/35V elkót érdemes-e cserélni nagyobbra? A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Köszönöm, akkor megerősítettél a tippemben. Ettől erősebbet nem találtam de szerintem nem is fog kelleni.
Még egy kérdés: A régi tranzisztorokon multiméterrel 100-200 közötti hfe értékeket mértem, az újaknál ezek csak 50-110 közöttiek. Ez azt jelenti, hogy az újabb gyártású tranzisztorok pár mA áramon gyengébben erősítenek?
Nagy áramoknál is kevesebb akkor a hfe. Sőt, a tranzisztorok karakterisztikája olyan, hogy nagy áramok felé haladva csökken ez az érték.
Ez amiatt lehet gond, hogy a meghajtóknak nagyobb áramot kell(ene) leadni a max. kivezérlés környékén.
Üdv villanyvadászok!
Megint jöttem kicsit fárasztani titeket a hülyeségeimmel! Remélem felmenőimet még nem kívántátok az egekbe! ![]() A nagy kérdés: Ha tekernék rá még egy menetet, hogy meglegyen a 2:1 arány, akkor a 12V-ból elvileg 23,4V, 14,4V-ból 28,1V körüli feszültség származna. Ennyit elviselnek még az előerősítőben levő ktc1027/kta1023 és ktc3198/kta1266 tranzisztorok? Adatlapjaik szerint ezek 120 illetve 50-60V-ig bírják. Érdemes kipróbálnom? ![]()
Ha ezek a tranyók az előfokban vannak, már pedig gyanítom, akkor el bírják, mert ott csinálnak nekik egy stabil tápot. 12-15V Vagy egy zenerrel, vagy valami áteresztő tranyós megoldással. A nagyáramú tranyókat a munkapontjuk miatt már nem igen érdekli az ilyen kis fesz változás.
Mutass rajzot.
Üdv , olyan kérdésem lenne hogy az lehetséges , hogy egy erősítő akkor is fogyaszt ha kivan kapcsolva ? /remote megszakítva / Egyik ismerősömnek valami oknál fogva lemerül az akkumulátora ,és arra gyanakszik hogy az erősítő. Vagy az erősítőnek valami baja lehet ?
Nemrég javítottam egy ilyet. A trafó menetzárlatos volt. Ettől az egyik fet kikészült és szenes lett! Ez mindig vezetett.
A végtranyók is tudnak szivárogni. Azok is okozhatják.
Üdv!
Javaslom lépésről lépésre haladni. Először is ki kell venni az IRFZ 44-ket, és a TL 494-es IC lábain mérni kell a feszültségeket, a 9-es 10-es lábakon 4.5 V körül kell lenni. Ha ez rendben lehet tovább lépni. Visszarakni a FET-ket, és a trafó után a diódákat kell kivenni és kimérni, hogy zárlatos-e, ha oké, akkor vissza rakni és a puffer kondik (2 x 2200) után le kell választani a végfokot, és így a kettős tápegységnek kb. + - 29 V-nak kell lenni. Ezután lehet a végfokot vizsgálni, a végtranzisztorokat egyesével kivenni, kimérni zárlatos - e, a csere után mükődni kell az erősítőnek. Remélem tudtam segíteni. Jó munkát. Lele
Minek azt a sok alkatrészt kitermelni? Utána meg hozzák hozzám a sok szétforrasztott panelt "A szomszéd kis srác belenézett " dumával.
Lenne egy kérdésem, mégpedig van egy autós erősítőm a miben a IRFP360as végFetek elszálltak,
helyettük tehetek bele IRFP240eket? Adatlapokat mellékeltem.
Hello mindenkinek, akadt egy ilyen problémám: van egy Pioneer GM2000a 2x100w erősítőm, de nemrég azt tapasztaltam hogy kb 10% hangerőnél a mélyládában lévő hanszórót libegteti, kiszereltem, bevittem, bekötöttem a számitógéphez akkuról, a benti hangszórókat is amik 1000 wattosak, ugyanugy libegteti, sőt fura recsegő hangot adnak ki még nagyon kis hangnál is amit a mélyládánal nem is hallottam mivel van benne LPF, de basszust ad szépen ahogy kell, csak libognak és a magas illetve közép hang nagyon 'rekettes'. 2 sávon és hidban is ugyanaz tapasztalható. Az erősítőben semmi vizuális jelét annak hogy valami odakozmált nem találtam, mi lehet a baja?
Tehát elvileg működik 240 Fetekkel is. Kell bele 10db és a 240esből van itthon 7db.
Másik kérdés, ahogy néztem ezek párhuzamosan vannak kötve, muszáj mind az 5párat beletenni ahhoz hogy működjön? Mert a táp része is döglött, csak addig lenne benne 240 még a tápjával bíbelődök.
Igen működik vele de a huzamos terhelést nem fogja bírni, de arra, hogy a tápot megjavítsd arra jó lesz.
Sziasztok
Kis infó kellene.Kaptam egy StreetPower fma 10.2 es erősitőt"valami baja van" hibásat. Ritka de amit esetleg megtudni róla neten: 2 x 100W @ 4 ohms 2 csatornás 1ohm stabil 2 x 200W @ 2 ohms 2 x 400W @ 1 ohm 1 x 400W @ 4 ohms bridged 1 x 800W @ 2 ohms bridged Nem vagyok egy elektro zseni de nézegettem és az RCA csatlakozói szemmel láthatóan rosszak voltak.Szétszedtem kicseréltem. Bekötöttem a kocsiba ,indit,pukk.Kiment a bizti. Kiszereltem,bizticsere. Mérőműszert fogtam az 1es csatornán zárlatot mértem és hidban is a 2es csatorna jó. Most ott tartok akksiról(töltővel) bekapcsol a led zöld és gyorsan villog közben valami kattog benne.majd egyre belassul a villogás és a kattogás is.Az 1es csatornán 18-25V ugrál a feszültség.Valaki valami ötlet? Hozzáteszem külsőleg semmit nem látni a FET-eken és IC-ken KONDI-kon. ![]() Köszi Mellékelek pár képet(a FET-eket lefogató "sint" leszedtem) |
Bejelentkezés
Hirdetés |