Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   67 / 82
(#) Laslie válasza watt hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Köszönöm. Sikerült beégetnem a led villogtató kódot. És működik is.
Az biztos, hogy a program utasításainak megfelelően kell eljárni és akkor siker koronázza a fáradozást. Viszont a 10k-s ellenállást nem a Vdd-re, hanem a Vss-re raktam.
Okozhat valamilyen problémát (bár mint írtam nem volt gond az égetésnél) ha a Vss-re van húzva ez a láb? A 10k-s ellenállással mindenképp a Vdd-re kell az MCLR lábat húzni? Vagy csak az a lényeg, hogy ne "lebegjen"?
(#) watt válasza Laslie hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Vss-re akkor kell húzni, ha a PIC az égetőtől kapja a tápot és nem akarod futtatni benne a programot, csak felprogramozni. Vdd-re húzásnál szükség van egy táp IC-re a PIC-en, ami elvezeti a Vpp felől érkező áramot, ha csak a Vpp kapcsolódna rá a PIC-re. A WLPT_mini-nél ez nem nagyon lehetséges, mert a Vdd kapcsoló kétáramkörös, egyszerre szakít meg, de jobb a békesség.
Tehát ha áramkörön belül programozol, aminek van saját táp IC-je, azt Vdd-re, ha adapterben, amin nincs táp és nem is akarod futtatni a programot, akkor Vss-re.

Értem, köszönöm a kimerítő választ.
Azért kérdeztem, mert a bradboard helyett készítek egy adaptert a WLPT_mini-hez, amin a huzalozást úgy terveztem, hogy a Vss-re van húzva az MCLR láb, de egy pillanatra elbizonytalanodtam, hogy jó-e ez így.
Az áramkörben történő programozásnál milyen táp IC-re van szükség? Ezt hogy kell elképzelni kapcsolásilag? Bevallom, még nagyon kezdő vagyok a PIC-ek terén.

A táp IC pl. egy 7805 . Stabil táp nélkül és megfelelő hidegítések nélkül(100n Vdd-Vss között minden lábon, ha több van, nagyon közel, ahogy lehet) nem működik egy CMOS IC, ahogyan a PIC-sem.

Aha, így már értem, köszönöm.
Lehet a következő kérdésemmel inkább a PIC kezdő topicba kellene átmennem. Ha áramkörbe építve van a PIC és úgy szeretném felprogramozni pl. egy PicKit2-vel vagy WLPT_mini-vel, akkor ugyanúgy megkapja a Vdd és Vpp feszültséget az égetőtől. Ebben az esetben szintén a Vss-re kell húzni az MCLR lábat a 10k-s ellenállással. Jól gondolom?
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013

Idézem magam, bár azt csak a legnagyobbaktól szoktak, ettől most tekins el!
Idézet:
„Tehát ha áramkörön belül programozol, aminek van saját táp IC-je, azt Vdd-re, ha adapterben, amin nincs táp és nem is akarod futtatni a programot, akkor Vss-re.”

Ez nem az égetőtől függő kérdés és az ellenállásnak sem az égetőben kell lennie, hanem az áramkörön..
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013

Köszönöm, így már világos! Köszönöm a türelmedet.
Van még mit tanulnom.
(#) c27 hozzászólása Feb 4, 2013 /

Üdv!
Megépítettem az oshonos pic programozót ezt pontosan úgy ahogy ott szerepel, a táp az adat és a clock ellenőrizve, próbáltam ic proggal, winpiccel, és a watt féle programmal is, de egyszerűen nem tud se 16f648-at, se 16F684-et programozni és fel se ismeri watt programja a piceket. Mindent úgy csináltam ahogy a leírásban van a pgc és pgd vonalak invertálva vannak elvileg működnie kellene. A gép és a programozó között árnyékolatlan kábel van nem tudom ez lehet e probléma a hossza kb 1,2m az icsp hossza kb 12cm ennél rövidebbre nem tudom vágni, 10nF kondi a pic tápján és 10K az mcrl-en. Mi lehet a probléma? (Próbapanelen programozok.)
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Gondolom 100nF-ot akartál írni?
A 1,2m nagyon hosszú. 50..60cm határeset. Jobb ha UTP kábelből van, de az se lehet hosszabb.
Olvasd el az oldalamon az égetők élesztése részt...
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Szia!
Milyen IC -t használtál inverternek?
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

74ls06-ot használtam ahogy a leírásban van.
10nF kondit tettem a picre most ezt találtam. Akkor vágjam le a kábelt?
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Tegyél rá 100nF-od és vágd le a kábelt. A 74ls06-ra is kell 100n...
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Hány éren megy át a föld?
(#) gaspar_zsolt hozzászólása Feb 8, 2013 /

Szervusztok!

Megépítettem a mellékelt égetőt amit a neten találtam(forrás:bsselektrxxxxx.hu) . Teszteken minden jelszint a helyén volt. A méréseknél megint minden stimmel.
Ha manuálisan kapcsolok és mérek a jelszintek a helyükön vannak.
Tápot stabilizátor IC-kkel készítettem hozzá, 13,2V és 5V kimenő feszültségekkel.
A kezdeti vezeték hosszakat lecsökkentettem a gép és égető között 30cm-re, az égető és a foglalat között 10cm-re.
A programozáshoz, hogy univerzális legyen ezt az ötletet próbáltam megvalósítani, úgyszólván patchelhető az égető adapter.
Olvastam potyo, watt és mások leírásaiban, hogy 100nF kondenzátor a Vpp-Vss és Vdd-Vss lábakra, ezek után ez sem segített. Zártam a Vpp-t Vss-sel és Vdd-vel is, mondjuk 4.7k-val, most ez volt még itthon.
Nincsenek szakadások és zárlatok.
Állok előtte, mint hülyegyerek a törtosztás előtt!

A programok amiket kipróbáltam:
-Winpic és Winpic800
IC-prog, de ez nem volt sikeres,
paralell programozó Oshon
watt programja nem futott az XP-n, a DPIO progi sem segített.

Megállt a tudományom. Addig nem írtam nektek, amíg úgy nem gondoltam, hogy végig nem olvastam mindent amit publikáltatok, publikáltak mások a neten és itt a HE oldalain.
Mi kerülte el a figyelmem? Egy másik srác is megépítette a kapcsolást, ő is kicsit módosított rajta, neki működik. Mondjuk LINUX alatt használja és nem ZIF foglalatos az adaptere.

Köszi
Zsolti
(#) watt válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

A programomnak futnia kell XP alatt, azon fejlesztettem.
A csatolt rajz hiányos(nincsenek hidegítő és szűrőkondik a tápvonalon és az IC-n).
A rajz eleve hibás, mert egy NPN tranyó emitere nem lehet pozitívabb, mint a kollektora.
A csatolt nyákterv hiányos, ezen sincsen hidegítő kondi az IC-n és a tranyók beültetési pozíciója is rossz, mert a BC317 középső lába nem a kollektor. Hibák tömkelege, nem csoda, hogy nem működik...
(#) gaspar_zsolt válasza watt hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Szia watt,

hibáztam igen, napok óta tökölök vele, figyelmetlen voltam a rajz feltöltésnél, és nem javítottam ki előtte a feliratozást! A rajzon elírtam a BC tranzisztor típusát!
BC327 a pontos típus, nem 317! És a jele is hibás volt, ahogy mondtad.
A PNP lábait CBE, úgy forrasztottam a panelra, hogy minden a helyére kerüljön. Kicsit megtekertem, de lábhelyesen kötöttem be. Tehát emitterre jön a táp és a kollektoron megy az égetőre. A bázis kapja az IC-ről a vezérlést.
Felteszem a javított változatot és beleírtam amit mondtál, hogy hiányzik. Így értsem, erre gondoltál a 100nF-os kondiknál?
A nyákon utólag forrasztottam fel a DATA-ra és CLK-ra 100nF-os kondikat a csatlakozónál.
Az IC-re nem tettem ez jogos! Pótolom most majd azt is!
Az ellenállás értékek nem 10k-sak, ahogy láttam másutt hasonló terveken. Ez ugye nem okozhat problémát? Nálam 5V-on ~1mA az átfolyó áram, azokon akkor 0,5mA.
Kipróbáltam a programot, nem emlékszem pontosan milyen hibaüzenettel indult nekem. Majd ránézek még úgyis. Addig nem adom fel, amíg el nem indul!

Illetve kaptam egy másik tippet is, hogy a működéshez erre is szükség lehet, van! MEllékeltem azt is. Erről mit gondolsz? Érdekel a véleményed! Illetve bárki másé is, aki segíteni tud.
Köszönöm szépen!
(#) watt válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Szia!
A Vpp, Vdd közé 10k kell, mert 13V folyik visszafelé a táp IC-be. Ez áramkörön belüli programozásnál lehet így, amin van táp IC!
Ha adapterben programozol, akkor a test felé kell húzni az MCLR-t, akkor jó a 4k7-is.
A PGD, PGC vonalra nem kell kondi, legalább is 100n biztosan nem. Láttam már 22pF-et, de nem szokott kelleni.
A rajz így már rendben van.
A programot az oldalamról letöltheted, a telepítős verzió be is regisztrálja a szükséges OCX-eket. Ha nincs valami nagy gond az XP-vel, mennie kell.
Próbáld meg követni a élesztés cikkben leírtakat!
(#) gaspar_zsolt válasza watt hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Szia!
Írtad korábban, hogy a tápvonalakon nincsenek szűrőkondik. Ezt a tápot építettem meg hozzá és erről hajtom meg az égetőt! Okozhat az problémát, hogy 330nF és 220nF van az áramkörben és nem 100-asok?

A programod feltelepítettem és hibátlan. Valószínűleg előzőleg nem figyeltem a konfigolásra és a párhuzamos portot nem állítottam be, ezért amikor indult mindig COM port hibaüzenettel nyitott! Most már ez rendben van! Hurrá...
Az élesztés cikked elolvastam, bár ezt a végig mérést már előtte végigcsináltam.
Maratás után szakadásvizsgálat.
Beültetés közben zárlatkeresés.
Aztán magát az áramkört mértem végig GND-hez.
Majd LPT portról kapcsolgatva a biteket mértem a jelszinteket.
És minden a helyén volt, tehát nem innen származik a zavar!

Van egy sejtésem! Én egy ZIF foglalatot tettem a panelra. Erre akartam dugdosós megoldással az egyes vonalakat patchelni, azért van a hüvelysor mindkét oldalon.
Így ha 8-18-40 lábú is a PIC, csak fogom azt az 5 kábelt és az adatlap alapján csatlakoztatom az egyes lábakhoz! Igen ám, de akkor itt jön a probléma...
Emiatt a PIC-ek lábaira nem tudok közvetlenül szerelni semmit, mivel az változhat! VAgyis máshova kell egy 8lábúnak tenni és máshová egy 18-asnak!
Ergo emiatt lehet, hogy nem hajlandó együttműködni!?
Ez még számomra kérdés, de te szerintem tudod.
Gyanítom, hogy ha ennyire érzékenyek a nagyfrekvenciás zavarokra, hogy hidegíteni kell, akkor ez simán bekavarhat az egyébként működő alapkapcsolásba!

Ugye watt? Ez bezavarhajta a PIC-et?
(#) watt válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Azok a kondik nem okoznak problémát.
A PIC táplábán kell lennie a 100nF-nak, lehető legrövidebb vezetékkel, gyakorlatilag közvetlenül rajta.
A tápvonalak nem egyenlőek a PGC, PGD-vel. A tápvonalakon tápfeszültségek haladnak. A rajzon nem volt ilyen, ezért írtam, amit írtam.
Mindig értetlenkedek, hogy egy ICSP égetőből miért kell mutálni egy foglalatosat!? Az említett néhány vezetéket(ICSP) rá lehet csatlakoztatni az épülő áramkörre is(céláramkör).
Az ICSP vezeték teljes hossza ne lehet 10cm-nél hosszabb és szalagkábelből kell legyen.
A tápból vedd ki a 2db diódát (D1, D2) és kösd össze a helyüket. Sehol nem kell 12V-nál nagyobb Vpp, sőt van olyan PIC, aminek ez sok is. Ez egy régi rossz beidegződés volt a tervezőknél, nálam is. Akkor még ilyen PIC-ek voltak csak.
Ha adapterben akarsz programozni, akkor az adapterben lévő PIC-re is tegyél 100nF-ot, és a 10k a Vss felé legyen.
Nézd meg, ahogy amikor bekapcsolod a Vdd-t és a PGD-t teszteled, milyen értéket mutat az ACK a programban!
Lassítsd a sebességet, ameddig lehet.
Ha végképp nem megy, próbáld kiledezni a szuperlassú módban, mit válaszol a PIC. Egy 16F-et próbálj, ha lehet, annak egyszerűbb a szekvenciája.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
(#) gaspar_zsolt válasza watt hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Idézet:
„Mindig értetlenkedek, hogy egy ICSP égetőből miért kell mutálni egy foglalatosat!?”

Hát végül is az evolúciónak köszönhetünk mindent!

Megcsinálom a változtatásokat és készítek egy céláramkört a PIC-nek, aztán meglátom mit reagál!

Ez a 13,2V programozó feszültség melyik PIC-eknek kellett?
(#) watt válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Mindegyik PIC-hez jó a 12V, amit a program kezel.
(#) gaspar_zsolt válasza watt hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Megint kimértem az LPT vonalakat, H=3.33V, L=0.05V.
Viszont az SN7407N PGC,PGD kimeneten erre 1.65V kimenő fesz.
Ez nagyon nem jó watt! És a programod 1sec tesztjével is kipróbáltam, azzal sem ad jó jelszintet.
Megdöglött az IC szerinted, vagy valami ennyire lehúzza!
A fesz.kapcsolás működik mert ott mindkettő alacsonyban átkapcsolja a tranzisztort.

Az ACK lábra visszamenő szint viszont 5V-on csücsül, merthogy az 1.65V-ot már magasra emeli az IC.
Úgy tűnik ez a két kapu kipurcant és azért nem megy, csak nem tudom miért halt meg!
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2013
(#) gaspar_zsolt válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

És még egy adalék.
Amikor egy 10k ellenállással magasra akarom húzni az IC-t ellenáll és marad a kimenet 1.65V-on, GND-re viszont reagál egy 0.05V-tal.
Ja és kicseréltem egy 74LS07-re azzal is ugyanez a reakció.
Nincs rákötve a számítógépre.
Ez így normális?

Viszont ha Vdd bekapcsolva, akkor minden a helyén!
(#) watt válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Persze! Az R7, R8 felhúzó ellenállás csak akkor emeli meg a kimenetet, ha a Vdd tranyó kinyit, azaz te bekapcsolod.
Ilyenkor az ACK is visszajelez? Írd meg miket, amikor a PGD-t csekkolod!

Az ACK-n visszamegy a magas szint, már gép nélkül is! Mert ott 1.65V-ra megjelenik a kimeneten az 5V.
Idézet:
„Írd meg miket, amikor a PGD-t csekkolod!”

Miket? Ezt nem értem pontosan.

Egyébként az a gyanúm, hogy kipurcantak a PIC-ek, amikkel próbáltam az írást és azért nem megy most már semmi!

Van bármilyen lehetőség kideríteni a PIC halálát?
(#) watt válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

A csekkolás, amikor a pipákkal programból próbálod a lábakat, jelen esetben a PGD lábat, amit kértem. Ekkor az ACK visszajelzés logikai szintjének is változnia kell a PGD vezetéken megjelenő szint szerint. A Vdd-t természetesen be kell kapcsolni közben.
PIC-et csak akkor szabadna rátenni egy égetőre, ha már mindent végigpróbáltál és jó. Egyébként nem könnyen mennek tönkre...

Tehát végig ellenőriztem!
Vpp, Vdd invertál
data, clock, ack nem invertál

Vdd:4,98V, data:4,93V, ack:4,70V
Vdd:4,98V, data: 0,01V, ack:0,06V
LPT portról H:3.33V, L:0,06V
(#) gaspar_zsolt hozzászólása Feb 12, 2013 /

Bocsánat pontatlan voltam.
Tehát az LPT-ről kapcsolom az 5V vezérlőt, a tranzisztor kinyit és ekkor mérve
data:4,93V, ack:4,70V
(#) watt válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

A feszültségek rendben vannak, bár nem pontosan ezt kértem.
A WPB-programommal méred? Ha igen, mit jelez vissza az ACK logikai szint a program ablakban PGD szintek esetén? (úgy írd, hogy ha PGD 1 akkor ACK a program ablakban 1 ?)
2 képkivágás az ablakról a két PGD állapothoz, is megfelelő!
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
Következő: »»   67 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem