Fórum témák
» Több friss téma |
Volt olyan, hogy két LED-et nem tudott a kérdező villogtatni, mert annyira megterhelte a lábakat, hogy nem állt be a magas szint(LEDek rosszul voltak bekötve, de ez itt másodlagos). Kapacitív terhelés esetén se garantált, hogy beáll. Ahol nincs LAT, ott árnyékregisztereket szoktunk használni. Egyébkén ha ez nem lenne gond, nem lenne LAT...
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
De a LAT regiszter kimenete ekkor is jó értéken kellene, hogy álljon hiszen ha más nem egy tristate kapu még van a kimenet felé utána. A PORTX írás is a LATX-et írja, ha jól tudom.
Gondolom ez a bitmanipulációra is igaz.
Hiába írja a LATx-et, ha nem azt olvassa, majd a bitmanipuláció a művelet végén beleírja a LATx-be azt, amit a PORTx-ből kiolvasott.
Világos, köszönöm mindenkinek, aki segített.
RMW mégegyszer: Portról olvas, Módosít, Portra ír, vagy ha van LAT, akkor LAT-ra ír.
Szia! Lehet, hogy azért nem találkoztál ezzel, mert ahol nincs LAT, ott nem elég gyors a műveleti sebesség, ahol meg már elég gyors, ott már van LAT és azt használod.
Ez lehet. Amiben van LAT, ott valóban eleve azt használom. De 20MHz-en futó 16F-nél még nem jött elő megfelelően méretezett áramkör esetén, legyen szó rendes nyákról, legyen szó akár dugdosós próbapanelről. Persze ha megtörténik, nem esem kétségbe, és a biztonság kedvéért utólag szoktam is rakni 1-2 plusz NOP-ot, vagy kicsit átrendezem az utasításokat, hogy ne legyen közvetlenül egymás után egy porton két láb írása, de mindig azzal kezdem, hogy NOP-ok nélkül kipróbálom, és eddig még mindig ment is - ha a konfiguráció egyébként stimmelt.
Sziasztok! Készült egy program encoderhez megszakítással, szakaszos encoderrel tökéletes, de sima folyamatos tekerésűvel nem. Ennek mi lehet az oka? Vagy megszakítás csak olyan encoderrel működik, amelynek vannak pozíciói?
Köszi, hogy próbálsz segíteni
De csak kommentek miatt raktam be a nyilakat a program azok nélkül vannak megírva.
Pic 16f873 helyett használható pic 16f883?
Program módosítás nélkül? Másik kérdésem az lenne, ha van egy program ami 2 soros kijelzőre íródott, az fog működni 1 soros kijelzővel? Köszi
Módosítani és fordítani kell a programot hozzá.
Nos ma kipróbáltam egy másik poziciós encoderrel azzal nem megy, tehát csak egy poziciós encoderrel működik vajon miért? Itt senki nem ért ehhez?
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2013
Sikerült!
gpoir equ b'11101000' ; -G- port irányok 1:bemenet
Bocsi, de nem tudom, mi a szakaszos es a sima (folyamatos) kozott a kulonbseg valamint mit ertesz egy pozicios es masik alatt.
Ezeket alaposabban kellene definialnod, hogy segiteni tudjunk.
Hello!
Most vettem egy PICKIT3-t és letöltöttem hozzá a PICKIT3 programmer programot. Valaki ismeri? Azt szeretném tudni, hogy az a /MCLR pipa mire való és hogyan tudom használni? Mert eddig nekem csak a külső 10K-s ellenállással tudtam vezérelni, hogy futtaás legyen vagy programozás, és ez kicsit idegesítő. ezzel ezt lehetne valahogy helyettesíteni? A másik szintén hasonló lenne: Egy új PICet vettem. Eddig az MCLR-t 1-esként használtam. HA 0-ra állítom a confog bitet, akkor : "RE3/MCLR pin function is digital input, MCLR internally tied to VDD" A szavakat értem, de nem értem, hogy ilyen beállításkor hogyan is működik a programozás mód és a futtatás mód. Tudna valaki segíteni? Köszönöm!
Szia!
Az első kérdést megválaszoltam a PICKit2 klón topikban. Ha kipipálod, alacsony szintre kapcsolja a MCLR / Vpp ICSP vonalat. Két eset van. A nagy feszültségű programozás esetében a MCLR / Vpp lábra a Vihh programozási feszültség kerül, ezt érzékelve a kontroller átmegy programozási üzemmódba. Ha alacsony feszültségű programozás is lehetséges és engedélyezve van, akkor a PGM lábra kell magas szintet kapcsolni. Ekkor ez a láb nem használható más célra.
Értem és köszönöm (a másik választ nem olvastam még akkor mikor leírtam ezt. Nem akartam hogy megszóljanak a pickit3 miatt egy pickit2 fórumban)
Kicsit furcsa nekem ez a PICKIT3, de majd megszokom.
Sziasztok
Tanácsot szeretnék kérni. Az áramkör amit készítek tartalmaz 16 db 12V-os relét. A rendelkezésre álló hely miatt "emeletes" panelt szeretnék készíteni. Úgy gondoltam, hogy az "alsó szinten" lennének a relék, az "emeleten" pedig a pic és az egyebek. A két panelt tüskesor kötné össze és távtartókkal össze lennének csavarozva. A relék ki-bekapcsolási ideje nem kritikus, így a programot úgy írtam meg, hogy soha ne húzzon meg ill. ne engedjen el egyszerre sok relé.(ne rángassák a tápot) A kérdésem az lenne, hogy okozhat-e valamilyen működési zavart,ha egy vagy több ilyen relé van a pic alatt. Szerintem nem, de sok rémhírt olvastam a neten ezzel kapcsolatban. Ha van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, vagy csinált már ilyet kérem ossza meg velem. Köszönöm.
A szakaszos, illetve poziciós alatt azt értem, amelyik tekeréskor ugrál, fix pontjai vannak, nem tudom mi a hivatalos neve, ha gyorsan tekered kattog, a sima meg amit tekersz, mint egy potit, nincs fix pontja.
Szia!
Amit én csináltam, ott a pic körül voltak/vannak a relék max. 2-3 cm távolságra. Egyelőre még semmi panasz nem érkezett a használójától. Folyamatos működés alatt áll, a nap 24 órájában, szintúgy 12V-osak a relék, annyi különbséggel, hogy nekem egyszerre csak egy húz meg. Körülbelül egy 4-5 hónapja készítettem, és üzemel azóta. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
Sziasztok! Tud valaki segíteni abban, hogy a Microchip Bootloader programjával együttműködő 18f2550-hez való firmware-t hol tudnék beszerezni? Hasonló csak a 18f4550-hez letölthető például icserny honlapjáról... Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
Én Wattól kaptam és adom tovább neked.
A PICKit2 forrás csomagjában van egy HID Bootloader is forráskóddal.
Köszi a választ.
Azt hiszem megcsinálom az elképzelésem szerint. Nálam is csak egy relé fog ki vagy bekapcsolni egy időben és csak pár mA-t fognak kapcsolni,
Szia!
Általában nem okoz problémát a relék sokasága ha a vágódiódák végzik a dolgukat és a reléket potenciál független kapcsoló elemként használod.A gondok nálam akkor fordultak elő amikor közös tápról kapcsoltattam iduktív terheléseket pl. DC motorokat a visszarugó impulzus ráült a tápfeszre és okozott meglepetéseket, a PIC rossz címre ugrik lefagy hülyeséget csinál stb.Ezt programból vagy tápszűréssel ki lehet védeni amit a lap tetején látsz 100nF a táplábakra nagyon fontos csodát művel én már nem is tervezek a nyákon helyet neki egyből ráforrasztom a PIC lábára nem túl elegáns de nagyon hatásos.A terhelések tápágába pedig rossz pc tápokból kitermelt zavarszűrő tekercs és kondi páros a problémák nagyrészét megoldja ha a táp jól van méretezve a terhelésekre. Üdv. Barkóca
Ez csak attol fugg, hogy van-e belul reces muanyag kerek, vagy nincs, magarol a mukodesrol nem mond tul sokat. Elkepzelheto esetleg ellenallassal mukodo, de en eddig meg csak szakaszosat lattam. A lenyege, hogy ket negyszogjel jon le rola, fazisaban eltolva.
Innentol kezdve a te dolgod, hogy mihez kezdesz a jellel. Egyebkent egyszeru. En pl. ket hall-szenzorral es egy regi wincsi motorgyurujevel csinaltam ilyet, az pl. nem kattog. Jobb, ha kattog egyebkent, szerintem.
Sziasztok! Egy kapcsolást szeretnék megépíteni de fogalmam sincs hogy kezdjem el, kapcsolási rajzot pedig nem találok. Adott egy kétsoros LCD kijelző (hd44780) egy több fokozatú forgó kacsoló és egy PIC16F628 -20P. Ezt a három dolgot szeretném összekombinálni. Azt szeretném elérni hogy a kijelző kiírja a kapcsoló állapotát. Semmi más dolga nincs a kijelzőnek. (A szöveget tetszés szerint szeretném majd változtatni, csak példának írtam a rajzba) Hogy még érthetőbb legyen egy példán elmagyarázva: Úgy működne mintha egy autóban lévő fűtés ventilátor fokozat kapcsolójára kötve, a lcd kijelző kiírja a kapcsoló hányas állásban van. Ha valaki megtudná nekem tervezni a kapcsolási rajzot, és pic-be a programot. Nagyon megköszönném.
Kedves pjg! Nagyon köszönöm! Kipróbáltam, nem megy. A PIC jó, mert egy másik (Pinguino) projekttel kipróbáltam... Te kipróbáltad?
Kedves Hp41C! Nekem a "C:\Program Files (x86)\Microchip\PICkit 2 v2\DBE Demo" mappában csak PIC16F887 Debug Demo van... Rosszul nézek valamit?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |