Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1230 / 2500
(#) reloop válasza voodoo hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
Üdv! A 22 ohm normál érték bázis-emitter ellenállásnak a végtranzisztorok esetén.
Azért találsz 2-2-őt eltérőnek mert jó eséllyel H-osztályú az erősítő, és azok a tápemelők.
Ha megvizsgálod mely kollektorok vannak galvanikus kapcsolatban, ellenőrizheted a feltevésem.
Ez még nem a megoldás, csak egy lépés feléje.
(#) voodoo válasza reloop hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
Üdv!
Hogy érted? H osztály? Mit kéne megvizsgáljak? Leírod nekem lépésről lépésre.
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
Hahó...
(#) reloop válasza voodoo hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
Sajnos jól elnéztem a dolgot. A H-osztályban két tápfeszültség van. Az alacsonyabbra épül a hagyományos erősítő, melyet nagyobb amplitúdónál egy segéd áramkör felkapcsol a magasabb tápra. Ebben a teljesítmény kategóriában ez a megszokott, legalább is számomra.
Mivel már korábban üzemeltetted ezt az erősítőt, biztos feltűnt volna a dupla pozitív és negatív táplálás.
A fotókon úgy látom a végtranzisztor kollektorok közösek, tehát mégis csak hagyományos AB osztályúról van szó.
Ebben az esetben az volna logikus, hogy tápoldalon belül a bázisok is vagy közvetlen, vagy 100 ohm nagyságrendű ellenálláson keresztül összeköttetésben állnak egymással. Ezt jó lenne a panelen végig követni, mert a két-két tranzisztor különállása akár szakadásra is utalhat. Ez nem feltétlen a bázis ágban jött létre, megeshet a szakadás az emitter-körben is.
Most a 4 eltérően viselkedő tranzisztor helyét kéne megvizsgálni:
- kollektorok közösek-e az azonos oldalon lévő többi végtranzisztor kollektorral?
- bázisaikból mérhető-e ellenállás a fenti tranzisztorok bázisa felé?
- emittereik kapcsolódnak-e a közös kimeneti gyűjtősínre?
(#) voodoo válasza janikukac hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
Tessék mondani.
Tegyél-e még valamit a graetzhez? Nem szükséges. Nem fog búgni.
(#) B.I válasza blasz hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
Fejlemények vannak az én ügyemben. Találtam rossz kondikat, de hiába cseréltem őket a recsegés megmaradt. Ami érdekes, hogy a recsegés csak 4 ohm -os hangsugárzónál jelenik meg. A végfok IC nem csinálhat ilyet?
(#) voodoo válasza reloop hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
Igen értem így már utánna néztem én is. A H-osztályban valóban 2-2 betáp van eltérő feszültségekkel. Igen a kollektor közösektől, onnan jön be a a 93-asoknak a negatív a 94-eseknek pedig a pozitív tápfesz. A 94-es sorban található MJE340 és MJE350-es meghajtó, a 93-as sorban csak 1db MJE340-es van.
Amúgy a két legutolsó a 13. és a 14. azért nem volt összeköttetésben mert elnéztem azok felül vezetékeltek és a nagy 5W-os ellenállások el takarták a sávjait azért nem vettem észre, viszont már oda cineztem azt is megfelelően így már mondjuk hogy azok istovábbra is 24.4 ohm -osak lettek. Tehát szakadás már nincs többé a rejtélyes 22 ohmos impedancia megvan mind a két oldalon tehát a 93-as és a 94-es oldalon is jelen van ami összekapcsolja a B-E lábakat 22 ohm -mal. Félek, ha ráteszem megint a tápot. Ki nyírja a végtranyók vagy valamelyikét vagy az összeset. A kollektorok amúgy mind közösek az azonos oldalon lévő kollektoraival. A 93-94 bázisok között duplája 44 ohm -ot mérek. (itt is kivéve a két szemközti középsőket)
Az emitterek pedig igen, az is most már mind csatlakozik a gyűjtőre. Mind a 14. de ebből szint úgy a két szemközti középső egy-egy 1N4841-esen keresztül 24 ohm -on át.
Tehát mostmár a 14ből 12 db megfeleően úgy van ahogy lennie kell kivéve a középső 1-1 darabot azok nem csatlakoznak a közös bázis csatornára azokak a bázis lábuk a MJE340-es Bázisára megy rá.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2013
(#) reloop válasza voodoo hozzászólására (») Feb 9, 2013 /
 
A középső két szemközti tranzisztor emitterei valószínűleg nem a kimenet hajtják, hanem a többi MJL bázisát mint például itt.
A kimeneti gyűjtő vezetősáv kikapcsolt állapotban rövidzárat mutat test felé, vagy csak a relé utáni kimeneti csatlakozón tapasztaltad ezt?
Próba indításhoz csak ezt a párost tenném be, ha ohm-ikus kapcsolatban vannak a kimenettel, akkor beáll a DC egyensúly is.
A biztosíték helyére 10 ohm kisteljesítményű ellenállást tennék, mely áramkorlátozó és biztosíték lenne egyben.
Van lehetőséged az élesztéshez +/- 20-40V-ot előállítani, akár feszültségkétszerező egyenirányítással is? Bővebben: Link
(#) janikukac válasza voodoo hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Köszönöm szépen, remélem így is lesz, hiszen a búgás, zúgás, 'kitudjamiabaja' gond miatt döntöttem az újraépítésen.
(#) voodoo válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
A kimeneti gyüjtősáv nincs rákötve se a relé utáni hangfalkimenettel, se a testtel. Relé meghúzása előtti ideig a relékimeneti hangfalcsati = a testtel, de ha meghúz a relé akkor meg a gyűjtősávot kapcsolja a hangfalkimenetre (ekkor egyrtelműen lekapcsolja a testet róla). A kimeneti gyüjtősáv eljut a reléig meg a test is. Ezután egy 19 menetes tekercs-induktivitáson és egy 1ohmos ellenálláson keresztül megy a relébe. Van amúgy egy kistrafóm abból tudok előállítani 2x22Vdc-t. Azzal is jólenne az élesztés?
(#) reloop válasza voodoo hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
A végtranzisztorok borsos árára való tekintettel érdemesnek tartom az alacsonyabb tápfeszültségen való kísérletezést. Bízom benne elegendő lesz a 20V körüli táp a műveleti erősítő életre keltésére.
Az volna a cél, hogy a kimenetre kapcsolódó végtranzisztorok nélkül lássuk elfogadható mértékű-e az áramfelvétel, nincs-e valahol zárlat a panelen.
Következő lépésben a panel közepén lévő MJL-eket beültetve meg kéne mérni mekkora bázis-emitter feszültség fogadná a végtranyókat. Ha ez 0,5-0,6V közötti érték, akkor már be lehetne ültetni egy párost.
Amennyiben 0,6V-nál több van jelen, akkor a tranzisztor valószínűleg olyan mértékben nyitna ami károsodáshoz vezet.
(#) voodoo válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Neki is állok és megpróbálom közbe öszefarikcsálok egy kis tápot.
(#) voodoo válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Nos hát sajna, búg. Kis táppal élesztettem volna de kiderült az 1. két párt be raktam neki és búgott mint az állat. Aztán kb 1 másodperc múlva rögtön le is old a relé (előbb a védelmet kapcsolom be) majdutánna ráadtam neki a +/-23Vdc-t. Rá raktam utánna megint 2db és szint úgy búgott csak hangosabban. Fain. 14x1500Ft csak nem tudom mire vélni a semmitől az állásba ment tönkre?? Áltt a dobozába vagy egy évig egy helyben. Ezt nem tudom felfogni sose.
(#) Doncso válasza janikukac hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Szia, a puffer után tehetsz 100nF 10nF 10pF kondikat ebbe a sorrendbe, ártani nem ártasz vele.
(#) Doncso válasza voodoo hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Miért vagy olyan biztos, hogy tönkre mentek a tranzisztorok? Mérted B-E és B-C majd E-C lábakat a multival dióda állásba simán majd fordított polaritású mérővezeték ráhelyezésével? Vagy csak úgy rámondod, hogy rossz? Egy tranyót nem lehet úgy megmérni, hogy ráteszem a multit a két szélső lábra 'oszt zárlatos vagy nem, Skori oldalán "alkatrészek vizsgálata" címmel gyönyörűen le van írva a mikéntje. Ha az szerint rossz, akkor tényleg rossz. De addig ne temesd el őket. Megmérted a bázist előtte mielőtt betetted volna a tranyót? Lehet hogy ezzel ölted meg. 10 ohmos ellenállás benn volt a biztosítékok helyén? Ez megvédte volna a végtranyót ha tényleg halottak. Elég nehéz a távjavítás így is, mivel a segítő nincs melletted, így rád hagyatkozik, de ha nem követed amit mond, akkor minden hozzászólással elviszed a málnásba, és a végén ő se fogja kibogozni épen mit csinálsz. Így sikertelen lesz a javítás.
(#) matyusz válasza Doncso hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Nekünk azt írta kimérte mindenhogy a tranyókat, diódákat is didódavizsgálóval oda-vissza irányban. És "voodoo"-nak pedig még azt tényleg hogy ha netán tényleg csak egy pillanatra is rövidre zárná a relé a kimenetet és netán DC lenne vagy gerjedne akkor lőné a végtranyókat, tehát lehet érdemes lenne kivenni a relét inkább, vagy lehet, hogy én értem rosszul közben ezt megoldotta.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
(#) reloop válasza voodoo hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Mi búgott? Remélem nem kötöttél rá hangszórót
Az első kérdés az áramfelvétel volt, 0db MJL tranzisztorral. Természetesen a 10 ohm-ok végig bent kell legyenek a biztosíték helyén, a rajtuk eső feszültségből számolhatod az áramfelvételt.
(#) voodoo válasza Doncso hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Na várjatok srácok sok a kérdés sok válaszom lenne nagyon későig vagy inkább az már koráig voltam fenn... Nem rég keltem fel dolgom van, de sietek haza és válaszolgatok, mit hogy csináltam. Remélem délután és estefele is lesz még itt valaki közületek!
Addig is üdv. Tibi.
(#) Doncso válasza matyusz hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Ki írt kinek mit? Ezt nem értem.
(#) Koncsar hozzászólása Feb 10, 2013 /
 
Kedves Fórumtársak, véleményt szeretnék kérni, feltettem 2 db képet. Nézzétek meg. ST151-et picit feltuningolva látjátok +- 82 Volton. Reloop Mester Úr segít nekem, hogy amire szeretném használni az erősítőt, az majd összeálljon. Közben magán akcióba is kezdtem, mert a tranyók közelsége egy pontba vitte a hőt a gyári ST-nél. 300mm bordán széthúztam őket 3-3 db tömör réz vezetékkel. Lehet ilyet csinálni, hogy a nyákot ne kelljen széthúzni? Véleményt szeretnék kérni Tőletek. Előre is köszönöm.
(#) emersys válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Szia.
Mivel ügyesen elég rövid vezetékezéssel megoldottad, szerintem ezzel nem lehet probléma.
Bár +-82V-ra én keveslem a 2pár végtranyót.
Ekkora tápfesznél inkább már minimum 3, de inkább 4pár illene.

Ui: Védelmet feltétlen használj !
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
(#) Koncsar válasza emersys hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Emersys köszi a választ, a védelem rajta van. Reloop barátom ezen (ezen is) dolgozik. Szerintem a vége az lesz, hogy több pár. Köszi
(#) voodoo válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Pl egy 1kW-os trafóból vagy tápból +/-82V-on 500-600Watt névleges teljesítmény simán kivehető ránézésre ekkora méretű alu hűtőbordával zökkenőmentesen! Ennek a 2 páros végfoknak ekkora hűtés szerintem túlméretezett. Ha csak nem azért melegszik mert a tápfesz túl nagy. Bár egy 300mm-es aluborda egyik végénél a sarkát elkezded melegíteni szinte pár fokos eltéréssel-késéssel de a másik szemközti sarka is ugyan úgy fog hőt leadni. Én a helyedbe ott hagynám a tranyókat a nyák szerinti furatjain. Attól nem kell félni, hogy a hőt nem fogja le adni. Tessék megfelelő hővezető pasztát használni a csillámlemez alját és a tranyó alját is picit bekenni vele, ott gond NEM LEHET a hűtéssel. Ne aggódj szerintem ez miatt. Még ha egymás mellett is vannak a tranyók, fele akkora borda mérettel. De amúgy, ha úgy érzed, felmelegedett túlságosan de csak a közepén pl 55 fokra a szélén meg csak 50 fokra és így jobban osztásra kerül a borda a "széthúzás" akkor átrézdrótozhatod, abból se lesz gond.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
A korábban közzétett kapcsolás sajnos tartalmazott egy hibát, amit katt vett észre benne.

A feszültség eltoló kondenzátorok a bekapcsolás pillanatában mindkét FET-et nyitva tartják, így a kapcsolás pufferelt tápfeszültségről azonnal meghibásodik. Én ezt nem észleltem, mert a légszerelt kísérleti erősítő áramkorlátos labortápról működött így a FET-ek élve maradtak, amíg a feszültség eltoló kondenzátorok töltődése befejeződött, ezután már működött a kapcsolás természetesen.

A hibát kijavítottam, most már pufferelt tápról is járatható a kapcsolás. A "B" osztályú holtidő beállító és meghajtó is kapott áramkorlátozó ellenállásokat a kollektorokba.

A bekapcsolási védelem működése röviden a következő, T5 és T6 a bekapcsolás után addig kisöntölik a zenereket és zárva tartják a FET-ket, amíg a 100µF-os kondenzátor feltöltődik. Ennyi idő alatt az 1µF-os szinteltolók biztosan feltöltődnek, így a kapcsolás zárt FET-kről indul. A további két ellenállás a söntölő tranzisztorok kollektorkörében a schottky diódákát védi a túláramtól.

Elnézést a bakiért és köszönöm katt-nak az együttgondolkodást.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) Koncsar válasza voodoo hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Szia Voodoo! 1500 VA a trafó, ez van ráírva. Az a baj, valahol nem baj, de a 2 páros megterhelve hamar felfűti a 300mm-t. Egy csomópontban nagyon gyorsan felmelegedtek a tranyók tetejei. Szilikonlapra kicseréltem a csillámot, talán jobb lett.
(#) reloop válasza highand hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Üdv! A 100µF-dal sorba kötnék egy ellenállást, hogy T5, T6 bázisárama ésszerű korlátok közt maradjon.
(#) Doncso válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
+-82v-ra nem kevéske a 2 pár végtranyó? Mekkora a hangszóró impedanciája?
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Szia! Félkész a kolléga műve, íme a folytatás tervezte:
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Ez nagyon hasonlít a Melody 300w-os végfokra. 3pár végfokkal azért mindjárt más, de gondolom csak 8ohmra van tervezve.
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Az MJL21193/21194 nagyon szívós darab, a 3 pár 4 ohm-on is bőven SOA-n belül dolgozik. Nullátmeneti rövidzárnál 1,4A/tranzisztor áramnál korlátoz a védelem, miközben a másfélszeresét is elbírná egy rövid időre.
Sixtek rajzában a jó öreg Vidi végfok köszön vissza. Lényegében csak a félvezetők száma és kvalitása változott.
Sokat törtem a fejem, hogy a nagyjelű erősítőt gyorsabbra kéne cserélni, de az már egy egészen más erősítő lenne, és nem vagyok meggyőződve, hogy előnyére válna.
Következő: »»   1230 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem